Når politikk blir religion

Jeg burde ikke skrive om interne Rødt-saker på bloggen. Jeg har som prinsipp å la være, selv om jeg ofte har tenkt at «Topp ti absurde diskusjonstemaer på Rødt-debatt» hadde vært en festlig post, med utvalgte overskrifter som «Mao og Havfruene» og «Er Rødt moden for en UFO-diskusjon?» som høydepunkter. Jeg har klart å la være hittil. Denne posten er et unntak.

DOK sier at hun stemmer Arbeiderpartiet for å i ikke bli flau hele tiden. Nå er ikke Torstein Dahle mye å skamme seg over når du ser ham på TV-skjermen, og da jeg sov sammen Erling Folkvord og masse andre RV/AKP-folk under sultestreiken til de afghanske flykningene var jeg stolt av partiet mitt. Jeg ser Ungdom for AFP, homoaktivister, bystyrerepresentanter og Radiorakelredaktører smile til meg fra mediaoppslag og jeg tenker «Yay! Der er partikameratene! De er så bra folk!»

Og likevel. Bra folk kan mene skrudde ting noen ganger. Eller- enda verre: Gjøre skrudde ting. Da jeg ble med i RV, fantes det mange bittesmå tøysegrupper der som alle lo av. Den største tøysegruppen het Tjen Folket, og Tron Øgrim kalte dem et taxiparti- et parti som var så lite at alle fikk plass i en maxitaxi hjem fra byen.

De ble kastet ut av RU og AKP en gang på nittitallet og sutret og klaget over hvor dårlige kommunister alle var, alle innleggene deres på RV-debatt sluttet med lange Mao-sitater. Vi lo mye av dem, jeg skal innrømme det. Communistkickback gikk på julebordet deres og skrev innlegget «På tur i dyrehagen» om opplevelsen.

Det er noe komisk med tyve, røde ranke unge menn som er bedre revolusjonære enn alle andre. De minnet om en liten Life of Brian-sekt og var bare litt artig adspredelse i et ellers snodig parti som het RV.

Problemet ble da RV og AKP slo seg sammen. Mange argumenterte for at det var fint med et nytt parti, siden AKP var et stigmatisert navn man laget skumle NRK-dokumentarer om og som ble forbundet med Pol Pot og nifse-ML-merkelapper. På den andre siden er det sånn at noen liker å være litt skumle.

En lur AKP-dame sa dette på et av de siste AKP-møtene jeg var på:

«Mye av AKP sine problemer de siste årene har vært at vi har trukket til oss unge menn som er forelsket i et AKP som bare eksisterer som et skremmebilde. “Fysj for et totalitært, fryktelig parti!” sier de i media.Mange vil ikke bli med i AKP på grunn av den merkelappen, men noen blir med nettopp fordi de vil være med i det totalitære, udemokratiske kommunistpartiet. Det er trist når vi som staret opp aldri har jobbet for noe sånt parti.»

De sinte, unge mennene som var forelsket i Kommunistpartiet som elsket Pol Pot ville ikke lage partiet Rødt. Selv om de syntes AKP var for langt til høyre, hadde AKP et skummelt navn de kunne forbinde seg med. Det stod «kommunisme» mange steder i programmet og alle andre syntes partiet deres var skummelt og suspekt nok. Rødt, derimot, ble for veikt for dem. Hvilket førte til at Tjen Folket rekruterte.

Som gammelt AKP-medlem, fortoner alt Tjen Folket foretar seg som et ekkelt vrengebilde. Det kjennes litt ut som om da jeg så Passion of the Christ og fremdeles var kristen- det var en historie jeg kjente og likte, men utføringen var så grotesk at jeg måtte gå midtveis.

Ja, jeg er kommunist. Ja, jeg er revolusjonær. Ja, jeg tror man kan få ting ut av å studere gamle, marxistiske klassikere. (Ja, jeg synes vi skal spare DEN debatten til et annet innlegg og et annet kommentarfelt.) Men jeg tror ikke at organisasjonslivet er en stor konkurranse om «hvem er mest kommunistisk?????!!!1111one»

Skremmebildet av kommunisten er at han heier på Stalin, Nord-Korea, Pol Pot og er mot demokrati. Han synes det er nødvendig å bruke vold og er passelig voldsromantisk. Det er ikke bare borgerskapet som sosial klasse som skal utslettes, men de konkrete personene i borgerskapet. «Gjett hvem som skal opp mot veggen under revolusjonen, Reitan!» Det er viktig å sitere mange marxistiske teoretikere, ofte viktigere enn å gjøre egne erfaringer.

De aller fleste av oss på venstresiden har avskrevet vrengebildet over for lenge siden, men Tjen Folket synes det er en romantisk idé. Nei, ikke romantisk en gang. En riktig idé. «Sosialisme er IKKE demokratisk! Folk sulter IKKE i Nord-Korea! Alt annet er sosialdemokratiets spøkelse og borgerlig propaganda!» sier Tjen Folket.

Likevel- hovedproblemet med Tjen Folket er at de har et religiøst forhold til marxismen. De har slitsomme, uviktige kjepphester i alle sammenhenger. La meg gi et par utdrag:

Vi sitter i en uformell diskusjon på en RU-konferanse. En ung jente noen har vervet fra Natur og Ungdom sier:

«Jeg synes Rød Ungdom er dårlig på miljøpolitikk.»

«Jeg synes Rød Ungdom er dårlig på STALIN!» sier TF-fyren.

Hvordan drepe en diskusjon fullstendig og skremme bort nye folk, sier jeg.

Jeg har prøvd å si det til dem. Jeg prøvde å si på TF-språket at de skremte bort folk med å si «STALIN!» i tide og utide. Face it, folkens. De færreste digger Stalin, og det er greit å innse det først som sist. Stalin blir gjerne nevnt i samme settning som «Hitler!» og «Massemord!» og det er ingen måte å få nye venner på uansett om du er hemmelig forelsket i ham eller ei.

«Husker du Maos tekst “Om praksis?”» spør jeg TF-gutten. «Det du gjorde nå var vel ikke særlig god praksis, var det vel?»

Gutten ser uforstående på meg og sier:

«Men jeg SITERTE “Om praksis” helt riktig!»

Og sånn er Tjen Folket på det meste. De er mer opptatt av å sitere riktig enn å gjøre riktig. De følger samme logikken som de fleste konservative kristne gjør. «Bibelen sa» er forbausende likt «Mao sa» om ting til syvende og sist slutter å handle om virkerligheten og begynner å handle om hvilken tekst der profeten/teoretikeren sier hva hvor. Det er deilig å være med i en sekt bestående av siste dagers hellige/rene og ranke kommunister.

Det tristeste med Tjen Folket er at mange av medlemmene deres synes jeg er på deres parti. Jeg sier jeg er kommunist, de sier de er kommunister, ergo må vi være venner.

La meg vise noen pene utdrag fra førsteutgaven av en klin kokos blogg de laget seg for å spre det glade, politiske budskap. Her er litt om hvem de er og hva de mener. Merk deg hvordan alt rusk og rask må ut av partiet.

Maoistene forteller hvem de er

Her er en fin tekst om Nord Korea som skremmer livsskiten ut av meg. For noen skylapper, folkens!

TF sier at Nord Korea har det fint

Og sist- men ikke minst: En vakker linke til Revolusjonært Roteloft under «Revolusjonære krefter»! Takk for at dere tok den bort, folkens!

 

TF linker til bloggen min

Det blir ikke bra politikk av å si «Kommunist-kommunist-super-panser-blodkommunist!» mange ganger. Du får ikke bedre praksis av å sitere «Om praksis» riktig ofte. Og du gjør ikke Rødt til et bedre parti av å henge på debattlisten og syte over hvor dårlig det er og irritere på deg meg nattestid.

,

50 kommentarer til “Når politikk blir religion”

 1. Regner med du har lest Øyvind Strømmens kommentar om dette (http://fritanke.no/KOMMENTAR/2009/Stalins_siste_disipler/)?

  For øvrig synger man denne sangen i lystig lag i Bergens studentorkestermiljø, om enn mer som et minne om den røde tiden som var enn som politisk kommentar. Den er for øvrig plassert under kategorien “De tvilsomme” i sangboken På Høyden:

  melodi: Battle hymn of the republic

  Vi skal takke Arne Treholt for den jobben han har gjort
  Vi skal takke Arne Treholt for den jobben han har gjort
  Vi skal takke Arne Treholt for den jobben han har gjort
  Når den raude rev’lusjonen kjem.

  Ref.: Syng Norge, Norge ut av NATO
  Syng Norge, Norge ut av NATO
  Syng Norge, Norge ut av NATO
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  Vi skal fjerne all reklame og erstatte den med Marx
  Vi skal fjerne all reklame og erstatte den med Marx
  Vi skal fjerne all reklame og erstatte den med Marx
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  (ref.)

  Vi skal øke alle skatter og gi alle gratis mat
  Vi skal øke alle skatter og gi alle gratis mat
  Vi skal øke alle skatter og gi alle gratis mat
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  (ref.)

  Stryk korset fra vår fane la den vaie fri og rød
  Stryk korset fra vår fane la den vaie fri og rød
  Stryk korset fra vår fane la den vaie fri og rød
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  (ref.)

  Vi skal gjelle Carl I. Hagen med en sløv og rusten saks
  Vi skal gjelle Carl I. Hagen med en sløv og rusten saks
  Vi skal gjelle Carl I. Hagen med en sløv og rusten saks
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  (ref.)

  Vi skal fylle våre badekar med Unge Høyres blod
  Vi skal fylle våre badekar med Unge Høyres blod
  Vi skal fylle våre badekar med Unge Høyres blod
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  (ref.)

  Et alternativt refreng (som ble komponert under stabbur-striden) lyder:

  Syng Åslaug Haga ut av NATO
  Syng Åslaug Haga ut av NATO
  Syng Åslaug Haga ut av NATO
  Når den raude rev’lusjonen kjem

  Mvh
  Andreas (overhodet ikke kommunist, men ser komedieverdien i ideologien)

 2. Denne kommentaren er selvsagt en måned forsinket, men jeg kunne ikke dy meg:

  “Det holder ikke!
  Det holder ikke!
  Du må ikke prate tull!
  Du må undersøke hva Mao sa om saken, og sitere Mao korrekt!”

  – fra “Bekjemp Maodyrkelsen – forbedre våre studier”

  Ronny’s last blog post..I hht. det mye omtalte

 3. Kenneth skriver noe morsomt:

  “Du skriver at dette ikke er hatefullt, men at det er harselas. Politisk harselas er litt vanskelig. F.eks. er det en fordel at folk skjønner at det er kødd, og ikke noe du mener seriøst, hvis du ikke mener det seriøst. Hvis ikke blir det bare et politisk innlegg på feil grunnlag.”

  Tatt definisjonen av harselas i betraktning, harselas; harsel|a’s m1 (av harselere) spott, gjøn, ap drive h- med en, er det åpenbart vanskelig for Kenneth med dette med politisk harselas, i og med at hen ikke heeelt har fått med seg hva ordet harselas betyr. Når Ida harselerer, mener hun nok det hun skriver, det er hverken kødd eller fleip. Det er ikke tull, og det er ikke hatefullt heller. Bet er gjøn og spott. Og stort sett akkurat passende, spør du meg, spesielt med Kaspars siste kommentar i mente, der han lurer på hvor religionen kommer inn i bildet.

  Unge Storalm’s last blog post..April Wrap-up and Monotone Photoblogger Theme

 4. Hadde jeg vært konspirasjonsteoretiker, ville jeg nesten trodd at noen av disse ultra-mikro-supervenstre-gruppene var konstruert av POT eller noen (Helge Øgrim?), for å sette “venstresida” i et dårlig lys, bevise at de er akkurat slik som høyresida har påstått i alle år. 😉 Men jeg er ikke konspirasjonsteoretiker, og vet dessverre så inderlig vel at noen av dem som påstår å tilhøre den omtalte sida til venstre, utmerket godt klarer å sette seg sjøl i et dårlig lys. Men hadde de ikke vært der, måtte jo POT nesten har laget dem?! Gavepakker er fine greier… 😉

 5. Jens og Anonym: Tullball. Både Dagens Næringsliv, KK og Bergens Tidende har kjørt store saker om Tjen Folket og har vist interesse for det. Det var bare et spørsmål om tid før Dagbladet plukket det opp også.

  Selvsagt er det av allmenn interesse at

  1. Det fortsatt finnes Stalinister i Norge
  2. At Rødt ikke har kastet dem ut

  Enten man er venstresideavis eller tabloid dagsavis så er dette godt stoff. Nå ser det ut som vi får rettet på nr. 2, og da blir nr. 1 fort litt mindre viktig, men det er fortsatt de to punktene over som gjør at dette er en sak i Dagbladet – ikke at folk har prøvd å gjøre noe med problemet.

 6. Det er som å slå mot en murvegg: Jo hardere en slår jo mer skade gjør en på seg sjøl;) Dette har sentristene atter bevist!

 7. Det blir spekulasjoner ja. Men å legge ting fram som fakta er en annen sak. Da må dette påpekes.

 8. Kenneth F. har helt rett! Vi kan ikke vite så mye om Tjen Folket. I motsetning til de fleste (alle?) andre i Norge har de valgt å holde vedtektene sine hemmelige.

  Vi vet ikke om det er lov å røyke hasj som medlem av TF, eller ikke. Vi vet ikke om det å uprovosert banke opp folk en møter på byen er eksklusjonsgrunn innenfor vedtektenes rammer. Vi vet ikke om de har alkoholforbud på egne arrangementer. Vi vet ikke hva som kreves for å få lov til å bli medlem.

  Vi vet i det hele tatt veldig lite om Tjen Folket. Frem til i fjor har de ikke hatt noe politisk program. De har ikke offentlige vedtekter, ingen oversikt over hvor de har lokallag, og kun en håndfull personer som innrømmer at de er medlemmer. Ledelsen er hemmelig.

  Da er det ikke så rart at det oppstår spekulasjon.

  Tjen Folket kan vel ikke forvente at folk skal slutte å snakke om dem på den måten, når de selv har valgt å holde det aller meste hemmelig?

 9. Synes det er litt festlig at blogginnehaveren har vært og besøkt Tjen folket og sin egen blogg, men ikke Rød Ungdom sin nettside ;p.

 10. Den er grei. Men i denne sammenhengen ble demokrati stilt opp mot dagens demokrati i det kapitalistiske Norge. Her er det helt klart at demokrati avler apati. Bare tenk hva som hadde skjedd hvis folk hadde blitt fratatt de demokratiske rettighetene.

  Om man tolker det som at demokrati=apapti uansett hvilken situasjon, kan jeg forstå skepsisen. Jeg tolket det ikke slik (joda, jeg var på landsmøte). Du får eventuelt konfrontere vedkommende så får du klarhet i dette.

 11. Det ble sagt som forsvar for MLM. Det ble sagt direkte at demokrati var apati, og at ved demokrati pasifiserte man seg ved å selge/gi(husker ikke akkurat hvilket ord som ble brukt) til staten. Jeg tolket det ikke. Det ble sagt sånn.

  Var du på landsmøtet?
  (det er ikke ment som en hersketeknikk, men jeg lurer på om du faktisk hørte innlegget.)

 12. Jeg tok en tur innom hjemmesiden til TF og fant følgende:

  “Vi sier at væpna revolusjon er den eneste måten å lage sosialisme. Ikke fordi vi liker vold eller våpen, men fordi historien er full av eksempler på at de som styrer bruker vold og våpen mot folk som gjør opprør. Godt forberedte og utrusta opprørere er det eneste som kan begrense vold i en revolusjon.”

  (http://tjen-folket.no/Sentralt/view/10253)

  Sånne ting en får mareritt av… Tanken om at vold avler vold har tydeligvis ikke falt gjennom. “Øye for øye, tann for tann” er et konsept som kun kan ende med at samtlige livsformer på planeten tar kvelden.

  Og er jeg totalt på bærtur når tankene mine går sånn ca i disse baner:
  – om samfunn skal oppnå kommunisme, må folket ønske det
  – om et samlet folk ønsker kommunisme, og et kommunistisk parti med kompetente mennesker stiller til valg, vil dette i følge all logikk bli valgt inn med solid flertall (dette krever selvfølgelig et demokratisk land…)
  – dette bør ha som følge at samfunnet endrer seg til å bli kommunistisk – uten bruk av våpen

  Dette er også en revolusjonær forandring av et samfunn, men ikke en som krever menneskeliv…

  Er det ikke å foretrekke å arbeide for et parti som er så kapable som mulig til å endre samfunnet om det skulle bli valgt inn, samtidig som en gjør folk klar over fordelene et slikt samfunn vil ha? Er i alle fall det jeg tenker når jeg stemmer Rødt…

 13. Ivar:
  Ja, alle Nord-Korea-saker er visst fjernet. Er det fordi NMU plutselig har forandret mening, eller er det fordi Tjen Folket faktisk har nok påvirkning på denne bloggen til å kunne aktivt fjerne innlegg?

  Forøvrig har de ikke fjernet Kim il Sung-sitatet på bunnen. Men frasemakeri fra en “sosialistisk” monark er vel fryktelig inspirerende.

  “The Juche Idea means, in a few words, that the owner of the revolution and construction are the masses” – Kim il Sung

 14. Kenneth: Rødt har vedtatt følgende i sitt prinsipprogram:

  “Sosialismen er bare mulig når den er demokratisk.”

  “Alle det forrige århundrets forsøk på å bygge sosialisme mislyktes og endte opp med samfunn med en ny overklasse ved makta. Realiteten ble etter ei tid et totalitært styre av toppene i parti- og statsbyråkratiet. Disse statene undertrykte alle opposisjonelle, og holdt vanlige arbeidere og bønder nede. De ulike revolusjonene og opprørene kan likevel sies å ha vært rettferdige. De førte i en periode til framskritt — med økonomisk og teknologisk modernisering, og de inspirerte mange undertrykte folk i hele verden. Men ingen av dem ble reelt demokratiske over tid.

  Årsakene til dette er sammensatte: En sterk imperialistisk omverden motarbeida dem, de hadde en lite utvikla økonomi og de fleste av dem mangla demokratiske tradisjoner. Samtidig fantes det i de sosialistiske bevegelsene feilaktige ideer om at en elite kan lede samfunnet fram til sosialismen på vegne av arbeidsfolk. Et oppgjør med alle slike ideer er nødvendig, om ikke sosialisme i land som Norge skal utvikle seg på samme måten. Historia har vist at det bare er gjennom reelt demokrati og folkelig deltakelse det er mulig å utvikle sosialismen.

  Rødt tar sterk avstand fra overgrep mot menneskerettigheter, politiske drap og folkemord som er gjennomført i sosialismens navn.”

  Man står altså ikke fritt til å mene hva som helst om Kambodsja, Sovjet eller andre despotiske stater om man ønsker å stå inne for Rødts program – noe som kreves for at du skal være medlem.

  Rødt, som alle andre partier, tolererer at folk har forskjellige meninger om programmet og at de ikke er enige i alt – men å åpent forkynne despotisk sosialisme eller støtte Pol-Pot vil jeg anse som svært ulikt programmet og skadelig for partiet. Dermed vil det også være eklusjonsgrunnlag etter $13 i vedtektene.

  Det er bra du sier at NMU-bloggen ikke er TFs prosjekt, men det er ikke så bra at TF ikke kan ta et klart oppgjør med den slags meninger som står på NMU-bloggen og lar støtte til despotisk sosialisme godtas blandt sine medlemmer. For meg virker det som om TF først og fremst er villig til å kritisere NMU-bloggen for at den trekker frem Pol-Pot og Kim som lysende revolusjonære i stedet for Stalin.

  Kh
  Daniel

 15. Hei!

  Problemet er ikke at du kommenterer NMU-bloggen, men at du skriver at dette er TF sine meninger.

  Tjen folket er ikke et parti – som du ser på sidene våre er vi ei gruppe som jobber for å lage et parti.

  Om vi har demokratisk sentralisme eller ikke veit du jo faktisk ikke. Men det er ikke så rart at du antar det. Men JEG mener ikke at demokratisk sentralisme betyr at alle medlemmer og sympatisører må klarere alt de sier og skriver før de gjør det.

  Tjen folket har ganske riktig ikke vedtatt noe om Kambodsja. Hvilke vedtak har Rødt om Kambodsja?

  Dvs at innafor Tjen folket (og Rødt!) har man ganske stor frihet til å mene mye forskjellig om Kambodsja. Nordkorea derimot har vi uttalt oss (veldig overflatisk) om, og sier at det ikke er et sosialistisk land slik vi ser det.

  Når det er sagt vil ikke jeg at Tjen folket skal nekte folk å bli med som mener Nordkorea er et sosialistisk land.

  Jeg syns det er fint at folk linker til Tjen folket, men jeg mener ikke at jeg skal bestemme innholdet på eihver side som linker til eller støtter Tjen folket.

  Du skriver at dette ikke er hatefullt, men at det er harselas. Politisk harselas er litt vanskelig. F.eks. er det en fordel at folk skjønner at det er kødd, og ikke noe du mener seriøst, hvis du ikke mener det seriøst. Hvis ikke blir det bare et politisk innlegg på feil grunnlag.

  mkh kenneth

 16. hehe dette blir bare morsomt, du snakker mye om N.M.U bloggen, vis du synes den er så skrekelig teit så hvorfår i all verden ta en haug med bilder fra den og skrive så mye det ?

  jeg synes det er veldig fint at noen mennesker tørr og skrive noe radikalt selv om kankje en del av det er litt vell ekstremt.

  til slutt: etter det jeg har sett så er all Nord-korea saker på N.M.U bloggen borte ^^

  -med maoistisk hilsen

 17. “Windingstad: Forskjellene her, er at om du og jeg skulle tatt diskusjonen om begreper som kommunisme, ville jeg holdt fast på at, ja, demokrati er en fin ting, selv om tidligere forsøk på sosialistiske stater har vært diktaturer. Som du kan se nedover i kommentarfeltet, forsvarer gjengen her påstanden «demokrati er apati». Det er en av skillelinjenene her.”

  Ja, jeg ser disse skillelinjene. Men ogsaa du er revolusjonär kommunist, etter eget utsagn. Jeg skjönner at du tilsynelatende har et ganske annet syn paa hva dette innebärer (og sikkert et mer nyansert saadan) enn oss andre. Men naar du gir deg selv denne merkelappen, saa faar du uansett Stalin-gjengen med paa kjöpet. For historien kan man ikke tenke bort.

  Du skriver du vil endre demokratiet til det bedre, men er ikke det da snarere snakk om evolusjon enn revolusjon? Hva legger du i kommunistisk revolusjon i Norge i dag?

 18. Huff.. 🙁 Hjertet til venstre, skulle det sjølsagt være! hmm, noe freudiansk i dette her, så lenge disse ultravenstremikrogruppene insisterer på at de er til venstre, får en lyst til å¨være noe helt annet et helt annet sted??? Men mitt hjerte ligger altså til venstre. Det er det naturlige stedet for et hjerte å ligge.

 19. Triste saker, egentlig. I alle fall for oss som har hjertet til høyre. Trist å se at vi i 2008 er nøyaktig der vi var på 70-/80-tallet, og sikkert mye lengre bakover, men det husker jo ikke jeg, samme hvor gammel jeg føler meg 😉 Samme tragikomiske rollespill, som jager fornuftige folk bort fra den radikale venstresida, og lar markedsfundeamentalistene, og noen ganger fascistene (jfr Spania), vinne.

  Men du gir meg håp for “venstresida”, Virrvarr! Noen klarer åpenbart tross alt å tenke på litt nye måter? (Selv om vi sikkert er veldig uenige om en del ting.. når jeg ser disse ml-smågruppene, og leser kommentarene du har fått her, får jeg i alle fall bekreftet mitt eget politiske syn.. så noe godt kommer det da ut av det) 🙂

 20. Jeg trodde først at “Norges Maoìstiske Ungdom” måtte være en provokasjon, siden den er så fullstendig latterlig. Tross alt, Stalin, Kim Il Sung, Juche og Pol Pot, samt en masse morsomme skrivefeil. Er det noen som forsøker å drite ut alle maoister?

  Men nei. Noen av de nickene som oppgis at står bak “Norges Maoìstiske Ungdom” kan følges til andre blogger:

  NMU på http://maoisme.blogspot.com/ oppgir fire nicks,

  * Røde Komitè – N.M.U
  * Anarkien
  * Kamerat Kåre
  * MrRed

  Klikker du på Røde Komitè – NMU, kommer du til en profil som forteller at “Røde Komitè – NMU” også står bak bloggen “Mao`s barn”, med samme kreative bruk av aksent som i i-en i “Maoìstiske”. “Mao`s barn” er ikke spesielt innholdsrik – bare fire saker har kommet, men de får plass til et sitat fra Røde Kmher (CPK/Angkar), litt mao-sitater og mye væpna revolusjon, og lenker til TF og “Til Kamp”-bladet til TF. De lenker også til Trondheim RU.

  “Mao`s barn” lager kamerat “Røde Komitè – NMU” sammen med Tina, som faktisk ikke er et dekknavn, og som har en åpen blogg: Tinas Røde Verden, http://tinaceci.blogspot.com/.

  Går man til Trondheim RUs blogg, og ser på styret, finner man den samme Tina. Hun sitter i styret for Trondheim RU sammen med bl. a. Kenneth Fuglemsmo, http://trondheimru.wordpress.com/styret/. Sirkelen sluttes ved at Tina er blant de som har lagt ut saker på “Norges Maoìstiske Ungdom” – se http://maoisme.blogspot.com/2008/02/hvorfor-norsk-ungdom-burde-sttte.html, og ced at hun kommenterer her som Aurora og forteller at hun er medlem i TF.

  Så de som lager “Norges Maoìstiske Ungdom” er svært nær offentlige medlemmer av Tjen Folket, og lager en litt mer renslig blogg som heter “Mao`s barn” og reklamerer for TF og TFs blad. Høres ikke lenger ut som en provokasjon, mer som om noen har behov for grundig skolering i TFs program og internasjonal politikk. (Tross alt, TF støtter ikke Juche og Kim Il Sung, og har aldri gitt offentlig støtte til Pol Pot, selv om de heller ikke fordømmer ham.)

  For å avslutte med et sitat, slik man skal:
  “I ingen land har alle klasser vært fjerna slik som under kamerat pol`s Kampuchea
  Vi må studere kamerat pol`s tanker så vi en dag kan skape et samfunn med fullstedig likestilling!”
  Norges Maoìstiske Ungdom, http://maoisme.blogspot.com/2008/03/kamerar-pol-pot.html

 21. Noen oppsummerende svar:

  Windingstad: Forskjellene her, er at om du og jeg skulle tatt diskusjonen om begreper som kommunisme, ville jeg holdt fast på at, ja, demokrati er en fin ting, selv om tidligere forsøk på sosialistiske stater har vært diktaturer. Som du kan se nedover i kommentarfeltet, forsvarer gjengen her påstanden «demokrati er apati». Det er en av skillelinjenene her.

  Lone, Katarina, Pia, Anna, Ronny, Sigurd, Tom: Takk for hyggelige kommentarer. Jeg regnet med at dere ville kjenne dere igjen :mrgreen:

  Og Anna- i min verden vil du alltid være flertall!

  Runa: Som du ser av argumentene under, likestiller TF’erne/MlM-erne «demokrati» og «det palamentariske regelverket vi har i dag». Rødt heier på et bedre demokrati, ikke på ikkeno demokrati. Velkommen hit som bloggkommentator og på gjensyn.

  Trond K: Haha, WORD!

  Kenneth og Kaspar:
  Takk for at dere valgte å ikke være anonyme. Innlegget ovenfor er hverken hat eller dyp politisk analyse, det er harselas, og de fleste andre Rødt-folk jeg har snakket med kjenner seg igjen i beskrivelsen. Når det gjelder linking til Maoistisk ungdom-bloggen, gjorde jeg det fordi samtlige av disse Mao-bloggene (det er et eget nettverk) er laget av et par TF-medlemmer, og siden jeg antok at dere forsøker å være et kommunistparti med demokratisk senteralisme, gikk jeg ut fra at de meningene som ble representert i de bloggene også representerte syn som var akseptert å ha innenfor TF. Hvis det ikke er tilfelle- my bad- da er dere enda mindre fungerende leninistparti enn jeg trodde. Beklager, men TF sine hjemmesider er ganske innholdsløse. Mao-bloggene til medlemmene deres tar for seg temaer som hyllest til Pol Pot. Søk på Pol Pot på TF sine sider, og det kommer ittno. Jeg har da gjort kildegranskning såpass.

  Tina, her kalt Aurora:
  Dekknavn på blogg fungerer ikke, du sendte kommentar fra samme ip-adresse som du skrev mail til meg. I tillegg er vel dette det vanlige TF-dekknavnet ditt, og alle vet at TF’s «Who is Who?» har lekket for lenge siden. Ergo- skriv heller kommentar som deg selv.

  Når det gjelder TF og kvinnerepresentasjon: Med hemmelige medlemslister, blir det dine ord mot mine ord. Det jeg KAN si med sikkerhet, er at TF ikke har noen kvinnelige talspersoner eller offentlig, kvinnelige medlemmer. Det lille jeg har sett av kvinnepolitikk fra TF sin side går ikke utover slagordet: «Det er rett å gjøre opprør! Full kvinnefrigjøring krever revolusjon!» Det er ikke så imponerende.

  De fire anonyme tf-kommentatorene:
  Kommentarer uten reelle epostadresser, eksempelvis s@s.no gidder jeg ikke svare på. Det er nesten spam-filter-materiale. Om jeg får flere «anonyme» kommentarer fra folk jeg tror jeg kjenner, men som ikke vil stå frem på bloggen med eget navn og epost, kommer jeg til å slette dem. Dette er en policy jeg har på samtlige innlegg på bloggen, ikke bare dere.

 22. Hvem er du egentlig Virvarr? Og hva VET du egentlig om Tjen-Folket? Har du studert programmet? Vet du egentlig noe som helst om Stalin? Synes du det funker og BÅDE være kommunist og samtidig forsvare det borgerlige demokratiet? OG den borgerlige propagandaen?
  Det er åpenbart at du synes at kommunismens pionerer, Lenin, Stalin og Mao, var ondskapsfulle massemordere…
  Kan du dokumentere all denne ondskapen?
  Og hva er dette tullet om Norges Maoistiske Ungdom og nord-korea?
  Det falt deg ikke inn å sjekke hva tf faktisk mener om dem?
  Åpenbart ikke… Du har, i likhet med mange andre folk i ru/rødt, konstruert deg en sannhet om hvordan tf er… Greit nok, vi er vant til sånt. Og vi tåler det! For vi vet hvordan ting egentlig er! Og folk som kjenner oss, kjenner seg ikke igjen i dine beskrivelser om oss! Og mens dere sitter å diskuterer hvem av de store kommunistlederne som var ondest, så vokser vår organisasjon, mens deres krymper!
  Ironisk? Å JA…
  Men FULLT FORTJENT!!!

  Maoistiske hilsener

  LilleRødhette

 23. Til det siste Runa skriver;

  Det borgerlige demokratiet er faktsik i stor grad apati, og det tror jeg flere enn selverklærte maoister og kommunister står inne for.

  Dagens demokrati fungerer passiviserende, der arbeiderklassen blir lurt til å tro at stemmeseddelen har noe å si for deres og landets fremtid. For all del, sikkert fint og flott å stemme hvert 2. år, men det er da ikke så veldig deltagende og aktivt. Derav ressonomentet borgerlig demokrati=apati.

  Generelt sett legger folk svært mye forskjellig i begrepet demokrati. Mange kapitalister mener f.eks. at den private eiendomsretten, og fri avtale rett er demokratiske rettigheter. Dette er jeg uenig i.

  Andre mener organisasjons- og ytringsfriheten er sentrale i “deomkratiet”. I så fall har vi ikke demokrati i Norge. Det er f.eks. ulovlig å organisere seg nazistisk, og ytringsfriheten burde vel egentlig stoppe ved rasismeparagrafen. Og dette er da en bra ting! Både organisasjons- og ytringsfrihet som demokratiske prinsipper faller på sin egen urimelighet, fordi disse i realiteten ikke praktisres i borgerlige demokratier, og i den grad de gjør det er det ofte på bekostning av andres frihet.

  Så hva er da egentlig det borgerlige demokratiet?
  Retten til å kaste én borgerlig regjering til fordel for en annen?

 24. Til Runa:
  Kan du forklare hvorfor dette er tragikomisk påstand? Var det slik at demokrati nødvendigvis ble koblet til apati? Slik tolker kanskje du det, men da har du også helt klart i topplokket hva MLM var for noe på forhånd.

  Dette er viktig:

  1. Demokrati er et redskap for kapitalist-staten Norge.
  2. Demokratiet i Norge i dag er med på å opprettholde apatien ovenfor kapitalismens overgrep.
  “De gjør det samme uansett hvem vi stemmer på”
  3. Den sosialistiske staten må være demokratisk i den grad det lar seg gjøre, dvs: Den kan ikke være demokratisk når den ikke kan være det, og motsatt.
  4. Demokrati er relativt, det er ikke en hellig konstant. Demokrati kan befinne seg innenfor mange systemer, men klassestaten er en forutsetning for demokratiet.
  5. Demokratiet opphører i frihetens rike: Yte etter evne og få etter behov. Dette er den sosiale kommunismen, stadie etter den politiske kommunismen.

  Håper det ga klarhet.

 25. På RUs landsmøte fikk vi høre av en selverklært mlm’er at demokrati er apati. Dét er hva jeg kaller en tragikomisk påstand.

 26. Heihei Virrvarr og alle andre som leser denne bloggen.

  Jeg skal ikke ta for meg Stalin og NordKorea annklagen i denne teksten, men noe jeg heller har lyst til å ta for meg er annklagen om at det bare er gutter.

  Man ser du heletiden hennviser til gutter når du prater om Tjen Folket. Men heldig vis er det ikke hold i din kritikk. Jeg er selv medlem i Tjen Folket og annser det å bli med i Tjen Folket som en av de viktigste og beste besluttningene i mott liv. Kollektive Tjen Folket har er ikke bare “Jeg sier jeg er kommunist, de sier de er kommunister, ergo må vi være venner.” Alle medlemmer i Tjen Folket er individer i et kollektiv. Dette gjelder også jentene. Uansett hvor mye du skriver om mangelen på jenter i Tjen Folket kommer det aldri til å bli noe mer sandt enn det er nå. For fakta er at det er nermest 50% jenter i Tjen Folket. Så jeg vil gjerne ha meg frabedt at Tjen Folket er en guttedominert.

  Jeg vil med det samme henvende folk til tjen folkets hjemmeside hvor de kan lese Tjen Folkets nyeste program. Kapittelet om kvinnekamp er utrolig bra.

  Maoistisk hilsen
  Aurora
  Kvinne
  Medlem av Tjen Folket

  PS: Virrvarr, jeg vet du kan bedre enn dette… Denne teksten er nermere tragikomikk enn en saklig tekst.

 27. Ja, Kenneth Fuglemsmo har helt rett! Nå må du skjerpe deg, Virrvarr…

  Tjen Folket er ikke 20 folk, de er 43! Og det er ikke BARE gutter, det er en og annen jente også. SÅ mange (holder opp x antall fingre) faktisk …

 28. Det er usedvanlig herlig å lese om diskusjonene dine med tøysegruppene i RV! Får meg til å minnes tiden på slutten av 70-tallet når man på en leir skulle ha dekknavn! Jeg for min del valgte meg “dunlop” mens andre (med samme sans for humor) valgte seg “michelin” eller “pirelli”!

  Men egentlig er det ganske trist det som har skjedd i RV/rødt i bergen.

 29. Halla Virrvarr flott å se deg aktiv igjen og med egen hjemmeside!
  Når det gjelder blogg entrien din så er jo ikke dette noe særlig til en internsak, alle som leser klassekampen snapper jo opp nok info angående denne saken.

  Tom’s last blog post..6-timersdag for elever

 30. Interessant? Syns du vi skal overse “kritikk” av Tjen folket når vi syns den er useriøs og en smule slem i tillegg?

  Jeg syns ikke det. Interessant…

  mvh kenneth

 31. Interessant at to fra TF som ikke har kommentert denne bloggen før plutselig kom på banen.

 32. Hei Virvarr!

  Det du skriver her vitner om et enormt hat. Du har lagt ned en del krefter i dette arbeidet. Jeg synes ikke at det minner om en politisk kritikk. Det minner mer om en svertekampanje. Folk som deg burde holdt seg for god for slikt. Trist at enkelte synker så dypt.

  Du bruker Stalin-kortet på en lite troverdig måte. Du setter opp en stereotypi av en TFer. Denne samsvarer i liten grad med virkeligheten. De TFerne jeg har snakket med drar ikke fram Stalin i en hvilken som helst sammenheng. Å gjøre det er idiotisk, uansett hva en måtte mene om Stalin. Å diskutere Stalin er en annen ting.

  Denne debatten dreier seg ikke om Stalin, den dreier seg om at folk ser at maoismen fungerer. TF er ikke en stalinstisk gruppe, de er en maoistisk gruppe, så har vi det på det reine. Du er vel kanskje “maoist” du også?

  Man kan alltid finne enkeltpersoner som assosierer seg med TF og trekke konkluskjonen at alt denne foretar seg= Tjen Folket. Det samme kan man gjøre med Rødt også, men er det ikke egentlig ganske meningsløst?

 33. Hei Virrvarr

  Jeg må innrømme at det er noe spesielt å skulle bevise at Tjen Folket er dumme og så blir bevisførselen henta fra ei nettside som ikke er Tjen Folkets.

  Hvis din blogg ikke bare skal være et forsøk på å kaste deg på forsøket på å lage en mobbekampanje mot Tjen Folket så hadde det kanskje vært mer ok om du argumenterte?

  Dette ble kanskje en setning som ble noe lang, men håper på tross av dette at den ble rimelig forståelig.

  Mvh

  Joe S.

 34. Dette er dårlig Virrvarr. Masse usaklige og uetterrettelige påstander (tjue gutter, dårlig praksis, Stalin!). Og “beviset” er Norges Maoistiske Ungdom – en blogg som IKKE er Tjen folket sin! Hvis du skal hetse Tjen folket, kan du iallfall late som om du bryr deg om sannheten og sjekke hva Tjen folket mener om Nord-Korea (søk på nettsida til Tjen folket…).

  Hvis “beviset” er NMU sin link til TF – så linket de jo også til deg.

  Og hvorfor er DENNE bloggen så fæl?
  Gud forby at Dagbladet eller VG slo opp Communistcickback. Hver gang jeg leser der, så tenker jeg “at han tør!”. Hva tenker mora hans? Hva om pressa bruker det mot ham en gang? Arbeidsgivere?

  Under din verdighet Virrvarr. Og til hopens brunstige bifall. Er det noe som er pubertalt og “guttete” så er det den opphausa stemningen og nedlatende verdensmesterholdningen som brer seg blant stadig flere i Rødt og RU for å bekjempe Tjen folket.

  Vi skal ta den tekoppen vi avtalte som venner Virrvarr, selv om du skriver slikt, men dette er ikke politikk. Det er ikke en gang retorikk. Det er bare . . . pikk.

  🙂

  kameratslig hilsen
  Kenneth

 35. —Og så litt nødrim—

  Så fortsett å smi
  Opp en sperring fordi
  Den er skadelig
  For vårt lille parti
  Fordi vi vil bli
  Større en vi
  Er i denne tid
  Så vi kan befri
  Alle mennesker i
  Verden for alltid

  …Seriously!

  Sigurd’s last blog post..Kan jeg være kunstnerisk?

 36. Rullerusk: Les gjerne “Kommunismen funker!”, et lite hefte som er en samling av Tron Øgrims innlegg på den tidligere omtalte debattlista like før han døde. Kanskje du blir kommunist igjen?
  Ikke at det betyr så mye akkurat nå. Så lenge man engasjerer seg i de viktige kampene som foregår nå.

  Virrvarr: Du formulerer deg bedre om TF enn det jeg klarer. Jeg engasjerer meg ikke i debatten i det hele tatt. TF knuses i debatt gang på gang, men nekter å forstå det selv.
  Ikke noe TF i Tromsø, det var ikke engang noe strid om arbeidsdelingen mellom RV og AKP i de årene jeg har vært med.

  ————
  En Taxi er vill i trafikken
  Vil den krasje med folka i trikken
  Folk vil få ubehag
  Av å reise i lag
  Hvis den krasjer med folka i trikken
  ———-

  Sigurd’s last blog post..Kan jeg være kunstnerisk?

 37. Haha. Eg logga rett på msn då eg las dette, eg tenkte nemleg me kunne politikknerda litt utan heile verda som vitne, men du var ikkje der. Buhu.

  Uansett. Berre sånn just for the record, i tilfelle mine framtidige arbeidsgjevarar les her: Eg er i mot demokratisk sentralisme og trur folk som syns Mao gjorde mykje bra i Kina må ha ei svært alternativ verkelegheitsoppfatting.

  Guri’s last blog post..I live

 38. Hei og gratulerer med gjenfødelsen av bloggen!
  Jeg bare venta på at noen skulle komme med dette. Og det har ikke haglet med sinte kommentarer heller :p

  Når kommer du på besøk, søte, vakre, vene? Med boka mi?

 39. Åh, det er som om jeg skulle sagt det selv. Jeg har i alle år prøvd å få folk til å forstå at jeg ikke er Stalin-digger med hagle på lur for å skyte Carl I. Hagen og Røkke ved første anledning selv om jeg kaller meg sosialist (kalte meg kommunist før, men har moderert meg fordi jeg i den politiske tenkeboksen). Jeg kjenner også så mange smarte og bra folk fra RU, RV, AKP. Men så er det jo alltid noen som er klin gærne da. Og plutselig er man i samme bås som dem fordi man er medlem av samme parti. Ouch. Min første innskytelse da jeg så NMU’s blogg var å le høyt. For det virker jo bare som en syk parodi. Er det lov å håpe at disse folka ikke er alvorlige, men at det er en form for practical joke eller performance kunst? *krysser fingre*

  Rullerusk’s last blog post..Berlin Calling

 40. Nå blir de heldigvis kastet ut av Rød Ungdom, og Rødt får en sjanse til “brudd” på sitt landsmøte nå i mai. Brudd i anførselstegn, da Tjen Folket ikke er medlem av Rødt eller har noen formelle bånd til Rødt, men mange av Tjen Folkets medlemmer er vervet fra Rødt og er fortsatt medlem av Rødt.

 41. Flere minner blir trigget av dette innlegget:

  Albania, sommmeren 1973: Vi vekkes midt på natta og blir samlet i et rom hvor Tron Øgrim først forsikrer seg om at ingen lytter ved døren eller vinduene, og så forteller oss om de svenske r’arne – m-l-ere som hadde lagt på ‘revolusjonære’ i navnet sitt, og som hadde vandret så langt til venstre at linjen krummet seg og smatt ut til høyre…

  Vi måtte altså passe oss for dem, de kunne være angivere og det som verre var.

  Rare var de, i alle fall. Til måltidene kom de marsjerende, og satte seg og reiste seg unisont. Hver morgen klokka 6 marsjerte de ned på stranden, med rød fane i spissen. Fanen ble plantet i sanden, og så kjørte de et knallhardt morgengymnastikk-program.

  Noen andre som var rare, var kineserne. De var minst tredve stykker på stranden, med helt like frisyrer. De gikk samlet ut i sjøen og fløt så tett der at de lignet på et stort, svart oljeflak…

  Og Albanerne var litt rare, de også: På flyplassen var der en frisør som tvangsklippet alle gutter og menn som hadde langt hår. Langt hår og skjegg ble assosiert med gresk-ortodokse prester som hadde undertrykt og mishandlet albanerne før kommunistene kom og frelste dem. Der var også en butikk som solgte noen dongeri-aktige bukser, som vi som hadde bukser med sleng i måte kjøpe og bruke. Albansk økonomi tillot ikke sløseri med en knapp ressurs som tekstiler, og som gjester skulle vi ikke friste albansk ungdom til å ønske seg slike sløsebukser som vi opptrådte i.

  Mye rart, ja. Men hjertet mitt forblir kommunistisk…

  Titta’s last blog post..Fra svart ørn til rosa elefant (eller omvendt?)

 42. W O R D!

  Menneh, det er ikke alle radiorakelredaktører som er med i Rødt altså… Bare noen av oss 😉

 43. Dere mer tenkende kommunister har utvilsomt et PR-problem i forhold til denne gjengen. Saa lenge de fortsetter sitt virke er det vanskelig (om mulig) for dere aa komme unna Stalin-baggen, selv om dere ikke fortjener aa havne der. De gjör selve begrepet “kommunist” enda mer belastet. Sann er verden.

  Naar det er sagt, saa er ikke begrepene du omgir deg med helt uproblematiske heller. Er nok flere enn meg som synes “kommunistisk revolusjon” klinger litt skummelt, ja:)

  Windingstad’s last blog post..Brun feminisme?

 44. Det er ikke lett å lage revolusjon.
  Spesielt ikke med ett smil 😀

  Men hvem har sagt at alt skal være lett?

  Stor folkelig støtte forutsetter raushet.
  Sånn er det bare med den saken.
  Jeg har talt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: