Det er godt å være naken

Jeg har vokst opp i Østfold, og kjente bare Frognerbadet av omtale og fra DeLillos sang ved samme navn:

Dette ække snakk om nostalgi. Solen skinner og det er fryktelig varmt. Jeg har en pose med et håndkle i, og en badebukse det var flaks at jeg fant. Jeg slikker på en splitt mens jeg runder Matisen, og spiser opp resten av det gule på isen, mens jeg parkerer sykker’n utenfor Frognerbadet….

Mr. Jackson, derimot. Han er innfødt osloenser med inngrodd skrekk for saltvann, tang og tare. Faktisk er han like begeistret for vann som den forrige katten min og det å dra på badetur krever en del forhandlinger. Vann er jo som kjent vått. Frognerbadet, derimot. Der badet han da han var liten. Det er tredve grader ute, og temperert klorvann kan gå. Muligens. Kanskje. Okda. Det er så avsindig varmt.

Jeg hadde badet i utendørs svømmebaseng før. Kanskje det var all huden som gjorde meg så sjokkert? Overgangen fra køen ved billettluken til garderoben inne i badet? Her står vi påkledde, anstendige, sminket, med håret oppsatt, sommervarme og adskilte.

Vi går påkledde og adskilte inn i garderoben, og plutselig er det som om intimsonen smelter. Jeg står side om side med folk ved garderobeskapet; en gammel mann, en asiatisk utseende ung dame, et lite barn, en feit fyr, og vips- så forvandles de til hud, hår, strekkmerker og ulekkert badetøy.

En eldre herremann som ville glodd stygt på klærne mine på bussen formerlig vifter rundt på snopp og slengballe mens han sprader i dusjen. Det løper nakne unger av begge kjønn mellom mamma og pappa som dusjer i hver sin del av garderoben. En fembarnsmor slipper løs valker og hengepupper i en sliten badedrakt hun har trukket så vidt over knærne.

Et eller annet sted i skogen av uvesentlige, usjenerende kropper skjønner jeg at jeg er ganske så naken selv også. Jeg står i undertøyet i en stor forsamling og jeg er ikke redd.

Vi plasker over i bassenget og alt er skinnende blått. Blå himmel, blått vann, blå detaljer. På vei ut i vannet skjønner jeg hva det er som er så avsindig annerledes. Jeg er ikke tenåring mer. Sist gang jeg spankulerte uanstrengt og avkledd på et badested var før jeg fikk pupper. Lenge før jeg fikk pupper, når jeg tenker meg om.

Jeg husker følelsen av å stå rygg mot rygg med en venninne og trusetrikse-bh-trikse-skifte fort-fort bak et digert badelaken før vi beinfløy i vannet så ingen skulle se oss i bikini. Magen inn. Puppen frem. Rumpa ut. Lag trutemunn når de volleyballspillende guttene ser din retning. Så lenge du hadde vann til halsen var du fri og avslappet, men veien mellom strandlinja og håndkle var helvete.

Nå er jeg avkledd, korthåret, bolledeighvit, lubben og lykkelig uanstrengt sammen med masse andre nakne folk. Du ser ikke din egen utilstrekkelighet for bare mangfold på Frognerbadet. Likevel – de 16-årgamle jentene er absurde. Der sitter de slanke, solbrune og nervøse og dekker seg livredde med store håndklær mens Tante Tjukk ved siden av dem veller ut i hele sin toppløse transcendens.

Jeg vet de er redde for at noen glor stygt på dem. De kropper seg, skotter engstelig fra side til side og haler inn slanke mager for å se enda tynnere ut. De skjønner ikke at alle Frognebadets kikkere har festet blikket på bartemannen i Borat-bikini og at den centimenteren de har med fett på magen ikke er synlig for andre enn dem selv.

Jeg svømmer, slikker sol og har «glemt» kroppen min. Det er godt å være naken. Det er deilig å tillate kroppen å være den fysiske manifesteringen av meg, ikke en gjentstand for aktiv bedømmelse og fordømmelse til enhver tid.

Jeg liker den hvite buen som er magen min, den melkehvite veien som er fjellet av lår, de lyse armene og de myke hendene. Ordene mine går fra å forklare hvor mislykket kroppen min er i sammenligning med et pornoideal og begynner å nærme seg et prospektkort-beskrivelse.

Mr. Jackson stresser rundt og prøver å unngå at den skummetmelksfarvede huden hans blir tredjegradsforbrenningsrød. Han mumler et eller annet på vei ut i vannet om at «Mad Dogs and Englishmen go out in the Midday Sun».

Jeg ligger helt stille i vannskorpen og flyter mens kjærestepar kliner, unger stuper, bestemødre synkronsvømmer og tenåringsgutter har vannkrig. Jeg som har tilbragt så mye tid med å være redd for å bli gammel og stygg. Hvem hadde ant at man egentlig blir gammel og trygg?


20 kommentarer til “Det er godt å være naken”

 1. Så herlig innlegg, ramlet over det vet en tilfeldighet når jeg googlet badelaken :0)
  Håper sommervarme og badetempraturer snart inntar Osloby!

 2. Om lag når kjem ein til den alderen? Eg er 21, og har ikkje vist meg offentleg i mindre enn bukse og t-skjorte på mange år…

 3. Hva er det Mary Smirch skriver i kronikken sin til “the class of 1997” (aka the sunscreen song)?

  “Love your body. Don´t be afraid of it or what other people thing of it, it´s the greatest instrument you´ll ever own. Dance.”

  Og bad!

  astrid’s last blog post..Et lite knurr

 4. Mm.. valker! Herlige skildringer, snuppa;D
  Du er super(duper-kallevalle-vuper-kallevalle-vinkel-stinkel-stuper)flink jo! Ok, kort sagt: veldig bra! *disser med lårene i hyllest til deg*

 5. Jeg tror det er en nokså undervurdert aktivitet blant mange av oss – det å være naken. Jeg har hvertfall oppdaget noe som ligner en følelse av den ultimate frihet….

  Prøv det 🙂

  Kristin’s last blog post..Fersk naturist

 6. En herlig beskrivelse og så til de grader gjenkjennelig. Om jeg ikke er så gammel enda, så er det deilig å kjenne at jeg er trygg – og fin på min spesielle måte 🙂

  Kristin’s last blog post..Fersk naturist

 7. Da jeg var liten og da jeg var tenåring spesielt var jeg forferdet over de gamle (sikkert folk fra 25 og oppover) som kunne velte rundt på stranda med strekkmerker og valker og sole seg toppløse med slengpupper og klø seg på innsiden av låret i *full offentlighet*.

  Nå derimot er det som du sier: Man ser ikke sin egen utilstrekkelighet pga alt mangfoldet. Man kikker rundt seg og oppdager at man med sine egne “feil” passer fint inn sammen med alle andre. Og så kan man pirke litt i hengemagen og le og smøre solkrem på strekkmerkene på lårene og egentlig ikke bry seg sånn veldig. Jeg er sikkert en sånn en som tenåringen i meg ville forferdets over.

  Joda – det er sannelig godt å bli gammel 😀

  Delirium~’s last blog post..Grønn av misunnelse

 8. “mens Tante Tjukk ved siden av dem veller ut i hele sin toppløse trancendens.”

  Jeg elsker spissformuleringene dine Ida og ler så jeg faller av stolen.

 9. Så herlig! Jeg har også begynt å gi faen. Er det varmt, så er det varmt.

  Og jeg lurer også – er du ute fra De Lukkede og Låste Dørers Anstalt? Det er jeg. Det mest kreative jeg klarte å gjøre der inne var å løse kryssord. Og jeg er ikke så veldig kreativ her ute heller.

  Energien sitter i armer, bein og mage, men ikke i hodet. Jeg klarer ikke å gjøre noe!

  Vel vel. Jeg ville bare fortelle noe. Vi høres. Bad mer.

  Klem klem klem

 10. Jeg er saa utrolig enig med deg! Da jeg bodde i tigerstaden oppdaga jeg ‘hoeyresida paa Huk’ og min verden ble med ett mye bedre.

  Veldig godt aa hoere at du blir ‘gammel og trygg’ i stedet, Virrvarr 🙂 Og godt aa hoere at du koser deg i tigerstadsommeren. Det hender jeg skulle oenske jeg var der i stedet for her.

  Alter Ego’s last blog post..Den skal tidlig krøkes – samme hvor man bor!

 11. 😀

  Dette var godt å lese! Kropp kan være så sliiitsomt noen ganger, det er godt å kunne være glad for at kroppen fungerer, og glad for at man slipper å bekymre seg for den.

  Selv om det plaskregner i dag, så håper vi det går raskt over og at sola kommer tilbake!

  Fortsatt god sommer!!!

  Cat’s last blog post..Jeg er en ball

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: