Min bullshit-terskel

Bestevenninnen min og jeg har mange fine diskusjoner. En av dem er hvor bullshit-terskelen vår går. Hm? Vet du ikke hva bullshit-terskelen er, sier du? La meg forklare. Jeg har jo tross alt laget begrepet selv ^_^

Bullshit-terskel: Når du går fra å argumentere saklig, og lytte til motstanderens argumenter og istedenfor begynner å sparke vedkommende i leggen og si «Du er teit. Det der er det ikke lov å mene/gjøre/si/synes.»

Som medlem i et bittelite, ildsint parti har jeg ganske god bullshit-terskel, rett og slett fordi jeg er vant til at folk er uenig med meg, og de blir gjerne ikke enig med deg om du finner frem partiprogrammet og smeller det i hodet deres mens du sier «Teiting! Du tar feil!!!111one»

Jeg kan diskutere SV’s deltagelse i regjeringen, pensjonsreformen, AFP, norske soldater i Afganistan, løsninger på klimaproblematikk, økologisk jordbruk, lønnsforskjeller mellom menn og kvinner og tusenvis av andre temaer med is i magen, uten å hisse meg opp, uten å gå fra «gode argumenter» til «hersketeknikker, gjerne trussel om vold» uten videre.

Likevel- noen ganger snapper det også i disse sakene, særlig når man blir veldig personlig engasjert. Et av de sterkeste minnene jeg har av at noen fikk overskredet sin bullshit-terskel var da vi var satt nattevakt for de afghanske flykningene i domkirkeparken, 2006.

Det var lørdagsnatt, flyktningene hadde ikke spist på 21 døgn og hadde nettopp blitt frastjålet teltene av politiet. Vi satt med kaffekoppene rundt leiren og passet på at det ikke skulle dukke opp noen fulle nordmenn som plutselig ville «pisse på en schvarting». Da dukket det opp et par berusede frognerfruer, som masjerte rett inn i leiren og begynte å prate høylydt.

«Her ligger de altså! Også så skrekkelig de lukter!» «Fysjameg! Ja, jeg håper de DØR

Omtrent da var det at det snappet for vår flinke og ellers så samlede aktivist, Communistkickback, ikke hadde sovet på et par netter. Istedenfor å fattet geleide damene bort fra leiren, endte vi med å måtte holde ham fast så ikke han skulle bli skyld i mordet på to frognerfruer før det ble morgen.

Det min bestevenninne og jeg kom frem til etter å ha analysert bullshit-terskelen vår, var at det finnes noen temaer der det faktisk er lov å si: «Unnskyld, men du tar Helt Feil. Vekk med deg. Jeg vil ikke prate med deg før du har skiftet mening.» Rett og slett- hva slags meninger er så ille at du har lov å slutte å argumentere saklig og rett og slett bare vifte med pekefingeren din til Dumme Folk?

Her er synspunkter som går over bullshit-terskelen min:

 • «Homofili er en sykdom, homofili er unaturlig, homofili er syndig, homofile er et problem»
 • Homofile bør ikke få adoptere, homofile bør ikke få gifte seg.
 • Alle homser er pingler, alle lesber er stygge damer som ikke får seg noe, homofile er ekle, homofile ødlegger samfunnet og tråkker på meg som heterofil- kort sagt: All homofobi.
 • Folk i min umiddelbare nærhet som sammenligner det å ha et homofilt barn og det å ha et utviklingshemmet barn. «Man er jo glad i dem, men ønsker jo at det var annerledes!»
 • Alle fra folk som bruker «Homo» som skjellsord til galningene på kristenblogg.no- jeg blir like provosert uansett. Mener du dette, har jeg rett til å slå deg i hodet med Judith Butler, Fucking Åmål, The Color Purple ol til du slutter å være teit. Jeg respekterer ikke meningen din. Sorry borry.
 • Folk som mener det er greit å slå barn, eller- enda verre: Slår barna sine. Jeg har litt lyst til å lage en superhelt-liga med «Voksne som slår voksne som slår barn» Det er veldig tilfrestillende i fantasien, i det minste.
 • Dyreplageri. Ok, vi er rovdyr og har en kjøttindustri, men sulter du hunder, salter snegler og plager katter? Beklager, men vi skal ikke diskutere om det er etisk greit eller ei. Du følger med til dyrebeskyttelsen eller hilser på et balltre. Det er mulig at superhelt-ligaen skal redde mishandlede dyr, også. Jeg kjenner det er en nødvendighet.

Her er synspunkter der deler av argumentne går over bullshit-terskelen min:

Feminisme. Ja, jeg kan diskutere kriminalisering av horekunder, porno, likelønn, hvor langt likestillingen er kommet i Norge, kjønnskvotering og storparten av dagssakene uten å miste hodet. Likevel, tråkker folk over sexisme-grensen ser jeg rødt. Noen gode eksempler:

 • Folk som kaller venninnene mine horer når de går med så lite klær de vil og har sex med hvem de vil.
 • Folk som sier at kvinner som blir voldtatt var flørtete og kan skylde seg selv, de burde ikke gå ute i det korte skjørtet sitt, og de burde hvertfall ikke drikke øl og danse og sånt.
 • Klaging over at damer er for stygge til å være på TV, utseendefokus på kvinner i situasjoner der menn kunne sittet og vært Lars Sponheim-stygge uten å få en slengkommentar. Og snille dere- når ble Sponheim heitere enn Solberg? Og hvor ofte hører dere kommentarer på utseende hans kontra utseende hennes? Hm?
 • Folk som snakker om «kvinnelighet» som noe verdifullt, evig, varmt og hurra meg rundt. Et essensialistisk syn på kjønn.
 • Argumentet «Vi trenger flere kvinnelige toppledere, vi trenger kvinnelige verdier» Alle som generelt sett mener at kvinnelighet er en konstant tilstand og består av egenskaper som omsorg, empati Det beste er når de samme folka argumenterer om at kvinner som bryter med de «kvinnelige rollene og verdiene» prøver å gjøre seg lik menn og ikke har «funnet seg selv.»
 • Min personlige favoritt: «Virginia Woolf skrev jo så bra bøker at vi ikke kan regne henne for en kvinnelig forfatter.»

For å sitere Felice Newman: «Masculine=strong Feminine=weak. If you believe this, go straight to your room and don’t come out until you have read Simone de Beauvoir’s The Second Sex.» Diskusjon slutt.

Rasisme. Ja, jeg kan diskutere asylpolitikk, integrering, islam, Bjarne Håkon Hansen, kulturrelativisme og hurra-meg-rundt. Men når folk når et nivå der rasismen blir for overtydelig, greier jeg ikke mer. Eksempler:

 • En tidligere venninne av meg greide en gang å lire av seg dette utsagnet: «Det er jo ikke rart at ingen vil bo på Kambo! Det er jo bare gulinger her!» *klikk*
 • Argumenter av typen: «En person med mørk hud stjal sykkelen min. Ergo må alle med mørk hud være kriminelle.» Det er samme generaliseringsteknikken som blir brukt i debatten om guttegjengen som antastet en jente. «Guttene hadde somalisk opprinnelse. Altså må alle folk med utenlandsk opprinnelse ut av landet.» *klikk*
 • Hatvold, nazisme, argumentasjon om andre grupper som underlegne/skadelige/farlige osv- nei, jeg har ikke respekt for de meningenen. Jeg hadde Norgespatriotene løs i kommentarfeltet en stund. Jeg måtte enten mobbe dem eller se rødt. Du kan ikke ressonere med idioti.

Etter å ha oppsummert hvilke ting som går over bullshit-terskelen vår, kom vi frem til en ting. Spørsmålene ovenfor er først og fremst verdispørsmål, ikke bare politiske spørsmål. Likeverd er ikke bare noe du argumenterer for, det er noe du føler er riktig. Det kan være at jeg har rett eller galt når det kommer til løsningen på miljøkrisa eller subsidier av jordbruk. Likeverd er en ryggmargrefleks i tillegg til å være en argumentasjonsrekke.

Og hvis du nå føler deg kallet til å skrive noe grusomt rasistisk eller homofobt i kommentarfeltet mitt: Ikke gidd. Det blir slettet.

, ,

32 kommentarer til “Min bullshit-terskel”

 1. “Tenkte du trengte en oppbyggende post etter det stressende kommentarlivet du har hatt i det siste!”

  Det var det jeg visste! Alt handler om meg. ALT! 😉

  Posten din er i alle fall utrolig bra og oppbyggende ikke bare i forhold til kommentarfelt, skal jeg si deg. 😀

  Lin’s last blog post..En 16-åring og en 18-åring

 2. vi er ikke rovdyr, vi er omnivore: altetere. hadde vi vært rovdyr, kunne det ikke vært veggiser som overlevde a-ok og enda litt til på plantekost … og det er det jo! selv om det gjerne skulle vært flere 😉

  hanne’s last blog post..12|09|07

 3. Wheeey! Mye fantastisk å lese her! Jeg signerer det aller meste her, men må også tillegge (i tillegg til Juni over her når det gjelder The Secret ol.) alle mennesker som tilbyr (les: påtvinger) vidunderkurer som mirakuløst skal trylle livet mitt fantastisk. Alle som vil prakke på meg LP-kurs, Noni-juice eller hva det heter, krystallterapi, Jesusbabbel, aurakirurgi osv. og som stiller seg sjokkerte til min forsiktige avvisning av astrologi og guru-fjas osv. osv. Jeg har en laaaaaang liste over bullshit-terskel-diskusjoner omkring dette. Erfaring har lært meg at det er bedre å smile pent, klappe igjen brødsaksa og ikke ringe tilbake neste gang, hvilket resulterer i at det blir færre og færre på listen min over folk jeg orker å omgås.

  Trips & Tics’s last blog post..Björk – Army of me

 4. Flott å få ord på et egentlig så velkjent, men hittil ikke verbalført (ihvertfall ikke av meg) fenomen:-) Jeg skjønner nå at jeg faktisk ikke kan forlange av meg selv å bruke krefter på saklighet langt utenfor rimelighetens grenser.
  Men hva gjør man så med forholdet til folk/bekjente/venner som viser seg å overskride terskelen?

  Jeg har f.eks helt klart terskelen ved at folk “bekjenner” seg til livsstilsteori-besteselleren “The Secret”. Og har jo trodd at det ligger på meg å behandle emnet med respekt, og samtidig tydelig vise hvor dumt det er! VAnskelig kombinasjon. Særlig aggressiv har jeg blitt etter at to venninner jeg trodde hadde sine akademiske hoder på rett plass, plutselig taler nyfrelst og viktig om Hemmeligheten jeg kan få ta del i … De er dobbelt så gamle som deg, og jeg har vist dem din eminente anmeldelse av makkverket, men synes uansett etterpå at jeg ikke kan være fortrolig med noen som er så på bærtur.

  Seriøst: Bør man bruke bullshitterskelen til å bare anerkjenne uenigheter med venner, og gå videre som om ingenting har hendt? F.eks i tilfellet The Secret? På noen områder (som rasisme, snobberi og homofobi o.l) lar det seg selvsagt ikke gjøre, så det dreier seg kanskje om en ny slags terskel, da?

  Nå kom jeg på noe: Kanskje svaret er at de aldri burde blitt vennene mine, at de alltid har båret på potensialet og at jeg burde oppdaget det i tidlig venne-research-fase?

 5. Skjønner, ja! Jeg er den første til å si ‘deg gidder jeg virkelig ikke snakke med, flytt deg før dette går veldig galt’. Men jeg håper jo hver gang at jeg skal slippe 🙂

 6. Til livetleker:

  Men virrvarr kommer fra en riksmålsfamilie. Og jeg har gått gjennom frogner på vei til jobb så mange ganger nå, at jeg har møtt den underlige subkulturen som faktisk SNAKKER den underlige riksmålssoliolekten (noe virremors familie heldigvis ikke gjør), og de som snakker riksmål sier faktisk Snejler. Det er forøvrig de samme som i stedet for å si “Jæi”, som du, jeg og Hans Jæger ville sagt, i stedet sier “Jejj”, et ord som kun Wenche Foss burde hatt tillatelse til å bruke.

  Kanskje virre bare er hardt preget av de fesstlige sammenstøtene hun har hatt med alle frognerfruene?

  Eller kanskje vi heller skal legge skylden på å ha vokst opp i en skog med en mamma som slettes ikke er innfødt i Fredrikstad. Annen generasjons innvandrere får ofte foreldres dialekttrekk. Skal vedde på at du sa både “handduk” og “kopptua” da du var liten, – ord som ikke betyr noen ting for de fleste små fredrikstadbarn.

  marthe glad’s last blog post..Sick leave or no sick leave. That’s the question.

 7. Kjenner meg igjen i mye her, ja.

  Syns også den om at “nå har likestillinga kommet langt nok” er interessant – på et snålt vis. Eventuelt “for langt”, som også mange mener.

 8. Sniler, Virrvarr, – sniler. Du er fra Fredrikstad, og der har vi ikke diftonger. Sånn, – så var det i orden.

  Ellers tror jeg vi kan fortsette å være på talefot. Jeg leste med engstelse nedover listene dine, – men det gikk aldeles utmerket. Vi er totalt og fullstendig på linje.

  Bare si fra når jeg skal møte fram for å kaste litt oksebæsj på noen.

  hege’s last blog post..Putekrig

 9. Rasisme. Jeg kan fint diskutere rasisme med folk på et saklig nivå, men det ehnder jeg vurderer situasjonen som et håpløst tilfelle ganske snart. Hvis du ikke kan få vedkommende til å forstå at det er teit å tro at muslimene er i ferd med å overta landet ditt, at negerbarna er så søte når de er små eller at de fleste som bor eller noensinne har bodd på et norsk asylmottak har gjort det for å utnytte Norge, da synes jeg ikke en gang det er en bullshitterskel å fortelle dem hvor indelig teit du synes de er. Jeg mener noe sånt som at når du ikke kan nå frem med hvorfor det er teit å mene det de mener, er det likevel viktig at du sørger for at de vet HVOR ille du synes at deres meninger er. Kan du ikke vinne i en diskusjon, vil jeg gjerne skruppelløst kvele deres selvtillit på området ved å si noe sånt som “hvis du virkelig mener det der, da er jeg så dypt uenig med deg at jeg blir kvalm av deg, og jeg ønsker ikke lenger å sitte ved siden av deg på bussen, så ekkel synes jeg du er”.

  Rasisme gjør meg kvalm. Alle former.

  Engeline’s last blog post..fem kulinariske dødssynder

 10. Nei, Virrvarr, dei får ikkje hull. Heile skinnet trekker seg saman og dei døyr fullstendig hudlause. Det hadde vore veldig slemt om dei hadde eit nervesystem som registrerte det som smerte.

  Men rett skal vere rett, eg saltar ikkje. Eg klypper dei i to. Og det gjer eg både fordi dei et kålen og gulrøttene som ungane har sådd, og som eg hadde tenkt å ha som min eigen økologiske utransporterte miljøsupermat OG fordi dei et alle dei fine blomane som humlene treng for å overleve. Fire trua humlearter takka vere iberiasniglane sin appetitt. Hagen min skal ha så stor biodiversitet eg berre får til. Eg grev opp små bitar grøftekant og tar med heim, og vernar om.
  Sniglane skal ikkje få øydelegge alt. Dei skal få vere der, men då må dei haldast i sjakk, ellers forsvinn sommarfuglane og humlebiene og stjerneskjermane.

  Avil’s last blog post..Hei sveis

 11. Jeg ser gubben har outet meg som en som dreper snegler med salt, jeg må redde min ære her: Jeg salter ikke snegler. Salt er gift for jorda og plantene i hagen min. Snegler dreper jeg raskt ved å klippe dem i to.
  Og jeg dreper heller ikke alle snegler, faktisk nokså få. Boasnegler får leve i fred i kompostbingen min (de hjelper til med å omdanne komposten til jord + at de spiser småsnegl og snegleegg).
  Men ser jeg en brunsnegl (iberiasnegl) er jeg raskt ute med saksa. Uten hemninger.

  Ellers gjør det jo ikke noe å stå på hver sin side av noen bullshitgjerder. Jeg liker deg selvom om du synes synd på sneglene. 😉

  Lene’s last blog post..Ramsløksmør

 12. Å, så fint. Nå ble jeg oppmerksom på min egen bullshit-terskel. Og jeg tror nok den ligger ganske likt som din flere steder.

  Og for all del, det følgende er overhodet ikke ment rasistisk. Men det bor en del vietnamesere på Kambo, flere enn i andre bydeler i Moss, tror jeg. Min klassevenninne fra Verket visste ikke forskjellen på Vietnam og Kambo da hun var liten. Om noen spurte hvor hun hadde vært i helgen, kunne hun svare at hun enten hadde vært i Vietnam, eller på Kambo, hun var ikke helt sikker, for det var jo vietnamesere begge steder.
  Nå er det jo også slik at når hun var på Kambo, var hun som oftest på besøk hos vietnamesere, men jeg synes det er ganske fint likevel.
  Og dte er ganske fint å bo på Kambo også.

  Kafonga’s last blog post..Sommer? Sommer!

 13. Avil og Dad in Law: Jammen! Sneglene smelter! De får HULL! …………..mulig jeg som ikke er hageeier ikke har et sånt forhold til snegler. Og det er et av yndlingsdyrene mine. Ok, sneglebiten er kanskje litt irrasjonelt. Men! Det er trist å etse hull på små, bløte dyr. Som prinsipp. ( I <3 snegler. Klynk.)

  Maren: Takk-takk! Er det ikke deilig å være enige?

  Rullerusk: Ja! Kverulanter og kranglefanter er ikke verdt tiden din! Go deg!

  Abre: Det synes jeg var et fint innspill om respekt! Og ja, vi kan nok absolutt fortsette diskusjonene! Men Sponheim? Ajaja. Godt smak ikke er et kriterie!

  Mihoe: Seriøst? Jeg hadde virkerlig håpet at det bare var meg! Nå kjente jeg at jeg ble enda mer indignert. Det utsagnet er feil på så mange måter.

  Sissel: Høres ut som om du har kommet frem til en god mestringsstrategi i sånne diskusjoner. For det er jo faktisk lov å sette strek når ting blir for dumt. Jeg husker jeg hadde en diskusjon med en jeg gikk på skole med og etter et par lange runder kom vi frem til at ja, hun syntes noen mennesker var mer verdt enn andre. Da skjønner man at man ikke kommer videre.

  Sigrun: Nydelig eksempel og problematisering, og velkommen hit som kommentator!

  Kristin: Au, godt poeng. Og stygg historie. Jeg synes sånne eksempler er så innmari triste, det viser hvor flinke damer kan være til å opprettholde samme mekanismen som holder dem nede, også. Au.

  Lothiane: Det er lov å ha lav terskel. Det er litt sunt, også.

  Sandra: Au- rasistisk familie er kjipt! Jeg er i slekt med et par av dem som har homoutspillene over, og det er sånn «Hysj! Gå et annet sted! Hjelp!» Ellers- velkommen hit som kommentator!

  Sif: Ja, men det er litt både og. Jeg har problemer med å respektere at folk mener ting som tråkker på store grupper med mennesker. Ja, folk må få lov til å mene hva de vil og jeg vil slåss for det prinsippet. Men jeg sliter med folk som faktisk mener at f.eks folk av annen nasjonalitet er underlegne dem. Da går det noe i null inne i meg, og jeg kan respektere dem som mennesker, men ikke det dusteriet de mener som mennesker. Skjønner?

  Lin: Tenkte du trengte en oppbyggende post etter det stressende kommentarlivet du har hatt i det siste! Nå linket ikke jeg til noe av det du skrev, rett og slett fordi jeg ikke ORKER å lede trafikken over hit.

  Hm, folk som har slått barn og funnet ut at det er dumt er i en litt annen klasse, ja. Enig i det. Det er det samme med folk som har ment dumme ting for så å skjerpe seg. Men sånne Carl I Hagen-utspill om vold mot barn gir meg bakoversveis. Mjæææk.

  Og forresten! Se! Jeg har overskudd til å svare på kommentarer! Hvor kult er ikke dét? I <3 leserne mine.

 14. Jeg salter uten hemninger snegler, og det tror jeg nok svigermoren din gjør også. Prøver å unngå å torturere barn og små hvalper 😉

 15. Nå fikk jeg lyst til å komme med en kjærlighetserklæring her.

  Dette var vanvittig godt å lese. Og greit for meg som har prøvd å argumentere i et par dager nå. Det var ikke før jeg slettet (modererte) en trussel at folk så ut til å roe seg og skjønne at det finnes grenser.

  Fine, fine Virrvarr med hodet og verdiene på rett plass. Selv om vi ikke har identiske terskler på alt (For meg betyr det f.eks. noe at den som har slått barnet sitt vet at det er galt og ønsker hjelp. Da blir jeg heiagjeng istedet.)så var det ikke ganske så likt.

  Lin’s last blog post..Jeg vet hvem som tipset Perez

 16. Jeg er enig med Rullerusk i at kverulanter uansett tema godt kan være på en sånn liste. Å argumentere og provosere så lenge man kan finne på noe å si, for så f. eks. le og si ‘jeg bare tuller – jeg skulle bare se hvor sint jeg kunne få deg’ er noe jeg blir veldig sliten av.

  På den andre siden har jeg hatt mange fine diskusjoner med mennesker som har et helt annet verdisyn enn meg. Det dreier seg da som regel om diskusjoner der vi respekterer ulikhetene oss i mrllom og ikke diskuterer for å vinne. Sånne diskusjoner liker jeg. Da lærer jeg noe hver gang. Nei, man respekterer ikke nødvendigvis verdiene de har, men må da respektere det menneskets rett til å ha de verdiene?

 17. EG er enig i det meste.
  Men me har eit tema me aldri må snakke om saman, Virrvarr. Og det er sneglar.
  For eg har bullshit-terskelen min akkurat der og. Og er merka eg blei sånn der svimmel og ropete i skallen då du ville slå folk i hovudet med balltre om dei salta sniglar.

  Eg skal ikkje argumentere eller seie noko. Eg vil berre komme til å angre. Hoppe over, hoppe over.

  *tapper*

  Avil’s last blog post..Hei sveis

 18. Bravo! Jeg er enig i mye du sier her og det var fint å lese 🙂

  Jeg har desverre en rasistisk familie. Men jeg kan ikke akkurat sparke bestemor og mamma i leggen. Da velger jeg heller å si klart i fra at når jeg er i nærheten får de ikke lov å komme med rasistiske bemerkninger. Det er til å bli flau av.

 19. Sterke meninger, dette var artig lesing, Virrvarr! 🙂

  Alle har nok en slik terskel, selv om det kan være ulikt innhold… Noen ganger er min terskel veldig lav.

  Lothiane’s last blog post..Dronningsex

 20. Var mye du skrev her som fikk meg til å gnisse tenner og ønske meg denne super-ligaen din.

  Men er ikke kvinner verst til å kritisere utseende til andre kvinner? Jeg husker jeg hadde vært med mamma og noen venninner på 8.mars møte, og hva de snakket om på vei hjem var den kvinnelige foredragsholderen hadde på seg, og null og niks om hvordan det var å være eneste kvinne i styrerommet og kampen for å nå dit.

  Jeg sitter den dag i dag og tenker på hva sønnen til hun ene da fikk med seg for kvinnesyn videre.

  Kristin’s last blog post..Info om Datter av Vinden

 21. For en hææærlig post!

  Slutter meg til det aller, aller meste.
  Også jeg har irritert meg grønn over disse kvinnelighetsessensialistene (klarte jeg å skrive det riktig?).
  Kopierer en episode fra egen blogg:
  “Jeg tenker på en samtale jeg hadde med en ung mann på en fødselsdagsfest for noen år siden. Han fortalte om en ferie han hadde vært på i Thailand, der gutta hadde vært på bar og sett på noen lekre dansende damer.

  Trodde de.

  Den unge mann var veldig skuffet, for da han etter ferien hadde sett et TV-program med Erik Diesen fra baren han hadde vært på flere ganger, kom det fram at de dansende “damene” var menn. Som god feminist måtte jeg jo spørre min samtalepartner hva problemet hans egentlig besto i: Var han da ikke bare ute etter å se på kropper, for var det ikke slik at han hadde en kjæreste? Var han interessert i “damens” livshistorie? Eller på leting etter en kvinnelig essens i dypet av en danser(inne)s sjel?

  Han hadde ikke noe svar på hvorfor han følte seg lurt. Og jeg gikk nok en gang hjem fra fest uten å ha blitt noe klokere på menn.”

  Og vedr. det du sier om å slå barn, så har jeg som livslangt prinsipp å ALDRI håndhilse på noen jeg vet har slått barn (noe jeg selvsagt bare har opplevd svært sjelden).

  Sigrun’s last blog post..En sak for Barneombudet

 22. Klart man kan nå den terskelen, jeg gjør det med jevne mellomrom og jeg har en liste, akkurat som deg.
  De fleste gangene bare forlater jeg tema og setter strek – jeg orker ikke bruke tid og energi på meninger jeg syns er bullshit. Når det gjelder mennesker jeg kjenner til, så sørger jeg for å ikke bevege meg inn på tema en gang 🙂

  Ellers så har vi verdens største rasist nordpå, han hater “svartinger”, men har aldri møtt en – langt mindre snakket med en. Jeg husker han fra da jeg var ungdom, og det sier seg selv at man har et litt slitsomt utgangspunkt når man skal diskutere innvandringspolitikk.

  Sissel’s last blog post..Om å regulere andre med frykt og trusler

 23. Jeg er enig i at man ikke kan diskutere verdier. Det er vel nettopp det verdier er: grunnleggende synspunkter som ikke kan begrunnes i noe annet, og som dermed heller ikke kan diskuteres.

  Og som du er inne på: noen ganger respekterer man ikke andres verdier og synspunkter. Og det er helt i orden. Det trenger man ikke gjøre. Egentlig tømmer man begrepet “respekt” for mening hvis man påstår at man respekterer grunnleggende synspunkter som man selv regner som gale.

  Ellers er det jo greit å få konstatert at jeg ikke har noen av de synspunktene som går over terskelen din, slik at vi kan fortsette å diskutere i framtida uten å være redd for at noen mister hodet. 🙂

  (Men Sponheim er nå kjekk, da).

  abre’s last blog post..Langsom tid

 24. Synes også vi kan legge til folk som bare vil provosere deg og ikke vil ha en seriøs meningsutveksling til lista over personer det er lov å sparke på leggen og si “gå bort” til. Som jente som har fått stempelet “tøff feminist-dame” på meg har jeg blitt mye utsatt for gutter som vil “diskutere” feminisme med meg på fest eller på byen, dvs si provoserende ting og se om jeg blir sint så de kan få seg en latter på min bekostning. Disse gutta får tydelig høre at lyden av boblene i ølen min er betrakelig mer interessant å høre på enn “argumentene” deres.

  Rullerusk’s last blog post..Skjønnhet utenfra

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: