Prosjekt: Pay it forward

Rabbagast er en av de bedre bloggerne jeg vet, spesielt fordi han er flink til å inspirere leserne sine. Jeg falt pladask for et konsept jeg fant via den siste bloggposten hans, nemlig «Pay it forward».

Hva er det? På en side kan man kalle det utilitaristisk pyramidespill, på en annen side kan man kalle det en innmari god idé. Konseptet er enkelt: Du gjør noe snilt mot tre andre, tre skikkelig gode og gjennomtenkte gjerninger. Antageligvis sier de: «Oi, dette var jammen snilt! Hvordan skal jeg få betalt deg tilbake?» Da svarer du: «Ikke betal det tilbake. Betal det frem. Gjør noe snilt mot tre andre enn meg, og be de du gjør noe snilt mot betale det frem.»

Ideelt sett skal du gjøre dette mot noen som ikke er blant dine nærmeste (du er jo alltid snill med kjæresten), og du skal ta deg tid til å planlegge noe litt storstilt, ikke bare hjelpe en gammel dame over veien. Du skal tross alt inspirere noen til å gjøre noe bra for andre, ikke bare være grei. På denne måten kan du lage positive ringer i vannet og positiv bevegelse omkring deg.

Forfatteren som fant det på, mente systemet kunne redde verden. Det er jeg mer enn middels skeptisk til, men jeg heier på nytenkende måter å gjøre folk glade på.

Derfor lager jeg mitt nystartede bloggprosjekt, «Betal det frem!», hvor jeg kommer til å skrive om mine tre gode gjerninger og hvordan det går. Hvem vet- kanskje nettopp du blir offer for et av mine forsøk på å være skikkelig hyggelig? Følg med og forsøk selv!

10 kommentarer til “Prosjekt: Pay it forward”

 1. Har du sett filmen ‘Pay it forward’? Taareperse av rang, fra slutten av 1990-tallet, tror jeg. Men akkurat samme prinsipp, naturlig nok. Selv er jeg selvfoelgelig engel hele tida 😉

  Alter Ego’s last blog post..Det hender. Igjen.

 2. Å ja, den filmen så jeg også. Og jeg er en sucker for slike filmer som skal få en til å gråte; jeg sipper som en unge!

  Men prinsippet er veldig fint syns jeg i alle fall.

  Delirium~’s last blog post..Velg meg en bok!

 3. GJER EIN ANNAN MANN EI BEINE

  Han kom or fjellet, skulde heim
  fekk føring ifrå Osa
  ut til Øydvinstò.
  Han var raust
  og baud betal.

  Men Osamannen var ikkje fal:

  Eg vil betala;
  eg kan ikkje nå deg
  med ei beine att.

  So gjer ein annan mann
  ei beine då,
  sa Osamannen,
  og skauv ifrå.

  (Olav H. Hauge)

  Lykke til med et godt prosjekt 🙂

  Titta’s last blog post..Fra naturens skulpturpark

 4. Flott tanke 🙂 Å gjøre noe skikkelig bra for andre kan jo kreve både planlegging, tid og forsakelser. På den andre side trenger det jo ikke koste stort. Det som blir utfordringen er vel å først velge hvem du ønsker å gjøre noe for og hva du ønsker å gjøre for vedkommende. Kanskje må du undersøke hva vedkommende trenger hjelp til?
  Filmen var forøvrig skikkelig amerikansk (sentimental, tåredryppende osv) men tanken er fin 🙂

  Beate’s last blog post..Dagene går…

 5. Jeg har vært forelska i denne tanken i årevis, helt siden jeg så Pay it forward første gangen (og grein bøtter). Nydelig film, nydelig innhold – og jeg har tro på at slike ting gjør verden bittelitt bedre. 🙂

  Tingen er å gjøre noe for noen – noe de ikke kan klare selv. Og det trenger ikke være så fryktelig vanskelige greier heller.

  Lothiane’s last blog post..Det er din dag i dag!

 6. Jeg har hatt sansen for den tanken der lenge. Det trenger ikke en gang være noe som folk veit om at blir gjort – jeg pleier å plukke søppel i parken, og tørke såperester av vasken på offentlige toaletter – den typen ting.

  Og det føles så bra!

  Eh, hei, forresten. Jeg heter Maren og kjenner ikke deg, men noen linka meg hit og jeg begynte å lese.

  Maren’s last blog post..Tro – spørsmål og svar

 7. Hauge har skreve nkre svært gode tekstar. Hugen min står aller mest til «Ei beine», det diktet
  har gitt meg so utruleg mykje…ikkje berre orda, men heilheiten, kor liva våre går og tidsklemma, der me ikkje har tid til kvarandre.
  Sleppe fram ein bil her og der kan redda dagen, men dei store tinga dei lyt ein leita lengr etter og ikkje med fortjeneste som mål.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.