Hvorfor jeg studerer det jeg gjør

Jeg blir ofte møtt med at jeg studerer noe fjasete. Litteraturvitenskap, er som så mange HF-fag det er usikkert om du får noen jobb med, et studie folk rynker på nesen av. “Du utdanner deg til arbeidsledighet” “Klipp håret og få deg en jobb” er utsagn jeg møter rett som det er. Så hvorfor studerer jeg litteratur når jeg hverken blir rik, berømt, er garantert en Jobb eller imponerer folk i lystig lag? Svaret er såre enkelt: Fordi det er fantastisk gøy.

Å unne meg selv gleden av å ligge i sengen et år og lese Faust og Waiting for Godot er grunn nok til å studere litvit i seg selv; det er like gøy som folkehøyskole, bare at du får betraktelig flere studiepoeng. Samtidig er også det å befatte seg med litteratur å gå inn i en verden av nye, vidunderlige opplevelser, stemninger og inntrykk du ikke ville hatt tilgang på ellers. Å gi seg selv tid til å lese litteratur er å leve mange flere ganger enn du får sjangsen til selv.

I dag hadde jeg en opplevelse som gav meg en skikkelig oppvekker på hvorfor jeg studerer hva det jeg gjør.

Jeg satt hjemme hos en venninne i dag, da hun gav meg en novelle jeg måtte lese. “Den kommer til å ødelegge deg fullstendig”, sa hun. “Den er fantastisk.”

Litt skeptisk satte jeg meg ned med den lille teksten, og på en halvtime forvandlet noen sider ord og setninger dagen min fullstendig. Jeg vet ikke om dere som studerer matematikk eller samfunnsfag er i stand til å tenke dere den dagen pensum får dere til å gråte eller forandrer livet deres. Det opplever du stadig vekk på litvit (c:

Siden deling er en fin ting, er novellen tilgjengelig her. Den heter Singing my sister down.  Les den, og kjøp bok av den flinke damen. Jeg lover deg at dagen ikke blir den samme etterpå.

– mer siden.

, ,

8 kommentarer til “Hvorfor jeg studerer det jeg gjør”

 1. Oo- dere har kult pensum!

  Vi har også “Wide Sargasso Zea” og “Forvandlingen” av Kafka, som den heter på norsk (c;
  IB virker gøy ^^

  Skamme meg….nei. Men få det kommentert hele tiden? Ja.
  Av teite gutter som synes jeg burde blitt ingeniør eller noe.

 2. Hei Ida!

  Du burde ikke skamme deg for å like litvit!! Har selv fått en økt interesse for litteratur av å studere det her nede i Costa Rica (jeg studerer engelsk og international litteratur). Har bl.a. lest Waiting for Godot, som du nevner 🙂

  Ellers har vi lest/studert:

  “Grendel” av John Gardner
  “Metamorphosis” av Franz Kafka
  “The Outsider/” (av og til kalt “the stranger”) av Albert Camus
  “et dukkehjem” (oversatt til engelsk)
  “Woman at Point Zero” av Awal El Saadawi

  for tiden studerer vi “Heart of Darkness” av Joseph Conrad. Må leses!

  videre skal vi studere:

  “The God of Small Things” av Arundhati Roy
  “Things Fall Apart” av Chinua Achebe
  “Wide Sargasso Zea” av Jean Rhys
  og et par andre som ikke er annonsert enda

  Det er så gøy!!! 😀

 3. Mari: Ja, du blir trist, men trist på en forstyrrende, fin måte.
  Violent: Yay! Jeg skal smugkikke på skribleriene dine, jeg (c;
  Ellinor: Dele er det beste^^ Og ja, vi har det deiligste pensumet. Jeg gjør “lekser” nå- dvs sitter i sofaen med Shakespeare.

 4. nydelig. Tar en tur til biblioteket etter mer, jeg. Og jeg holder meg til vår fine ide om å dele – jeg har kopiert linken selv.

  Og sant, sant – alit vit. blir gjerne sett på med skrå øyne, men for all del, hvem andre av dere leste Faust og Don Quijote til eksamen?

 5. Du har helt rett: det er fantastisk gøy! 🙂

  Selv tar jeg en bachelorgrad i litteratur og språk akkurat nå, og kommer til å følge med litt på dine litterariteter. 😉

 6. Eg måtte jo berre lesa den, og no er eg trist. Men på ein litt fint måte, det hadde vore tristare om eg ikkje blei trist av ein sånn tekst.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: