Brev fra asylet, del 5. Barnehagen for voksne

Det tar tid å bli utskrevet fra psykiatrisk. Det er ikke sånn at du sover på hvitt rom den ene natten og står på gaten med tannbørsten din og ryggsekken med skitten pysjamas den andre. Du får en stund i voksenbarnehagen- eller dagavdelingen, som det også kalles. Her kommer du tidlig på morgenen og går tidlig på ettermiddagen. Et tilbud til voksne som ikke fikser hverdagen helt, hvor du får gratis mat, samtale og adspredelse. Du får leke på hobbyrommet, prate med presten og spise fruktsuppe med rosiner til dessert. Hver tirsdag er det trim og hver torsdag er det tur.

De ansatte spiser sammen med de innsatte, ingen har sykehusklær og alt er veldig «likeverdig» og «egalitært». Det betyr at den eneste måten du kan skille pasient fra pleier er hvorvidt de smiler eller ei. Pleiere er glade og pasienter er triste. Enkel regel. Dette fører til at jeg blir tatt for å være pleier rett som det er. Så mye for godt humør.

Barnehagefaktoren kommer tydeligst frem når vi går på tur. Tolv voksne mennesker beveger seg langsomt på vei mot Sagene Lunsjbar en formiddag, tolv voksne mennesker forkledd som en normal turgruppe sniker seg langs Akerselven. «Ingen gale her!» kunne vi sagt uskyldig om noen spurte. Ved hvert gatekryss stopper bestyreren og teller over. «En-to-tre-fire-fem-hvor er Anders?-seks-syv…Vi er her alle sammen! Da venter vi på grønn mann, dere!» Det eneste vi mangler er et tau vi kan holde mellom oss, så ingen går seg bort de seks hundre meterne til Sagene.

Jeg har innsett et par ting om Mannen og Mannsrollen på psykiatrisk. Det er nemlig ikke greit å være mann og deprimert. Vi sitter ute på café, og de fire andre jentene er snart inne i en lang samtale om problemene de har i hverdagen. «Det er vanskelig nå.» sier en, og de andre nikker. «Jeg lurer på hvordan det blir med jobben, dere.» De klapper hverandre på skulderen, nipper kaffe latte og snakker om Angsten. Angsten med stor A.

Dumme meg satt meg på mannebordet. Der sitter jeg med fem menn som alle glor ned i kaffen og ser ut som om sidemannen nylig myrdet mormoren deres og derfor er uaktuell som samtalepartner. Av og til skotter de redde fra side til side. Kommer det noen de kjenner? Hva om noen ser dem her, sammen med andre som er syke? En prøver seg med en «….fint vær idag?» og de andre nikker. «Joda. Det er fint vær.» I tillegg til vekten av selvmordsforsøket eller hva de nå er innlagt for, er de tynget av vekten av å være innlagt, av skammen om å være syk. De har alle det ene til felles: De er sammen med meg fordi de er for triste og for redde til å mestre hverdagen. Skikkelige menn er ikke redde og triste, de forsørger familien sin og er streke. Menn viser ikke følelser, de får ikke panikkangst.

«Jeg blir hentet av en venn etterpå,» sier jeg til barnehagetante nr.1. «Han fant plutselig ut at jeg var her og ville ta meg med på kafé.» «Åh!» sier barnehagetanten. «Var det mannen din som fortalte ham det?» «Nei,» sier jeg. «Det stod på bloggen.» «Åh, han leste mellom linjene, da?» spør hun. Jeg ler. «Neinei, jeg har jo blogget hele oppholdet! Det er ingen hemmelighet at jeg er innlagt!»

Alle blir stille rundt bordet, og samtlige pasienter grøsser. Du sier ikke høyt at du er mentalsykehusmateriale. Alle de andre er superhemmelige deltagere i barnehagen for voksne, og jeg er Utskudd med stor U.

«Jeg kan jo ikke være innlagt for tredje gang uten å ha muligheten til å fortelle galehus-vitser!» ler jeg. «Alle gode ting er tre, jeg er ferdig med å være flau!»

«….så bra, da…» sier barnehagetanten stille. Alle andre ser bort.

Jeg diskuterer det med en venn av meg etterpå.

«Jeg synes ikke du burde snakke så høyt om det.» sier han. «Det er pinlig.»

«Hvorfor det?» spør jeg.

«Vel…» han drar på det. «Jeg synes det er veldig pinlig å ha psykiske problemer, derfor synes jeg at alle andre skal være anstendige nok til å synes det er pinlig, også.»

Der har vi nok mye av grunnen til at det er så tabubelagt.

19 kommentarer til “Brev fra asylet, del 5. Barnehagen for voksne”

 1. Det er jammen godt at du bidrar til å gjøre det mindre tabubelagt å ha psykiske problemer, Virrvarr. For det skal ikke være så tabu at alle må være anstendige nok til å synes det er pinlig.

  Iskwew’s last blog post..Ups!

 2. Hihi. Superpinlig altså.
  Neidå. Seriøst, så mange som har større eller mindre psykiske problem blir det jo skikkeleg slitsomt om ein skal behandla det som ein kjempepinleg løyndom i tillegg.

  Guri’s last blog post..I live

 3. Men så lurer jeg på…. hvor ble det av Anders da?

  Jeg er enig med deg at det må være lov å snakke om det uten å være flau. Det burde være flere som turte å bryte den pinlige barrieren. Jeg syns du er tøff!!! Stå på!

  Jeg liker dine historier, de uskadeligjør det. Det virker ikke så skummelt lenger når du forteller. Sånn sett syns jeg du gjør et godt bidrag for forståelsen av at de med psykiske problemer ikke er farlige. Det er vel et fåtall som er farlige. Det finnes langt farlige mennesker der ute som ikke defineres som psykisk syke. Bush f.eks…

  Store klem fra meg 🙂

  grøftekanten’s last blog post..Krangling styrker forholdet…

 4. Så rart at ikke en gang barnehagetanten syntes det var flott at du er åpen om det? De ansatte burde da oppmuntre til det? Jeg tror jeg ville ha fortalt det til folk hvis jeg hadde vært på psykiatrisk klinikk. Vanskelig å si på forhånd kanskje, men jeg tror det. Synes ikke sånt er så pinlig, jeg. Og brevene dine er lune og gode!

  Anathema’s last blog post..Pavlovs hunder

 5. *ler*
  Du er jo bare herlig.
  Så deilig at noen tør å bare være den en er, la maskene falle.
  Har vært med på slik «barnehagetur» med dagavdeling, hadde vært kjekt med tau ja for å holde gjengen samlet, eller refleksvester slik de bruker i dag. De kunne jo ha avdelingens navn på?

  Graylady’s last blog post..Dagens glede

 6. Jeg bare henger meg på. Syntes det er flott at du blogger åpent om slik – og du gjør det på en fin måte også.

  Flere mennesker enn man tror har sitt å slite med, og så mange som aldri har noen å dele med det med.

  Rigmor’s last blog post..Drømmen Om Norge

 7. Du er så befriende åpen og herlig at det bare er å beundre deg!!! 😀

  Hurra for brevene fra galehuset, hurra for mangelen på pinlighet, hurra for våren og voksenbarnehagen og den nye bloggen din!!!

  Cat’s last blog post..Syk av sykehus….

 8. Akkurat nå når jeg leser brevene fra asylet sitter jeg og angrer på at jeg skulle klare meg selv helt alene uten å bli innlagt da jeg var som galest i fjor.

  Nå som jeg ikke er like gal så ser jeg at jeg nok mye hadde hatt godt av det. Og siden stigmaet ved å «være innlagt» sammen med «da vil jo familien finne ut at jeg var gal» var det som hindret meg i å si ja de 7-8 gangene temaet ble brakt på bane så er jeg glad du skriver om dette. Slik at andre skjønner at det ikke er farlig, sånn egentlig…

  Delirium~’s last blog post..Gjør det selv prosjekt

 9. Kjaere Virrvarr,
  jeg er litt sent ute – men HELT enig med dem som roser deg for at du avmystifiserer det aa vaere innlagt paa asylet, enten det er paa aapen eller lukket avdeling. Selv om jeg har erfaring fra aa ha innlagt venninne da jeg selv bodde i tigerstaden er det noe med at du viser veldig godt at man ikke mister seg selv og ‘sin egen stemme’ selv om man overgir seg til andre menneskers hjelp en stund. Det gjoer godt aa lese det! Og jeg tror du er klok nok til aa respektere at andre kan vaere mer sensitive om hvor aapne de er eller ikke, samtidig som du helt tydelig bidrar til aa vise dem andre perspektiver – som kanskje forhaapentligvis kan vaere til hjelp for dem ogsaa, saann etterhvert. Til aa vaere litt gal er du et av de klokeste menneskene jeg ‘kjenner’ 😀

  Alter Ego’s last blog post..Forgive, forget, forgoodnessake?

 10. Så det var dette faren min rådet meg ifra å oppleve da jeg lå i fosterstilling i tre dager og grein fordi jeg ikke turte å bevege på meg.

  Takk skal du ha pappa, virkelig…

  Kremt, behovet for å holde på fasaden kan gå tålelig langt i enkelte familier. Faktisk så langt at man til slutt bestemmer seg for å ikke holde på familien.

  Jeg synes du er kjempetøff som forteller om dette. Og jeg synes også du er tøff fordi du greier å stole på apparatet, jeg får snev av granatsjokk ved tanken på å oppgi kontrollen over egen tilværelse på den måten. Det har vært tider der jeg, ja heller ville bli oppfattet som en uansvarlig løgner, heller enn noen som trengte hjelp. For det var bedre at folk var sinte på meg enn at de prøvde å blande seg i problemene mine.

  Sosial arv er noe dritt…

  Håper du føler deg bedre og at du kan avmontere støttehjula av sykkelen igjen snart.

  martine Votvik’s last blog post..Beina mine er dritkleine

 11. Disse innleggene fra galshuset dine er så viktige, at du burde fått borgerlønn, bare på grunn av dem. (På den andre siden mener jeg jo at alle burde får borgerlønn, så defor burde du kanske få en kjempestor bukett roser i tillegg til borgerlønna!) Du bidrar på en nydelig måte til å skape større åpenhet, mer ærlighet rundt dette. (Mine mor og hennes søstre nekter fortsatt å snakke om at deres bestemor var psykiatrisk pasient, selv om det skjedde mens det ennå sto 18 først i årstallet! Så tabubelagt er det) Åpenhet gir styrke. Og det er viktigt. Ekstremt viktig, for samfunnet, og for dem det angår (og det er vel de fleste av oss) Samtidig er det klart at slik åpenhet krever styrke. For noen kan kravet om åpenhet dermed bli enda et krav de ikke klarer å leve opp til, enda en stein til byrden, hvis det oppfattes som et krav, enda et DU SKAL! Men din åpenhet, og eksemplet du setter, kan være en byggekloss i det byggverket som kanskje kan få flere til å føle styrken til å gjøre det som gir dem mer styrke?
  Du gir meg håp for verden, Virrvarr!

 12. Fantastisk. Så en hver med kjenneskap til barnehage kan nikke gjenkjennende 😉 Foreslår at du redigerer og samler dem i bokform! Eller avtaler trykk som føljetong, dette må være en midt i blinken for Mental Helse bladet f.eks!

  Og fasinerende at de ansatte er med på å opprettholde myten om at det bør hemligholdes. Ikke rart det går treigt når de som jobber der også mener det bør være hemmelig….

  randi’s last blog post..Fresh Cut Penis

 13. Nå var det bra jeg leste alle kommentarene, for der hadde jammen Randi tenkt det samme som meg. Og det er ikke så rart, for det er en glimrende ide om jeg må si det selv. En humoristisk bok fra lukket avdeling! Ingen kunne skrevet den som deg, og jeg tror det er noe absolutt alle hadde hatt godt av å lese. Beste folkemedisinen mot det utbredte tabu-syndromet man kan oppdrive.

  Har jeg nevnt hvor fantastisk du er som skriver om og ufarliggjør dette? Det kan ikke sies nok!

  Minneapolise’s last blog post..Ingenting hjelper på humøret som…

 14. Nok en gang; du har en fantastisk evne når det gjelder å skildre det du går gjennom (både at du gjør det og hvor bra du gjør det). Syns vi bør ta flere kaféturer snart, forresten.

 15. Fortell dem at det som er virkelig PINLIG, det er at de er med på å legge skammens skygge over det å ha behov for hjelp. Alle trenger det en gang i løpet av livet.

  Hadde de ikke samlet og spart på så forbanna mange hemmeligheter hele livet, vile de kanskje ikke blitt like sjuke, eller vært like sjuke så lenge. Kan hende de til og med hadde sluppet å forbli det.

  Jeg har vært åpen fra dag1 og angrer ikke et sekund! folk er kule med det nå. Det er ikke så uglesett som man gjerne tror.

  Du er med på å avmystifisere myten om at det bare er mordere og galinger på asylet. Du er med på å gi psykiatrien et ansikt. Og jeg hjelper så gjerne til.

  Jeg synes du er kul!
  :o)

 16. Rart det der. Med kraniebrudd smiler man tappert og småjogger lett inn på legevakten. Og hvilke gutter har ikke vist frem arr, og hvor stor stas var det ikke å ha knekt armen en gang på barneskolen? Men med en gang det dreier seg om psykiske problemer holder man kjeft og ligger lavt i terrenget. Jeg setter stor pris på at du skriver om dine opplevelser rundt dette temaet. Det krever baller (i absolutt overført betydning)!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.