Brev fra asylet, del 4. Galehus- en guide.

13 kommentarer om “Brev fra asylet, del 4. Galehus- en guide.”

 1. Hurra!

  Jeg anbefaler ikke DPS veien inn fordi det er virkelig som å være på audition og gjerne over et par dager med flere ulike psykologer som skal vurdere hvor gal du er… Jeg var kjempegal da jeg gjorde det og det var inmari slitsomt.

  Og så må jeg rette på Virrvarr fordi alle DPSene ligger ikke på sykehus. Tøyen DPS feks ligger ved Tøyensenteret i samme bygget som biblioteket, og så har de flere DPS avdelinger bla T-80 hvor man kan få gå og treffe psykolog hvis de finner ut at du er gal nok, men ikke så gal at du må legges inn. Og gal nok er man jo gjerne hvis man først har fått time til akuttvurdering på DPSen man sogner til.

  Men fastlegen din er i alle fall veien å gå hvis du er «ny-gal» fordi det gjerne er sånne ting som henvisninger og sånt som er kjekt å ha, og så høres det så kaldt ut å løpe rundt med naken blå rumpe her til lands.

 2. Det var vel ikke meningen at jeg skulle le meg i hjel av dette, Virrvarr? Jeg ler! Det skyldes at du er så god til å skrive, at jeg ikke kan la være. Men sannheten er at jeg er bekymra for deg. Det er ikke noen lek å være syk, – og psykisk sykdom er uforutsigbare greier. Bli nå ikke for flink til dette. Len deg tilbake, gi fra deg litt kontroll. Vi vil jo så gjerne at du skal være frisk.

  Gudd løkk, – igjen!

 3. Takk for at du skriver så levende om dette, Virrvarr. Livet kan jammen være vanskelig. Forhåpentligvis finnes det minst like mange veier ut av Hvitt Rom igjen også.

 4. Herregud, som jeg knakk sammen av latter da jeg leste om «Hvor gal er du?»-idol! Det virket veldig kjent for en som jobber i «bransjen». 😉

  Men sånn er det vel dessverre med de fleste ting som krever sykehusinnleggelse i dag. Ja, siden vi ikke har denne berømte seddelpressa som Brustad prater om.

 5. Virrvarr, jeg takker så mycket for svar. Dette skal printes og nøye overveies i helgen 😉 Og herregud for et humør da damen! Skal ikke du likzom være zånn pzykotisk og zånn depreziv? Klem klem uansett. Jeg vil ha deg tilbake på msn. Og gjerne i rett by og sånn til høsten også.

 6. Hehe.

  Oppskrifta til DPS er forsåvidt oppskrifta overalt, eigentleg. Lukka avdeling krever at du treng lukka avdeling. Komboen sjølvskade (inklusiv spiseforstyrring) og manglande kontroll/vilje til kontroll, og gjerne ein dæsj realitetsbrist (hallusinasjoner eller stemmer) er uovertruffen.

  Og tvangsinnleggelse krever alltid ein både lege utanfor murane (som ikkje er ansatt på samme arbeidsplass som lukka avdeling, pga reglane for tvangsbruk) + at lukka er villig til å ta imot = 2 legar på to arbeidsplassar må vere enige.
  og kravet om tvangsinnleggelse er like strengt som enkelt:
  1. Realitetsbrist / alvorleg sinnsliding MÅ vere tilstades
  +
  2. Fare for at pasienten skadar seg sjølv ELLER at muligheter for å bli frisk forsvinner om pasienten ikkje får behandling med ein gong
  =
  Både første kriterie og (minst) eitt av tillegskriteria MÅ vere oppfylt.

  Og det går mange rykter på nett om kor lite kontroll det er med tvang, og kor lite reglar det er for tvang.
  Men reglane er mange og strenge, vaktbikkjene heiter Kontrollkommisjonen, og sjukehuset er pliktig å skrive ein pinleg detaljert protokoll over kvar einaste tvangsbruk.

 7. Syntes det er kult at du er så åpen om disse tabubelagte temaene. Det gjør det nok lettere for andre folk i samme situasjon.

  *Klappe for Virrvarr*

  Men,

  overser du ikke at psykiatrien også har en rolle som handler om å holde folk nede og hindre frigjøring?

 8. «Og det går mange rykter på nett om kor lite kontroll det er med tvang, og kor lite reglar det er for tvang.
  Men reglane er mange og strenge, vaktbikkjene heiter Kontrollkommisjonen, og sjukehuset er pliktig å skrive ein pinleg detaljert protokoll over kvar einaste tvangsbruk.»

  Sykehusene, ja.

  Men mange av de som utsettes for tvang bor jo tross alt ikke på sykehuset hele tiden. Og det er der det mangler både protokoller, kunnskap og regler.

  Det blir for snevert dersom man tenker at tvang kun er noe som skjer med psykotiske pasienter på akuttposter.

  Lin’s last blog post..Den vanskelige sorgen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.