Dagens Erna

Hvor vidt man skal kunne trekke av hushjelp på skatten diskuteres i disse dager.
Jeg er usikker på om jeg synes det er lurt. Jeg tror det er kjipt å være vaskehjelp i private hjem, men vil gjerne få husarbeidet ut av den private sfæren og fjerne det som «mors arbeide.» Fortell meg hva dere synes, folkens.

Det er uansett ikke det jeg reagerer på i Erna Solbergs utspill i Dagbladet i går: Hun er, i motsetning til Høyres ordførerkandidat i Bergen, mot forslaget om å subsidiere vaskehjelp. Dette oppgir hun to grunner for å mene:

1. Vi har et for presset arbeidsmarked- altså, for få som vil ta vaskejobb. Implisitt- å subsidiere dette er å subsidiere utenlandsk arbeidskraft. Og utlendinger er noe som Erna «Umbridge» Solberg misliker, som kjent.

2. Dette fabelaktige utsagnet: –Det er jo dokumentert i Sverige at kvinner vasker mer enn menn. Men dersom en tredje person tar seg av vaskingen, hva fyller kvinner den ekstra tida de får med, spør Solberg.

Jah. Her kan vi snu spørsmålet og si: «Hva fyller menn tiden de ikke vasker med»? Hva er du redd for, Erna? Flere kvinnelige fotball-fans som sitter hjemme og drikker øl og spiser pottis mens en tredjepart vasker og henter tøflene til henne? Er det galt å ha fritid hvis du ikke bruker den fornuftig? MÅ damer vaske hjemme for å ikke gjøre teite ting? Eller?

Såh- jeg vil gjerne vite hva folk tenker om hjemmehjelp. Og ellers generell mobbing av Erna. Jah.

2 kommentarer til “Dagens Erna”

 1. Jeg mener at hjemmehjelp er bra. Grunnleggende bra. Helt supert, faktisk. Til og med når jeg jobber som hjemmehjelp selv. Kapitaliser husarbeidet, sier nå jeg! Jeg synes ikke engang det offentlige nødvendigvis må ta seg av husarbeidet, bare det opphører å være gratis. Hus*arbeid*, lizzom? Ikkesant? Det sier seg jo nesten selv.

  Og dersom det ble en selvfølgelighet at husarbeid er lønnet arbeid, og at man må betale noen for å ta seg av det, så kommer den jevne inntekt til å reflektere dette. Også hjemmehjelpens.

 2. Njah. Det var en 50-tallsgreie det her. Husker ikke hvem som argumenterte så fælt for det, det var en av de norske 50tallsfeministene. De sa at

  «å være husmor er et fulltidsarbeide. Derfor skal det ikke automatisk måtte gjøres på si av alle mødre og kvinner. Og derfor skulle en kvinne som ville være i arbeid automatisk kunne outsource det til en hushjelp. Så lenge kvinnen hadde en arbeidende mann, gjorde det jo ingen ting at hele lønna hennes gikk med på å betale en annen til å gjøre husarbeidet deres.»

  Joda. Så langt gir det mening. Men så kan man tenke da, at alle hjem da er en persons fyulltidsarbeid. Og om ikkeh alvparten av befolkningen skal arbeide med hverandres husarbeid, vil dette nødvendigvis bety at overklassens mennesker kan vie seg fullt og helt til egen jobb, mens de som har litt mindre spenn igjen, blir dobbeltarbeidende, og både vasker noen andres hjem og deres eget.

  Altså, ettersom kvinner både tradisjonelt sett og i praksis vasker mer og er mer husholdningsorienterte enn ektemennene sine, skjønner jeg argumentet om at kvinner i lederstillinger trenger litt assistanse for å få både husholdning og jobb til å gå rundt.

  Men å importere arbeidskraft for å vaske er jeg egentlig litt skeptisk til. Det har ingen ting med at jeg ikke vil ha fler utlendinger hin å gjøre, men med at vaskejobber er det yrket i dagens samfunn som har lavest status. Og det skal vi importere innvandrerne til. Vi er allerede iferd med å (særlig i oslo, men også andre deler av landet) få en underklasse som er lett å kjenne igjen på hudfarge, og det å importere arbeidskraft til de lavest ansette yrkene vil være med på å bidra til den tendensen, noe som igjen vil gjøre det vanskeligere å være innvandrerungdom, fordi det skaper en ide i hodene til folk om hva de egner seg til. Jeg vil ikke ha noen mørkhudet underklasse jeg. Det virker veldig… skjeft og rart.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.