Mitt usøtede liv

34 kommentarer om “Mitt usøtede liv”

 1. Hurra for deg! 🙂
  Sjokoladekake med fruktose er en utfordring, men jeg tror jeg fikk til en spiselig variant i høst. Jeg kalte oppskriften «Sjokoladekake med sjokoladesmørkrem. Fruktose.».
  Tørkete blader av Stevia i bakst er også en utfordring. Men jeg gir meg ikke…. (he, he)

  1. Hei, jeg har søkt på stevia på nett i flere lenker og ser du har vært på nett i flere fora. Min mor går på streng diett pga en alvorlig kreftform der bla sukker er forbudt. Tenkte da at stevia må jo være et godt alternativ. Vet du hvor jeg kan få tak i stevia stikling/ plante? Kan jeg evnt. kjøpe fra deg? Det hadde vært sååå supert å ta med til henne når jeg skal på besøk i slutten av juli nå.

 2. Du sier at sukkererstattere som Aspartam (og andre) ikke innvirker på blodsukkeret, men dette mener jeg er noe du vanskelig kan sette to streker under svaret på. Det er stor uenighet om dette, og mange forskere mener å ha bevis for at disse stoffene påvirker insulinet like mye som vanlig sukker.

  For deg som er allergisk for sukker fungerer det sikkert bra med slike erstattere, men folk med diabetes blir rådet til å holde seg unna.

 3. Sissel: Jeg har lest at det ikke er avklart om det gjør det, nei. Noe om at søtsmaken lurer blodsukkeret opp likevel. Det jeg baserer det på er at alt det sukkerfrie godiset de selger på apoteket er aspartam, og der står det «påvirker ikke blodsukkeret, anbefales diabetikere». Men jeg er ingen diabetes-ekspert, det er ikke det som er greia mi. Jeg kan putte opp en disclaimer, så ingen skader seg.

 4. Wow, jeg synes du er kjempeflink!! Veldig interessant lesning, og jeg venter spent på oppfølgeren. Ikke det at jeg spiser så ofte i Oslo, og har lagt meg på den linjen du følger – men vil gjerne høre fortsettelsen 🙂

  Så et innslag på tv om stevia, og synes det er leit det ikke er mulig å få tak i her til lands eller i EU. Ble imponert over hvor lite som virkelig skal til.

  Av og til skulle jeg ønske jeg kunne lese hva produkter inneholder, bare sånn for og være orientert. Men sånn er det og være synshemmet, man er også orienteringshemmet.

  Som sagt, interessant og lese, og jeg synes du er flink!

 5. Kjempebra!!!

  Jeg lager mye mat fra bunnen av for å slippe for mye sukker og tøys i maten. Men har ikke greid å ligge helt unna. Det er så mye pes med det, men jeg merker at jeg burde anstrenge meg mer…

  Skal lese det mer nøye litt senere i dag.

  Du er kjempeflink!

 6. Jeg er ikke helt cocacoliker, men et liv uten sukker hadde jeg ikke klart. Ikke er jeg glad i å lage mat heller.

  Grandis i dag.

  Men bra at det fungerer for deg.

 7. Jeg har lest at aspartam og tilsvarende lurer blodsukkeret ned. At søtsmaken får kroppen till å pumpe på med insulin, uten at dfet er noe blodsukker å senge, slik at man blit sliten og sur av det.

  Og steviapost kommer pronto

 8. Men hvorfor sluttet du med sukker og hva er gevinsten for deg? Jeg er vel tilbøyelig til å tenke at jeg trenger i alle fall mindre sukker. Og klarer det i perioder. Og merker at sukkersug er et kjipt sug å ha, kanskje det eneste «suget» jeg lider under. Det er vel et par til men de har ikke noe med hva jeg putter i munnene *ler*

 9. Matallergi er vanskelig! Jeg tåler ikke laktose, og det finnes det også i nesten all ferdigmat. Når jeg i tillegg ikke liker å spise kjøtt eller fisk, blir jeg veldig flink til å lage mat selv.

  Det eneste som er slitsomt, er når man skal på besøk til folk, og ikke kan spise det de serverer. Hvis jeg er invitert på middag er det greit, da kan jeg si fra på forhånd, men når det blir litt tilfeldig at man spiser et sted, eller det er mange mennesker er det vanskelig. «Hun der lille tynne jenta i hjørnet som ikke spiser isdessert, har sikker spiseforstyrrelser», eventuelt vertinner som er sinte fordi de tror du ikke liker maten.

 10. Jeg glemte å si at posten din var veldig fin, virrvarr 🙂

  Hvis man ønsker å gjøre noe med sukkersuget så bør man sørge for å holde blodsukkeret stabilt, og det gjør man med mat. Det er flere måter å komme dit: Høyt inntak av fett fungerer fint (men da MÅ du holde deg unna sukker og stivelse ellers lagres fettet), andre sverger til hyppige måltider bestående av mye fiber, mens andre igjen følger lavkarboprinsippet.

  Krom er også bra.

  Virrvarr er inne på noe viktig i denne posten, nemlig at sukker ikke er bra for oss. Høyt inntak er som gift. Selv mener jeg at søtningserstattere som arspartam heller ikke er bra og noe vi skal holde oss unna.

  Jeg spiser sukker, men har trappet ned mye. Det jeg merker er at de andre smakene har kommet tilbake, og det var litt merkelig. Jeg har for eksempel mye mindre behov for salt.

 11. Stevia er jo strålende, i kjøkkenvinduet står den ene planten vår som har overlevd maltrakteringene våre. Vi fikk kjøpt to særdeles flotte Steviaplanter hos en gartner her i Bergen, og der fikk vi opplyst at det kun er lov til å selge Stevia som en prydplante (antagelig Verdens kjedeligste prydplante, da), så dermed fikk vi hendene på en. Men det var stor pågang når de først fikk en en forsendelse. Ellers har vi også kjøpt Stevia i pulverform via Ebay, men det er jo også litt tvilsomt å kjøpe hvitt pulver over nettet som sendes i posten. 😀 Men, ja, Stevia er strålende i bruk. 🙂

 12. Jeg kjøpte en pose tørket Stevia på Steinerskolens julemarked også har jeg glemt det til jeg leste dette.
  Har dere noen gode mattips med dette søtningsstoffet for en nybegynner?

 13. Tørket stevia egner seg veldig godt til søtning av te. En bitteliten klype tørket stevia sammen med 1-2 ts andre urter til en kopp te. La teen trekke i 5-10 minutter.

 14. Othilie: Jeg starter med din kommentar, siden den hadde flest spørsmål (c;

  For min del handlet det om å kjenne seg friskere, i bedre humør og i bedre form. Eller- fungere skikkelig i hverdagen, siden jeg blir ordentlig syk av å spise det. I tillegg sier tannlegen til meg at jeg bare kan glemme å få flere hull i tennene, at jeg er sikret mot tannråte så lenge jeg pusser tennene utover. Jeg kan ikke påstå at det er noen utmerket slankekur eller vidundermedisin, men det er et tilsetningsstoff som er Overalt i maten vår og er vanskelig å ligge unna. Videre har det ingen næringsverdi og skader deg. Håper du ble klokere (c;

  Martheglad: Den biten om aspartamen lager sans. Heia stevia!

  Anna:Laktose er vrient, ja. Jeg drakk heller ikke melk før, og det er Mye man må passe på. Det rare er at å lage mat uten er ikke stress, men alt det sosiale rundt spising blir verre. Som å gå i selskap og ikke spise kake osv. Du skjønner hva jeg mener.

  Takk til alle som sier fine ting og kommer med gode råd til hverandre. Kudos til kostholdsekspert-Sissel, du bidrar så bra ^-^

 15. vet du ikke at man kan få hjernesvulst av aspartam?

  jeg ville tenkt meg om mer enn to ganger før jeg byttet ut all vanlig sukker med kunstig søtning!

 16. For dem som ikke tåler sukker (sorry, men det går ikke an å være allergisk mot sukker) er nok aspartame et bedre valg, men for resten av oss er faktisk sukker bedre. Og skikkelig sukker, ikke billigvariantene som fruktose eller maissukker heller.
  Men uansett er det jo ikke lurt å spise mye sukker.

 17. Til orientering er fruktose betraktelig dyrere enn sukker, så billigvariant er det ikke. 😛

  Hvorvidt det er sunnere eller ei skal jeg ikke gå inn på, men sukrose (sukker) er jo bare fruktose og glukose bundet sammen, er det ikke? Jeg er i alle fall blitt fortalt at når kroppen fordøyer det så deler vi det i de to først. Så å innta fruktose burde i det misnte ikke være _mer_ skadelig enn vanlig sukker, siden sukker allerede har fruktose i seg.

 18. Fruktose er visstnok billigere i enkelte deler av verden, og selv om det ofte regnes som en sunnere form for sukker, er det forbundet med endel helseproblemer som for eksempel gikt og andre leddplager. Selv ville jeg troddd vanlig sukker var like ille, men tydeligvis ikke.
  Og maissukker (eller maissyrup) er så ille for helsen at det bør man rett og slett holde seg helt unna. Her borte betyr det ingen brus eller søte drikker, med mindre man lager dem selv. Men det er jo likeså bra å bare kutte ut sukkeret, for vi trenger det jo slett ikke.

 19. Natreen (inneholder søtningsmiddelet cyclamat) glemte du… Det er kunstig, men sunnere enn f.eks aspartam.

  Stevia er sjølsagt best. Det selges også på ebay, fra USA. Det kan fint bestilles. Det er ikke ulovlig å importere det til Norge, til privatbruk. Det er bare ikke eksplisitt lovlig. Det er derimot IKKE lov å importere det for videresalg, OM det skal selges som mat-produkt.

  Grunnen til Stevias store utbredelse i Japan, er at alle kunstige søtningsmidler ble totalforbudt i 1970. Sjøl Cola Light søtes med Stevia der…

 20. Flott lesning, det er på tide å kutte ut igjen sukkeret nå, kjenner jeg. Av og på og av og på… Hva med Sukrin da? Min kokkesøster sverger til det. Jeg har en pose i kjøkkenskapet, men har ikke åpnet den.

 21. Etter leng tids leting etter stevia-stiklinger (uten hell… på hage-nettsider forsvinner de før jeg får sukk for meg) fant jeg det plutselig her om dagen på Plantasjen. Trodde ikke mine egne øyne, men ble veldig happy. Nå er jeg bare spent på om den står seg utover sommeren, eller om den er som sånn butikk-basilikum, og dør etter et par uker… Hvis noen har hagetips for steviadyrking blir jeg glad. Overlever den norsk vinter feks?

 22. Jeg har steviaplanter. Og har hatt i flere år. Gjennom vinteren står de i kjølig planterom under ekstra lys, på sommeren står de ute. De lever som stauder i varmere land, men tåler ikke frost. De skyter pånytt fra rota når våren kommer om blader og stilk dør etter å ha blitt utsatt for litt frost på vinteren.

  Jeg tar jevnlig stiklinger av dem. De roter seg best i jord. Det er lurt å ta stiklinger av planten din, det øker sjansen for overlevelse. Jeg tørker bladene og bruker til søtning. De er søtere og smaker bedre etter å ha vært tørket.
  De bør toppes jevnlig for å buske seg.
  De liker mye gjødsel.

  Lene’s last blog post..Ramsløksmør

 23. Gratulerer med sukkerfrijubileumet i februar 🙂

  Jeg har sett syltetøy som bruker epleekstrakt/konsentrat og lignende som søtning (druejuice, som du skreiv). Vet du om det går an å kjøpe? Jeg elsker å lage sorbet, og der bruker man jo sukkerlake. Skulle tro det gjorde samme susen.

 24. interessant post, og interessante kommentarer! jeg får i meg liiite sukker nå, begynte med å kutte ut brus, så godteri (mest fordi jeg oppdaga hva gelatin var) og så balla det på seg. å spise godteri nå gir meg nesten milde anfall av angst, jeg klarer ikke med mindre jeg skyller munnen med vann etterpå. og så smaker alt så utrolig mye søtere! i går spiste jeg en ny is som består av bare bær, guavajuice og fruktose (og glukose og, så kombi), og det var så søtt, jeg skjønner ikke at folk klarer all den søtsmaken. leser alltid bakpå innholdsfortegnelsene, og er det sukker i er det så enkelt å styre unna.

  men det er, som folk poengterer, i de sosiale sammenhengene det er vanskelig. det samme gjelder kjøtt og melk og egg, det er så slitsomt å hele tiden skulle forklare seg …

  hanne’s last blog post..jaåkei

 25. Tusen takk!

  For ikke mange ukene siden tok jeg det valget at jeg skulle slutte med sukker (så godt jeg kan til å begynne med)

  Og med gode oppskrifter hos svigermoren din, så kan det faktisk bli litt enklere. Er en godtemoms så det er vanskelig å ikke ha lørdagsgodten sin :/

  Fin oversikt her inne.

 26. Ninni:
  Jeg har brukt stevia i noen havrekjeks jeg lager innimellom. Da har jeg knust tørkete steviablader fint i morter og brukt 1 ts finknust stevia istedenfor 1 ss (=3 ts) natreen flytende ( 1 ss natreen flytende tilsvarer ca 2 dl. sukker).
  Jeg har erfart at for mye stevia i bakst blir anissmak istedenfor søtt. Man må prøve seg fram.

  Dessuten når man baker med stevia som søtning: å søte med stevia gir jo ikke mengde, konsistens eller hjelp til heving som sukker gjør, og det gir litt grønnfarge i den ferdige baksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.