Klasseanalyse

Jeg diskuterer mye klasseanalyse om dagen, og jeg tror det er på det punktet der folk jeg kjenner har de mest forskjellige standpunkt. «Finnes det klasser i Norge idag?» «Finnes det noen arbeiderklasse?» «Hvem ER denne arbeiderklassen?» er noen av spørsmålene som sirkulerer, sammen med de noe mer semi-eksistensielle, som: «Er JEG arbeiderklasse?»

Og hvordan definerer man klasse? På bakgrunn av hva man jobber med? Hvor mye man tjener? Hvor høy utdannelse man har? Om man selger arbeidskraften sin? Er det foreldrenes bakgrunn som avgjør hvilken klasse man har når man er ung? «Moren min er eurytmist», sa en venn av meg forleden, «hvor plasserer man det i en klasseanalyse?»

Spørsmålene og vinklingene er mange. Jeg vet folk som kan krangle i timesvis om man skal bruke ordet middelklasse istedenfor småborgerskap. Imidlertid:

Noen ting er lettere å avskrive som arbeiderklasse enn andre. Jan Reinås sier til E24 Næringsliv at han ser på seg selv som «en arbeider på lik linje med alle andre – bare med en litt større lønn.»

Heh. Klaart det. Jeg ser absolutt likehten mellom Hydro-toppen og venninna mi som jobber i eldreomsorgen. Eller moren til en venn av meg som både har vaskejobb og butikkjobb for å få ting til å gå rundt.

Reinås selv mener at den enesten motsetningen mellom ham og «vanlige folk», er at han ikke har tid til å ligge og nyte livet.

Hele idéen om at næringslivstopper får bedre lønn fordi de gjør en tyngre og mer slitsom jobb enn «vanlige folk» er noe av det mest bisarre jeg vet. Jeg unner Reinås å jobbe litt turnus på gamlehjem et halvt års tid. Beklager, Hr. Hydrosjef. Dette er ikke hovedforskjellen mellom deg og alminnelige mennesker.

Erling Folkvord påpeker derimot en Vesentlig forskjell mellom de ulike klassene i Oslo. I denne apellen gjør han et poeng ut av at innbyggere i Oslo med over 750.000 i inntekt i året bare betaler 8% inntektsskatt. Det er langt mindre enn de fleste vanlige arbeidsfolk. Her har vi en av mange reelle forskjeller på den ellers så vanlige «arbeider»-Reinås og venninnen min på eldresenteret.


Sjekk ut Erling sin appell.

Her er en annen en man kan kikke på, også. WordPress har ikke støtte for å vise den filmen som ligger på Oslo Rødt sin blogg direkte.

Følg med, abonner på RRS-feed og få med deg hva Oslo RV gjør i valgkampen her.


Ett kommentar til “Klasseanalyse”

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: