Det mest provoserene med meg – en avsløring, og ett debattinnlegg

18 kommentarer om “Det mest provoserene med meg – en avsløring, og ett debattinnlegg”

 1. Du klager svært over at folk er moralister, endog faller du selv i samme fellen i siste avsnitt. Hverken alkohol eller røking er dødssynder, sist jeg sjekket. Det at alkoholtradisjonene i Norge er dårlige kan vi være enig om. Før reiste man fra byen når klokken var meget for å dra på nachspiel når sjenkekranene stengte, nå drar man heller til byen ved samme tid. Man kunne løst dette enkelt ved å ha en mer restriktiv alkoholpolitikk lik den man kan se fortsatt i England.

  Men det viktigste av alt er allikevel måtehold. De aller, aller fleste klarer å begrense seg og sitt inntak av alkohol. Drikkepresset derimot forstår jeg godt, selv om jeg går i en klasse der 75% ikke drikker.

 2. Ok?

  Jeg vet ikke helt hvor vi misforstod hverandre? Jeg klager ikke over at folk er moralister, jeg klager over at folk blir over ørene provosert av at jeg ikke drikker, at alkohol==sosial i de fleste norske miljøer (universitetet spesielt) og hvordan en forsker har påvist at dette forhindrer integrering.

  Jeg sier ikke at alkohol og røyking er dødssynder. Jeg sier at jeg skulle ønske det var like normalt og greit å være avholds som ikke-røyker. Ingen blir provosert av ikke-røykere.

  Kan du påpeke direkte der du misforstår meg, Tolfsen?

 3. Fordommer er helt på trynet uansett om det er fordommer mot hudfarge, kjønn, feminister eller avholdsfolk.
  Må si beklager hvis jeg har vært en av de som har prøvd å presse alkohol ned halsen på deg… 😦

  Synes øl, vin og rom er godt for min del, (liker ikke whiskey og vodka.) Problemet er, i mine øyne, den norske drikkekulturen. Vanessa, ei jente fra Sør-Amerika som gikk utveksling to år i klassen min da jeg gikk på VGS, fikk helt sjokk. Der hun kom fra fikk man alkholholdige sustanser fra man var 12-13, men ho hadde ikkje sett en ordentlig full person før ho kom til Norge. Her ringer man kompisen og spør: «Blir du med å drikke i dag?» Ikke: «Blir du med å feste i dag» evt. danse, ha det gøy, eller lignende. Det er helt på hodet egentlig….

  Jeg ble nettopp bartender, og jeg har makta til å sende hjem de som har fått for mye, eller anbefale andre å ta det med ro. Jeg jobber en plass der pengene ikke er viktigst, så jeg får ikke kjeft hvis jeg gjør det…
  Det er et veldig lite bidrag til en bittelitt bedre verden.

 4. Super-Sigurd!

  Enig i at problemet er at alkoholen er hovedpoenget med sosiale sammenkomster mange ganger. Og jeg tror du gjør en fin-fin jobb som bartender (c;

 5. Hei, jeg syns du blir svart-hvitt når du skriver om muslimer her. Må skynde meg å si at jeg ikke har lest forskninga og heller ikke vet hvordan Dagsavisen vinkler det i forhold til hva forskeren sier.

  Problemstillingen er nok reell – men det er faenmeg mange nok innvandrere, både muslimer og ikke-muslimer som drikker. Jeg tenker at

  – dette gjelder mer jenter enn gutter (diverse at muslimske jenter opplever dette som en større belastning enn gutter grunnet strengere sosiale rammer for jenter enn gutter).

  – det blir lettvint, slik DA ender opp med å gjøre, å si at «fylla har skylda» for manglende integrering. Problemene er strukturelle og skyldes først og fremst det hvite flertallsamfunnet sin rasisme.

 6. Hei!
  Jeg kjenner meg så utrolig godt igjen i det du skriver om å være feminist, kommunist, og spesielt det å ikke drikke. Jeg er så uendelig lei av å måtte begrunne og forklare hvorfor jeg ikke drikker! De aller fleste norsker er veldig låste i hodene sine når det gjelder dette. Den generelle oppfatningen er at en ikke kan ha det gøy uten alkohol, og hvis en ikke drikker, har en det ikke gøy. Trist.

 7. Dette er noe av det klokeste jeg har lest på lang tid! og jepp…du har helt rett…spesielt når det gjelder det som har med norske ungdommer og «bonding» og drikkekultur å gjøre!
  Det hender at jeg går ut på utesteder i bergen, UTEN å drikke, det kan være fordi jeg har en jobb å gjøre, eller rett og slett fordi jeg ikke har LYST til å gå på noe fylla den dagen, men likevel gjerne vil gå ut….og i de sammenhengene blir jeg litt sånn «antropolog»… jeg ser, og observerer andre på en helt annen måte, og jeg har dt minst like kjekt, og tenker at dette her skal jeg jaggu gjøre oftere…..samtidig føler man seg litt på sidelinjen….fordi det er så få som ikke drikker…og jepp, når det gjelder ungdom fra muslimske miljøer, som allerede sliter med å få innpass i kulturelle settinger, så er det ikke rart at verdene kræsjer….. kloke ord….skriv mere!

 8. He he, her var det en del kommentarer..

  atlepatle, anneli og Ellinor: Tusen takk skal dere ha^^

  Lars A: Jeg mente ikke å si at «fylla har skylda» er god forklaringsmodell på integreringsproblemer, og jeg ser nok at det i større grad er jenter enn gutter dette rammer. Jeg har, ved siden av å lese Dagsavisen, hovedsaklig diskutert dette med muslimske venninner på Blindern. Jeg mener det likefullt er et ekskluderende element.

 9. Som gammel røker opplevde jeg tiden hvor det å røyke var sosialt. Det sosiale besto i:
  Ma har alle en felles sak som årsak/begrunnelse, det sosiale blir nr 2, en bigevinst. Dette letter den sosiale omgangen. Det sosiale blir mer uforpliktende, det stilles ingen sosiale krav/forventninger. Målet er jo nikotinen og den får man jo. Altså ikke bortkastet tid, uansett sosial gevinst. Det sosiale blir bare en hyggelig bivirkning. Går man ut for å treffe noen uten en slik sosial støtdemper,(hva den enn måtte bestå av: røyk, alkohol, musikk, politikk,religion, fagstoff,strikketøy, symøter, trim osv) blir det sosiale ambisjonsnivået sterkere/nærere/mer krevende/forpliktene osv.
  Bare tull alt sammen, men mekanismene er der, mer eller mindre forstått av utøverene.
  Finn andre godtatte støtdempere …. som…drikke? Nei takk,jeg strikker! ..hva som helst….

 10. Tolfsen. Er. En. Teiting.

  Fant ikke noe moraliserende ved innlegget.

  I’m drugfree, alcoholfree and smokefree.
  And that means I’m better than you.

  Sa hun det? Nei. Det var det jeg som gjorde.

 11. Føler vi har heller lite å lære av Kairo. Jeg anser folk som danser seg inn i natten klink edru for å være nettopp det; ravende gale.

  Jeg har en chilensk kompis som heller ikke drikker. Han klager over hvor innesluttede nordmenn er, ettersom vi ikke tør slippe oss løs før vi har noe innabords. Jeg har i hemmelighet lyst å kvele livskiten ut av ham. Ikke alle er så hemningløse at de ønsker å være i sentrum for oppmerksomheten uten en viss promille. Og takk for det.

  I nærings-øyemed bør du drikke sensasjonelt mye Farris før du bidrar på lik linje med resten av klientellet.

  fata’s last blog post..Festivalnorge i krise?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s