Watchmen- hvem vokter vokterne?

12 kommentarer om “Watchmen- hvem vokter vokterne?”

 1. Både Alan Moore og Watchmen er grovt overvurdert. Filmen derimot virker veldig bra. V for Vendetta var også en elendig tegneserie, men en stor film. Killing Joke er også elendig. Jeg leste den på ny nylig og den er nøyaktig like dårlig som første gang jeg leste den.

  Forfattere og tegnere var forøvrig nevnt i mange år før watchmen kom, både hos Marvel og DC. Alan Moore er så myteomspunnet at han får æren for absolutt alt mulig.

  Du har dog rett når det gjelder disney.

  Grenseløs’s last blog post..Tyfus rangerer bloggere

 2. Watchmen har eg aldri lest, men det slår meg kvar gong eg ser bileter og liknande at den verkar som den låner veldig mykje frå andre superhelt-teikneserier (ikkje at det nødvendigvis er dårleg). Du skriv jo sjølv om Batman-klona, og The Comedian har ikkje eit heilt ulikt grunnlag som Joker.

  Må dessutan berre seie meg fullstendig ueinig med «Grenseløs» her oppe, teikneserien V for Vendetta er fantastisk, det er ikkje ofte eg grin av teikneseriar. V er ein fantastisk, byronesk karakter som eg har stor sans for. Killing Joke derimot, er grei nok.

  Filmen er også bra, men den har diverre teke ut mykje av samfunnskritikken den i staden kunne ha oppdatert, og er blitt gjort for snill.

  tanketom’s last blog post..Kor geek er eg? (revisited)

 3. Must…make…degrading…comment…
  Alan Moore hylles stadig vekk. Men seriene er jo faktisk temmelig gørre. Og det gjelder jo også filmene som kommer i kjølvannet. Jeg satte meg ned med tegneserien ‘From Hell’. Det var en lidelse. Prøv selv! Leser faktisk ‘Watchmen’ i disse dager (en sånn bok på norsk som samler serien i ett bind), og kjenner at jeg begynner å få problemer med fremdriften halvveis. Plottet og karakterene er dypt uengasjerende.
  Det beste fra den kanten er kanskje ‘V for Vendetta’, som er en okei historie. Filmen var derimot bare fjas, og jeg skjønner godt at Moore boikotter Hollywood.
  Den tegneserien jeg gjerne skulle sett på film er ‘Preacher’. Fabelaktig serie!

  Fata’s last blog post..Om jantelov

 4. Problemet for enkelte er kanskje at de forventer seg en «tegneserie» 😉 og får litteratur?

  Watchmen er tungtfordøyelig og jeg kan godt skjønne at den kan virke uengasjerende om man ikke får med seg alt som skjer. Jeg fikk den i fanget av en kamerat for et par måneder siden.

  Selv leste jeg den i etapper, mest fordi jeg leste den på senga før jeg skulle sove og tekstdelene alltid gjorde meg ekstra søvnig.

  Nå fikk jeg lyst til å lese den på nytt.

  Martine Votvik’s last blog post..prostitusjon og sånn…

 5. http://www.enjolrasworld.com/Annotations%20for%20Alan%20Moore%20Comics.htm
  En god side og fyldig side med informasjon om detaljer fra Alan Moores tegneserier, inkludert Watchmen.

  Jeg er enig i at Watchmen (og Alan Moore generelt) er litt for dypt og detaljert til å fungere som film, selv om man kan få en god røverhistorie av det (unntatt LXG, som kun var en god røverhistorie til å begynne med, og endte opp som en dårlig actionfilm).

  V for Vendetta var forresten ikke ment som samfunnskritikk, men Alan Moore selv har skrevet at V… var et godt bilde på England etter at Tatcher ble gjenvalgt i løpet av utgivelsene. Og Wachowski-brødrene skrev manuset til filmen basert på tegneserien en gang på nitti-tallet, så de kunne ikke hatt Bush i tankene, selv om mange hevder det.

  Gjervan’s last blog post..Historieløst indeed!

 6. tanketom:

  «Watchmen har eg aldri lest, men det slår meg kvar gong eg ser bileter og liknande at den verkar som den låner veldig mykje frå andre superhelt-teikneserier (ikkje at det nødvendigvis er dårleg).»

  Det er meningen at de skal ligne på andre etablerte superhelter, fordi serien også er en slags redefinisjon av superheltkonseptet.

  SPOILER ALERT!

  virrvarr:

  «…og helten du har fulgt og fått sympati med viser seg å være nazist.»

  Jeg mener det går klart frem fra serien at Rorschach ikke er nazist selv, men at han har respekt for folk som har sterke meninger og våger å stå for dem. I det hele tatt bryr han seg ikke om politikk; hele hans univers er bygget opp rundt en svart-hvit tolkning av rett og galt. Det mørkebrune tidsskriftet han sender journalen sin til har jo i det siste uttalt seg positivt om ham, og jeg tror det er derfor han mener han kan stole på dem.

  Arvid’s last blog post..Det er du som er redaktør

 7. Jeg husker jeg kjøpte et nummer av «Vektere» da den opprinnelig kom ut på norsk som en 6-binds miniserie i 87(?). Den var litt tung for en 10-åring, men den gjorde et inntrykk som satt litt lengre i enn de tegneseriene jeg stort sett leste, men når jeg endelig fikk summet meg var det for sent å få samlet alle bindene. Heldigvis fikk jeg tak i dem i ymse bruktbladsjapper etterhvert. Litt den samme opplevelsen hadde jeg med Millers Dark Knight som kom ca samtidig. Først ble jeg litt snurt fordi man tullet med lynvingen i hht. slik det «skulle være», men samtidig skjønte jeg at det lå noe litt dypere under her enn det det brukte å gjøre i superheltfortellinger. Jeg fikk bare ikke helt tak på hva det var med en gang.

  Jeg synes det høres spennende ut med film. (Jeg synes jo V ble riktig bra (og går det ikke ei t-banelinje like under stortinget også da??)) Men jeg er også litt skeptisk til om man klarer å gå så i dybden på karakterene (de er jo såpass mange her) som de fortjener, at jeg nesten lurer på om jeg hadde foretrukket en miniserie (men da er man på den andre siden nede på et helt annet budsjett, så det blir vel ikke helt bra det heller).

  Det blir spennende å se i alle fall, men selv om amerikanerne har klart å produsere et par ok serier, er det likevel de europeiske seriene som er best. (Og også her finnes det enkelte gode filmatiseringer – Enki Bilals «Immortel» f.eks. basert på nikopol-trilogien)

  Ronny’s last blog post..Ja du har nok rett hva

 8. Ooh .. Watchmen er stor ja. Det jeg liker ved den er at Moore stiller det verste av mainstream høyreside og det verste av mainstream venstreside opp mot hverandre på en måte som er så nyansert og ekte at jeg fremdeles (etter flere lesninger) ikke er sikker på hvem jeg skal sympatisere med. Leseren liker ingen av partene, men handlingen framtvinger et valg.

  V for Vendetta er også stor, og det som kanskje imponerer meg mest med disse to seriene er hvor mye politisk dybde de har, til å være skrevet av en forfatter som seriøst mente Thatcher-England hadde mye til felles med V-samfunnet. Noe som uansett hva en måtte mene om Thatcher er idiotisk. Og allikevel er den og Watchmen så fantastiske.

  Men filmatisering? Neh. Tror ikke noe på det, har ikke bruk for det.

 9. «Og Wachowski-brødrene skrev manuset til filmen basert på tegneserien en gang på nitti-tallet, så de kunne ikke hatt Bush i tankene, selv om mange hevder det.»

  Fett nok (ikkje at eg tenkte på Bush altså), men filmen kom framleis ut i 2005. Litt oppdatering av tematikken skadar ikkje! Nosefire såg meir ut som nazi-tyskarar enn (i så tilfelle) Thatcherittar.

  Vel var neppe Thatcher ein fascist, ho måtte trass alt svare til Parlamentet.

  «Det er meningen at de skal ligne på andre etablerte superhelter, fordi serien også er en slags redefinisjon av superheltkonseptet.»

  Eg har skjønt dette av andre, og det er også grunnen til at eg skal plukke med meg Watchmen ved første og beste anledning! Og igjen, eg tenkte ikkje på det som dårleg til å byrje med.

  tanketom’s last blog post..Kor geek er eg? (revisited)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.