Det mest provoserene med meg – en avsløring, og ett debattinnlegg

Det er egentlig ganske mye med meg, min person og mine meninger som folk av ymse slag lar seg provosere av. Søstrene mine lar seg jevnlig irritere over at jeg ikke napper øyenbrynene mine eller gidder å barbere meg under armene. I ulike sammenhenger er det å være feminist, kommunist eller rett og slett RV-er utrolig provoserende. Tanter, medstudenter og folk man treffer på fest klikker gjerne av overnevnte. Og selv innenfor RV og RU blir folk stadig vekk provosert over at jeg er Akp’er. Ganske så greit. Noen meninger koster litt sosial stigma.

Noe annet som lett provoserer, er det at jeg er kristen. I følge Mimir er jeg “kristenkader fra Fredrikstad”; det er noe folk biter seg merke i. Noe som mine bedehus-kusiner synes det er det mest naturlige i verden, provoserer partikameratene. Det er greit, sånn skal det være. Bedehus-kusinene liker ikke commie-biten, kommunistene liker ikke kristenbiten. Det er litt orden i sakene.

Likevel er jeg noe som Nesten Alle blir mektig provosert over i de fleste sammenhenger, og som kanskje er noe av det mest stigmatiserte jeg smykker meg med til daglig: Jeg er avholds. Jeg drikker ikke alkohol.

“Er du gravid?” “Går du på antibiotika? Det var før du ikke kunne drikke under kur, vettu!” “Du kan jo bare ta én øl?” “Skal du kjøre, eller?” “DRIKKER du ikke?” “Vel, ok for meg at du ikke drikker, altså, men jeg drikker så mye jeg vil så ikke klag! Jeg TAKLER ikke moralister!” “Vel, jeg har det gøy, jeg!” And so on, and so on. Her er bedehustanter, søsken, medstudenter og partikamerater enige med den jevne Morten Meningsløs jeg treffer på fest. Det er farlig provoserende å drikke brus på utesteder når alle andre drikker øl. Det å være edru pådrar meg langt med dritt enn det å være kristen, kommunist, usminket og feminist til sammen. De gangene jeg har gått i minkpels sammen med dyrevernere bare på faen får jeg mindre kritikk. (Ja, jeg har en gammel minkpels. Ikke spør)

Jeg vil få utbasunere dette én gang for alle. Jeg har det ikke kjedelig selv om jeg ikke er full. Jeg forakter ikke deg selv om jeg drikker brus og du øl. Får du dårlig samvittighet og blir sur av at jeg er ute på byen og drikker farris, ligger problemet hos deg, ikke hos meg. Jeg har det helt fint, til og med hyggelig så lenge ikke folk spyr, klår eller brøler for mye. Jeg bare drikker ikke. Hvorfor er det så sjokkerende? Det er ingen som rynker på nesa av den jevne ikke-røyker når de ikke vil bli med ut og ta en sigg? Ingen som setter øynene i deg og spør intimt, litt anklagende og gravenalvorlig: “Hvorfor røyker ikke du?”

Jeg skulle ønske jeg ble behandlet som en ikke-røyker når jeg gikk ut i helgen sammen med en masse folk jeg ikke kjenner kjempegodt etter en konferanse. Jeg skulle ønske at dere som dyttet øl på meg, kom med teite kommentarer og tok meg til side for å hviske meg unnskyldene i øret om det var en spesiell grunn til at jeg ikke drakk ikke hadde dette som den naturlige refleksen deres.

Dagsavisen har de siste dagene skrevet om hvordan nordmenns alkoholforbruk hindrer integrering. Hvordan ungdom med muslimsk bakgrunn er helt integrert hele barneskolen, og deler av ungdomskolen, til de blir så gamle at fyllefester er den naturlige sosisiale omgangsformen. Dette fortsetter hele det voksne livet, og er grunn nummer 1 til at innvandrere først og fremst omgås andre innvandrere med samme bakgrunn.

17. mai, julebord, bli kjent-fester, universitetets fadderordning- alt sammen virker veldig ekskluderende. Nordmenn bonder ved å drikke. Dermed havner innvandrerne våre i samme skvisen som jeg gjør når jeg er ute, bare verre. Det å gå på fylla blir nesten påkrevd for å være skikkelig norsk. Du blir fanget mellom to kulturer, to måter å være sosial på.

Det snakkes stadig om hijab i forhold til integrering, og mange oppfordrer innvandrermiljøene til å ta debatten. Vi som nordmenn må diskutere den ekskluderende alkohol-kulturen vår; en sosial omgangsform som utestenger dem som ikke har vår kristne, hvite kulturbakgrunn. Jeg var på fest i Cairo der folk danset som gale hele natten uten å drikke annet enn te og vann. Her har vi noe å lære. Jeg hadde synes det var fryktelig moro å gå ut for å danse på byen uten at dassen var spydd ned og folk slitsomme. Her har vesten masse å lære av islam- how to party whitout fighting, throwing up and getting a hang-over. Rett og slett.

– Fred ut.

,

18 kommentarer til “Det mest provoserene med meg – en avsløring, og ett debattinnlegg”

 1. Føler vi har heller lite å lære av Kairo. Jeg anser folk som danser seg inn i natten klink edru for å være nettopp det; ravende gale.

  Jeg har en chilensk kompis som heller ikke drikker. Han klager over hvor innesluttede nordmenn er, ettersom vi ikke tør slippe oss løs før vi har noe innabords. Jeg har i hemmelighet lyst å kvele livskiten ut av ham. Ikke alle er så hemningløse at de ønsker å være i sentrum for oppmerksomheten uten en viss promille. Og takk for det.

  I nærings-øyemed bør du drikke sensasjonelt mye Farris før du bidrar på lik linje med resten av klientellet.

  fata’s last blog post..Festivalnorge i krise?

 2. Tolfsen. Er. En. Teiting.

  Fant ikke noe moraliserende ved innlegget.

  I’m drugfree, alcoholfree and smokefree.
  And that means I’m better than you.

  Sa hun det? Nei. Det var det jeg som gjorde.

 3. Vet jeg er veldig sent ute, men leste ikke dette før nå, og må bare si meg særdeles enig, rope hurra, klappe og smile.

 4. Som gammel røker opplevde jeg tiden hvor det å røyke var sosialt. Det sosiale besto i:
  Ma har alle en felles sak som årsak/begrunnelse, det sosiale blir nr 2, en bigevinst. Dette letter den sosiale omgangen. Det sosiale blir mer uforpliktende, det stilles ingen sosiale krav/forventninger. Målet er jo nikotinen og den får man jo. Altså ikke bortkastet tid, uansett sosial gevinst. Det sosiale blir bare en hyggelig bivirkning. Går man ut for å treffe noen uten en slik sosial støtdemper,(hva den enn måtte bestå av: røyk, alkohol, musikk, politikk,religion, fagstoff,strikketøy, symøter, trim osv) blir det sosiale ambisjonsnivået sterkere/nærere/mer krevende/forpliktene osv.
  Bare tull alt sammen, men mekanismene er der, mer eller mindre forstått av utøverene.
  Finn andre godtatte støtdempere …. som…drikke? Nei takk,jeg strikker! ..hva som helst….

 5. He he, her var det en del kommentarer..

  atlepatle, anneli og Ellinor: Tusen takk skal dere ha^^

  Lars A: Jeg mente ikke å si at “fylla har skylda” er god forklaringsmodell på integreringsproblemer, og jeg ser nok at det i større grad er jenter enn gutter dette rammer. Jeg har, ved siden av å lese Dagsavisen, hovedsaklig diskutert dette med muslimske venninner på Blindern. Jeg mener det likefullt er et ekskluderende element.

 6. Dette er noe av det klokeste jeg har lest på lang tid! og jepp…du har helt rett…spesielt når det gjelder det som har med norske ungdommer og “bonding” og drikkekultur å gjøre!
  Det hender at jeg går ut på utesteder i bergen, UTEN å drikke, det kan være fordi jeg har en jobb å gjøre, eller rett og slett fordi jeg ikke har LYST til å gå på noe fylla den dagen, men likevel gjerne vil gå ut….og i de sammenhengene blir jeg litt sånn “antropolog”… jeg ser, og observerer andre på en helt annen måte, og jeg har dt minst like kjekt, og tenker at dette her skal jeg jaggu gjøre oftere…..samtidig føler man seg litt på sidelinjen….fordi det er så få som ikke drikker…og jepp, når det gjelder ungdom fra muslimske miljøer, som allerede sliter med å få innpass i kulturelle settinger, så er det ikke rart at verdene kræsjer….. kloke ord….skriv mere!

 7. Hei!
  Jeg kjenner meg så utrolig godt igjen i det du skriver om å være feminist, kommunist, og spesielt det å ikke drikke. Jeg er så uendelig lei av å måtte begrunne og forklare hvorfor jeg ikke drikker! De aller fleste norsker er veldig låste i hodene sine når det gjelder dette. Den generelle oppfatningen er at en ikke kan ha det gøy uten alkohol, og hvis en ikke drikker, har en det ikke gøy. Trist.

 8. kjenner meg sjeldent godt igjen. Klok jente, virrvarrIda! Godt vi kjenner hverandre.

 9. Hei, jeg syns du blir svart-hvitt når du skriver om muslimer her. Må skynde meg å si at jeg ikke har lest forskninga og heller ikke vet hvordan Dagsavisen vinkler det i forhold til hva forskeren sier.

  Problemstillingen er nok reell – men det er faenmeg mange nok innvandrere, både muslimer og ikke-muslimer som drikker. Jeg tenker at

  – dette gjelder mer jenter enn gutter (diverse at muslimske jenter opplever dette som en større belastning enn gutter grunnet strengere sosiale rammer for jenter enn gutter).

  – det blir lettvint, slik DA ender opp med å gjøre, å si at “fylla har skylda” for manglende integrering. Problemene er strukturelle og skyldes først og fremst det hvite flertallsamfunnet sin rasisme.

 10. Super-Sigurd!

  Enig i at problemet er at alkoholen er hovedpoenget med sosiale sammenkomster mange ganger. Og jeg tror du gjør en fin-fin jobb som bartender (c;

 11. Fordommer er helt på trynet uansett om det er fordommer mot hudfarge, kjønn, feminister eller avholdsfolk.
  Må si beklager hvis jeg har vært en av de som har prøvd å presse alkohol ned halsen på deg… 🙁

  Synes øl, vin og rom er godt for min del, (liker ikke whiskey og vodka.) Problemet er, i mine øyne, den norske drikkekulturen. Vanessa, ei jente fra Sør-Amerika som gikk utveksling to år i klassen min da jeg gikk på VGS, fikk helt sjokk. Der hun kom fra fikk man alkholholdige sustanser fra man var 12-13, men ho hadde ikkje sett en ordentlig full person før ho kom til Norge. Her ringer man kompisen og spør: “Blir du med å drikke i dag?” Ikke: “Blir du med å feste i dag” evt. danse, ha det gøy, eller lignende. Det er helt på hodet egentlig….

  Jeg ble nettopp bartender, og jeg har makta til å sende hjem de som har fått for mye, eller anbefale andre å ta det med ro. Jeg jobber en plass der pengene ikke er viktigst, så jeg får ikke kjeft hvis jeg gjør det…
  Det er et veldig lite bidrag til en bittelitt bedre verden.

 12. Ok?

  Jeg vet ikke helt hvor vi misforstod hverandre? Jeg klager ikke over at folk er moralister, jeg klager over at folk blir over ørene provosert av at jeg ikke drikker, at alkohol==sosial i de fleste norske miljøer (universitetet spesielt) og hvordan en forsker har påvist at dette forhindrer integrering.

  Jeg sier ikke at alkohol og røyking er dødssynder. Jeg sier at jeg skulle ønske det var like normalt og greit å være avholds som ikke-røyker. Ingen blir provosert av ikke-røykere.

  Kan du påpeke direkte der du misforstår meg, Tolfsen?

 13. Du klager svært over at folk er moralister, endog faller du selv i samme fellen i siste avsnitt. Hverken alkohol eller røking er dødssynder, sist jeg sjekket. Det at alkoholtradisjonene i Norge er dårlige kan vi være enig om. Før reiste man fra byen når klokken var meget for å dra på nachspiel når sjenkekranene stengte, nå drar man heller til byen ved samme tid. Man kunne løst dette enkelt ved å ha en mer restriktiv alkoholpolitikk lik den man kan se fortsatt i England.

  Men det viktigste av alt er allikevel måtehold. De aller, aller fleste klarer å begrense seg og sitt inntak av alkohol. Drikkepresset derimot forstår jeg godt, selv om jeg går i en klasse der 75% ikke drikker.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: