Hvordan overleve legevaktbesøk

Ah, Oslo Legevakt. Du skyndter deg ned med taxi siden du har utrolig vondt, og ender opp med å sitte tre timer i kø for å få komme inn i samme gang som legen , for deretter å få sitte en time i kø før legen tar deg inn, en time i kø for å ta røntgenbilde og en time i kø for at legen skulle se på røngenbilde.

Noen er mer drevne ventere enn andre. Min favoritt var en gammel mann som hadde klok av skade pakket picknick-kurv, termos, pledd, lesestoff, smertestillende og en pute til å ha i nakken. «Det hender det tar litt tid, og kan man jo ha det koselig mens man venter», sa han og delte ut varme vafler og ballerinakjeks til småjenter med øreverk og joggere med forstuede ankler.

Dette gav meg idéen til et slags «legevakt- survival kit», som består av en del du har stående ferdig pakket til enhver tid. Jeg deler det geniale systemet mitt med dere, kjære lesere, slik at dere enklest mulig kan få en mer behagelig venteromsopplevelse. Følg med:

Legevakt-overlevelsesutstyr:

Det er bare å innse det: Vi blir syke av og til. Vi snubler i trapper, får rare hevelser og utslett, akkutte smerter og skumle symptomer på rare tidspunkter du ikke kan ringe fastlegen på. Her er tingene du trenger å ha liggende klart i ditt «førstehjelpsskrin for å overleve helsevesenet».

 1. Pledd. Drar du på legevakten når du føler deg pigg og opplagt? Nei. Du drar dit en sen vinternatt når du har 40 i feber og hoster som styggen sjøl. Den lungebetennelsen blir ikke bedre av at du hutrer på et venterom i fem timer.
 2. Pute(r). Du kommer garantert til å ville sove eller legge deg ned.
 3. Smertestillende. Sykepleierne har ikke tid til å hjelpe deg, og kommer til å mistenke at du er en narkoman skrulling som vil selge pillene langs Akerselva om du ber om noe sterkere en Paracet. Ta med ditt eget dop så du holder deg gående til legen får se deg.
 4. Nesespray. Hvis du er forkjølet når du drar ned, vil opplevelsen garantert bli bedre av å få puste.
 5. Ispose. Du kommer til å måtte vente hundre år på å ta røntgen av den armen.
 6. Varmeflaske. Varme virker stressdempende og smertelindrende, og du kan fylle på nytt varmtvann på sykehusdassen. Lindrer alt fra ryggplager til øreverk mens du venter.
 7. Lesestoff. Fordi Oslo Legevakt ikke har så mye som et gammelt Se og Hør-blad på bordene sine. Er du heldig, har noen glemt et VG alle slåss om. Fyll skrinet med tegneserieblader, pocketbøker, og kjedelige papirer du vet du burde lese, men ikke har ork til å se på ennå. Etter sju timer i den sofaen leser du telefonkatalogen med stor interesse.
 8. Spyposer. Nei, pasientene som kaster opp kommer ikke foran i køen. Du konkurrerer med folk som har sprukket blindtarmen og stukket ut øyet.
 9. Godis. Du kommer til å synes så synd på deg selv. Pakk kjeks, løsvektgodis, snacks, pottis og sjokolade nok til å fore en barnebursdag.
 10. Vannflaske. Nei, det er ikke drikkeautmat der. Nei, ikke en gang en av de vanndispenserne med minikopper til. Du må sørge for ditt eget væskeinntak.
 11. Elektronisk underholdning. Ta med deg mp3-spiller, DS’en, den gamle Gameboy’en, og en gammeldags kortstokk hvis du vil ha nye venteværelse-venner.

Bitter? Hvem? Jeg? Neinei, jeg hadde det utmerket på legevakten mellom halv syv og halv ett i går natt. Ohyess.

, ,

21 kommentarer til “Hvordan overleve legevaktbesøk”

 1. Legg legevaktene ut på anbud, så sørger markedet for at de som gir så dårlig tilbud ikke overlever.

  OK, litt overdrevet, men det er sånn det går når man har monopoler.

 2. Legevakten i Sandefjord er ikke så mye bedre:
  http://www.sb.no/article/20080718/NYHETER/477554237

  Og på legevakten i Tønsberg satt det en 14 år gammel jente hvor du kunne se at armen var brukket. Hun hadde sittet der i fem timer _alene_ uten å få noe smertestillende.

  Da jeg var på legevakten med blindtarmbetennelse, tok det heldigvis ikke så lang tid. Kanskje sånn tre timer ellir noe.

  Ingrid’s last blog post..Til de tre leserne mine

 3. sist jeg satt på legevakten, med håndjern og hundebitt, gikk det merkelig nok ganske raskt 🙂

 4. En arbeidskollega som fikk kappet av seg en finger, ble kjørt til legevakta med fingeren i en pose. Han satt der i mange timer, og fikk så høre, da han endelig kom inn, at hadde han kommet før kunne de ha sydd på fingeren igjen. O-yeah!

 5. Mine erfaringer med Oslo Legevakt – både på egne vegne og med barn – er så totalt annerledes (les: positive) at jeg tror jeg bare holder kjeft, siden det later til å være opplest og vedtatt at dette er et grusomt sted.

  Tehme Melck’s last blog post..Dagens post (nesten)

 6. Godt skrevet! Men de private legevaktene – er mye hyggeligere og mer delikate enn den kommunale, og du kommer langt raskere inn til undersøkelse og behandling der. Men det koster! Sist ca. 500 kroner ved første besøk, så ca. 350-(eller var det 250? ved andre gangs besøk, vel og merke hvis det gjelder samme diagnose som første gang..) Vet ikke jeg, men pledd er ganske dyrt, det samme er alle de andre remediene du anbefaler, så visst man ikke spesielt er selskapsyk og elsker ha picknik på legevakten så lønner det seg kanskje heller å gå til en av de lekre private i stedet for den kommunale? Beklager at jeg kommer med slike sure oppstøt til en god blogg:-D

  Viktor Viktorsen’s last blog post..Oversikt over sosialhjelpsutbetalinger

 7. …men har du vært på overvåkningen?! I 5. etasje. DET er ganske ille det også, men det har de i det minste vann samt verdens vondeste kaffe. Som er hendig siden de gjerne vil holde deg der i uendelig mange timer (jeg klarte å krangle meg vekk fra å sove der, og derfor stod det i papirene mine at pasienten insisterte på å reise hjem [slik at de kunne toe sine hender hvis jeg skulle dø liksom])

  Håper du har det bedre nå og at de i det minste hadde noen svar der 🙂

  Delirium~’s last blog post..Dr. Horrible

 8. ååå, vakre minner fra legevakta…
  Husker flotte timer etter fylleskade hvor jeg ble nekta å ha beina på bordet (skoa var av og foten var i ferd med å hovne) – Det tok sin tid og de glemte meg på gipsstua og hadde ikke vennene mine savnet meg så hadde jeg vel sovet til dagen etter… Husker den gangen de holdt meg på venterommet i 4 timer fordi de ikke trodde jeg var syk, det ble innleggelse på sykhuset av det gitt. Og best av alt, den gangen jeg var så lysømfintlig at jeg til slutt satt meg i en krok med to! jakker over hodet (dette var på øyeavdelingen på sykehuset etter at jeg hadde vært i vanlig legevakt først), det jakkeoverhodet trikset funka forresten, kom plutselig inn gitt!

  Takk for flott overlevelsespakkeide, helt genial 🙂 Eneste som mangler er laptoppen så man kan blogge om opplevelsen sin 😉

  God bedring!

  moseplassen’s last blog post..Villbringebær – Rubus idaeus

 9. God ide, Virrvarr. Den er notert.

  Selv har jeg aldri vært der for min egen del, men du aner ikke hvor mange ganger jeg har sittet der med den eldste ungen min, det lille ørebarnet som hadde det vondest i hele verden. Og hun kom alltid inn sist. De jeg hata mest den gangen, var gutta med hund. De som kom inn på legevakta fulgt av en uniformert politimann. I sin forvirrede tilstand hadde de snubla og falt, vrikka et ben eller fått et kutt, vært i slåsskamp eller noe annet som ikke ligna på øreverk en gang. De spaserte rett inn, mens spritdunsten lå som en hale etter dem. Sorry, men jeg hata dem høyere enn dattera mi gråt over det vonde øret sitt.

  Og noe survival kit tenkte vi aldri på.

  Hege’s last blog post..Flopper Rygge?

 10. Jeg har aldri vært på Oslo Legevakt. (Bank i bordet!) Visste ikke at det sto så ille til i hovedstaden.
  Hvorfor fins det ikke engang vann og lesestoff der?
  (Men artig skrevet om en kjedelig opplevelse.)

  cox’s last blog post..I see Dead People (‘s Books)

Legg inn en kommentar

%d