På filosof-fylla med Kant, Rand og bartesam

Det var en gang jeg endte opp på bar sammen med Nietzsche, Kant og Ayn Rand. Jeg innrømmer det; jeg går for sjelden ut, og når jeg først gjør det, er det gjerne på små, suspekte, brune puber sammen med avdøde filosofer. Jeg er jo avholds appåtill, og døde filosofer, folkens- de er drevne i drekker’n.

Det vil si- Hume er den mest drikkfeldige jeg har vært på pub med. Rand sjekket vinkartet, sutret over dårlig utvalg, kranglet med bartenderen og smakte på et utall varer før hun bestemte seg for en tørr hvitvin.

Kant diskuterte frem om tilbake om det var pliktetisk forsvalig å drikke seg sørpe full til Nietzsche sparket ham på leggen og ba ham bestemme seg. Enden på visa var at Kant ble påtvunget en Bloody Mary av filosofen med den schvære barten som mumlet noe om «herremoral». Selv skulle Nietzsche ha kakao med krem og bananlikør; han nektet seg ingenting, selvfølgelig.

Jeg fikk karret til meg en Pepsi Max før vi fant bordet vår. Dette er «irc-loggen» fra selskapet, her gjengitt spesielt for Roteloftets lesere.

Virrvarr: Såh. Det er jo ikke ofte vi går ut sånn. Noen forslag til hva vi skal snakke om?

Kant: Menneskets plikt til det gode?

Rand: Åhværsåsnilla. Vi har ingen «plikt» ovenfor andre enn oss selv!

Nietzsche: Vi har ikke noen plikt der en gang! De svake har plikter ovenfor de sterke fordi de svake er for feige til å leve uten! Flytt deg, Kant! Rumpa mi og jeg trenger litt lebensraum!

Kant: Selskapet har TYDELIGVIS ingen forståelse for det gode.

Virrvarr: Jeg tror dere har en filosofisk uenighet her, jeg. Et skritt tilbake: Hva er en god handling, for eksempel?

Kant: Det er en uegoistisk, rasjonell handling. Du kan beregne deg frem til det selv: Kan din handling bli en lov som gjelder alle? Da er den god. Kan den ikke? Da er den ikke god.

Rand: Vås. Den gode handlingen er en rasjonell, egoistisk handling.

Kant: Jaha, kjære Ayn? Det er rasjonelt egoistisk å snike på trikken, for eksempel. Hva ville skjedd om alle gjorde det?

Nietzsche: Jeg sniker på trikken så mye jeg vil!

Rand: Individet er det viktigste. Den viktigste personen i verden er deg. Du skal ikke bekymre deg for hva slags dumme valg eventuelle andre individer foretar seg når du sitter på trikken. Ditt liv er ditt ansvar. Deres liv er deres ansvar. Hvis alle passer på seg selv og er rasjonelle individer, blir alle passet på. Det er en enkel formel.

Kant: Vel, alle passer ikke på seg selv.

Rand: Så synd for dem.

Nietzsche: Skål, jenta mi!

Rand: Jeg foretrekker å være idealistisk på menneskehetens vegne. Jeg vil ikke ha svake, irrasjonelle, religøse tapere. Jeg vil ha helter og heltedyrkning. Rasjonelt egoistiske helter. Helter som bruker fornuften til å forme verden etter sin vilje.

Kant: Vel, du er motbydelig.

Nietzsche: Amen i kjærka.

Rand: Unnskyld, men var ikke du nettopp enig med meg her?

Nietzsche: Delvis. Ja til egoisme. Føkk fornuft.

Virrvarr: Ah. Her har vi funnet en sentral motsetning, folkens.

Nietzsche: Fornuft er for dem som er for feige til å våge det umulige, skal jeg si deg! Fornuft er en illusjon! Fornuften er suttekluten slavemennesket klamrer seg til om kvelden! Overmennesket lever av instinkt, av vilje, av å følge impulsen i øyeblikket. En rasjonell egoisme er ingen reell egoisme. Det er ingen narssisistisk overgivelse til lyst og perversjon! Det er…

Kant: Du har barten full av krem.

Nietzsche: Det er fordi jeg er hevet over dere. Nam nam.

Rand: Uten fornuft er mennesket bare et dyr. Det er fornuften som har bygget den sivilisasjonen vi har i dag.

Kant: Nåh. Fornuften er ikke det eneste som skiller oss. Vi har også følelser, og det er minst like viktig. Vi har tro. Tro på Gud, på det gode, på samfunnet, på plikten…

Rand: Vel, det føleriet har heldigvis ikke fått lov til å styre så mye av samfunnet etter din tid, Immanuel. Dagens opplyste informasjonssamfunn er styrt av fornufstmennesker, som forsker, fatter rasjonelle avgjørelser og ikke «tror», men vet.

Kant: Det vil jeg ikke si! Verdispørsmål er viktige!

Rand: Ble denne vinen laget fordi noen følte rundt? Nei. Fordi noen brukte fornuften sin og laget et… et greit produkt. Er jernbanen et produkt av tro og følelser? Nix. Når du sitter og lurer på om du kan snike på trikken, burde du heller spørre deg selv hva slags filosfi det var som gjorde den trikken mulig!

Nietzsche: Dere er noen slavetapere, begge to! Du av fornuft og lille Kant av tro. Hva er så galt med å være dyr? Vi bør bestrebe oss på å finne det dionysiske, kollegaer! Vinguden er veien, sannheten og livet! Det er en grunn til at vi møtes over et glass og ikke på en byggeplass eller i et bedehus: Vi trenger rus. Vi lengter etter rus, etter oppheving av det rasjonelle!

Kant: Alt med måte.

Nietzsche: Ti stille og DRIKK, slave!

Kant:

Rand: Jeg tror vi bare får bli enige om at vi ikke er enige i noen spørsmål.

Virrvarr: Nja. Her er jeg uenig.

Rand: Jaha?

Virrvarr: For eksempel er du og Kant på parti når det kommer til spørsmålet om hvorvidt mennesket har fri vilje. Godeste Immanuel her er den første som forsvarer dét i filosofihistorien.

Kant: Fri vilje, ja!

Nietzsche: Muahahahhahha! Viljen er ikke fri. Viljen går dit viljen vil!

Rand: Du snakker om viljen som om den var en slags seig naturmakt som festet seg i større posjoner hos noen individer enn andre, og at det var like vilkårlig som at noen har mer hår?

Niezche: Jeg har masse vilje OG masse hår. Den som har størst bart er best!

Rand: Eh. Fordi?

Nietzsche: Fordi jeg sier det!

Kant: Poeng til deg, Ayn.

Virrvarr: Men Rand: På den andre siden deler du og Nietzsche kritikken av kristendommen, og av religion som sådan, selv om dere er uenige i hva som er alternativet.

Nietzsche: Kristendommen er en sykdom, Gud er død og Jesus er en pingle!

Kant: Jeg føler meg ikke helt bra, jeg heller.

Rand: Herlig, Bartesam! Skål på det!

Virrvarr: Jeg tror også dere er på langt nær enige i fordømmelsen i dumme mennesker som ikke tar ansvar for eget liv, at svakhet rett og slett er..uetisk?

Rand: Ja, er vi ikke egentlig det? Mennesket skal være noe bedre enn en svak, altruistisk svekling!

Nietzsche: Jeg driter i hva «mennesket skal». Jeg bare er noe annet enn en svak, altruistisk svekling!

Kant: Dette begynner å bli litt mye for meg. Du finner ikke noen fellestrekk mellom MEG og den gale tyskeren med barten?

Virrvarr: Ehm. Altså. Hm. Veel…Dere er tyske, begge to?

Kant: Bah! Jeg er da fra Øst-Preussen!

Virrvarr: Nei, da så.

Nietzsche: Skal vi snakke sånn, er jeg strengt tatt fra Weimar. Alle tyskere er fra en rar, liten tysk delstat, dummen.

Rand: Detaljer, detaljer.

Jeg skal slippe dere for hvordan diskusjonen gikk da de begynte å diskutere sex, kunst, kjærlighet og fotball. Hvis du hang med så langt, er du kanskje intressert i at jeg ble insiprert til filosofiblogging av dette innlegget hos Onar Åm av alle mennesker. Hvis du hang med OG likte det, har du kanskje idéer til hvilke avdøde filosofer jeg burde gå på pub med neste gang?

, ,

25 kommentarer til “På filosof-fylla med Kant, Rand og bartesam”

 1. Haha. Dødsrå innlegg! Jeg er nok enig med godeste Kant som den kantianeren jeg er. Men jeg har også en “svakhet” for Nietzsches tanker og skriblerier. Men Rand – uffa meg for en kvinne.

 2. Dette var utrolig morsomt og bra. Jeg ville også hatt Kierkegaard med og diskutert valgets paradoks. dette ga meg gode ideer for neste ute tur….ha ha

 3. Sjå der ja! 😀
  Må nok komme tilbake til denne samtalen når Mr. Ex.Phil. nærmer seg. Nyttig, artig og fin lesing. Kvalitet.

 4. Sett Rand og Adam Smith til å diskutere med Marx og Lenin. (Jeg heier nok på gamle Adam der).

  Eller pørv å få postmodernistene til å forklare hvorfor selve ølen ikke bare er et maskulint, hegemonisk narrativ…

 5. Ler meg dønn hakke ihjel her jeg sitter og gjenoppliver gamle innlegg skamløst 😀 Jeg kommer for alltid til å tenke at han trenger lebensraum til rumpa si når jeg hører Nietzsche. Åh, neste gang jeg strever med filosofi og vanskelige mennesker i pensum skal jeg dra på pub med dem.

 6. Du har rett. Er ikke så ofte jeg er innom her, og enda sjeldnere jeg komenterer. Selvom det blir sjeldent så er det proposjonalt med andre bloggbesøk ganske hyppig.
  Uansett, koselig liten prat dere hadde der, du får hilse gjengen neste gang du treffer dem.

  Har du forresten lest Jørgen Haaves siste bok, om hunden Zeppelin på jomfruland? Søt liten fortelling om en hund som er konge i sin egen verden, og fyller rollen sin med beundringsverdig verdighet.
  Verdt å sjekke ut, også har man jo en god unskyldning for å slå av en prat også.

  PS: Det må da finnes bedre sukkerfri brus en pepsi-max…..

 7. Morsomt. Skjønt såvidt meg bekjent var både Kant og Rand avholds. Begge var jo rasjonalister, og det er jo ikke rasjonelt å drikke alkohol (til tross for de mange kreative rasjonaliseringene jeg til stadighet kommer opp med). Derimot er det jo fryktelig mange gode grunner til å ty til flaska i Nietzches skrifter…

  Selv inbiller jeg meg at det kunne vært riktig så morsomt å gå på fylla med Bernard de Mandeville, Schopenhauer, Heraklit, John Stuart Mill – ja til og med Platon. Er mer aristoteliker selv, men alle disse tror jeg det kunne blitt veldig morsomt å ta et par flasker vin med:-)Ja, Marx kunne også blitt interessant, men postmodernistene ville bare blitt for absurd, det tror jeg ikke jeg ville hatt tålmodighet til

  Kristine’s last blog post..Revealed: my level of geekiness

 8. Genialt, absolutt genialt!
  Men… bare så det er sagt, Rand (om hun skal følge sin egen filosofi) ville jo ha vært den siste til å snike på trikken da.. 😉

  moseplassen’s last blog post..solnedgang

 9. Glimrende!

  “Du har barten full av krem.” Jeg ser det for meg. 😀

  Neste gang synes jeg du skal spørre Hobbes og John Stuart Mill. Og Marx.

  abre’s last blog post..Et nullsumspill

 10. Gå gjerne mer på pub, Ida 🙂 Neste gang kan du gå ut med noen spennende kvinnelige filosofer og diskutere kjærligheten, f.eks. Så kan du putte Nina Karin Monsen oppe i et hjørne. Hun er litt irriterende småprovoserende innimellom.
  Etterhvert kan du vel egentlig starte å illustrere det hele og gi ut en samling populærfilosofiske tegneserier.

  vibeke’s last blog post..Musikkminner: The Carpenters

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: