Steinerdager.

Det slo meg idag at det er et år siden jeg sluttet på videregående. Et år siden jeg trakk i russedress, et år siden jeg fikk vitnemål og sa farvel til den trygge, lille sekten jeg har tilbragt storparten av barne og ungdomstiden min i. Kort sagt- det er ett år siden jeg sluttet å være steinerskoleelev.

Ja, jeg får ofte slengt «steinerbarn!» etter meg. Det kan være fordi jeg kan danse alle litterære virkemidler, farve garn med knuste lus og bjerkeblader og synger flerstemte, høykirkelige sanger på latin når jeg treffer kompiser fra vgs. Fordi jeg har et litt perverst forhold til urtete og tøfler, og vet at alt løser seg med litt speltboller og økologiske tomater. Folk gnir det inn når jeg ikke husker forskjell på høyre og venstre, regner feil og generelt sett oppfører meg rart. Og ja- det å ha vært steinerskoleelev er noe som blir hos deg livet ut.

I forbindelse med mitt etårsjubileum som «vanlig menneske» uten en eneste dag med silkebøker og eurytmitimer, tenkte jeg å glede mine kjære lesere med noen anekdoter fra min tid på Rudolf Steinerskolen. For å bekrefte noen fordommer og skape noen nye (c:

Her er tre ting jeg har fått ut av Steinerskolen:

1. Frihet til samarbeid.

Når vi hadde vikar på ungdomskolen, planla vi alltid nøye i forveien. Når det stakkars vesenet, ofte en ung lærerstudent som var fullstendig ukjent med steinerbarn, kom inn i klasserommet satt vi som tente lys. Ingen sa et ord før et et avtalt signal: I klasserommet vårt hang det nemlig en del ymse gjenstander. Dere som er barn av offentlig skole vil kanskje ha vansker for å se for dere et klasserom fullt av kunsttrykk, pene stener, skjell og en diger globus, men sånt hadde vi. Vi hadde til og med på et visst tidspunkt et bestefarsur og en byste av Tut-Ankh-Amon, som denne historien handler om. Klassen var som sagt musestille helt til bestefaruret slo. Da slang alle synkront vekk pultene sine og kastet seg på knærne i rettning Tut-Ankh-Amon mens vi hylsang noe som hørtes ut som en herlig blanding av «Abdul Kahdin» og «Jag vill vära din» så lenge uret slo. Så fort uret var ferdig med å slå, reiste alle seg fort opp, satte seg på plass og lot som om ingenting var skjedd. Dette gjentok seg hver halve time til vikaren løp sin vei. Så langt jeg husker fikk vi sjelden bråk for noe på Steinerskolen. Selv ikke da vi sendte opp fyrverkeri på do eller spilte innendørs baseball med gammel melk og halvtørket keramikk til hele klasserommet var dekket i illeluktende grøt. «Oi, nå må dere vaske!» sa læreren vår. Så slapp vi den timen.

2.Spennende undervisning.

Eurytmi er det eneste faget i verden lærerne ikke vil forklare hvorfor de underviser i. Spør du en steinerskolelærer om hvorfor man har eurytmi, får du et fårete smil og en historie om en elev som kom tilbake tredve år etter og fortalte hvor mye eurytmien hadde hjulpet ham i jobben som politi senere. For uinvidde: Eurytmi er en slags blanding av dans, qui-gong og drag-show, der du danser langsomt i ring iført farverike silkeslør og vifter med kobberstaver og trekuler fordi det er bra for sjelen din. En klassiker på alle steinerskolen er å sikte inn kobberstaven sin mot hodet til eurytmilæreren. Blir hun sykemeldt, får klassen fri, siden eurytmilærere går på skole i seks år og er svært dyre i drift. Er du en lat slask er eurytmilærer jobben for deg: Normalarbeidsuken er 14 timer. Dette har eurytmiforeningen slåss gjennom, fordi arbeidet med å dirigere små, slørkledde barn i sirkel er en sånn påkjenning. Hvilket ikke er så rart, siden de stadig vekk får kobberstaver i hodet. Læreren min var sykmeldt to ganger i løpet av vgs på grunn av dette.

3. Alternativ, åndelig opplæring.

Da jeg var liten, trodde jeg at Steinerskolen var en katolsk privatskole. Dette var fordi vi feiret så mange helgner (St.Mikael, St. Nikolas, St. Martin), og jeg (som det lille, godt indoktorinerte protestantbarnet jeg er), trodde dette bare var noe katolikker gjorde. Så feil kan man ta. Ved siden av solid kristen fundamentering i alt skolen gjør, hvilket gjør at Steinerskolen er den skolen med færrest religiøse minoriteter som elever, har lærerne sin egen, åndelige overbevisning som kalles antroposofien. Som lærer ved skolen skal du ikke snakke til elevene om dette, da de har godkjennelse som pedagogisk og ikke livssynsfundert friskole. Noen lærere gir selvsagt bleng. Min favorittlærer noensinne- en kunsthistorielærer jeg ikke vil henge ut her- er en av dem.

En av mine favorittsamtaler fant sted under ett av hans mystiske kunstprosjekter med klassen min. Vi skulle lage en byste i keramikk, men Mr.X lot oss først lage en byste vi skulle forme med hånden inne i en leirklump, der vi skulle dytte fjeset ut. Vi fikk ikke SE på hva vi gjorde, men kunne føle med fingrene om det vi gjorde ble riktig. Dette førte til en rekke klaging og knising, hvorpå en av jentene utbryter: «Æsj, dette går ikke an å få til!» «Joda,» sier læreren min. «Dere har gjort dette før. Da dere lå i mors liv, var det sånn dere formet fjesene deres innenfra. Så om DU (han peker på en tilfeldig elev) har stygg nese, er det DIN feil!» «Det der er det teiteste jeg har hørt i hele mitt liv!» sier den ene halvdelen av klassens tvillingpar. «Det er ikke så rart,» svarer læreren min.«Du hadde jo jukselapp, din dust! Du lå og hermet etter søsteren din!» Dagens antroposofileksjon, alle sammen.

Ja, dette var dagens tre steinerminner.

Om noen steinerfolk føler seg støtt- I speak the truth and nothing but the truth.
(Og jeg hadde det fint på skolen ^-^)

21 kommentarer om “Steinerdager.

 1. Neida. Litt galskap er bare sunt, da unngår en den store galskapen i resten av verden. Akk, Ida, jeg hører dine fortellinger og kjenner at jeg gjerne, gjerne skulle vært et steinerbarn! Mine unger skal absolutt opplæres til å klaske læreren i hodet under eurytmitimen.

 2. Herre-en-eller-annen, Ida. Vi ler oss i hjel, – fordommer eller ikke. Du vet hvordan du skal fortelle en god historie. Denne kommer jeg til å lenke til så alle mine danske lesere kan få litt god litteratur midt i blogghelvetet. Er du forresten sikker på at Steinerskolen ikke er en katolsk privatskole? Looks like a duck, walks like a duck …

  At du har hatt det flott, tviler jeg ikke på. De fleste av oss tives best der det er litt galskap. Håper det er litt av det i klasserommet mitt i «Den normale skolen» også. Noen ganger har jeg lurt på om ett av mine mange barn (navn ikke nevnt) hadde hatt det bedre på Steinerskolen enn i den offentlige. Derom vet man jo intet.

 3. He, he.
  Men – det er vel en fare for at alle eurytmilærere i landet heretter kommer til å leve i evig redsel for mulig nærkontakt med kobberstaver….(men det gjør de kanskje allerede).

 4. Jøss. Jeg fant på en eller annen måte veien hit. Og når jeg oppdaget at jeg hadde havnet på bloggen til en tidligere mosse-elev, måtte jeg da se under kategorien Steinerstasj. Og jeg kjenner meg igjen:)
  Odd, er det ikke?

 5. lol – Du skriver fenomenalt bra. Spesielt tut-ankh-amon historien så jeg for meg som om jeg var der selv. Jeg har en tre år gammel datter og hun tok nettopp et skritt nærmere Steiner-skolen.

 6. Jeg kunne ikke være mer enig!

  Selv har jeg gått på steinerskole og steinerbarnehage siden jeg var 4, og går for tiden på VGS på Røyken (Ja, Steinerskole)…

  Leve Steinerbarn, og takket være alle våre fenomenalt morsome (Ufrivillig morsomme, riktignok)lærere. Har jeg bestemt meg for å bli steinerlærer når jeg vokser opp og blir stor og staut.

 7. Virrvarr… tar deg som et kjempeeksempel på vellykka Steiner-utdannelse altså. Dannelse, faktisk. Når en tar fram det beste i ideene til Onkel Rudolf, legger til sitt eget (slik at ideologien bak blir mer som spikeren i spikersuppa) og er så heldig å få smått revolusjonære elever… JA! Og forresten… bevissthetssjel kan være en litt interessant ting, da.

 8. Hej…sitter på nätet och läser lite av varje om eurytmi…det var så jag kom in på din sida
  Du har fått mig att skratta en hel del…det där med «kopparstaven» var riktigt tragikomiskt!
  Jag älskar eurytmi så mycket att jag valde att arbeta som eurytmilärare. Ja…det är ingen lätt uppgift skall du veta! En sak är säker..jag har hittills inte fått en enda kopparstav på huvudet; å andra sidan så har jag inte jobbat som eurytmilärare så länge heller…3 år.
  Har inte heller upplevt någon rasism och mitt ursprung är latinskt.
  På min skola har vi frågestunder och utvärderingar om eurytmi….det finns alltid plats för påverkan av undervisningen. Att utveckla pedagogiken är självklart för mig.
  Det är klart att vi eurytmilärare måste fördjupa och förnya oss. Det måste ju alla lärare överhuvud taget göra. Riktigt synd att alla inte gör det!
  Ja, det är ju inte så att eleverna på min skola ÄLSKAR eurytmin. Det gör dom inte!( även om en och annan älskar alt. hatar eurytmin) Men de flesta tycker att eurytmin är helt ok. Många tycker dessutom att det är roligt!
  Jag jobbar bara med tonåringar och det brukar vara svårast här, ja riktigt svårt är det. Jag kämpar hårt…och ibland känns det som om krafterna inte räcker till, men, efter varje lyckad lektion fylls jag åter av nya krafter.Långtidssjukskriven har jag inte blivit och min sjukfrånvaro på skolan är minimal; Peppar, peppar!
  Riktigt synd är det att du och så många fler har fått en så negativ bild av eurytmin.
  Vi eurytmilärare måste bli bättre på att förmedla eurytmin, framför allt på att förnya den. Den saken är säker!

