Dekonstruksjon av voldtektsdebatten

10 kommentarer om “Dekonstruksjon av voldtektsdebatten”

 1. Hei

  Virrvarr har mange viktige og gode poeng her!

  Jeg har også opplevet at menn blir veldig sinte, både på meg og andre jenter, viss jentene påpeker at voldtekt er et kjønnet problem. Og jeg forstår godt at det er kjipt for mange menn som aldri har begått et eneste overgrep mot kvinner, og heller ikke trakassert dem seksuelt, å få høre dette. Jeg synes også at det er bra at de blir provosert. Det eneste jeg ikke forstår er at de retter dette sinnet mot kvinner – de burde rette det mot de mennene som voldtar, og dermed er med å stigmatisere alle andre menn. Det er deres ansvar, ikke kvinnenes.

 2. Bra, Ida! Jeg er imponert over hvor saklig du klarer å skrive om dette.
  Ellers fikk dette meg til å tenke at problemet er gammelt, veldig gammel. Jeg husker en teori jeg har lest om heksebrenning: Presten blir seksuelt opphisset, begår overgrep mot en kvinne og anklager kvinnen for å ha tatt makten over ham med hjelp av trolldom, hun er derfor en heks og må brennes.

  Samfunnet vårt (og andre samfunn) har en lang, lang tradisjon med å legge skylden på kvinnen for at hun er utfordrende og at mannen derfor ikke kan klandres for sin oppførsel.

  Jeg forstår at de 90 % av mennene, de som ikke begår overgrep mot kvinner ikke vil settes i bås med de 10%.

  Men jeg kjenner voksne, gode menn (blant de 90%) som våger å si ifra. De finnes og forhåpentligvis blir det flere og flere av dem.

  Interessant det du skriver om denne nye mediavirkeligheten (blogging) der hvem som helst kan bli lest og lyttet til. Mange kvinner kommer derfor til orde ute i det offentlige rom på en måte som ikke har vært tilfelle før.

  Hilsen Svigermor

 3. Ida dette var en veldig fin dekonstruksjon av debatten. Mulig vi menn er ekstra fölsomme for denne generaliseringen i alle likestillingsdebattene. Jeg kjenner at jeg altfor ofte beholder en fot i skyttergraven i stedet for á komme helt opp og sammen diskutere hva vi skal gjöre for at vi fár en bedre fremtid.
  Det blir fryktelig vanskelig á ta annsvar for alt det dárlige váre brödre gjör og fedre har gjort. Og i og med at man er en mann/gutt sá identifiserer man seg veldig med «menn er sánn og sánn».

  Dette synes jeg var et godt bidrag til diskusjonen. Og jeg skal sá absolutt fölge litt mer med i svingene og ta tak i denne tematikken.

 4. Sofie og Lene: Takk, takk (c;

  Örn: Godt å høre at det var en dekonstruksjon som funket. Denne diskusjonen har jo satt igang en vill runde med metablogging, og jeg vil heller leke konstruktiv og skrive om det som _er_ tematikken. Takk for positiv tilbakemelding.

 5. Virrvarr: dette var en svært konstruktiv og oppklarende redgjørelse, du setter ord på en del tanker jeg selv har hatt, men ikke klart å formulere.

  Denne posten, og den andre du skrev om voldtekt, er to veldig viktige bidrag i debatten, du har vist en side ved problemet som sjelden kommer frem ellers. Jeg beundrer deg for engasjementet, innsikten og motet.

 6. Jeg leste Esquil, og jeg håper og tror at jeg forsto ham riktig. Det er ofte en god ide å snu kjønnene på hodet for å få fram et poeng (Gammelt eks: Gerd Brantenberg: Egalias døtre). Det synes jeg faktisk Esquil gjorde. Jeg kjenner ikke ham, så jeg tolker ham i beste mening. Vi gjør galt mot menn hvis vi vil at de skal føle kollektiv skyld for det andre menn gjør. Det vi kan og skal forvente av alle menn, er at de engasjerer seg, at de hever sin røst når andre menn blir sexistiske, at de stopper andre menn som er i ferd med å begå overgrep.

  En mann som ikke gjør det er en lort.

 7. MytteristLykke, HvaHunSa: Tusen takk. Det varmer masse.

  livetleker: Egalias Døtre-parallellen til posten hans tror jeg er veldig lur, og ganske nær opp til det han opprinnelig mente å si.

  Og jeg er veldig enig med det at vi kan forvente at de sier fra ^-^

 8. Fant fram til denne posten via Tordenbloggen og det er jeg glad for. Utrolig godt skrevet, saklig og flott. Jeg har hatt problemer med å skrive noe som helst om dette emnet fordi jeg blir så provosert. Men dette… dette var virkelig bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.