Kroppslig dialog

Virrvarr: Du kroppen?

Kroppen: Ja?

Virrvarr: Er det ikke på tide at vi slanker oss?

Kroppen: Må vi det?

Virrvarr: Vel, i følge den fantastiske kalkulatoren jeg fant på internett har vi en BMI på 33. Vi burde vært 22. Du vet hva det betyr? At Verdens helseorganisasjon synes vi er fete.

Kroppen: Jeg tror ikke de BMI-greiene er så korrekte. Du veide deg på en rar badevekt fra Japan, etter å ha spist og drukket masse. Legen sier jeg er i ganske fin form. Legen ville vel sagt fra om jeg var for fet?

Virrvarr: 33! Fedme! Også så høyt tall på badevekten! Jeg mener- nitti kilo! Kom igjen! Jeg må slanke meg så jeg slutter å være nitti kilo!

Kroppen: Ah, dette handler ikke om meg. Dette handler om selvfølelsen.

Virrvarr: Mulig du har rett. Det er jo rart, er det ikke? At tall kan være en sånn identitiet? Jeg følte meg passelig bra helt til jeg veide meg, og da klistrer tallet seg til kroppen min som en slags skammelig diagnose. 90 kg. Fedme. Se- de ordene er så stigmatiserende at de svir! Jeg kjenner at bildet av meg selv endrer seg i hodet mitt. Jeg blir en nitti-kilos-person, jeg eser ut, jeg blir lat og tiltaksløs, stygg og kjedelig fordi jeg veier NITTI kilo! Det er nesten hundre, det, godeste kropp!

Kroppen: Du veide deg på en rar badevekt. Du hadde spist og drukket mye vann. Vi kan trekke fra minst fire kilo. Da er du noen og åtti kilo. Det hadde du vennet deg til å være. Dette har ikke noe med helse å gjøre, dette er bare tall.

Virrvarr: Du er bare kjøtt, ben, brusk og flesk. Du skjønner tydeligvis ikke at tall også er identitiet. Litt som at ord er identitet. Her har jeg gått rundt og vendt meg til å være «lubben». Da kan ikke WHO komme her og kalle meg FET.

Kroppen: Så da handler det også om at du vil tvinge deg selv ned til et annet tall, mer enn at du vil være sunn og frisk?

Virrvarr: Åhysjmedseg. Jo, det stemmer det.

Kroppen: Fordi du rusler rundt og er fornøyd utenom når du innser hvor mye jeg veier?

Virrvarr: Tenk om noen fant det ut? Det er jo kjempeflaut!

Kroppen: Vel, du har akkurat skrevet det på internetten…

Virrvarr: Vi får late som om det er skjønnlitteratur ^_^

Kroppen: Fat chance.

Virrvarr: Bokstavlig talt. Men burde vi ikke slanke oss, da?

Kroppen: Vi slanker oss når du ikke leter etter et nytt prosjekt å hekte den stakkars, deprimerte hjernen din på. Når du ikke kaster alt overbord for å lese om dietter på nett slik at du kan jakte på et ønsket tall på vekten, ikke på bedre helse. Når du ikke er en mentalpasient som ønsker seg et nytt og selvdestruktivt prosjekt å gå løs på. Jeg tror nemlig at galningdelen av hjernen din sitter og tenker: «Hm. Ok, selvskading suger. Hva med en diett? En skikkelig selvpinersk streng en?»

Virrvarr: Mulig vi bare skal løpe oss en tur.

Kroppen: Eller skrive ferdig boken og ikke surfe slankesider på nett?

Virrvarr: Men 90 kg? Kom igjen!

Kroppen: Det er du og selvfølelsen som bør ha en prat, frue. Hold meg langt unna det rotete hodet ditt.

,

25 kommentarer til “Kroppslig dialog”

 1. Synes ikke slanking er noe å ta seg til når man er opptatt med andre prosesser, nei. Men det sagt, så kan det hende at man kan ha nytte av noen endorfiner som produseres når man bruker kroppen. Hvis man kaster badevekten og heller fokuserer på lek og bevegelse for gledens skyld, så har det mange gode helsebringende bivirkninger. Jeg blir iallfall veldig glad av det!

 2. Marina: Du har helt rett i at BMI er et tåpelig tall.

  BMI er et mål for vektgjenomsnittet i en befolkning, og tar derfor ikke høyde for hverken benbygging, muskelmasse eller noe som helst annet sånt. Det er ikke ment for å måle enkeltpersoner, rett og slett fordi det er for store variasjoner mellom enkeltpersoner til å lage et så enkelt mål der

  Enda mer spennende er at vekt per CM sier lite om hvor helsemessig farlig den vekten er, ikke bare fordi vekten kan være annet enn fett (muskler, benbygging) men fordi det ikke teller så mye hvor mye fett du har på kroppen – men hvor det er og hvordan kroppen behandler det.

  Fett er jo i utgangspunktet ikke usunnt i det hele tatt, det er bare et energilager som kroppen trenger et minimum av og som den bygger opp ekstralager av om den får sjansen.

  Om du bare spiser nugatti og aldri trener men er tynn som en flis (meg) har du mest sannsynlig en mye mer usunn kropp enn om du har BMI over snittet, vom, spiser variert og beveger mye på deg.

  BMI kan altså gi deg et tall på hvor mye du veier per cm, men vil sannsynligvis ikke fortelle deg noe mer enn du allerede vet og absolutt ingenting om hvordan det egentlig står til helsemessig med deg. Vil du vite om du har en usunn livsstil bør du gå og spørre legen.

 3. Kroppen din har nok fattet en god del om slanking, høres det ut som! Enkelte kan jo ha godt av å slanke seg for helsa, men de fleste gjør det av helt andre årsaker. Og slanking for å kompensere for at man er deprimert, ikke har funnet den store kjærligheten, ikke får jobben man vil ha, gjør det dårlig på skolen, eller at en selv eller andre har problemer man virkelig burde ta tak i virker bare ikke. Man får bare dårligere matvaner og det opprinnelige problemet vokser. Noe rumpa sannsynligvis gjør også. Jeg trodde faktisk for alvor at slanking var hva folk ble feite av!
  Så fant jeg ut at nesten ingen egentlig slanker seg, de bare later som om de gjør det for å skjule noe annet.

  Og jeg hater BMI! Min er tilfeldigvis for lav, hvis man hører på “ekspertene”, men det er bare tull. Det er bare et nummer. Hvis min BMI er for lav, kan jeg likesågodt stryke på en IQ test.
  Men i det minste har jeg høyere IQ enn BMI…

  Marina’s last blog post..Fotogåte

 4. Jeg har heller ingen badevekt. Hva skal man med det? Kroppen min og jeg diskuterer ikke så mye heller, jeg er dog ganske flink til å bestikke den i blant. Den får trening, jeg får sjokolade 🙂

  Prinsesse Lea’s last blog post..Kropp er topp

 5. Supert, Virrvarr! Nå hjalp du meg… tusen takk!

  (for jeg kjenner meg bare altfor godt igjen i denne dialogen)

  Selv om det er skikkelig vanskelig skal jeg jaggu prøve å heie på kroppen. 🙂

  Lothiane’s last blog post..Ikke så høyt, unge mann!

 6. Kjempebra innlegg!
  Jeg satt nesten og ventet på at Badevekten skulle begynne å blande seg i samtalen også.
  Hør på Kroppen du, og la badevekten plage noen andre. :o)

  Sorgenfri’s last blog post..Being Boring

 7. I deathpunkhuset har vi fått oss en Wii som forteller oss at vi er fete i stedet, og viser grafisk hvordan vi faktisk bare blir fetere.
  Men figurene er i det minste ganske søte.
  Sommerformen får komme et annet år!

  Heidi Fleiss’s last blog post..Kom mai du skjønne milde

 8. Jeg har truffet deg og kan attestere at du ikke er fet! Akkurat nå kjenner jeg meg fornøyd med å kunne si det med stor sikkerhet.

