Heia Blondinbella!

Jeg skal innrømme at jeg ikke har brydd meg om Isabella Lövengrip før. Moteblogg? Fint for dem som liker klær. Politisk? Djiz, hun er medlem i svenske svaret på Unge Høyre. Ikke Virrvarrs kopp med te (c: Men nå har damen gjort noe det står enormt respekt av, og som jeg oppfatter som banebrytende. La meg utdype:

Isabella ble utsatt for overgrep mens hun var på ferie i Italia. Dette har hun blogget, og som hun har blogget det! Hun har skrevet liketil, uten for mange intime detaljer om hvor sint, redd og skamfull hun har vært, hvordan italiensk politi har oppført seg og om opplevelsen generelt.

I två dygn har jag gråtit men nu är jag bara arg, arg över händelsen som jag fick gå igenom men mest arg över mitt bemötande av den italenska polisen, eller respekten som killar saknar mot svenska tjejer i Italien.

Jeg blir på gråten når jeg leser dette her, jeg. Hvorfor? Fordi jeg selv har vært utsatt for overgrep og ikke snakket om det, ikke blitt sint, bare gjemt det innvending og ikke sagt det til noen før lenge etter at det skjedde. Og jeg vet at mange jenter har hatt samme opplevelsen som meg. I følge Williy Pedersens undersøkelse fra 2007 regner man med at 1 av 10 jenter blir voldtatt i løpet av livet.

Det er ganske mange flere enn det du hører om til vanlig. De fleste av oss sier det ikke høyt fordi det er så mye skyld og skam innebefattet med det. Men Isabella her sier det høyt og plasserer skylden der den hører hjemme; ikke på seg, men på overgriperen. Isabella er arg. Det er så himla deilig å lese.

Desverre får hun mye pepper for å gjøre det. Noen mener hun bare flasher overgrepet for å få oppmerksomhet, og en norsk blogger har stilt spørsmålet: Er dette egentlig for drøyt å blogge om? En del i kommentarfeltet mener at ja, det er det.

Jeg synes det er provoserende at kriminelle handlinger som rammer en så stor del av den kvinnelige befolkningen skal ties i hjel, og nesten være noe ufint og suspekt å si at har skjedd med en. Jeg blogget overgrepet mitt seks år etter at det skjedde. Først da var jeg i stand til å si det høyt.

Å si denne type ting høyt er en påkjenning, og det er ikke uten grunn at når amerikanske feminister lagde kampanjen «I was raped- wear your voice out», laget de t-skjorter med et motiv der du ser et stort, åpent pengeskap med en bitteliten «I was raped»-lapp inni.
I was raped- bildet

Å si det høyt er utrolig viktig for alle andre som blir utsatt for overgrep senere, som dermed skjønner at de ikke er alene, at det ikke behøver å være en skamfull hemmelighet og at det ikke var deres feil. Jeg får håp for jentegenerasjonen som kommer etter meg når det blir en naturlig ting å «wear your voice out» rett etter at noen har gjort noe forferdelig mot deg. Jeg skulle ønske at det hadde fantes sånne jenter da jeg var en liten fjortis med verdens vondeste hemmelighet jeg ikke måtte la noen få vite.

Kort sagt: Jeg heier på deg, Blondinbella. Du har gjort noe riktig og kjempemodig, ikke bare for deg selv, men for mange, mange andre synlige og usynlige lesere. You made my day.

, ,

27 kommentarer til “Heia Blondinbella!”

 1. Jeg er så enig! Jeg blir ARG av å se hvor mange som mener dette er et PR-stunt fra hennes side. Det gjør meg virkelig ARG å se at så mange i det hele tatt tørr å sette spørsmålstegn til noe slikt.

  Det første jeg tenkte da jeg så det blogginnlegget hvor spørsmålet var om det er drøyt å blogge om noe sånt, var på Isabella. Jeg prøvde å sette meg inn i å få slike spekulasjoner (som alle visste ville komme) om en så smertefull og vanskelig sak. Hadde jeg selv tålt å bli sett på som en PR-hore opp i alt annet? Jeg vet ikke. Det må være hardt. Jeg tørr nesten ikke tippe på hvor mange stygge kommentarer hun må ha fått på bloggen i ettertid. Det gjør meg ARG.

 2. @Fighting Tiger: For det første; seksuell trakassering er overgrep. I noreg og sverige er det forbode og straffbart. For det andre; Ho har skrive at ho ikkje fekk anmelda då det ikkje fanst vitne, om det hadde vore snakk om seksuell trakassering midt på dansegolvet vil eg tru det skulle finnast ein masse vitne.

  At offeret er ein bortskjemd, fordomsfull overklasseunge gjer ikkje eit eventuelt overgrep mindre ille.

 3. Det eneste er at det sies at dette ikke var snakk om et ordentlig overgrep. Blondinbella skal ha vært på et dansegulv omringet av menn da de begynte med seksuelle tilnærmelser og å ta på seg selv. Visstnok har det ikke skjedd en voldtekt eller et overgrep i den forstand.

  Jeg synes også bloggen hennes vitner om en jente med mange fordommer som er på grensen til rasisme: “Tyvärr, jag vet att det är hemskt men vi måste anpassa oss tills landet själv har nått den utvecklingnivå där det är rimligt för en svensk tjej att vistas i.” På denne måten skapes mer fordommer og mange unge som leser bloggen får nok et veldig feil inntrykk av Italia og Italias kultur. Man kan ikke la en ubehagelig opplevelse gjøre at man dømmer et helt land. Selvom en blogg er personlig så har man et ansvar når man vet at det er 300 000 som leser det man skriver…

 4. Jeg blogger på vgb, og der er folk helt åpne om alt mulig personlig. Jeg ser ingen grunn til at Blondinbella ikke skal kunne være det, bare fordi bloggen hennes er mer kjent. Det er _hennes_ blogg. Ingen andre sin.

  Og det står respekt av å skrive om det, blant annet fordi hun er såpass kjent og populær. Det hadde vært lett å gi etter for å tenke på “imagen”, og ikke nevne det.

  Jeg ser at mange går ut fra at det var voldtekt, men har hun skrevet at det var det? Det kan vel ha vært et voldtektsforsøk eller en lignende veldig ubehagelig opplevelse, uten at det direkte var voldtekt. Husk på at hun er ung også… Å ikke bli hørt av politi, osv. må jo være veldig skuffende. Uansett hva det var, så er det ikke min sak å grafse og spekulere i det.

  Men jeg kan ikke forstå at noen kritiserer henne for å skrive om det i bloggen sin. Hva har man blogg for? Det er for å skrive det man vil, og gjerne om personlige ting. Weblog er opprinnelig ment som en slags dagbok på nett…

 5. Heia Virrvarr også!

  Det er Isabellas soleklare rett å si dette høyt!

  Å gi henne motbør for det er skammelig.

 6. Hm, jeg skrev kommentar i går som nok ble borte i det store intet av 1er og 0er.

  En av de tingene jeg ikke forstår med denne saken her er hvorfor folk tror hun lyver? Hva vil hun tjene på det? Det er ikke som om bloggen hennes mangler lesere – og hvorfor ville hun satt seg selv i et stigmatiserende posisjon om det ikke var sant?

  Jeg synes det er bra at noen skriver om overgrep fordi det er ikke den som blir overgrepet sin feil – og det er viktig å få frem. Jeg føyer meg til “heia” og legger til et “pokker så modig”.

 7. Jeg kjente tårene i øynene da jeg leste innleggene til den svenske jenta, og jeg synes det er flott at hun har mot til å skrive om det. I likhet med mange andre tror jeg sånne ting kan bety mye for jenter i samme situasjon.

  Sunniva’s last blog post..Sjekking.

 8. Slenger meg med i heiagjengen jeg også. Det at så mange reagerer, tyder vel nettopp på at vi trenger mer åpenhet om temaet overgrep. Det er tydeligvis tabu for mange.

  Det er sagt mange ganger over her, men overgrep er et samfunnsproblem, ikke en privatsak.

 9. Jeg har egentlig bare skumlest rundt omkring, men jeg synes absolutt ikke det er for drøyt å blogge om. Jeg synes derimot de (og du virrvarr) er tøffe som gjør det.

  Overgrep er ikke en personlig ting, det et samfunnsproblem, og kan ikke og skal ikke ties i hjel.

  Ikke forstår jeg hvorfor det faktum at Blondinnebella har masse lesere = hun lyver.

  Hvorfor skulle hun gidde å gjøre det? Hvorfor trenger hun å lyve om dette?

  Kristin’s last blog post..Mer nerde-/ geektesting meme

 10. Dersom overgrep ties ihjel, legitimeres de. Overgep kan skje med hvem som helst, dessverre, både fysiske og psykiske overgrep. Jeg har lært mine barn at skjer slikt med dem, skal de ikke gjemme på det. Jeg tror heller det er utslag av misunnelse – så dumt det enn høres – når enkelte kan få seg til å si at dette er det for drøyt å blogge om. Det er da virkelig mye annet som kan være for drøyt å blogge om, hvis det er det om å gjøre. Nei – bra at temaet blir tatt opp.

  vibeke’s last blog post..Til kamp mot de frie radikale

 11. Bra at du skriver om dette temaet, Ida!

  Skammen hører hjemme hos overgriperne. Ikke hos oss som har vært utsatt for overgrep.

  Jeg heier på alle oss!

  Lene’s last blog post..Kokt svinestek

 12. Heia Virrvarr og heia Blondinbella!

  Det er visst en del som mener at man ikke skal snakke høyt om overgrep (man kunne jo tenkes å få mer sympati enn man fortjener?) og det synes jeg er vemmelig. Disgusting, rett og slett.

 13. Jeg stemmer i heiakoret:

  HEIA BLONDINBELLA!!! Hun gjør det lettere og mer akseptabelt for tenåringsjenter å snakke om overgrep, og det trenger vi.

  Og skamme seg, alle de som spekulerer i om det er sant eller ikke!

  Heia Virrvarr også 🙂 Du er bare best!

  Anathema’s last blog post..Om blogging og Jantelov

 14. Jeg heier, jeg også. Flott at du skriver om dette, Virrvarr!
  Det er mange som, på ulike måter, vil bringe ofre for overgrep til taushet.

 15. altså… du vet at det bar eer kødd ja? hadde det vært sant hadde hun faen ikke skrevet om det, jævla taper. hun ler av slike som deg

 16. Utrolig flott at du skrivet om dette.
  Jeg opplevde ting som minner veldig om dine opplevelser…og ordene dine fikk meg til å innse at det var på tide å slippe det ut.

  Jeg tror aldri jeg har nølt så lenge før jeg postet et innlegg…

  Men takk.

 17. KUDOS til ida! Og til blondinbella, selv om hun ellers ikke står så høyt hos meg heller 🙂

 18. Jeg er så enig så enig. Synes ikke hun har dratt det opp som et stort tema, og det bør det heller ikke bli, men synes det er viktig at det ikke blit glemt og ikke snakket om heller. Dersom du skjønner?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: