Hundreårsjubileum- Simone de Beauvoir for begynnere

30 kommentarer om “Hundreårsjubileum- Simone de Beauvoir for begynnere”

 1. Fantastisk og tusen takk!

  Men eg må arrestere deg når det gjeld geitekillingen.
  Boka starter med at geitekillingen ser seg spegla i vatnet og seier «én.»
  Ein kalv spør kva han gjer, og geitekillingen svarer «jeg teller. Kom nærmere så skal jeg telle deg også».

  Sånn omlag. Eg finn den ikkje akkurat no. Men eg har lese den mange nok gonger til å stole på hukommelsen. Sikkert dumt av meg. :knegg:

  Men geitekillingen kjem altså ikkje på å telle seg sjølv før han ser seg spegla.
  Det er interessant nok.

 2. Fantastisk godt skrevet, og jeg skjønner at jeg virkelig må lese denne boka. En av de bedre bloggpostene jeg har lest på lenge, faktisk:)

  Jeg gleder meg til den dagen De Beauvoir ikke er aktuell lenger – om den noen gang kommer…

  For å sitere Hoola Bandoola Band:

  «Men halva mänskligheten
  kommer aldrig att bli fri
  så länge som den andra halvan
  hålls i slaveri»

 3. Velskrevet og informativ post til ettertanke Virrvarr!

  I Beauvoir-sammenheng er jeg helt klart en begynner (hvor ble det av den exphil’en, mon tro.?), og dermed midt i målgruppen.. Hun hørtes ut som en dame som har tenkt over et og annet ja – mye interessant her. Takk for innføringen!

  Dessuten lærte jeg et nytt ord; «kjønnsdings»..er ikke helt sikker på når jeg får bruk for det, men det er i alle fall arkivert for eventuelle framtidige anledninger :o)

 4. Avil: Tydelig hvem som frisket opp barnelitteraturen sist, ja. Likevel- han måtte se seg i speilet, så paralellen til Hegel var ikke heeeelt søkt 😀

  Heidi Fleiss: Yay, hurra! Lenking er kjempebra ^.^

  Frikke: Tusen takk! Boken hennes anbefales, det er en lklassiker (c;

  Mads:Oooo- nå ble jeg superhappy her! *danse* Også siterer du en av favoritt-sangene i tillegg, det må bli bra 😀

  abre:Ja, dette er pensum ^_^

  Kristin:Takk, hun lyser opp exphilpensum, det gjør hun virkerlig.

  EarlGrey: Kjønnsdings er mye morsommere enn kjønnsobjekt, synes jeg, det må gjerne gjenbrukes. Og elles masse tusen-takk, jeg blir glad for sånn fin respons!

 5. Det slår meg at en gammel bok i utgangspunktet ikke definerte kvinnen som negasjonen av mannen, snarere tvert om. Første mosebok, kapittel 2, vers 23:

  And Adam said, This is now bone of my bones, and flesh of my flesh: she shall be called Woman, because she was taken out of Man.

  Det engelske språket fanger det hebraiske ordspillet: «mann»=»isj», «kvinne»=»isja».

  Deretter kom en slesk grønnsakselger forbi, and the rest, as they say, is history.

 6. Flott post! Og i all sin enkelhet så utrolig informativ. Men filosofi og logikk er jo enkelt – man spinner rundt tema, på en måte. Damen var ikke pensum da jeg tok min ex.phil – det høres ut som det er hundre år siden, noe det jo ikke er. Boka kjøpte jeg på sist Mammutsalg. Det er på tide å lese den. Datteren på 15 er i full gang, så vet du det. Om hun forstår noe får jo tiden vise, men til forskjell fra meg, så vet hun i en alder av 15 hvem de Beauvoir var/er. Det gjorde ikke jeg på samme alder.

 7. Sexy Sadie: Yay! Takk ^.^

  Sus Scrofa: Selv om hun ikke er en «negasjon» i språklig forstand i Skapelsesberetningen, er kvinnen noe som blir tatt ut av mannen, skapes av mannen og er en del av mannen. Her kommer mannen først og kvinnen er nummer to.

  Vibeke:Så utrolig kult at datteren din leser den! Jeg tror hun vil få mye ut av den, selv om en del av kapitlene om «kroppen og kvinnelivet» utover kan bli litt overkill…Og nei, hun er ganske ny til exphil, tror jeg. Åh, så moro at du koste deg ^.^

  Siri:Oi, det er jammen sært hun ikke er. Det burde NTNU ha fikset, synes jeg. Hm.

  Avil: De har kommet med et par nå, og Beauvoir og et par andre har kommet inn, så man har noen kvinnelige filosofer og ikke minst eksistensialister på dagens pensum.

 8. Virrvarr: gi nå G*d litt slack på rekkefølgen — kvinnen ble etter beretningen skapt for å være mannens like (1mos 2:18–20). Det er ikke skapelsen, men syndefallet som viser at dere ikke er egnet til å ta avgjørelser for dere selv. (Av en eller annen grunn observerer altså G*d at han ikke klarer å få kvinnen til å være lydig, og så skal liksom vi håndheve det. Merkelige ideer han har, der oppe. Mulig det var for å straffe oss — og at det er derfor homofili er slik en synd.)

  Men Adam lot seg altså lure av det som pr. da var en likemanninne, mens Eva lot seg lure av en simpel snok. Sånne detaljer er like viktige som hvem som ble skapt først, når man(n) avgjør at det er dere som skal ta oppvaska.

 9. Virrvarr: No fekk du meg til å filosofiblågge igjen.

  Sus S: Eva søker kunnskap, Adam er med og menneskeheten blir hardt straffa. Det har vore mykje fokus på kven som tok eplet først og sånn, men essensen er at denne historia fortel deg at du skal vere autoritetstru og ikkje søke eigen kunnskap eller eigne refleksjonar utanfor normen. Seinare søker menneska (sikkert mest menn denne gongen) felles storslage prosjekt (Babels tårn), og menneskeheten blir igjen hardt straffa.

  Me har å gjere med ein religion som passar aldeles utmerka om ein ønsker eit rigid, stabilt samfunn, der dei fattige ikkje gjer opprør, der lite og ingenting er i andeleg utvikling og der struktur og stabilitet er viktig.

  Eg finn det svært merkeleg at folk freistar tilpasse ein religion med ei slik grunnhaldning til vår moderne kultur, der nettopp det å søke kunnskap, det å vere fleksibel og mobil, og det å stille spørsmål ved autoritetar er sentrale verdiar.

  By the way, liksom.

 10. Avil: siden jeg er helt enig og syns det var klokt skrevet, så antar jeg at du har spist de kunnskapseplene flere ganger, også etter at du visste at det var galt. Så når du er ferdig med en hel evighet (which I hardly need to tell you is a heck of a long time) i Helvete, så regner jeg med at du skal brenne en evighet til.

  Især hvis du stiller spørsmålstegn ved mannlig autoritet. Den er omtrent på nivå med gudelig autoritet, for det har nemlig Paulus sagt.

  Omtrent samtidig som han uttalte seg om mannlig og kvinnelig behåring, bare følg linken.

 11. Dette er allermest fnisfnis, syns eg: «Lærer ikke selve naturen dere at det er en skam for mannen å ha langt hår, mens det for kvinnen er en ære?»

  Ehhh. Fnisfnis. nei, naturen har ikkje lært meg det, nei. Mor mi, derimot, var oppteken av det. Heilt til farmora mi gjorde merksam på kor langhåra far min hadde vore på sekstitalet. Naturen, derimot, har lært meg andre ting. Men lite om kjønna frisyrar.

 12. Takk for fin post, Virrvarr, og nå har du blitt hjemmelekse også. Spørs hva du synes om det. Jeg sendte denne posten som en utfordring til en av de glupe jentene i tiendeklassen min. Hun trenger noe saftig å bryne seg på. Da jeg spurte henne i dag, hadde hun lest deg, og hun syntes det var litt av hvert å tenke på.

  Se det!

 13. Livetleker: Haha, hurra! Håper hun fikk noe ut av det- jeg blir i superhumør av å bli hjemmelekse 😀

  Avil: Ja- det er enda godt det bare er en tøys og eventyr-bok. *juble*

  Sus Scrofa:Hm, Paulus er verre enn skapelsesberetningen any day. *grøss*

 14. Flott innføring for nybegynnere!!
  Det er svært opplysende og enkelt formulert! Forbilledlig for enhver pedagog!!

  Til den senere diskusjonen om bibelen/skapelsen og Paulus: Her er nok viljen /ønsket om å markere avstand sterkere enn kunnskapen. De kommentarene minner mer om bymennesket som skal ta seg en tur i den idiotiske naturen, havner i tornekrattene og får bekreftet at natur er noe ubrukelig dritt.

 15. Apropos de Beauvoir og NTNU: Hun er en del av pensum, formelt sett, og det står faktisk litt om henne i Dybvig&Dybvig-boka iallfall vi hadde nå i høst.

  Men i praksis var det ikke en del av pensum, dog. Ingenting nevnt i noen av forelesningene eller seminarene, og vi fikk beskjed om at det med veldig liten sannsynlighet kom på eksamen – noe som stemte altfor bra.

  Jeg leste det som sto om henne likevel da 😉

 16. Så kjekt å bli sitert!! hahaaa! Nå ble jeg stolt, asså! Hohoho:D:D

  Flott post, altså, og altså kjekk å vise til små feministspirer som trenger en brysk innføring på en kjekk måte. Hurra for slikt!

 17. Hurraaaaaaaaa, du hjalp meg laaangt på vei til å forstå de Beauvoir på en grei, oversiktlig og morsom måte.
  *Sette seg ned å knær og kysse tær*

  Taakk! 🙂

 18. Åh, som eg skulle ønske eg hadde funne bloggen din FØR eg vart ferdig med ex.phil! Klem frå ein litteraturstudent som kjem til å supplere det meste av pensum med denne bloggen frå no av 🙂
  T A K K!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.