  Men kropp og vekt er slike personlige greier, så jeg klarer på samme tid å være fullstendig opptatt av at *nå skal jeg ikke bli tykkere*. Med et nødskrik holder jeg meg under 70 (og jeg har en sånn benbygning som er lett som en fjær), men er jo veldig glad i kake og potetgull og smågodt og sjokolade og mat med fløte og ost. Jeg spiser nok mest for sjelen tror jeg, men det er ganske fint det også!

  (PS. Nå har jeg også sagt hvor mye jeg veier på internetten, og det helt greit!)

  Og man vil jo ikke tilbringe dagene sine med å telle kalorier, det er ganske slitsomt! For man må jo både spise nok og ikke for lite og ikke for mye og så tar det opp for mye plass i hjernen med en eneste gang!

  Delirium~’s last blog post..Newsflash! Sommeren kommer!

 9. KVitt deg med badevekta 🙂
  Når du sitter mitt en tekst fordypet i det du skriver, ved tegnebordet eller i samtaler med venner, vil dine tanker rusle helt andre steder og slike tall mister den betydningen den har på dårlige dager. Det burde være mulig og jage dem fullstendig bort og helt ut av hode på et vis. Men akk det rasjonelle har på visse plan så lite det skal ha sagt.

 10. Intressant liknelse mellan självskadning och diet, kanske är man också då en slags fakir! Jag behöver i alla fall en fakirs självkontroll för att inte ta den sista chokladbiten.. Men kroppen din är nog ganska klok ändå. Bäst att lära sig se skillnad på hälsa och självplågeri.

  tegnestiftet’s last blog post..Kaja får skjuts (Sagan om Emo)

 11. Badevekt, hva er det?
  Flyttet fra mine foreldre for 10 år siden, og noe av det jeg aldri gadd anskaffe meg, var nettopp badevekt. Da jeg bodde hjemme, var jeg titt og ofte på vekta, og det hender jeg lurer meg på den når jeg er der borte. Samtidig er det godt og ikke ha tilgang, men bare klærne å gå ut fra. Blir klærne for små, da er det fare på ferde 🙂 Så i skrivende stund aner jeg ikke hva jeg veier, men tror jeg veier litt for mye.

  Når man ikke ser displayet på vekta, gjelder det å stå helt stille til den har ”låst seg” på det rette tallet. Så er det å legge seg på kne, uten å forlate vekta, for å se hva det står der. Så da sier det seg selv, at det er ikke ofte jeg gidder.

  Det finnes talende vekter, men jeg gadd aldri søke… Jeg har det fint med ikke og hvite 🙂

  Eugenie’s last blog post..Eugenies gate – endelig fikk jeg tid til å besøke den.

 12. Heia kloke kroppen din (inkludert deg selv)! Å slanke seg blir man bare fetere av. Å være fornøyd med seg selv blir man akkurat passe av. 🙂

  Lene’s last blog post..Ramsløksmør

 13. Haha, genialt, Virrvarr! Ellers kjenner jeg meg godt igjen i det du skriver – i likhet med de fleste kvinner, vil jeg tro. Jeg leste en gang at Anne-Kat. Hærland sa at hun forstod rent intellektuelt at dagens kvinneideal ikke sa noe om hennes egenverdi, men likevel greide hun ikke å unngå å bli deprimert av å lese moteblader.

  Jeg tror det er stor forskjell på å forstå noe intellektuelt og å ta det innover seg emosjonelt. Det ser ut som det er kroppen som intellektualiserer i ditt tilfelle:-)

  For øvrig er jeg enig med Binka: Vekt er virkelig bare et tall, fordi folk har så ulik benbygning. Jeg veier meg aldri. Derimot har jeg stor fokus på hvor mye buksene strammer til enhver tid..

  Anathema’s last blog post..Hjemmekos for oss som ikke bor på Ullern

 14. hehe, dette er så bra! :))
  selv har jeg alltid blitt opplært til at vekt er noe helt feil å måle seg i. noen har tungt hode, sterk beinbygning, mange tanker, mye kunnskap….du vet. hvordan formen på kroppen er i virkeligheten, blir derfor relativt.
  kast badevekta og gjør det som får deg til å føle deg bra! vekter er til for å veie mel og poteter, ikke folk.

  Binka’s last blog post..Da mine føtter lettet og ble slettet fra overflaten til Facebook

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: