Trylleformler jeg ikke tror på

Da jeg var liten 13-åring, skulle jeg bli heks. Jeg hadde hyllen full av Wicca-bøker og utførte kompliserte ritualer på rommet mitt. Det varte ikke så lenge, og jeg fant andre, mer intressante ting å drive med i løpet av ungdomskolen (Natur og Ungdom, for eksempel). Likevel føler jeg meg fremdeles litt hjemme når jeg roter meg inn på en Wicca-side på nett. Jeg kan de vanligste diktene og ritualene, bakgrunnshistorien og den litt merkerlige teologien deres.

Et sentralt spørsmål når man diskuterer Wicca er: Fungerer noen av de tryllegreiene, da? Jeg svarer som regel «Mnjaaa. Tjaaaa. Hmjaaaa.» Fordi veldig mye Wicca-ritualer er av typen «Helbred deg selv for negative tanker» «Fyll livet ditt med positiv kraft!» Og de funker som eff når du tror på dem. Men magisk? Neppe.

Verre blir det når man skal trylle konkrete ting. De færreste begir seg ut på å trylle mat på bordet, trylle bensin på bilen eller trylle klær i skapet. De fleste formler går mer i rettning av «Fortsatt god helse», «Fortsatt velstand» – ting som er vanskelig å sjekke opp.

Moderne hekser har likevel utvidet reportoaret til å gjelde andre områder av livet.
Jeg fant to fantastiske trylleformler som skal beskytte pc’n din mot virusangrep og systemkræsj. Et fantastisk møte mellom teknologi og overtro. Les og fnis godt:

Protect computer from virus

Clean the computer and keyboard, chanting:

Mercury, Zeus, Apollo, Thor,
Protect this fine machine.
Keep its files where they belong
And its hardware virus free.

General computer protection

Clean the computer and keyboard, chanting:

Earth and Wind and Fire and Sea, Moon and Sun: All hear my plea.
Communication deities all come forth and present be.
Join in forces and protect all data, pixels and connects.
Then weave a web both tight and sound to stave off crashes this way bound.
Protect my software from all harm and hardware too from raging storm.
Please guard it well from other tricks like Loki’s jokes and Murphy’s kicks.
Stamp out virus and disease so data flows to me with ease.
To my aid, oh Ancients, come protect by Moon and shining Sun.

Et russisk ordspråk går som følger: «Be til hvilken gud du vil, men ikke slutt å ro mot land.» Det passer ganske godt her. Beklager, kjære heks, men den formelen kommer ikke til å redde deg fra virus og kræsj. Demonen du slåss med heter Windows, og du trenger sterkere remedier enn en velsignelse av hardwaren din.

Virrvarr er en større magiker og tilbyr kraftigere trylleformel til din data.

Du kan velge mellom tre ulike typer helbredende mixtur:

 1. Ubuntu. Ingen virus, ingen demoner. Det kan hende du må si noen rare formler til terminalguden om du havner i dependency-helvetet, men ellers er dette stor magi som holder deg trygg.
 2. Mac. Ingen virus, færre demoner. Krever store ofre til pengeguden, kan forårsake svie i lommeboken. God magi som holder deg relativt trygg.
 3. Avast antivirus og en hvilken som helst annen nettleser enn IE. Ganske svak magi som gjør deg litt tryggere. Formelen tar ikke lang tid å kaste, og du påkaller en sint antivirus-vakthund til å passe på pc’n din. Å drive IE ut med hvitløk og vievann gir svært få bivirkninger utover at enkelte nettsider kan se litt rare ut. Problemet er at du fremdeles er like ubeskyttet mot kræsj. Det kan være du vil backup-trylle litt, også. Magien driver ikke Windows-demonen ut, men holder den i sjakk.

Det var kveldens magileksjon, kjære lesere!

27 kommentarer om “Trylleformler jeg ikke tror på

 1. Ubuntu og Mac har kanskje ikkje demoner, men dei har daemoner som er betegnelsen på bakgrunnsprosessar, noko som er viktig for eit kvart moderne operativsystem.

 2. Argh. Sjukheit tok daemon-vitsen som eg hadde tenkt å dra.

  Litt moro å fjerna virus frå *hardware*, då. Eller, virus er jo lagra på hardware, sjølvsagt. Men rart sagt lell.

 3. Mercury, Zeus, Apollo, Thor? Nytter ikke å påkalle alle de derre mannegudene, vettu.. Må sterke lut til; Frøya, Inanna, Erzulie og resten av damegjengen der er nok mer effektive 😉

  Så langt holder jeg meg til litt pengekrevende Mac-maagi, men innser at man burde gå over i mer potent pingvin-magi?! Av flere grunner enn forsvar mot bankeånder og elketroniske ghuler…

 4. Hva er «ubuntu»? Afrikansk voodoo-språk? Bra for maskina mi?

  Er på windows, og blir nervøs hver gang jeg installerer noe nytt. Det halter og går, stopper og står, og skaper en slags spenning i hverdagen.

  Har spurt meg selv om ikke det finnes programmer der ute som kan drive maskina mi lettere og sikrere. Det er så mye autofunksjoner og generelt søppel med denne windows-greia. Det er nesten som å spille Dungeons & Dragons: morsomt på syttitallet, men i dag er spillet helt akterutseilt i sin mastodontiske regelbundethet.

  Sukk!

 5. Tomas: Ubuntu er et afrikansk ord, ja. Meningen bak kan man lese mer på her: http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(philosophy)

  Men i dette tilfellet er det også navnet på en utgave av GNU/Linux som er laget spesifikt for å fungere for folk flest. I mine øyne er det bedre til alle andre formål enn avanserte dataspill – som ofte krever Windows, og om du trenger noen få spesialprogrammer som bare finnes på enkelte plattformer (Om det nå er Mac eller Windows). Bruker du PCen din først og fremst til internett, skriving, lytte på musikk, se film, chatte osv. så er Ubuntu et klart førstevalg. Bruker du den i tilegg til programmering blir argumentene enda sterkere.

  Det er også mulig å ha både Windows og Ubuntu (og Mac OSX, om man vil det) installert samtidig, og bytte mellom dem på oppstart – så kan man prøve begge en stund og beholde den man liker best. (Eller gjøre som meg, og ha Windows på bakhånd for de spillene jeg ikke klarer meg uten)

  For å prøve det ut kan man laste ned en CD fra ubuntu.com, brenne den ut og sette den i maskinen når den starter. Du kan da starte maskinen fra CDen og kan teste Ubuntu uten å fjerne Windows eller forandre noe som helst. Å kjøre programmer fra CD går mye tregere enn å kjøre dem fra harddisk, men det gir i alle fall et inntrykk.

  Ubuntu er raskere, sikrere, mer stabilt, enklere og bedre enn Windows på veldig mange områder og anbefales varmt.

 6. Jenny Calendar i sesong 2 av Buffy var jo en Techno Pagan. Jeg skjønte aldri helt hva de drev med, men det må jo ha vært noe sånt

  (ellers skal jeg ikke si hvor gammel jeg var da jeg gikk gjennom wicca-fasen min.)

 7. spørsmål til herr Jackson: Vet du noe om erfaringene med å kjøre ubuntu på en iMac, parallelt med OSX? Er det mulig? Vanskelig? Jeg er ingen data-mann, egentlig, bare en helt vanlig bruker; er dette da noe jeg bør holde meg langt unna, eller går det greit? Og er det noe poeng? (ut over det ideologiske i å bruke linux/open source, sjølsagt..)

 8. Dr. Jackson: så snill du er! Fin forklaring! Første gang jeg har sett noe slikt forklart på en måte som gjør det fristende for meg å faktisk teste det ut!

  Og jeg er av typen som hater forandringer på maskina mi. Blir angstbitersk, handlingslamma og uvettug når et nytt program kommer i nærheten av den. Spør bare kona, som ga meg et nytt fakturaprogram til bursdagen i august (over et halvt år siden, ja). Hun har spurt om jeg har installert det flere ganger, og hver gang mottatt en variant av hylet; Fan og! Må du mase sånn! I dag morges installerte jeg det endelig! Nå spørs det bare hvor lang tid det tar før jeg begynner å bruke det …

  (Tomas, lettere brydd over den intime avsløringen)

 9. tb: Det skal gå helt fint. Om det er en intel-basert mac laster du ned den vanlige versjonen av Ubuntu, og om det er en eldre, powerpc-basert mac laster du ned powerpc-versjonen av Ubuntu.

  Både MacOSX og GNU/Linux har programmer for å skifte mellom system når man starter, jeg vet ikke om det er best å la MacOSX eller Ubuntu kontrollere det, men jeg regner med at det fungerer omtrent like bra. Windows har ikke noe slikt system og det må derfor styres fra Ubuntu.

  Tomas: Bare trivelig!

  Det er nok en forandring å gå fra Windows til Ubuntu, men jeg tror det er en forandring til det bedre.

  Det finnes elles to store varianter av Ubuntu, i tilegg til hovedversjonen finnes også Kubuntu som ikke har noe med storfe å gjøre, men som har et annet utseende på ting. Det ligner litt mer på Windows UI-messig, så om man har forandringsangst går det ann å prøve det også. De samme programmene finnes for begge deler, det er mest over panseret at de er ulike.

  Å installere programmer på Ubuntu er lekende lett. Alle Ubuntu-programmer (et par tusen) er lett tilgjengelig fra en «Legg til/fjern»-meny hvor man søker etter et program, velger det og trykker på «Installér» – så henter Ubuntu installasjonsfilene fra internett og installerer for deg. Å fjerne programmer er like enkelt. Du trenger aldri kjøpe en CD eller laste ned noe fra en spesifikk side.

  Alle programmene oppdateres også automagisk når du ber om det, du trenger ikke hente oppdateringer for hvert enkelt program.

 10. Ganske lang, men artig, er «wicca-innvielsen» via IRC:

  Logging 2-14-01 23:01:34 pm EST

  HPS>> Before we start our initiation ritual, I have an announcement. Fluffy Moon Ferret has totally burned out her hard drive and probably won’t be able to get back on line for at least two weeks
  EAST>> Darn! She was going to teach us how to make cyber corn dollies next week 😦
  HP>> Can I suggest that we table this and get down to business?
  EAST>>Yes, sorry
  HP>> We’re about to start the initiation ritual. Is everyone ready?
  WEST>> Present
  EAST>> Ready
  SOUTH>>Roger
  INITIATE>> I am ready

  ~~(1 minute pause)~~

  HPS>> North?

  ~~(1 minute pause)~~

  HP>>NORTH??
  NORTH>>Sorry, I had to reboot
  HPS>> Ok, we are all here. Initiate, are you skyclad and ready?
  INITIATE>> Not yet– hold on, I need to get a pillow
  HP>>Pillow?
  INITIATE>>Yes, I have a metal chair here at my desk. OK– BRB

  ~~(2 minute pause)~~

  INITIATE>> Ok, I am ready and skyclad
  HPS>>Good, now do you have the cord?
  INITIATE>> Yes, I have an orange one I got on sale at the fabric store today, is that ok?
  HP>>It will have to do. OK, now, tie your hands behind your back, then bring the cord up around your neck…
  INITIATE>>Ummm…. I can’t do that by myself..
  HPS>>Do you have anyone there to help you?
  INITIATE>>Only my mom, but she would kill me if she knew what I was doing in here
  HP>>OK, forget the cord. Do you have the blindfold?
  INITIATE>>Yes, I do
  HPS>>OK, put the blindfold on and don’t peek while we cast the circle. Give us about four minutes
  INITIATE>>OK, I’m going to put the blindfold on now, how will I know when you are ready for me?
  HP>>Do you have an alarm clock?
  INITIATE>>Yes, but it’s in my room
  HP>>Can you go get it?
  INITIATE>>Yes, but I’d have to put my clothes on– my mom is in the next room
  HPS>>Never mind, just put on the blindfold and count to 240
  INITIATE>>OK

  ~~(4 minute pause)~~

  HPS>> Initiate?

  ~~(1 minute pause)~~

  HP>>INITIATE??
  HPS>>Maybe he got disconnected?
  INITIATE>>I am here– are you ready for me?
  HPS>>Yes, the circle is cast. Do you have your sword?
  INITIATE>>Sword?
  HP>>Yes, while you imagine that I am holding my sword with the tip against your heart I want you to hold your sword in the same way
  INITIATE>>I don’t have a sword..
  HP>>Do you have an athame?
  INITIATE>>no..
  HP>>Do you have anything sharp in there?
  INITIATE>>There’s a pen on the desk..
  HP>>Ok, point the pen at your heart
  INITIATE>>OK
  HP>>How do you enter this circle?
  INITIATE>>In perfect love and perfect trust
  HPS>>Good, now I need to whisper the sacred words to you
  INITIATE>>whisper?
  HPS>>Yes, do you have two phone lines? I can call you with them
  INITIATE>>No, only one
  HPS>>Ok, I’ll e-mail them to you BRB

  **HPS has left the chat room**
  ~~(1 minute pause)~~
  **HPS has joined the chat room**

  HPS>>Ok, I mailed them
  INITIATE>>OK, I’ll go look

  **INITIATE has left the chat room**
  ~~(1 minute pause)~~
  **INITIATE has joined the chatroom**

  INITIATE>>I can’t get into my hotmail– I keep getting a message that the servers are down
  HPS>>OK, you can get them later. Now imagine that I am pushing you from behind into the circle
  INITIATE>>from behind?
  HPS>>Yes, kinda like you are tilted, I am holding on to the cord. Oh wait.. no cord.. ok, just pretend I am pushing you into the circle
  INITIATE>>Ok
  HPS>>Now we are going to go around the circle three times.
  INITIATE>>OK

  ~~(1 minute pause)~~

  HPS>>Now we’re stopping in front of the altar and I am holding the scourge

  INITIATE>>OK
  HP>>You must kneel at the altar while the High Priestess scourges you
  INITIATE>>Do you want me to imagine that I am kneeling in front of the altar or do you really want me to kneel in front of my computer?
  HP>>Can you kneel and still see the screen?
  HPS>>If he kneels he must also put his head down on the floor
  HP>>Well, I guess he can’t kneel then
  HPS>>Yes, he can, I have an idea. Initiate–kneel and put your head to the floor and imagine that I am scourging you
  INITIATE>>OK
  HPS>>I am now scourging you

  ~~(2 minute pause)~~

  HPS>>Initiate you must now scourge me twice as many times

  ~~(1 minute pause)~~

  HPS>>Initiate?
  HP>>INITIATE
  INITATE>> I am here, now what do I need to do?
  HP>>You must imagine that you are scourging the High Priestess
  WEST>>I need to go– the baby woke up and needs to be fed
  HP>>Can you feed him at the computer?
  WEST>>Yes, I’ll bring him back here with me. North, can you cut me a door?

  ~~( 1 minute pause)~~

  WEST>>I really need to go– the baby is crying
  HP>>NORTH??
  NORTH>>Sorry, I had to reboot
  HP>>Can you cut West a door? NOW?
  NORTH>>OK, all set

  **WEST has left the chatroom**

  HPS>> Ok, should we continue or wait until West comes back?
  SOUTH>>I think we should continue
  EAST>>We should wait

  **WEST has joined the chatroom**

  WEST>>I am back, North can you cut me back in?

  ~~( 1minute pause)~~

  HP>>NORTH!!!
  NORTH>>Sorry, I had to reboot. West you are all set
  HP>>Ok, where were we?
  HPS>>The initiate has to scourge me. I am going to kneel down here now, and imagine that he is plying the scourge
  INITIATE>>Ok, I am imagining that I am scourging the High Priestess

  ~~( 2 minute pause)~~

  INITIATE>>I am done
  HP>>Priestess?

  ~~(1 minute pause)~~

  HPS>>I need to go right now
  HP>>Why? We are not finished here
  HPS>>I banged my head on the desk when I got up– hard– I am bleeding all over my computer. I need to go to the ER for stitches

  **HPS has left the chatroom**

  HP>>OK, we’ll make this a healing circle instead
  INITIATE>>I have to go too, my mom is in the hallway screaming and wants to know what I am doing

  **INITIATE has left the chatroom**

  HP>> OK, everyone go light candles and we’ll try to do this again tomorrow night
  **Chatroom closed**

  Logging off 2-15-01 01:32:41 am EST

 11. «Da jeg var liten 13-åring, skulle jeg bli heks.»

  Jeg trener på å bli synsk nå. Lese i håndflatene og være medium og sånt. Har nemlig funnet noen interessante bøker om hvordan man kan bløffe slikt like the pros. Tenkte den enkleste måten å overbevise lettlurte mennesker om at den slags kan bløffes, er å bløffe dem og avsløre det etterpå.

  Dessuten er det jo greit å ha et yrke å falle tilbake på om alt annet slår galt. Pluss at det visstnok funker bra som et imponerende sjekketriks.

 12. I like Avast. Det er enkelt og greit. Jeg liker at datamaskiner er enkle. Så jeg skulle hatt en mac. Men kan man spille Warcraft III på macer? Nope 😦

  Tviler forresten på at jeg kan spille det på Ubuntu også..^^ Men har hørt at man kan ha både Ubuntu og windows på samme maskin. Men forstår ikke helt hvorfor jeg skulle ha giddet å ha begge to..

 13. tankekorset: Jeg gidder å ha begge to så jeg har en spill-PC og en jobbe-PC. Trenger jeg å spille noe mer avansert enn xjump hopper jeg over i windows, men ellers foretrekker jeg Ubuntu – siden det rett og slett er mye, mye bedre.

 14. Sjukheit: Aww, dagens kommentar! ❤ Pullman.

  Magnus: Hihi, sånn går det når man ikke er først. Synes også hardware-virus var litt speisa. Jeg tror dog vedkommende har litt lite teknisk innsikt…

  TB: Tror Pallas Athene er pc-beskytterinnen for den moderne databruker. Thor, lizzom. Hammer-mannen er dårlig til annet enn trolljakt…

  Mange gode grunner til å kjøre ubuntu, tror Mr. Jackson svarer pent på det i kommentarfeltet mitt.

  Tomas: Så deilig at du heller ikke liker D&D! Sammenligningen med Windows er ypperlig. Tror eller Mr. Jackson har svart pent på spørsmålene dine (c;

  Katarina: Aww, Willow! Ja, men hun ville jo fått til å fjerne virusene. Dét er forskjellen. *Buffy-dilla*

  Sonja DaA: Klart man har hatt en Wicca-periode! Alle anstendige folk har jo lyst til å være magiker- det er det mest romantiske i verden. Techno pagan, du. Det hadde jeg rent glemt. Det er jo det kuleste konseptet i verden, dog jeg tror de heter «hackere» RL…

  Balanse: Hahahhah! Fantastisk! Jeg tror en del ting er best RL, altså. Er det der en Bash.org-klassiker?

  Ars Ethica: Jeg kan spå i hender. Eller- spå og spå. Jeg kan en del klassiske kiromantikk-triks, som er verdens beste sjekketriks og icebreaker. Jeg må innrømme at jeg sjelden bruker det som vitenskaplig poeng, men jeg er jo veldig overbevisende, selv om jeg er klar over at det ikke er reelt. Hm.

  Martin: Det er jo bøttevis med grunner til å ha begge deler! La meg liste opp:

  1. Den oppdaterer seg selv uten slit.
  2. Du får bedre musikkavspillingsprogrammer, filmavspillingsprogrammer osv.
  3. Det kommer ny distro hver fjerde måned, og du kan få gratis, skikkelig support.
  4. Det er raskere.
  5. Det er penere.
  7. Du installerer noe med et tastetrykk, ikke med en lang runde av next-next-next-finish.
  8. Alt annet enn spill og Adobe-pakken er bedre i Ubuntu. Jeg har Windows til Photoshop, ellers bruker jeg noe mer etisk og lagt mer stabilt.

  Sikkert mange flere, også. Anyone som har lyst til å fill me in?

 15. Ankepunkt: Ubuntu kan ikke spille spillene jeg vil spille.

  Men jeg har egentlig aldri skjønt hvorfor. Så hvis en av «The Jackson Two» kan svare på hvorfor det ikke kommer spillevennlige Linux/’buntu-er så hadde jeg blitt glad.
  Hva er problemet lissom?

 16. Det finnes mange spill til Linux, men ikke særlig mange moderne 3D-spill. Grunnen til dette er todelt:

  1. Folk lager spill for det som selger mest.
  Et spill laget for Windows kan ikke kjøre på andre systemer, og når Windows har 95% markedsandel lager man heller spill for Windows enn for Mac og Linux. Microsoft sitt press for å sikre at Windows forblir spillplattform #1 (blant annet gjennom xbox) er ikke lite heller.

  2. Teknologien som spillene er avhengig av er hemmelig og privat eid.
  (Eller properitær, som det heter). Det meste av linux-programvare er åpen kildekode, slik at alle kan se hvordan det fungerer og kan lage programmer som fungerer sammen med det. Det meste av windows-programvare er omvendt, det er strengt hemmeligholdt og bare selskaper som har penger til å leie kunnskap om teknologien kan utvikle ting for den. Herunder kommer mye som spill i dag er avhengig av, slik som DirectX (microsoft sin 3D-sak.)

  Konkurrenten til DirectX, OpenGL, er (omtrentlig) like god og fungerer på Mac, Linux og Windows – men Microsoft presser veldig hardt for at folk skal velge DirectX for å utvikle spillene sine. De som utvikler på OpenGL (Quake, Unreal Tournament, etc.) har det mye enklere når de skal tilpasse spillet flere plattformer (derfor finnes også quake og UT til linux og mac), dette er selvsagt en uting for MS.

  Videre så har det vært problemer med de som lager drivere til grafikkkort, ATI og Nvidia. De har ikke laget gode drivere for Linux, og har nektet å gi Linux-programerere åpen kildekode på hvordan kortene deres fungerer. Dette holder på å ordne seg opp i nå, men det tar nok et par år før det finnes like gode grafikkkortdrivere for linux som for Windows.

 17. Tror du noen har et religiøst gen som andre mangler? 🙂 Jeg har aldri trodd på verken gud eller djevler, spøkelser eller julenissen, og selvfølgelig ikke hekser og hekserier, – og når jeg er mørkeredd er det fordi jeg er redd for at noens om er slemme skal skremme meg eller gjøre meg noe vondt.

  Noen av oss (Sett i verdenssammenheng: De fleste) har tydeligvis behov for å forklare verden ut fra noe som bare muligens fins. For meg blir det helt absurd. Jeg vet jeg er i mindretall, men jeg forstår det bare ikke. Det må være et gen, – et heksegen, som mangles.

  Jeg savner det ikke.

 18. Til livetleker: Jeg har alltid vært motsatt 😛
  Jeg har ikke alltid vært kristen, men jeg har alltid vært åpen for at det finnes noe mer. Underbevisst har jeg nok alltid trodd at det finnes en åndelig verden..for meg blir det absurd å sette sammenligning mellom Gud og julenissen, men jeg antar du ikke mente den sammenligningen bokstavelig.

  Det virker jo betydelig mer logisk at Gud finnes fra et filosofisk synspunkt. Tanken om at noe/noen står bak alt det som eksisterer f.eks. Jeg forstår ikke at det ikke er spennende å tenke på sånne ting som det der. Hvordan kan ikke det være spennnede? 😛

  Akk vi mennesker er så forskjellige. Men jo, du har rett, de fleste mennesker er åndelige. Human-etikere og ateister er i mindretall og kommer antageligvis alltid til å være det. Det burde kanskje være en pekepinn..? Enten er nemlig alle «religiøse» (les:åndelige) mennesker indoktrinerte og svært virkelighetsfjerne.

  Eller så har de en erkjennelsesevne ovenfor nettopp det vitenskapen ikke kan (og ikke skal) erkjenne. Det er forskjellige områder. Men bare fordi noe ikke virker fullt ut «rasjonelt» eller forståelig, er ikke god nok grunn for at det ikke eksisterer. Det er jo faktisk et vitenskapelig prinsipp, ironisk nok. På samme tid er jo vitenskap det som har med tid og rom å gjøre. Så hvordan noen kan tro at en kan bevise Guds eksistens f.eks, det er meg sannelig en gåte…

  Til Virrvarr: Hmm..kanskje jeg laster ned Ubuntu. Skal lese litt om det.

 19. Vi har en pc hvor halve er Windows og grunnen er bare spill.

  Og hvis noen vil hva techno pagans driver med så er det selvfølgelig automagic(k),

  Virrvarr: jeg tror nok de spellsene kommer fra folk som overlater alt til det åndelige; og de finnes i alle religoner. Mye rart oppstår når man «fornekter» å være på et fysisk plan, som vi tross alt er.

 20. Ah, Wicca! Jeg leste litt om det, men kom aldri så langt at jeg lærte meg noen spells. Ser ut som du har funnet fram til noen skikkelig nyttige her. *s*

  Ellers følger jeg tankekorset på mye av det med åndelighet. Magi… jeg må ha magi i livet mitt! 🙂

  Ubuntu… høres spennende ut. Er det Linux altså? *grønn* Det har jeg hatt lyst å prøve i mange år, men innbilte meg det var fryktelig mye å sette seg inn i. Hmm… kanskje en dag. 🙂

 21. lothiane: det er egentlig ikke mer å sette seg inn i enn hvis du har en vanlig masikin med Windows. Egentlig er det eneste du trenger å lære deg er å ikke dobbelt-klikke på ting.

 22. Kristin: Ok, takk for svar! Da høres det ikke så skummelt ut. 🙂 Jeg risikerer ikke å ødelegge noe om jeg legger inn Ubuntu på pc’en jeg allerede har windows på?

 23. Virrvarr: Thor i en datamaskin? Snakk om flodhest i glassmagasin. Nei, slipp til Isis i stedet 😉

  tankekorset: regligionsdiskusjon? hu og hei! 😉 Jeg (og flere med meg?) havner vel litt mellom de posisjonene du skisserer, verden er jo sjelden så veldig enten/eller (hmmm, det er visst bud en i min tro?). Jeg tror ikke på vitenskapens ufeilbarlighet og monopol på sannhet. Dels er vitenskapen OGSÅ en sosial konstruksjon, og vitenskapelige absolutte og evige sannheter har også en tendens til å forandre seg, til tider ganske radikalt. Dessuten er det klart at vitenskapen ikke er i stand til å gi svar på mange av de evige spørsmål, life, the universe and everything, og sånne ting. (og sånne vitenskapstroende rasjonalister skremmer meg i grunnen litt..)

  Så jeg har oppdaget at jeg har sans for «religion», ikke som bokstavelige sannheter, men jeg føler et «behov» for bilder og metaforer vi kan kalle religiøse, for hjelpe oss å få et slags system og en slags fornuft i noe som er grunnelggende usystematisk og kanskje ufornuftig. Slike bilder og tankesystemer gir meg noe jeg kanskje trenger. Uten at jeg egentlig «tror» på dem, i snever betydning av ordet «tro». Men bildende, metaforene og symbolene «finnes» jo for meg, de er absolutt reelle. Slik «gud» «finnes» siden så mange tror på ham.

  Problemet (men det er jo ikke noe problem) er at jeg ikke finner disse bildene i kristendommen (eller islam eller jødedommen, for den saks skyld), monoteistiske religioner med sine krav om abolutt underkastelse, sin påstand om å representerer den eneste vei, den eneste sannhet, den eneste gud, og at alle som ikke deler denne ene troen havner i helvetet, står for det motsatte av alt det jeg virkelig tror på. For meg er kristendommen grunnleggende en totalitær og fascistisk ideologi, og med noen grunnleggende bilder og «sannheter» jeg finner direkte avskyelig. Og leser man bibelen (og det bør man, uten å ha lest bibelen er man vel egentlig en slags kulturell analfabet?), så ser man også at den kristne guden har oppført seg slik; en totalitær, brutal diktator, som gjerne tyr til folkemord når han synes det er det som skal til, den store fascisten i himmelen har styrt med jernhånd, bare av og til ikledd en tynn silkehanske over jern-neven. Så jeg har endt opp på Bakunins (og Zappfes?) standpunkt om at «hvis gud hadde eksistert, ville det vært nødvendig å bekjempe ham med alle midler!»

  Så mine «religiøse» henter jeg fra andre, litt mer pluralistiske og menneskevennlige kilder…

  hmmm, beklager avsporingen Virrvarr… sånn går det når du drar inn religion.. 😉

 24. Til Tb: Jeg forstår at du tenker slik om Gud. Vi har gjerne problemer med å se tingene mer fra hans synsvinkel.

  Når folk ser på Kristendommen som totalitær og fascistisk så tror jeg at de misforstår Gud. Jesus viser jo hva Gud ønsker for oss, og er det noen som ville ha påstått at Jesus var noen av disse tingene? 🙂 I dont think so. (Du sier dine inspirasjonskilder er mer «menneskevennlige» enn Bibelen, men hovedpersonen Jesus er da virkelig den mest menneskevennlige personen jeg vet om)

  Nå tenker jeg at han har forsont seg med oss, så spørs det om vi vil forsone oss med ham..og Kristendommen blir gjerne sett på som en «religiøs pakke», men for meg er det en avskyelig tanke. Det dreier seg om en relasjon med Jesus. Enkelt og greit.

  Jeg har ikke tenkt å predikere mer her for det blir helt feil :P, men hvis du vil kan du jo lese litt om hvordan jeg betrakter min egen tro: http://tankekorset.wordpress.com/min-tro/

 25. lothiane: Jeg fikk i hvert fall ikke noe problem. Det er nok Mannen som er den store trollmannen på dette. Men PC’en min er delt i to slik at jeg kan velge hvilket OS jeg vil bruke når jeg slår på maskinen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.