  Lycka till med ditt liv!
  Eurytmifröken i Sverige
  Marina med eurytmin i hjärtat

  Ps: du får gärna komma på studiebesök till min skola. Maila mig i så fall.

 9. jeg går på steinerskolen i moss.
  Odd er skummel, vi fikk han i kunst i år:-S.
  Stakkars deg, du har aldrig hatt trygve eurytmi, man blir svett og andpusten når man har eurytmi med ham, han er kuleste ewer<3<3. Heksedans, som vi gjorde til jul eller no tror jeg, du burde virkelig ha sett det assa, kjempe kult<3<3 jeg elsker eurytmi, og det er ikke noe flagrende dritt som henger på oss, ååååå, det var så kult<3<3. love eurytmi, og jeg er ikke gal altså hehe *.*»

 10. Jeg tror man kan si mye rart (på godt og vondt), om Steinerskolen, og selv skal jeg ikke uttale meg om det, da jeg ikke sitter inne med tilstrekkelig informasjon om temaet.

  Jeg tenkte egentlig bare å kommentere det siste avsnittet ditt – hvordan kommer man på det? Den likte jeg i alle fall. En veldig fin teori om hvorfor vi ser ut som vi gjør… :o)

  Ha en fortsatt fin dag.

 11. Det minner meg om min egen klasse – på vidregående. Og det var offentlig skole.

  Vi var spesialister i å lage krutt, gipsbomber, raketter, smellkuler, røyklegging, raketter av sigaretter og i å farge vannet i alle byens fontener spøkelsesgrønt.

  I en periode fyrte vi av minst en bombe omdagen – de mindre i skolegården, de største utenfor.

  Men vi skadet ingen lærer.

 12. ehh.. kjenner meg ikke igjen i det hele tatt i noen ting her… jeg har gått hele barneskolen og mesteparten av ungdomsskolen på vanlig offentlig skole før jeg kom til steinerskolen, noe som jeg ville helt selv.
  jeg hadde MEGET gode karakterer fra vanlig skole men var UTROLIG skole lei! fikk andre til å gjøre leksene mine og skrev bare av folk.
  hadde absolutt ingen motivasjon, og ingen lærere som fulgte opp og som slapp oss 10 minutter før slik at de kunne ta seg kaffe på lærerrommet!
  da jeg kom til steinerskolen fikk jeg gode venner som godtok meg slik jeg var og ikke gjorde meg til noen andre.
  på den offentlige skolen var det mange gjenger i friminuttene og de mindre populære fikk ikke slippe inn i de populæres sirkel. noe som er sårende…
  det jeg merket da jeg kom til steinerskolen var at hele klassen var en hel gjeng hvor man fikk utrykke seg slik man ville og si akkuratt det man følte uten at noen syntes du var unormal…..

  jeg merket også at lærerne fulgte meg mer opp og tok ting fra mitt nivå og isteden for å si at «dette skulle du ha kunnet» , så hjalp de meg og gav meg mye motivasjon ved ros og hjelpsomhet.

  etter første halvår hadde jeg gått opp en hel karakter i nesten alle fag, og jeg hadde fått så mye mer enn bedre karakterer!!
  jeg hadde fått mer selvtillit, og stolte mye mer på meg selv og hvilke meninger jeg hadde!
  lærte også å aksteptere andre for den de var og benytte meg av all hjelpen jeg kunne få!
  ved å ha kunsteriske fag gav det meg også mer fantasi og kreativitet noe som man ALDRI kan få nok av!
  steinerskolen har bare påvirket meg positivt og gitt meg så mye mer enn bare det vanlige fagelige!
  de som har andre opplevelser har full rett til det 🙂 men ville bare si at jeg kunne ønske mamma og pappa hadde fortalt meg om denne skolen før og satt meg inn tidligere, for jeg får så mye ut av det!
  så fra å være en skolelei elev som aldri stilte spørsmål og gjorde det vi fikk beskjed om uten å vite hvorfor, har jeg blitt en skoleglad elev som GLEDER meg til neste skoledag for å lære noe nytt!
  Takk! 😉

  1. Jeg har samme historie som deg: Gode karakterer fra offentlig, veldig skolelei, trivdes på Steinern. Det betyr ikke at det ikke skjedde kritikkverdige ting på steinerskolen mens jeg gikk der. At jeg opplevde personlig vekst, trenger ikke bety at alt var feilfritt, uproblematisk og bra. En subjektiv opplevelse av egen innsats og utvikling er ikke det samme som det som skjedde i løpet av skoletiden din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..