Gå på Steinerskolen?

Det nærmer seg søknadsfristen for vgs for ungdomskoleelevene, og folk spør meg rett som det er: Burde jeg gå på Steinerskolen? Ville du valgt å ha barna dine på Steinerskolen? Er det å anbefale? Er det forskjell på Steiner-videregående og det å sende folk dit på barneskolen? Hva bør jeg vite på forhånd?

På etterspørsel fra blant Marion kommer herved Virrvarrs komplette Steinerguide- med for og motargumenter, ting du bør vite om og ting du bør sjekke ut.eurytmi

Først basic:

Velger du Steinerskolen, velger du en skole uten karakterer, eksamner eller lærebøker av noe slag.

Læreren holder foredrag og du tar notater fra førsteklasse av for å skrive din egen bok. Før du lærer å skrive, tegner du det læreren sier. 12 år med steinerskole gjør deg til den raskeste i verden til å notere og skrive gode notater, samt at du blir flinkere til å formulere deg, fordi du må skrive dine egne tekster i alt fra historie til fysikk hele veien.

I tillegg følger ikke Steinerskolen en alminnelig timeplan: Du har en «hovedfagstime» de to første timene av dagen, der man har samme faget i en periode på 3-4 uker. Det vil altså si at du har f.eks musikkhistorie to timer hver dag i en måned, for så å gå over til geografi. Dette gjør at du får fordypet deg mye bedre i fagområdet det undervises i. I slutten av hovedfagsperioden leveres silkeboken med teksten din inn, og du får en helhetlig bedømmelse av den, men ingen karakter.

Ved siden av har du håndtverksperioder der du lager skinnarbeider, tover tøfler, eller farver garn to ganger i uken i et tilsvarende periodesystem. waldorfI tillegg kommer kontinuerlig undervisning i norsk, matte, språkfag, gym og eurytmi hele året. Annet hvert skoleår er det obligatoriske teateroppsetninger, og mange steinerskoler har korundervisning en time i uken.

En annen ting som er verdt å merke seg, er at steinerskolen har undervisning i et tredje fremmedspråk helt fra førsteklasse på barneskolen av. De fleste har tysk, jeg hadde russisk.

I stedenfor avsluttende eksamen siste året på vgs, avlegger steierskoleelever en årsoppgave. Det vil si at du velger et valgfritt tema å arbeide med et helt år, og velger selv (med hjelp fra veilederen du får utdelt) om du vil ha en teoretisk, praktisk eller kunsterisk vinkling på temaet. Arbeidet med oppgaven strekker seg tradisjonelt sett fra februar til februar, og det skal nedlegges minst 300 arbeidstimer i det.

Til slutt skal oppgaven stilles ut, samt legges frem for publikum, og gjennomgås av ekstern og intern sensor. Selv skrev jeg om tegneserier og laget en tegneserie i kunstnerisk del. Samtidig som meg var det folk som restaurerte trebåt, skrev om jazz og det gyldne snitt. Resultatet av en årsoppgave om broer kan dere se her. Kort sagt- det er et stor mangfold.

Som dere ser ovenfor kan steinerskoler utdanne selvstendige, kreative elever som er flinke til å formulere seg, ta notater og behandle stoff de lærer som sitt eget. Steinerskolebarn får muligheten til å boltre seg i mange ulike fagfelt, lære språk tidligere og jobbe både med matematikk og drama på en gang, uten å føle presset fra karakterer eller eksamen.

Likevel- det er en god del ting du bør vite om og tenke over før du enten sender barna på steinerskolen eller søker deg inn på steinervgs:

1. Det er STORE lokale forskjeller fra steinerskole til steinerskole.

Steinerskolen er meget læreravhengig, siden barna ikke har lærebøker. Sjekk ut forholdene på din lokale steinerskole: Hva slags utdannelse har lærerne? Er de utdannet ved steinerhøyskolen? Universitetet i Oslo? Lærerhøyskolen? Eller fikk de bare jobben fordi de tilfeldigvis var gammel elev eller venn av noen som allerede sitter i skolestyret? Forhør deg med andre som har barna sine der- lærer barna det de skal? Er det mye klager?

Jeg har hatt de mest fantastiske steinerlærere med mastergrad i språk og litteraturvitenskap, og udugelige, forferdelige lærere som aldri ville fått jobb i en offentlig skole, men har fått en stilling her fordi «hun trenger jo en jobb, stakkar. Og alle kjenner jo Hanne godt, hun er et bra menneske.»

Kort sagt- hør med tidligere elever og foreldre ved skolen, og ikke skam deg over å be om CV’en til lærerne.

2. Har du tenkt å bli lege, sier du?

Gå gjennom planene dine for hva du vil gjøre etter vgs: Har du tenkt å søke på noe som er veldig vanskelig å komme inn på, som medisin? Er du en skoleflink realfagsnerd? Vær klar over at alle fag du har på steinerskolen, teller likt på avsluttende vitnemål. Om du er en kløpper i kjemi, fysikk og biologi, er det kjedelig å ikke komme inn på det du vil, fordi metallsløydkarakteren din trakk ned, fordi du var for dårlig i drama og eurytmi. Kort sagt- vær klar over at det er mange steinerskoler du ikke kan velge bort fag på, og tenk taktisk i forhold til avgangskarakterer. Du vil ikke ha et år ekstra på Bjørknes.

NB: En del steinerskoler følger ikke et offentlig godkjent opplegg for realfagsundervisning, hvilket gjør at du ikke får de nødvendige realfagspoengene, selv om du har 3MX og 2FY på vgs. Igjen- finn ut hva som er de lokale forholdene ved din skole. Det er teit å måtte ta opp fag fordi din lokale steinerlærer nektet å undervise i statistikk fordi det var «skadelig for sjel og karma».

3. Steinerbarn blir sære rasister

Ja, det er en tabloid overskrift, men det er mye sant i det. Steinerskoler har nesten 100% etnisk vestlige elever, hvilket gjør at steinerskoleelever er langt mer rasistiske og opplyser om mer fremmedfrykt enn skolelever som går sammen med folk med «blandet etnisitet». Det er statistisk sett kunstnere, intelektuelle og raddiser som sender barna på steinerskolen, og barnet ditt kommer ikke til å bli kjent med «vanlige barn», både på godt og vondt.

4. Steinerskolen krever mer av deg som forelder

Ja, du må stille opp på dugnad to ganger i året, lage krydderolje til julemarkedet, og kjøre barna på skoletur. Det er mer jobb enn offentlig, helt opp til siste året på vgs.

5. Steinerskolen er ikke livssynsnøytral, uansett hvor mye de påstår det selv.

Jadda, du slipper krl-undervisningen, du slipper årlige skolegudstjenester og «O, du som metter liten fugl». Men du må være forbredt på at barna fremsier bønn hver morgen (selv om lærerne kaller det «morgenvers»), hører fortellinger med høykirkelig innhold i de fleste fag, spiller Frans av Assisi-teaterstykker og feirer en bråte helgner med sang og spill. Det er ikke bare jule og påskefeiring, det er pinse, St. Nicholas, St. Martin,og St. Mikaels feiring,også.

6. Mange steinerskoler er dårlige på spesialundervisning, spesielt morsmålsopplæring

Sjekk hva slags muligheter det er for undervisning av ditt barn på din lokale steinerskole. Snakk med foreldrene til barn som har lignende problemer.

Kort sagt: Vurderer du å søke drama eller formgivning, studiespesialisering med humanistiske fag eller noe i den rettningen, anbefaler jeg steinerskolen på det varmeste. Du vil få bedre undervisning her enn på offentlig. Har du kreative barn som passer dårlig inn på sin lokale barne/ungdomskole, kan steinerskolen være en utmerket mulighet og gi barna mye igjen.

Jeg er selv en meget fornøyd steinerskole-elev, men vet at skolen har tonnevis med svakheter. Les gjerne Steinerdager, for å få en mer skjønnlitterær følelse av de verste særhetene.

Og om jeg ville hatt fremtidige barn der? Det avhenger av hvor jeg bor når jeg har barn. Steinerskolen i Fredrikstad? Mulig. Steinerskolen i Moss? Nei. Steinerskolen i Oslo: Ohyes.

Håper noen ble litt klokere (c;

69 kommentarer om “Gå på Steinerskolen?

 1. For et par dager siden snakket vi om hvordan vi ikke vil at barna våre skal gå på offentlig ungdomsskole. Det begynte med at pappaen til chris nevnte at noen de kjente jobbet på «the middle school from hell», og chris spør «aren’t all middle schools from hell?» Til tross for at vi har vokst opp i forskjellige land har vi samme inntrykk av disse klassetrinnene, som skolen der elevene er verst og lærerne feigest.

  Nå kom jeg på at exen min gjorde faktisk dette. Han gikk vanlig barneskole, så steinerskole-ungdomsskole, og så vanlig vgs igjen. Ikke av samme grunn som vi tenkte på, mammaen hans hadde det med å få dilla på ting, og da måtte hele familien være med. Tror steinerskole-dilla kom akkurat i det han skulle begynne ungdomsskolen.

  Men jeg kommer til å vurdere det tror jeg, regner med at vi ender opp i Oslo en vakker dag.

  (Når vi snakker om barna våre forresten så ser vi laaaangt frem i tid)

 2. Virkelig artig og interessant å lese. Jeg vurderte så vidt Steinerskolen for min sønn (vi bor rett i nærheten), men jeg slo det raskt fra meg. Og utfra det du skriver tror jeg det var riktig. Det hadde neppe vært noe for sønnen min, og jeg hadde ikke hatt ork til å følge opp foreldrenes plikter. Likevel, jeg har sansen for mye av det de driver med.

  Fra balkongen ser jeg ned på en Steinerbarnehage. Det ser skikkelig koselig ut. Bygget er spesielt og ungene er stadig ute og leker i skogen, har bålplass og greier. 🙂

 3. Godt sagt, kjære deg. Da jeg havnet på steinerskole, tenkte jeg at det nok var det beste som hadde hendt meg. Og det tenker jeg fremdeles. Jeg kan rett og slett bare skryte av steinerskolen, jeg. Good times, good times. Skjønt, jeg er veldig enig i at det er lurt å gjøre research i forhold til lærere… Men det mener jeg er en idè uansett skole.

 4. For min del var Steinerskolen en dårlilg opplevelse.
  Litt mye fjas, og i tillegg var jeg i en klasse som var veldig lite inkluderende. Nei, jeg forventet ikke at alle skulle storme til meg og ønske meg velkommen, men å vedkjenne at jeg var der hadde vært hyggelig av dem.
  Det var et par av de som var lærere som oppførte seg som det, men de som ikke gjorde det dro opplevelsen veldig ned.
  En lærer skal ikke stå 5 cm fra ansiktet ditt og aggressivt spørre deg hvilken farge det er på sjelen din.
  Det er nå min mening.

  Men uansett hvor mye du sender lille Dorian på Steiner og lærerene prøver å gjøre ham til en selvhøytidelig pinglepys, skal nok Onkel Luc putte masse fin logikk i hodet hans likevel. ;D

 5. Veldig bra!

  Vi er av de foreldrene som har tatt barna våre ut av steinerskolen. Et av dem hadde særskilte behov og Steinerskolen fungerte dårlig. Det er også, som du sier, veldig læreravhengig. Vi var storfornøyde i starten. Så var vi veldig lite fornøyde. Gutten med særskilte behov ble dratt etter ørene og satt på gangen daglig. Man gjorde flere ting som ble veldig stigmatiserende for ham. Det var lite hyggelig å hente en gutt som ble så til de grader kritisert høylytt i garderoben, foran både ham, medelever og andre foreldre. Eller å finne ut at en gutt som ellers sliter med å være sosial med medelever blir tvunget til å sitte på fanget til en medelevs mor (som fikk jobb som assistent «for hun er jo så hyggelig») helt foran i klasserommet. Det hjalp ikke stort i forhold til å bli en av gutta i friminuttene, akkurat…

  Man sier at Steinerskolen handler om å møte barnet der det er. Min erfaring er at det kun gjelder dersom barnet befinner seg der Rudolf Steiner har sagt at det skal være.

  Eldstesønnen er også veldig annerledes enn Steinerfilosofien legger opp til. Han liker å få vite at en A er sånn og ser slik ut. Uten eventyr, hopping og klapping. Det ble bare forvirrende. Han liker fakta og elsker illustrert vitenskap. Da han begynte i den offentlige skolen i 3. klasse, kunne han ikke skrive navnet sitt. (Vi hadde fått tilsnakk da vi og min lærermor forsøkte å lære ham vokaler «før tiden»…) Etter noen måneder på offentlig skole, leste han Ringenes herre. Altså en gutt som passet mye bedre inn i offentlig skole.

  Datteren min ville ha passet perfekt inn på Steinerskolen. Hun skriver egne dikt og skuespill. Danser, tegner, fantaserer og er sterk på de områdene som Steinerskolen dyrker. I hennes tilfelle var det nettopp dette med manglende mangfold som gjorde at vi allikevel valgte å ikke la henne begynne på Steinerskolen. For et barn som er så sterk på mange måter som henne, synes jeg det er viktig å lære å forholde seg til funksjonshemmede, fremmedkulturelle osv. En verden der det også er rom for mennesker som hennes bror. Den offentlige skolen kan sjelden vise noen bort. De er tvunget til å ta de utfordringene som måtte komme. Og det gir mye kompetanse som ofte kommer alle elever til gode.

  Når det er sagt; det er som du sier STOR forskjell fra skole til skole. Og til tross for at det i vårt tilfelle var en mismatch er jeg ikke sikker på om det hadde vært det overalt ellers. Eller om det hadde vært det på akkurat denne skolen i dag, for den saks skyld.

  Det er bare det at når det først ikke funker, så er det ganske ille. Og dersom man har noe å utsette på noe, så kommer man ikke så langt i et system der det ikke er noen klar leder, men kollegaer som bytter på å være rektor og dermed ikke ønsker å ta opp vanskelige ting når det er de selv som er lederen.

  Vår erfaring er at den offentlige skolen holdt alt det steinerskolen lovte. Og mer til.

  Men jeg vet at det finnes supre steinerskoler også. Bare så det er sagt. 🙂

 6. Minneapolise:

  Jeg tror nesten alle Middle Schools er fra helvete. Mannen og jeg er enige om at ungdomskolen er den tiden vi aller helst vil ha barna på steinerskolen. Det er mer plass til dem der og de får blomstre litt og være litt i fred.

  Marion: Godt å høre! Jeg har vært rundt og promotert steinerskolen mot betaling før, så jeg har en del steinerpeil på godt og vondt (c;

  Lothiane: Nei, det å være steinerforelder krever overskudd til det. Ja, de gjør mye koselig, også. Jeg er mye mindre skeptisk til steinerbarnehager, blant annet fordi jeg har jobbet i en selv. Ingen leker, ingen syntetiske materialer, men møbler som kan bygges til hva det skal være. Jeg vil gjerne ha barna mine i en barnehage med regelen: «Ikke mer enn to stykker på toppen av bokhyllen på en gang!»

  Grevinnen: Ja, jeg hadde akkurat samme opplevelsen. Virrvarr hadde kommet hjem, rett og slett. Og likevel- jeg har sett mye ugreit, spesielt i situasjoner der lærerne står ovenfor en utfordring av noe slag, enten det er faglig eller sosialt. Noen er store kapasiteter, og noen er ….rett og slett vanskelige.

  Enigmaticphoenix: Jeg ser frem til at barna får en Onkel Luc. Ellers er Mr. Jackson steinerskeptiker herfra til månen og vil slåss med nebb og klør mot at barna kommer på noen «hippieskole», for å bruke hans egne ord. Han har også problemer med farger på sjelen, ser du (c;

  Lin: Takk for et veldig nyttig innspill! Og for at du kan bekrefte en del av mistankene mine når det kommer til steinerskolen og spesialelever. Og jeg skjønner godt tankene dine i forhold til datteren din, også. Det er det samme som mannen min sier når vi diskuterer dette: Er man faglig sterk og har mye overskudd, er det ikke dumt å måtte omgås alle slags typer barn. Det blir en styrke til senere.

  Og dersom man har noe å utsette på noe, så kommer man ikke så langt i et system der det ikke er noen klar leder, men kollegaer som bytter på å være rektor og dermed ikke ønsker å ta opp vanskelige ting når det er de selv som er lederen.

  ^—– Her er du inne på noe av hovedproblemet med Steinerskolen. Det er nesten flat struktur, alle er gode venner og ingen kan ta de store konfliktene på alvor.
  Jeg har ikke engelskkarakter fra ungdomskolen, fordi vi hadde en vanskelige lærerkonflikt ingen i kollegiet orket å ta tak i. Da vi var steinerskole-elevråd, kom vi frem til at om vi skulle få viljen vår, måtte vi svømme oss gjennom et hav av velvillig sirup for å få litt action. Kort sagt finnes det ikke noe steinerkontroll-organ, og det får ubehagelige konsekvenser for elever som trenger noe litt utover det vanlige.

 7. Dette med antroposofi i Steinerskolen er interessant. Såvidt jeg har forstått var det fra begynnelsen av bevisst at dette ikke ble innført. Samtidig er det vel åpenbart en viktig del av grunnlaget for hvordan lærerne underviser.

  For meg virker dette litt elitistisk og esoterisk. Og vanskelig å etterprøve. Men det er kanskje akkurat det som er Steinerskolens problem?

 8. Lars:

  Ja, antroposofien er et kapittel for seg selv. En del av det pedagogiske poenget er at lærerne ikke skal snakke om det religiøst-filosofiske grunnlaget til barna. Likevel er all pedagogisk strategi bygget på Rudolf Steiners lære. Jeg kunne skrevet en laaang og utredende post om hva jeg synes er problematisk med antroposofi, men det er mulig det blir for litt vel spesielt intresserte.

 9. Veldig interessant!

  Du er jo en vandrende reklame for Steinerskolene, og det høres ikke ut som du kunne fått noen bedre match som elev. Selv har jeg nok endel fordommer mot Steinerskolefilosofien etter å ha jobbet som lærer i den offentlige skolen noen år, men jeg prøver som regel å ikke lufte dem offentlig 🙂

  Men det som blir sagt om konflikthåndtering her er særlig interessant. Jeg har sett flere tilfeller av at foreldre har tatt barna ut av den offentlige skolen på grunn av konflikt mellom skolen og foreldrene. Stort sett har de konfliktene handlet om hvordan skolen tolker og håndterer barnas atferd. Så har barna blitt sendt på Steinerskolen, og etter ca et halvt år har de kommet tilbake til gamleskolen igjen.

  Det er veldig sårt for en forelder å føle at skolen ikke ser eller forstår barnet sitt, og at man ikke når frem med sitt syn. Jeg tror at Steinerskolen ofte «overtar» slike elever fra den offentlige skolen, med foreldre som allerede er i konfliktberedskap og kanskje føler seg overkjørte og tråkket på. Det er ikke det beste utgangspunktet for et godt samarbeid fremover. Så opplever foreldrene kanskje ikke den store endringen de hadde håpet på, verken for seg selv eller barnet. Om de i tillegg lander i et system uten rutiner for konflikthåndtering, så kan jeg plutselig forstå hvorfor de familiene jeg nevnte kom tilbake til den offentlige skolen.

  Når jeg kjenner etter er det veldig deilig å ikke jobbe som lærer lenger 🙂

 10. Saccarina: Takk-takk (c: Levende steinerskolereklame kan jeg godt leve med å være ^.^

  Ellers er det morsomt med offentlige læreres syn på saken. Selv har jeg fått høre mye stygt om skolen min fra lærere som har måttet overta steinerbarna, og jeg vet det er mange som har fordommer.

  Ofte pleier jeg å si at de særeste tingene folk tror ikke er sant, og de tingene som er så sære at folk aldri ville greie å finne dem på som regel er sant 😀

  Når det gjelder konflikthåndtering, tror jeg du har mye gode innspill. Så langt jeg har sett, blir konflikt mellom lærer og foreldre langt verre på steinerskolen, fordi det ikke finnes noe kontrollorgan å henvende seg til. De fleste konflikter av den typen ender gjerne i avisen, rett og slett fordi det ikke er noe ledd mellom konferansetimen og det å brette saken ut i media.

  Nei, det å være lærer tror jeg må være en av de mest slitsomme jobbene jeg kan tenke meg (c;

 11. Fin post, virrvarr. Det virker veldig redelig når du tar opp både sterke og svake sider slik. Selv har jeg mange ganger lurt på hvordan det ville ha vært for meg på en Steinerskole, for jeg savnet mer «kreative» fag gjennom hele skoletida. På den annen side var jeg en skeptisk ungs om hadde vanskelig for å holde munn om jeg syntes noe var dumt eller lite gjennomtenkt, og det kunne sikkert ha skåret seg skikkelig med feil type esoterisk lærer… Men jeg hadde alltid problem med kristendomslærerne i offentlig skole også, og altfor «tantete» (går det bra med deg, lille venn?) eller selvhøytidelige lærere. Så kanskje er kjemi mellom lærer og elev viktigere enn skolens verdier når det kommer til stykket.

 12. Jeg tror det er viktig å ha klart for seg at Steinerskolene representerer en sekt med Rudolf Steiner som frelserskikkelse. Vi prøvde med et barn i Steiner-barnehage, men etter denne «testen» var det helt uaktuelt med Steinerskolen. Steinersystemet passer for noen, men ikke for alle. Alle skoler er forøvrig lærer- og ikke minst rektoravhengige, også de offentlige. Forskjellen er bare at i det offentlige skolesystemet har man rettigheter man bare kan glemme på Steinerskolen, dvs. muligheter for å få forandret på tung, sågar bytte skole, hvis det er noe man er misfornøyd med. Bjørneboes «Jonas» har dessverre tegnet et svart-hvitt-bilde i Steinerskolens favør. I virkeligheten finnes det mange «motsatte» Jonaser; barn som puster lettet ut og får et nytt og bedre liv etter å ha blitt tatt ut av Steinerskolen og over på offentlig skole.

 13. Takk for fint innlegg, Virrvarr. Jeg vet ikke mer om Steinerskolen enn det jeg kan lese meg til her og der, – og jeg har lest både her og der. Det hender med ujevne mellomrom at elever slutter på Steinerskolen og begynner hos oss. Det er sjelden noe dramatisk med det. De ønsker seg da ofte noe i den offentlige skolen som de savnet i Steinerskolen. Så kommer de til oss, og er i grunnen helt vanlige elever. Noe er de sterkere enn våre elever på, andre ting har de fått lite av på Steinerskolen. På samme måte er det jo unger som går den andre veien. Men dramatiske forskjeller er det jo ikke.

  Selv er jeg alltid skeptisk når det blir for mye dill og dall og åndelighet. Sånn er jeg, – og derfor har jeg lite å gjøre på en Steinerskole. Mye av det en Steinerpedagog synes er viktig, ville for meg være dill og dall. Likevel tenker jeg at jeg helt sikkert ville hatt stort utbytte av å jobbe på en Steinerskole et år. Så kunne jeg lært noe nytt, plukket ut det som kunne berike mine elever og reist tilbake igjen litt klokere.

  Det er bare en ting som provoserer meg med Steinerlærere, og noen ganger Steinerelever. De har noen merkelige forestillinger om den offentlige skolen. Jeg har hørt utsagn om hva vi driver med i våre klasserom som er fullstendig på jordet. Det kan i høyden være pedagogikk som ble bedrevet for 50 år siden. Hvor får de det fra? For eksempel driver vi også periodelesing. Mine unger har en periode med samfunnsfag 7 timer i uka, – til vi er ferdige med et emne. Så har vi norsk de samme 7 timene en periode.

  Jeg tror som du sier at det er store variasjoner mellom skolene, – både Steinerskoler og andre skoler.

 14. Oda: Takk ^.^ Jeg skal ikke late som om jeg er objektiv når jeg skriver, men forsøker å redegjøre for hele spekteret av subjektive oppfattelser og erfaringer rundt gamleskolen min (c;

  Og ja- det er ikke bare-bare med esoteriske lærere. Men barn er barn, og lærerne får som regle så hatten passer. Min favorittscene fant sted med en meeeget steinerfjern-lilla-skjerf-mattevikar:

  Fjern frøken: Jeg merker en TUNG, NEGATIV aura i denne klassen!

  Slamp på bakerste benk: Det er fordi vi ikke LIKER DEG!

  Tehme Melck: Haha, jeg brukte litt tid på å skjønne at nicket ditt var «Te med melk»- velkommen hit til bloggen ^.^

  La meg se:
  Jeg tror det er viktig å ha klart for seg at Steinerskolene representerer en sekt med Rudolf Steiner som frelserskikkelse.

  Vel, jeg er delvis enig. Jeg kjenner mye «jordnære» folk som synes Steinerpedagogikk har mye for seg, og jeg kjenner folk som snakker om englehirarkier og reinkarnasjon til små barn. Antroposofene er en sekt med Rudolf Steiner som frelserskikkelse, i alle fall.

  Ellers- du har en god oppsummering, spesielt i forhold til rettigheter ol i skolesammenheng. Ikke at alt dette funker knirkefritt på offentlig heller, men du har ekstern klageinstans.

  Livetleker: Squee- jeg ventet på kommentaren fra deg, egentlig. Tross alt har vi vært mange Steinerbarn som har ment mye rart rundt kjøkkenbordet ditt opp igjennom 😀
  Jeg tror absolutt et år med utveksling kunne vært noe- spesielt fordi det er mye gode undervisningsprinsipper man kan ta med seg. Jeg skjønner godt at folk blir skeptiske til åndelig dill-dall. På mange måter tror jeg det er et av hovedskillene mellom vanlige lærere og steinerlærere- steinerfolka er oftere opptatt av horoskopet sitt, om du skjønner ^.^

  At steinerfolk tror mye rart om offentlig, er nok både sant og riktig. Spesielt fordi du blir fortalt hvor fælt det er på offentlig hele veien, det er en slags felles hjernevask om at man er på det beste stedet (c;

 15. Jeg vil gjerne påpeke at jeg aldri har gått med på å sende barna på steinerskole i ungdomstiden. Jeg er skeptisk til steinerskolen av mange grunner, men akter å vente til jeg ser hva slags unger jeg har før jeg bestemmer noe som helst.

 16. Jeg synes ikke antroposofi er noe problematisk i det hele tatt.

  Men jeg synes kanskje at steinerskolen burde erklære åpent hvilket trosgrunnlag skolen bygger på, heller enn å satse på å snikinnføre det. Det er det jeg mener med esoterisk og elitistisk.

 17. Danny: Jadda, jadda. Hyl og skrik 😀 Litt feil kan man ta, da?

  Lars: Jeg tror du ville syntes det var problematisk om det var dine lærere som forklarte mobbeforhold i klassen med maktforhold i tidligere liv (c; Men joda. Elitistisk så det holder.

 18. Jeg bør kanskje også legge til at vår erfaring er at de lærerne som er utdannet steinerpedagoger er mye mer fleksible og i stand til å takle elever utenom det vanlige enn de som ikke er det. Kanskje fordi de har en faglig trygghet som gjør at de kan være litt mer pragmatiske?

 19. Lin: Jeg tror det har mye med at de flinkeste Steinerfolka i landet utdanner steinerpedagogene. De har veldig gode lærere og et veldig godt læringsmiljø, kanskje spesielt fordi skolen er så liten som den er.

  Ellers- som jeg har nevnt tidligere- hovedproblemet er folka som får jobb fordi de kjenner noen, og man skal være snille med (c;

 20. Nei jeg synes faktisk ikke det. Betinget at foreldrene er bevisste om at de sender barn på en slik skole og så lenge andre religiøse grupper har rett til å ha religiøse skoler så er det helt greit for meg at mennesker som tror på samsara e.l. (noe over en milliard mennesker i verden gjør) også får lov til å ha privatskoler. Jeg ville heller sendt et hypotetisk avkom til et slikt sted, enn en skole som underviste i kreasjonisme…

  Det jeg synes er problematisk er at foreldre sender barn til skoler med et «skjult» livssyn, eller, der et livssyn er normgivende, men likevel ikke en del av det som blir undervist på skolen. Og jeg er interessert i å vite mer om hvordan antroposofene ser på dette. Antroposofi og deisme er jo i utgangspunktet religioner som hadde størst gjenklang blant eliten. De mente vel også at det finnes mange veier til frelse. Så da er kanskje grunnen at det ikke er så viktig for dem å spre religionen i seg selv?

 21. Men når jeg snakker med foreldre som gjerne vil ha eller sender ungene sine på Steinerskolen, så er de ofte veldig lite opptatt av den antroposofiske delen av skolen, og de vet også veldig lite om den. Pussig, synes jeg. I det øyeblikket man går bort fra hovedveien og velger en annen sti, så skulle man tro at det var viktig å vite hvor denne stien leder. Men så er også alt som har med religion å gjøre viktig for meg, – sånn er det ofte med oss ikke-troende.

 22. Lars: Men er du for religiøse privatskoler? Steinerskolen er et pedagogisk alternativ, men alt er fundert på en spesiell, åndelig/religiøs/filosofisk rettning.

  Og nei- de er mer opptatt av at folk skal bli «åndelig opplyste» på en annen måte. Dessuten skal de vekke lære du har fra de tidligere livene dine slik at du kan utvikle deg.

  Men jeg tror til syvende og sist at det er det faktum at det religiøse fundamentet er «skjult» for andre enn dem som leter som er hovedproblemet.

  Sånn sett synes jeg Livetleker kommer med gode innspill her (c;

 23. Ja, tanken er vel at «noe ligger i deg» fra før du er født, som det bare er å finne tilbake til. Lenge siden jeg leste «Jonas», men noe av denne tankegangen kommer kanskje til uttrykk der?

  Vi er veldig enige når det gjelder hva som er problematisk – at fundamentet er skjult.

  Når det gjelder religiøse (eller la oss si, ikke-kommersielle) privatskoler. Tja. Hvorfor ikke, egentlig? Hvis du ikke mener dagens offentlige skole er fantastisk… Men det var ikke poenget mitt. Jeg syns antroposofiskoler er helt greit, men jeg syns de burde være tøffe nok til å i det minste redegjøre for hvordan de tenker rundt forholdet mellom religion og skole.

  Når det er sagt har jeg ikke undersøkt dette noe særlig selv heller. My bad.

 24. Ja jeg ble mye klokere.
  Denne posten lette jeg etter for 15 år siden, men da var det ikke mye å finne. Det jeg har lest i ettertid har heller ikke vært så veldig objektivt. Så tusen takk.

 25. Sissel: Tusen takk- godt at jeg fremstår som nyansert, jeg forsøker så godt jeg kan! Mye som har vært skrevet om Steinerskolen de siste årene, har enten vært preget av å være reklame, svertekampanje eller skyttergravskrig, tror jeg. Så- værsågod (c;

  Lars: Jupp, vi er uenige om hva som er verst (c;

  Jeg mener ikke dagens offentlige skole er fantastiske, men jeg er tilhenger av et sekulært skolesystem, og ser utelukkende bare problematiske ting ved rene religiøse privatskoler.

  Mye av problemet til antroposofene ved å si at de har et religiøst grunnlag, er at de ikke ser på antroposofi som religion, men som en slags åndsvitenskap, på linje med mye av det Schiller holdt på med. Så de mener de ikke er et trossamfunn. Egentlig burde vi diskutere religion en gang i en ikke-nett-setting 😀

 26. Altså, jeg syns norsk skolepolitikk er ganske kjedelig og gidder ikke å mene så mye om det. Men jeg syns det bør være likt for alle. Skal man ha privatskoler skal de religiøse også kunne ha det, ikke bare de andre gærningene…

  Religion: I’m up for it. Anytime! Bortsett fra at jeg reiser om ikke så lenge da.

 27. Interessant lesning, og at Steinerskolen fungerer slik du beskriver, ante jeg ikke. Har nok bare hørt så vidt om den, og ikke tenkt noe mer over det. At den er så ”annerledes” enn de offentlige skolene, var interessant å lese. Bra skrevet. (beklager at jeg ikke kommenterer før nå, for denne posten leste jeg nå nettopp)

  PS!
  Og nå skjønner jeg hvorfor du skriver så utrolig bra!

 28. Eugiene:

  Velkommet hit som kommentator, først og fremst- (takk for mail, jeg svarer snart, jeg er treg), og takk for komplimenter ^.^

  Og nei- jeg tror de færreste «utenforstående» egentlig vet så mye om livet på en steinerskole. Det er lite skribling om det ellers.

 29. Til Virrvarr:
  Kan du si noe om Steinerskolene i Asker(nesbru) og Bærum (Grav)?
  Hilsen en som vurderer å sende barna sine en av stedene!
  Annie

 30. Jeg har gått på steinerskolen hele tiden, og sett mange barn som har villet bli borte og forsvinne, jeg har sett at det er barna som går på steinerskolene som drar dem frem og hjelper dem til og få mer selvtilitt. jeg vil fortelle om min veninne. Venninnen min begynte på steinerskolen fordi hun misstrivdes veldig på den offentlige skolen, da foreldrene hennes syntes at hun hadde blitt «frisk» og kunne begynne på offentligskole igjen og fortalte det til henne ble hun «syk» i en måned, i løp av den tiden mistet hun mange kilo og ble veldig stille og forknytt. Forvandlingen fra og være en frodig, livlig og rund jente skjedde alt for fort. Jeg har aldrig opplevd at noen barn har villet slutte på skolen min men jeg har sett mange sånne tilfeller som hos veninnen min. Det er litt grusomt. Jeg er enig i at det er mange lærere som er veldig inne på innsiden av sit fag, men jeg har aldrig noen gang hørt eller blit spust om hvilken farge sjelen min har, farger er jo veldig stemnings fremkaldende og det lærer vi: Eks. Jeg føler at gult er lyst, og lykkelig, blått er kaldt og melamsolsk og rødt er styrken og viljens farge, jeg tror det er det de mener er det vi må lære. Det er litt corny men men, du kan jo liksom ikke si at alle steinerskoler er like, jeg mener at jeg er heldig som får gå på steinerskole og ikke bli lært opp til og være et a4 menneske. Det med at vi er folk som går rundt og tilber rudolfsteiner er det mest dustete jeg noengang har hørt by the way. Det viser jo bare hvor mange fordommer det er om steinerskolen, men hvis du så absolut vil kutte av deg mulighetene til og være litt anerledes, ha det gøy med og lære, og heller vil vokse opp til og bruke hb når du er ti år, så kan jeg ikke tvinge deg til og ombestemme deg, jeg kommer bare til og synes synd på deg. Eurytmi er forestren det morsomste faget, og har du noen gang hørt om barn som gleder seg til og begynne på skolen etter feriene, det gjør «steinerbarna». Du kan sikkert forstå at jeg elsker skolen min, men det er ikke fordi jeg må, det er fordi jeg vil. Nye elever er altid veldig velkomne, og alle bryr seg og vil bli venner med de nye, det er bare litt vanskelig, for vi er vandt til så mye dritt fra verden at vi er litt redde. Det er jo synd at det blir så mye drittprat om skolen min, men jeg kan jo fortelle om de to lærerne som skrev stygge ting sist gang den ene bannet og var voldelig mot elevene, så hun ble selvfølgelig sparket, og den andre var en fødemaskin som aldrig var på skolen. det er ikke rart de ble sparket for og soi det sånn. Problemet er at de ble så sure at de bestemte seg for og ta steinerskolen, de er så barnslige. Og det med at vi ikke treffer innvandrere på skolen gjør oss ikke til rasister, men jeg skulle ønske det begynte noen flere utlendinger på steinerskolen, det hadde vært så koselig. Jeg har foresten fått en i klassen og han er kul^^. og det med bare emoer på steinerskolen er så tullete at det ikke går ann, sanheten er at det er noen emoer noen, berter, noen nerder, noen pønkere, og noen andre. Men det som er forskjellen mellom de og de på de offentlige skolene er at de tørr og stå fram og si hva de liker og ikke liker, «steinerbarn» er også mye snillere enn de på offentlig skole, i allefall som jeg har erfart, eks. lillesøsteren min og venninnen hennes satt og ventet på bussen, de hadde kjøpt ver sin is og skulle ha det litt koselig, så kommer det en gjeng med jenter som antagelighvis gikk i 10. på en offentlig skole, de stoppet ved dem og sa steinerdritter å sånn dritt til dem. En av de som gikk i 10. klasse altså femten år gamle jenter. Tok isen til lillesøsteren min, og klinte den utover genseren hennes. Det er SÅNNE ting som skjer med oss fra steinerskolen. Det egentlige spørsmålet er jo, vil du at barnet ditt skal bli en dritt eller en hyggelig person? En fin regel på steinerskolene, som lærer ungene og ta vare på hverandre er at det ikke er lov til og stenge noen ute, at alle får lov til og leke med alle , det gjør at man er «barn» mye lenger. Man leker, og er søte^^.

 31. Anbefaler dere Grav eller Hovseter? Grav er nærmere oss, men Hovseter er overkommelig (men litt mer tungvint). Grav er nydelig bygningsmessig. Hovseter har et større miljø og flere lærere å spille på.

  Jeg er mor til et barn som skal begynne på Steinerskolen neste høst. Jeg er ikke i tvil om at jeg vil ha barnet på Steinerskolen, men er i tvil om hvilken av disse to skolene.

  Er kanskje mest bekymret for det jeg har skjønt om at lærerne ikke alltid er gode på å løse konflikter og å ta feedback. Vet noen om miljøet sånn sett er mer åpent og positivt på en av disse to skolene, framfor den andre?

 32. Det var virkelig interessant! Vi tenker på å sende ungene på steinerskolen og jeg har lest både ditt og datt om skolen – men her mener jeg at jeg virkelig fikk innblikk. Takk!

  Det jeg tenker mye på er at de ikke gir karakterer. Er det vanskelig med opptak på Universitetet pga dette?

  Caroline’s last blog post..Sounds in the night

 33. «Men det som er forskjellen mellom de og de på de offentlige skolene er at de tørr og stå fram og si hva de liker og ikke liker, »

  «Det egentlige spørsmålet er jo, vil du at barnet ditt skal bli en dritt eller en hyggelig person? »

  Vilde: Det er tydelig at du har det bra på skolen din, og det er hyggelig å høre, det er nemlig ikke alle niendeklassinger som kan si det. (: Men jeg vil kommentere disse to sitatene fra teksten din. Du sier at det er så mye fordommer mot steinerskolen, men du viser også fordommer mot offentlig skole. Jeg gikk offentlig skole, men kunne på mange måter vært «et steinerbarn».

  Og selv om du har det bra, og vennene dine har det bra, er det slett ikke sikkert alle har det bra i klassen din, på skolen din. Det er faktisk veldig vanskelig å se sånt, om man ikke er den som har det kjipt selv. Enten man går på offentlig skole eller privatskole vil det ikke være perfekt for alle.

  Det å tørre å stå for sine meninger, ikke gå med bh når du er ti og det å være snill med andre har like mye med hva slags oppdragelse foreldrene dine gir deg, som hvilken skole du går på. Det er ikke sikkert det er så lett å stå for sine meninger på steinerskolen heller, om de ikke er tråd med de meninger som er vanligst på steinerskolen heller, har du tenkt på det?

  Sunniva’s last blog post..Hva er det viktigste i livet ditt?

 34. Hei!

  Jeg vurderer å la barna mine begynne på Steinerskolen i Moss, om vi flytter dit (i løpet av et par år). Men så ser jeg at det er den skolen du IKKE ville latt barnet ditt begynne på. Hvorfor ikke?

 35. Vurderer Steinerskolen i Bergen til vår datter som skal begynne i første klasse til høsten. Noen som har kjennskap til denne?

 36. Dette var en fantastisk konstruktiv og informativ diskusjon. Tusen takk! Hilsen en gråhåret og fornøyd steinerpappa og tidl. elev.

 37. »
  Ja, det er en tabloid overskrift, men det er mye sant i det. Steinerskoler har nesten 100% etnisk vestlige elever, hvilket gjør at steinerskoleelever er langt mer rasistiske og opplyser om mer fremmedfrykt enn skolelever som går sammen med folk med «blandet etnisitet». Det er statistisk sett kunstnere, intelektuelle og raddiser som sender barna på steinerskolen, og barnet ditt kommer ikke til å bli kjent med «vanlige barn», både på godt og vondt.»

  Dette er jo direkte løgn!

  En undersøkelse fra Karlstads universitet fant at akkurat det motsatte var tilfelle: Elever ved steinerskoler er mindre rasistiske, mer tolerante, kjennetegnes ved større sosialt og moralsk ansvar, er mer opptatt av at valg skal bygge på egen tenkning, har mindre toleranse for mobbing, er mer opptatt av miljøspørsmål og tar i større grad høyere utdannelse.

  http://www.ecswe.org/material/Waldorf_School_Evaluation.pdf
  http://www.steinerskolen.no/forbundet/arkiv/forskning/2006-12-20_rapporten.pdf

  Selv ble hadde jeg både jødiske, muslimske og svarte medelever i min tid på steinerskolen. Steinerskolen bygger på ren humanisme og det påvirker alle som er der.

  Det kan selvsagt være riktig at flertallet av elevene er hvite, men dette skyldes mest at flertallet av elevene har en ressurssterk bakgrunn. Det er altså et klassespørsmål, ikke et etnisitetsspørsmål. Det finnes steinerskolen over hele verden.

 38. «Det hadde neppe vært noe for sønnen min, og jeg hadde ikke hatt ork til å følge opp foreldrenes plikter.»

  Det synes jeg er trist å høre, for de fleste foreldre opplever det som svært givende, både for barnet men også for sin egen del. Så lenge man bare har ett barn er det slett ikke uoverkommelig. Og man får mange fine opplevelser, enten det er teater, konserter eller turer.

 39. At det er lurt å sette seg inn i forholdene på den skolen man faktisk vurderer er riktig, men det gjelder like mye offentlige skoler. Det er masse problemer ved offentlige skoler, trolig mye mer enn ved steinerskoler. Det blir bare ikke slått opp på førstesiden av VG hver gang det er noe som er bittelittegrann kritikkverdig ved en offentlig skole, eller generalisert til å gjelde alle offentlige skoler. Enhver steinerskole er en uavhengig stiftelse, så de er ikke direkte sammenlignbare. Generelt vil små steinerskoler på små steder ha større sjanse for å være dominert av sekteristiske personer. Mens steinerskolen i Oslo derimot er en gammel og stor institusjon som er veldig lite sekterisk. Min tid der var en udelt positiv opplevelse.

 40. «Jeg har sett flere tilfeller av at foreldre har tatt barna ut av den offentlige skolen på grunn av konflikt mellom skolen og foreldrene. Stort sett har de konfliktene handlet om hvordan skolen tolker og håndterer barnas atferd. Så har barna blitt sendt på Steinerskolen, og etter ca et halvt år har de kommet tilbake til gamleskolen igjen.»

  Hvorfor skal problembarna sendes til steinerskolen? Jeg har inntrykk av at alle som klager og syter over steinerskolen har elever som er problembarn. Elever som ikke lykkes i andre skoler og som så blir sendt til steinerskolen har vel ikke noe større sjanse for å lykkes der. Steinerskolen er ikke en spesialskole og ikke innrettet for å ta seg av problembarn. Det er slik det er. Å lage spesialtilbud er svært kostnadskrevende; steinerskolene drives på dugnad, i mange tiår fikk de ingen statsstøtte. Det virker rimelig at det offentlige tar seg av elever som ikke kan gå i vanlig skole.

 41. «Jeg tror det er viktig å ha klart for seg at Steinerskolene representerer en sekt med Rudolf Steiner som frelserskikkelse. »

  Jeg kan bare si: Tull og tøys.

  I løpet av 12 år på steinerskole hørte jeg knapt et ord om Rudolf Steiner.

  Steinerbarnehage har jeg ingen erfaring med, men det virker kanskje som det er mer hardcore antroposofer som sender barna dit.

 42. «Det er bare en ting som provoserer meg med Steinerlærere, og noen ganger Steinerelever. De har noen merkelige forestillinger om den offentlige skolen. »

  Ikke ulikt lærere og elever i den offentlige skolen som har merkelige forestillinger om steinerskolen?

  Mange av oppfatningene om den offentlige skolen er jo også høyst berettighet. Mange (sikkert langt de fleste) steinerskolelærere/foreldre har selv vært elever i den offentlige skolen og vet derfor hva de snakker om, og kan sammenligne med det de ser i steinerskolen.

 43. «Fjern frøken: Jeg merker en TUNG, NEGATIV aura i denne klassen!»

  Noe slikt har jeg aldri opplevd i løpet av 12 år på steinerskole. Jeg har aldri møtt den type personer i noen steinerskolesammenheng.

 44. «Men jeg synes kanskje at steinerskolen burde erklære åpent hvilket trosgrunnlag skolen bygger på, heller enn å satse på å snikinnføre det. Det er det jeg mener med esoterisk og elitistisk.»

  Hvilket trosgrunnlag er det i så fall? Antroposofi er ikke noen tro, det er en filosofi. Det finnes kristne (av alle konfesjoner), jødiske, muslimske, buddhistiske og hinduistiske antroposofer.

  Hva med den offentlige skolen? De har da like mye et trosgrunnlag. De har skolegudstjenester og kristendomsundervisning.

 45. «Men når jeg snakker med foreldre som gjerne vil ha eller sender ungene sine på Steinerskolen, så er de ofte veldig lite opptatt av den antroposofiske delen av skolen»

  Selv blant lærerne på steinerskolen er det en stor andel som ikke har noe veldig stort forhold til antroposofi som sådan. Filosofien antroposofi er tungt tilgjengelig og krever en betydelig intellektuell innsats. De færreste elever som ut fra steinerskolen blir antroposofer eller har noe forhold av betydning til antroposofi.

  Det påstås at man driver «snikinnføring» fordi man sier et morgenvers hvor ordet «Gud» nevnes og fordi har mar Mikaelsfest. Dette er like tullete som å si at offentlig skole driver snikkristning med sine skolegudstjenester. Forskjellen er vel at innholdet i steinerskolen er mye mer levende (og høykirkelig) enn platte skolegudstjenester (som det meste annet) i offentlig skole.

 46. Ang. forskjellen mellom Grav og Oslo:

  Steinerskolen i Oslo er et trygt valg. Skolen har som det blir nevnt et stort miljø. Det er ikke noe sekterisme der, lærerne er bare passe antroposofiske, og skolen har et mye større mangfold både når det gjelder elever, lærere og foreldre enn mange andre steinerskoler i Norge.

  Skolen på Grav er grei, men det er et mindre miljø, og jeg har hørt at det er noen lærere der som er mer av det åndelige slaget.

  Jeg ville helt klart valgt Oslo.

 47. Hvis du ikke har noe fornuftig å si synes jeg du kan ti stille. Dette er en lang debatt og jeg har tilfeldigvis hatt lyst til å svare flere debattanter.

 48. Hei Ninn, og velkommen til internett… dersom du ikke er klar over det, er det ikke ansett som god oppførsel å poste elleve ganger på rad. Du har all rett til å være uenig, og å si hva du mener. Det har alle. Å poste åtte ganger blir å overkjøre alle andre. Du kan jo se for deg hvordan det blir om alle skulle poste elleve gager på rad.

  1. Nå har dere brukt fire kommentarer på å klage på at andre poster kommentarer. Er DET god oppførsel, kanskje? Du har ingenting med å bestemme hva som anses som god oppførsel. Innlegg som er svar på innlegg fra forskjellige personer må nødvendigvis postes som separate innlegg, sånn er det også hvis man skriver i avisen, men jeg visste ikke at var en funksjon for trådete/direkte svar her.

   1. PS: Å skrive «velkommen til internett» til en annen debattant oppfatter jeg som en sjikanerende kommentar.

 49. Hei hei, minner om at ting som ikke er konstruktive eller holder en god tone blir fjernet. Synes ikke noen har gått over streken ennå, men vi er litt nærme.

  Ellers et tips: Du kan trykke på «Svar på denne kommentaren» for å svare direkte på noen andres kommentar, så slipper man å bla frem og tilbake om man svarer på en kommentar som er langt oppe.

  Er det noen man synes burde bli moderert eller noe man lurer på hvorfor ble det så ta kontakt med meg på daniel@jackson.kz. Spørsmål og klager på moderering her på bloggen blir som vanlig fjernet og ikke besvart.

  Mvh
  Daniel

 50. Jeg er temmelig frustrert etter å ha hatt sønnen min på steinerskolen i halvannet år nå (grunnskolen). Ikke på grunn av religiøsiteten – barnets lærer hører dessuten til de mer liberale sånn sett – men pga måten skolen håndterer konflikter på. Det er en daglig leder på denne skolen, og han støtter lærerne uansett, dersom foreldrene klager på noe. Foreldrene blir mistenkeliggjort og kritisert hvis de tar opp noe.

  En annen ting jeg reagerer på, er at når lærerne diskuterer i plenum et av barna/familiene (og det gjør de jo, det er en del av opplegget), så har de jo bare lærerens versjon av saken! Den versjonen kan være ganske omvridd, slik jeg kjenner til. Det skremmer meg faktisk, at de kan bygge opp et vrengebilde av et barn og en familie, basert på kun 1 lærers subjektive oppfatning. Jeg kjenner til flere slike tilfeller nå. Det gjør meg bekymret i forhold til samarbeidet med dem i årene framover.

  På den annen side trives sønnen min godt på skolen, så jeg kvir meg veldig for å skulle ta ham ut.

 51. Min datter på 13 år ønsket selv å begynne på steiner fordi hun er veldig opptatt av musikk og sang og hun ønsket seg bort fra et veldig dårlig jentemiljø i den gamle klassen. Hun ønsket å prøve noe helt nytt og jeg har litt erfaring med en bror som har gått der siden barnehagen. I går var jeg på mitt første foreldremøte og jeg hadde et spørsmål å ta opp nemlig hvorfor ungene ikke fikk noen religionsundervisning? De har det på planen men de bruker de timene bare til andre ting. Jeg synes av på grunnlag av alle konfliktene i verden er det utrolig viktig at ungene kan noe om alle religioner og det er jo også viktig pensum senere. Det som skjedde var at jeg skapte rystelser i hele møtesalen og jeg fikk beskjed av lærer at dette snakker vi ikke om. Det var mulig at de skulle gjennom evangeliet i løpet av året men at de ikke driver med noen særlig religionsundervisning. Etter møtet leste jeg hele lærerplanen hvor det kommer tydelig frem at det ikke skal drives forskynnelse og at det skal undervises helt likt i alle religioner og det skal være livsynsundervisning. Jeg opplevde altså å bli helt latterliggjort med mitt spørsmål. Er det noen som har noe lignende erfaring og et råd om hvordan det kan takles?
  Sliter også med elendig undervisning, hvordan kan jeg finne ut hvilken utdannelse lærerne har? har inntrykk av at mange ikke er lærerutdannet og ihvertfall ikke steinerutdannet og hva kan de da om pedagogikken?

 52. Jeg har gikk på Steinerskolen i 8 år og var fornøyd.
  Jeg har reflektert mye over dette med morgenverset (som faktisk er en kristen bønn). Er det forkynning?
  Ja, tenkte jeg først. Men ingen i min klasse ble kristne av å gå på steinern. Samtlige ble reflekterte, åpne, tenkende og kritiske mennesker, som ikke tror på alt de hører. Så jeg tror svaret er nei, det er ikke forkynning.
  Men allikevel: jeg skulle gjerne sett morgenverset byttet ut med et annet ureligiøst vers. Morgenverset har nemlig den funskjonen at det samler klassen og skaper konsentrasjon før undervisningen starter.
  Jeg anbefaler Steinerskolen 🙂

 53. Har jeg forstått riktig, mente steiner at barna ikke skulle læres opp i religion, de skulle derimot være deltagere i bønn og sermonier med riktig stemning. På den måten kan de ta det rette valget selv, når de er modne nok. Det er ikke forkynning, men hjernevasking, fordi stemninger og følelser er vanskeligere å være rasjonell med en ren undervisning. Jeg trodde selv også jeg læret «å tenke selv» på steinerskolen, men jo mere jeg graver i steinerkritikken, ser jeg at «vi» tenker veldig likt, og er mest kritisk til «de andre».

  Tusen takk Virrvarr du gir meg nye perspektiver, og skriver veldig bra (:

 54. Jeg lurer fortsatt på hvorfor Steinerskolen i Moss har dårlig rykte, om det evt fortsatt er grunn til det. :o)

  1. Hei Harmonica. Jeg fant denne posten på Google og vil bare føye inn litt angående Steiner i Moss. For tre år siden fikk jeg sosial angst grunnet dårlig miljø på gamle skolen min (lærerne var omtrent like ille som elevene), droppet skolen og endte opp med en dyp depresjon etterhvert. Etter to år med lite undervisning, så et halvt år med noe hjemmeundervisning, begynte jeg på steiner i 10. klasse. Jeg var livredd. Så kom jeg dit og alle elevene hilste på meg, stilte meg spørsmål og inkluderte meg.

   Jeg har nå gått her i et år. Så langt har jeg kun hatt problemer med én lærer (som forøvrig er klaget inn til skolen, så satser på at h*n blir sparket). De andre har vært engasjerende, flinke lærere. Så, det er mulig Steinerskolen i Moss var dårlig for tre år siden, men per i dag er de veldig flinke. Ifølge nettsiden deres (http://www.moss.steinerskolen.no/l-rere), så har også de fleste lærerne lærerutdannelse . De eneste jeg ser at ikke er utdannet til å være lærere, er Siss(el) og Tom, som begge er to av de beste lærerne på skolen selv uten den formelle utdannelsen. Så, jeg kan med hånden på hjertet anbefale Steinerskolen i Moss, men det er selvfølgelig mulig at noen andre ser på den annerledes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..