På andre siden av Atlas Shurgged

6 kommentarer om “På andre siden av Atlas Shurgged”

 1. Jeg har ikke leste boka, men jeg er omponert over deg som gidder å lese «dette fantastiske makkverket», få masse ut av det og etterpå deler det med resten av oss. 🙂

 2. På hvilket grunnlag kan du påstå at Ayn Rand var rasist og homofob? Hele hennes filosofi bygger jo opp under at hun gir blanke i hvilken seksuell legning og farge på huden du har, så lenge du gjør det som forventes av deg.

  «Dette aspektet gjør at boken er Renspikket Propaganda ned til minste, lille, språklige detalj.»

  Propaganda? Poenget er jo at hun går gjennom hvert eneste aspekt og motargument for å virkelig argumentere for sine meninger. Propaganda, tja. Det hadde vel ikke tatt seg helt ut om hun hadde skrevet en bok med kritikk til sin egen filosofi.

  «nettopp fordi hun mener at kvinnens egentlige rolle i kjærligheten er heltedyrkelse. Hun skal dyrke sin mann, og han skal behandle henne som An object of desire.»
  Jeg tror du har misforstått litt.
  «I swear by my life and my love of it that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine. » sitat Ayn Rand.

  Litterært sett, vil jeg faktisk si at boken er genial. Oppbygningen av argumentasjonen, sammensetningen og bruken av ord, samt spenningen bak hendelsene i boken, bidrar til konklusjonen om at dette er blant de bedre bøker jeg har lest.

  Men, imponert over at du, til tross for å være godt plassert på venstresiden av den politiske aksen, klarer å si at 70 % av boken er bra;)

 3. Hehe.
  Personlig har jeg ikke lest «Atlas Shrugged», men bare «The Fountainhead», som faktisk er 400 sider kortere… Og jeg syns heller ikke Rand lar det gå utover homofile, kvinner eller minoriteter, men heller bigotte liksom-altruister som bruker ideologiene sine til å undertrykke. Det fins mange mennesker i verden som setter sitt ord bak sosialisme eller kristendom for å være på den «riktige siden», samtidig som det egentlig handler om å tilrøve seg makt. Jeg tror at det Rand prøver å formidler er at ideologier fort kan blir til konformistisk drøvtygging hvis man bruker de som eneste måte å beskrive verden på. Og den som er sterk ser forbi faner og skaper sin egen sannhet. Enig med deg, Ida, at en bartete mann kanskje kikker gjennom linjene.

  For øvrig er passasjene hvor Rand beskriver «sosialisten» som en slags moderne vampyr og sodomistisk-sadistisk antihelt så fantastisk urimelige at de er rent komiske (selv om jeg ikke tror at forfatteren mente det humoristisk). Med andre ord, jeg syns dette er litteratur som bæres av det helstøpte og verdensbildet, men faller på det utelatte mangfoldet som verden faktisk rommer.

  Håper du har det fint, Id, og leser masse bra litteratur selv om du ikke studerer lenger!!! 🙂

 4. Jeg har også lest «The Fountainhead». den var i to bind, begge lå på partikontoret til FpU. Bind en var tydelig brukt, bind to temmelig ulest. say no more.

  tror kanskje rand, som flyktet fra sovjet et par år før trotskij gjorde det, og som skrev som russer i amerika under (for det meste) stalintiden, følte veldig behov for avstandstagen til kommunisme og sosialisme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s