Virrvarr tar en alvorsprat med kvinneligheten sin

Virrvarr: Kvinnelighet? Johooo? Eeeer du deeeer?

Kvinneligheten: Ja, selvfølgelig. Selv om du stadig vekk fornekter meg.*snufs*

Virrvarr: Jaha? Jeg trodde kvinneligheten var noe evig noe, jeg. Sånn som de våser om i Faust. «Alt evig kvinnelig fører oss hjem». Da hjelper det vel ikke noe om jeg fornekter deg? Er du evig er det vel ikke så lett å bli kvitt deg?

Kvinneligheten: Kvinnelig er ikke noe du er, det er noe du gjør. Om du lar være å handle kvinnelig, fornekter du meg.

Virrvarr: Jøss, tenk at kvinneligheten min skulle være queerteoretiker, da gitt! Kjønn er handling. Oki.

Kvinneligheten: Jeg er aldeles ikke queer! Jeg er noe du kan leve ut, handle i takt med din feminine side. Nemlig.

Virrvarr: Er du en del av kroppen min? Ligger du latent i vaginaen, kanskje? Lurer i melkekjertler og eggstokker? Da jeg klippet av meg alt håret mitt, sa mamma at jeg hadde fjernet kvinneligheten min. Si meg- var du i håret? Spylte jeg deg ned i do?

Kvinneligheten: Nei, nå får du gi deg! Jeg bor ikke i noen kroppsdel.

Virrvarr: Ikke? Du sa jo at jeg hadde en feminin side. Er det en metafysisk side? Kan jeg være kvinnelig uansett fysisk kjønn?

Kvinneligheten: Tja. Kvinner bør være kvinnelige, synes jeg. Menn får gjøre som de vil.

Virrvarr: Hvorfor det om det ikke har noe med kvinnekroppen å gjøre? Hvorfor bør kvinner være «kvinnelige» om ikke du har noe med de fysiske kroppene deres å gjøre?

Kvinneligheten: Vel, du vil jo helst ha melk i melkekartongen? Krem på sukkerbrødet? Kvinneligheten er jo innholdet, handlingene og utseendet du har som tilbehør til eggstokker og vagina. Kvinneligheten er det som gjør det til en fullstendig kvinne.

Virrvarr: Heh. Så det finnes en masse ekstrautstyr jeg bør skaffe meg til vaginaen min, slik at jeg skal være fullt ut kvinne? Handler det ikke mer om å bli oppfattet som kvinne?

Kvinneligheten: Jo, men også om å FØLE seg som kvinne. Føle seg vel.

Virrvarr: «You make me feel like a natural woman» Jeg føler meg ikke så vel med deg, jeg.

Kvinneligheten: Det er fordi du er feministisk fremmedgjort. Bare vent til du får barn, da vil du skjønne et og annet. Da blir du jo mor og mye mer kvinnelig med en gang.

Virrvarr: Men om det ikke er biologisk vil det vel ikke gjøre noen forskjell?

Kvinneligheten: Altså…Men du barberer deg jo ikke under armene en gang?

Virrvarr: Nei? Hårete armhuler er da kvinnelig?

Kvinneligheten: Åhnei!

Virrvarr: Joda, kvinnelighet og mannlighet kan nemlig defineres på to måter. Noe som er kvinnelig kan være noe som er felles for alle kvinner, og da blir hår under armene og mensen er det ganske kvinnelig. Men om kvinnelig defineres ut fra at det er «ikke-mannlig», har ikke kvinner hår under armene, nettopp fordi menn har det. Kvinner har lange negler, fordi menn har korte osv. Kvinner er svake fordi menn defineres som sterke.

Kvinneligheten: Kom igjen- alle synes at hårete armhuler er ekkelt på damer.

Virrvarr: Og likevel er de hårete armhulene helt naturlige.

Kvinneligheten: Men veldig ukvinnelige.

Virrvarr: Så ukvinnelig er det samme som naturlig? Samtidig som kvinne er noe man føler seg som, noe som ikke er biologisk? Samtidig som du vil få meg til å føle meg som en «natural woman»? Hvordan henger dette sammen?

Kvinneligheten: Nå var du vrang og vanskelig.

Virrvarr: Ja, fordi jeg liker ukvinneligheten min. Jeg liker bare ikke alle sanksjonene som følger med den. Jeg liker å bruke kort tid på badet, brøle høyt og aldri barbere kroppshår. Jeg trives best i lave sko, uten mascara, jeg liker ikke kosmetikk. Kvinneligheten min er konstruert kakepynt på en kropp/kake som avgjør hva slags kakepynt som forventes at jeg skal pynte meg med. Og den kakepynten endrer seg med tiden. Jeg vil pynte min egen kake, tusen takk. Uten instruksjoner og uten å herme.

Kvinneligheten: Du er klar over at ved å trekke inn kakebaking her, bruker du kvinnelige metaforer? (Hehe)

Virrvarr: Føkk ju.

Kvinneligheten: Du kommer ikke utenom ditt eget kjønn. Du er oppdratt til å være kvinnelig. Kan ikke det ha en egenverdi? Du har jo noe å tilføre den maskuline verden?

Virrvarr: Jotakk. Lebestift, kleenex og immanens.

Kvinneligheten: Og omsorg!

Virrvarr: Og utbrenthet og flink pike-syndrom!

Kvinneligheten: Du er jo kvinnehater!

Virrvarr: Nei, men jeg liker ikke å måtte følge en sosial oppskrift. Og hvertfall ikke en sosial oppskrift som ikke bare lover meg trangere sko og høyere utgifter til skjønnhetsprodukter, men et bedre og mer «naturlig» liv i tillegg.

Kvinneligheten: Men jeg er en del av deg! Du lekte med prinsesser og pyntet deg som liten. Idag har du rosa sko og lipgloss! Du er avslørt!

Virrvarr: Og du er herved amputert. Og siden du ikke er kroppslig, er jeg ikke så bekymret for fantomsmerter.

, , ,

17 kommentarer til “Virrvarr tar en alvorsprat med kvinneligheten sin”

 1. Hei
  du kjemper med det “sosiale” kvinneidealet …. flott!!
  Kvinnen er det vi kvinner gjør henne til ….. og idealene skifter…..
  det sosiale omgir oss i stadig skiftende bølger…… alderen også….
  Klem deg og vær glad for det du tilfører”denne bølgen”
  klem fra meg

 2. Ida du er vakker! Du er virkelig helt herlig =) Tusen takk for en finfin Steinerjulekosedag! Nå har jeg endelig fått sjekka ut bloggen din også. Flott flott!

 3. Marthe: Tusen takk 😀

  Livetleker: Jeg er tilhenger av menneskelig hunnkjønn.

  Kristin: Så bra at hun tar feil, hun har jo både Nina Björk, Hélène Cixous og masse andre livmorsfeminister på laget i spørsmålet. Fint med beskjed om at man eier kvinneligheten på dette punktet også ^.^

  Thor F: Takk (c;

 4. Jeg vil bare hilse til kvinneligheten din og si at hun tar feil når det gjelder det å få barn og sånn, – joda man har gjort noe som bare kvinner kan, men akkurat når man ikke er superfeminin fra før så blir man ikke automatisk hæppi-læppi gravid og superfeminin mor heller.

 5. Dad in law: Vel, med dine gener og den kvaliteten på avkommet- hvar forventet du deg? ^.^

  Spider in the brain: Aww. Jeg liker at du sier at jeg er pen. Det tror jeg imidlertid er fullstendig kjønnsnøytralt. Vi vil alle høre at vi er deilige.
  Ellers- du har ganske fine assosiasjoner rundt kvinnelighet. Og det er jo det jeg prøver å belyse ovenfor, at det er et visjy-vosjy begrep uten særlig innhold. At jeg skifter mening om utseendet mitt riktig ofte, er nok ganske sant. Men dette handlet ikke så mye om utseende som «hva det vil si å være kvinnelig» ^.^

 6. Jeg forbinder det kvinnelige med barnefødsel, langt krøllete hår, brune kjoler med hvitt forklede, ingen sminke, bare føtter, og hår både her og der.
  For meg er det langt fra et skjønnhetsideal.

  Ja, jeg er tiltrukket av det glamorøse og i mine øyne, det vakre.
  Slik du er på bildet er slik jeg synes du er penest.

  Men når alt kommer til alt, så er det velvære det handler om. Hva du føler deg mest komfortabel med.
  Og du trenger kanskje et realt oppgjør med deg selv, siden du skifter mening angående ditt eget utseende oftere enn det jeg gjør.
  Men det er vel en kvinnes rett, eller hva? 😉

 7. Which is clearly an advantage, considering the quality of daughter in law my son brought home… 🙂

 8. Flopsy: Takk-takk! Kvinneligheten er ganske dum, ja. Godt teksten funket sånn at du heiet på meg ^.^

  Lene: Jeg tror vi har med en stor organisert kvinnelighet å gjøre… (c;

  Radiohode: Mine gale fotografvenninner malte meg i fjeset. Jeg outsourcer jo den slags til fagfolk som kan dette (c;

  Dad in Law: Ikke bare er du senil og krøpling- du er BLIND også 😀

 9. Der tenker jeg kvinneligheten fikk på pukkelen, ja. Men vent? Det er jo deg på det bildet? Var det ikke noe med sminke og tjue sekunder på badet? Hm… 😉

 10. He,he, Herlig skrevet. Jeg lurer på om kvinneligheten din og kvinneligheten min har fraksjonert litt. Dumme dumme kvinnelighetene. 😉

 11. Haha, dette var strålende lesning! Jeg ble sittende og veksle mellom å fnise og å heie på deg. Dumme, dumme kvinneligheten 😉

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: