Feminist, javisst!

11 kommentarer om “Feminist, javisst!”

 1. Enig med deg på mange punkter, jeg er jo selv feminst så det skulle jo bare mangle 🙂

  Samtidig er vel jeg en sånn som har b litt bedt om å bli kalt «et subjekt i konstant bevegelse gjennom tid og rom» fordi jeg syntes menneske ble et sånt snevert og belastende begrep 😉

  Jeg har ingen problemer med å kombinere queer teori og kvinnekamp. Det er ikke et krav at jeg selv må identifisere meg som kvinne, for at jeg skal ha lov til å irritere meg over måten andre folk identifiserer meg som kvinne. På samme måte som jeg skrev hos Delirium. Det går ann å være feminist og likestillingsforkjemper på samme tid.

 2. Jeg hadde tenkt til å skrive et langt innlegg om feminisme og postfeminisme og det hele. Da jeg satt og leste dette innlegget i går kveld, leste min kjære nabo engeline-sitatene dine over skuldra mi, og sa at «det er jo akkurat det jeg mener, men siden jeg er mann får jeg ikke lov å ha synspunkter på sånne ting»

  mitt svar kommer nok senere.

  Bookcrossing. Kjære kjære ida. Idag var jeg i humør for å gå på bokletejakt. Og jeg klikka på de siste releasealertene for å finne bøker som var sendt ut i det fri. Og de var dine alle sammen, og du fortalte slett ikke hvor du la de fra deg. Det var jo litt skuff, for da kunne jeg ikke rusle ut og lete etter dem.

 3. Hvahunsa: Tusen takk! Nå ble jeg skikkelig glad!

  Martine Votvik: Jeg er veldig enig med deg, og jeg er også veldig glad i Butlers syn på kategorier og det å være menneske. «Det er ikke et krav at jeg selv må identifisere meg som kvinne, for at jeg skal ha lov til å irritere meg over måten andre folk identifiserer meg som kvinne.» Det synes jeg var veldig godt sagt! Likevel- jeg mener det jeg skrev om hvorfor feminisme må være et ikke-kjønnsnøytralt begrep, selv om jeg personlig kan si «Føkk kategorien dame!»

 4. Sånn-
  Da har hjernen min for det meste kommet seg ut av semesteroppgaven min og ut i verden igjen!

  Du skriver så ryddig og fint og klarer å presentere komplekse ting på en god måte. Jeg er imponert og belært. Fortsatt uenig, men det gjør ikke noe!

  Du har forstått meg i all hovedsak riktig bortsett fra den biten hvor jeg insisterer på at feminisme er et belastet ord ikke bare for dama i gata, men for mannen i gata også. Og så ser vel ikke folk flest på feminister så mye som stygge troll med hår under armene, som at folk flest ser på feminister som stivbeinte, sinte kvinnemennesker som ikke er åpne for debatt og som ikke evner å ta inn over seg og vurdere andre synspunkter enn sine egne samtidig som de mener at mannen burde komme mer på banen samtidig som de ønsker å presse seg selv frem kun på egne premisser (se «ikke åpne for debatt»). *pust* Omtrent «sånn» tror jeg «folk flest» ser på feminister (og dette er ikke et sammedrag av hva jeg nødvendigvis mener – for hva bare jeg tenker er så revnende likegyldig i denne sammenhengen her…)

 5. Delirium: Tusen takk! Og det er ikke noe stress å være uenig, spesielt når vi vet hva vi er uenige om ^-^

  Hm. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive så mye om stigmatiseringen av begrepet. Rett og slett fordi jeg ikke vet om jeg er for å bytte ut ord selv om de er stigmatiserte. Og fordi jeg mener ordet «feminist» blir assosiert med en masse ting som ikke stemmer.
  Jeg satt ute med et par Ottarvenninner av meg og vi kom i prat med noen Tilfeldige folk. Under samtalen kom det frem at venninnen min sitter i styret til Ottar Bergen. «Men du ser jo ikke ut som en Ottardame! Du er jo..jo…» hvorpå min venninne skyter inn: «Pen?» «Ja, altfor pen.»

  Jeg har problemer med å bytte ut en merkelapp jeg er meget fornøyd med og som er godt etablert fordi folk har motforestillinger mot ordet som ikke er relatert til ordets betydning eller innehold. Hm.

 6. Min forrige forelesning handlet om psykologi-forskning som er vanskelig eller lett for folk å akseptere. Og det er veldig interessant i denne sammenhengen, for de nevnte blant annet Judith Butler og feminisme.

  Saken er, at kjønnsidentitet er en veldig sammensatt fenomen. Forskning (av Smith, tror jeg) ble gjort om hvordan kvinner presterer i matematiske oppgaver. De ble vist veldig tydelig at kvinner jevnt over presterer nesten like bra som menn…. utenom hvis de har på seg badedrakt!! Da presterer kvinner dramatisk mye verre (opp til 75%), mens menn presterer litt bedre.

  Et annet eksperiment ble gjort på studenter med matematisk begavelse, jenter og gutter. Og her kommer vi til noe annet – når testene var anonyme, gjorde guttene og jentene det akkurat like bra. Når de deltagende derimot ble informert på forhånd at det kom til å være tydelig på prøvene hvem som var gutter og hvem som var jenter, at deres kjønnsidentitet var tydelig mao… vel, gjett. Jentenes resultater var 33% av guttenes resultater.

  Så mye kjønnsbevissthet burde man tydeligvis ikke ha (selv om det ikke betyr at menn og kvinner er identiske biologisk).

 7. Delirium har faktisk et poeng. Feminisme har nesten blitt et skjellsord, på grunn av mer eller mindre aggressive mannshatere som står og skriker opp om hvordan vi skal undertrykke mannen som hevn for alt han har gjort mot oss.
  Heldigvis har mange av oss et mye mer nyansert blikk på dette, og de fleste på venstresiden (generelt de fleste voksne, når jeg tenker etter) vet godt at dette ikke er tilfelle. Men som tenåring merker jeg hele tiden hvor mange fordommer folk har med en gang man sier «feminist». Det er ikke det kuleste man kan være, for å si det sånn.
  De aller fleste er for likestilling, men mange vegrer seg likevel for å kalle seg feminist. Det er fakta, dessverre.

 8. Er gutar _flinkare_ i matte når dei har på seg badedrakt?!

  Eg ser med gru på framtidige matteprøver for ungane mine. «Jenter, inn i parkdressen, gutar, på med badedrakta! Matteprøøøveee!!!»

 9. Enig. Om vi skal begynne å unnskylde uttrykket feminisme blir hele pakken for defensivt, og frankly liker jeg å være litt rett fram. Feminister skal kjempe for kvinners rettigheter, menn kan for min del gjerne være feminister, men de som kaller seg det har gjerne en erkjennelse av at det faktisk er damer som blir undertrykket. Men, de har jo visse ting å tjene på feminismen de også, om man ser bort fra at de må vaske sokkene selv.

  Frigjøring, ikke likestilling! (Det er yndlings-8.mars-banner-slagordet mitt..)

  Kan jeg på slutten skyte inn at jeg er stor fan av Kjersti Ericssons dikt i Søstre, kamerater? Mmm:)

  (og at grunnen til at jeg liker å blogge anonymt er at jeg kan komme med litt ustrukturerte kommentarer uten noe stress.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.