Reklame? Neitakk.

Jeg har et klistremerke på postkassen min. Der står det «Uadressert reklame? Nei takk.» De fleste av oss har et sånt nå, rett og slett for å unngå masse papirsøppel og fysisk spam i postkassen sin. Ved siden av at det er plagsomt å sortere viktige papirer ut av en tykk bunke glanset papir, sparer jeg miljøet.

Jeg har et utmerket spamfilter. Jeg slipper å lete etter viktig epost mellom tilbud på penisforlengelse, brystforstørrelse, spennende piller og rare slankemedikamenter. Svusj, sier spamfilteret og spiser alt som forteller meg at jeg kan «make your girrl happy with big diCCk» og «cum 500% moore!»

Jeg har en adblock-plugin til Firefox. Henger du ikke med nå? Det er fordi at jeg skal slippe å se slitsom reklame når jeg besøker nettaviser, blogger og større nettsider.

Jeg er på internett fordi jeg vil ha informasjon og underholdning, og vil slippe forstyrrende elementer i form av store flash-reklamer, animerte gif-filer, irriterende javascript og unødvendige bilder mens jeg leser. I tillegg tar reklame veldig mye båndbredde og gjør at nettsider tar lengre tid å laste.

Jeg leser VG, Dagbladet og Aftenposten 100% reklamefrie og blir stadig like paff over hvor glorete og nedlesset de er i annonser når jeg besøker dem via en annen nettleser eller bruker noen andres datamaskin.

Vil du ha en reklamefri surfeopplevelse? La meg forklare hvordan:

 1. Gå inn her og last ned Adblock Plus til Firefox. Følg instruksjonene og installer den.
 2. Bruker du ikke Firefox, sier du? Da er det antageligvis to alternativer: Du bruker Internet Explorer og har et vondt og vanskelig liv på internett. Les om hvorfor du bør bytte nettleser her. Hvis ikke bruker du Opera, og kan gjøre det samme som Adblock kan hvis du høyreklikker på nettsiden du besøker og velger «block content».
 3. Har du installert Adblock Plus? Flott, da skal det dukke opp et lite «forbudtskilt» øverst ved siden av søkefeltet ditt. Er det rødt, er adblock aktivert. Er det grått, er adblock deaktivert. Du kan høyreklikke og velge «aktiver» hvis den er grå.
 4. Besøk en stor nettside du besøker ofte, som f.eks en nettavis. Her finner du tonnevis av reklame. Du har nå to valgmuligheter: Du kan enten høyreklikke på den konkrete annonsen du vil fjerne og velge «adblock image» eller «adblock frame». Annonsen vil dermed forsvinne. Ulempen er at dette ikke fungerer hvis det f.eks er en flash-fil. Se neste punkt for videre instruksjon.
 5. Klikk på adblock-ikonet, og du vil få opp en laaang liste med ulike nettadresser til bilder og innhold på siden du er inne på. De er merket «script», «object», «image» og «frame». Hvis det er en flash-fil du vil slippe å se, er den et object. Finn en url til noe som er merket med object, merk av og trykk enter. Svusj, så forsvinner reklamen- for godt på denne siden!
 6. Hvordan du vet hva som er reklame når du ser det som nettadresser? Enkelt. De fleste reklamelinkene heter gjerne noe med «adserver», «ad» eller andre ting som ikke er relatert til innholdet på siden du er inne på. Adresser merket «dagbladet» vil du beholde, mens adresser med «ads» i adressen vil du fjerne. Hvis du synes det er vrient å navigere via nettadresser, kan du prøve deg frem. Hvis du adblocker noe som er en del av avisen eller bloggen, som et bilde eller en youtube-film, kan du gå tilbake og endre den adressen du valgte å blokkere. Prøv deg frem!
 7. La oss bli avanserte: Hva om du vil blokkere reklame fra en hel server? En leverandør, ikke bare et bilde? Det er ganske enkelt. Når du har funnet noe du vil blokkere, for eksempel en nettadresse som ser ut som dette: http://adserver.tøys.net./pendame/dagbladet/gif/krarererjielrjer&%/osvosv, vet du egentlig at alt som kommer fra http://adserver.tøys.net er informasjon du ikke er intressert i. Du kan lage et filter ved å fjerne alt som står bak adressen over og sette en * bak. Filteret ditt vil se slik ut: http://adserver.tøys.net* Det betyr at om adserver-folka leverer reklame til flere nettsider, kommer de til å forbli blokkert for det uansett. Med noen dager aktiv adblocking kan du dermed surfe nesten fullstendig reklamefritt på alle nettsider uten å måtte sile hver dag.

Det enste du ikke får fjernet med adblock er google-ads og skriftlig reklame, men det er jo ikke det mest slitsomme eller båndbreddestjelende, heller.

Jeg lurer på er hvordan alle bloggere som skal tjene store penger på annonser forholder seg til oss adblock-brukere? Jeg surfer jo alle fra Vampus og Drea til Norske Plugins fullstendig reklamefritt, og det er vel ikke med i beregningen når man setter opp reklame på bloggen sin?

21 kommentarer om “Reklame? Neitakk.

 1. Det finst nettlesartillegg som fjernar skriftleg reklame også. Nett no surfar eg med Minefield, ettersom Firefox og Flock kræsjar heile tida, og eg har det ikkje for handa.

  Trur kanksje det er eit Greasemonkey-skript.

 2. Ikke alle går like hardt til verks som deg da for å fjerne reklame 😉

  Tja, bloggere som ønsker å tjene penger på sin blogging får få adblock-brukere til å betale på andre måter enn indirekte via reklame da eller skrive flere betalte blogginnlegg, men det var kanskje ikke akkurat hva du ønsket å lese eller? hehe.

 3. Hvis jeg hadde hatt reklame på bloggen min, hadde jeg sannsynligvis syntes det var helt greit at du ikke så den. Du hadde nok ikke laget så mange inntekter for meg likevel.

  Hvis jeg hadde hatt reklame på bloggen min, kanskje jeg til og med ville fjerna den for alle som ikke kom direkte fra en søkemotor?

  Det er kosher å fjerne reklame.

  Thomas’s last blog post..WordPress Crazyhorse

 4. Som fast Operabrukar (Beklagar, litt skamlaus reklame) er eg særs fornøgd med varianten deiras for fjerning av reklame.

  «Godt plassert» reklame har eg ingenting i mot, det seg så vere Flash-reklame. Men eg irriterar meg ustyrteleg på dei som set t.d. AdSense-reklamar inn i posten sin, eller slik at det delvis pressar teksten vekk. Eg er fan av ryddig typografi, og eg taklar ikkje å lese slike sider.

  Når det er sagt, så trykkjer eg sjeldan på reklame like vel, så det er få som tener på meg like vel. Og eg har sjølv valgt å ikkje ha reklame på min private blogg. Eg trur ikkje pengane som kjem inn ville ha vegd opp for strevet med å integrere det tilfredsstillande.

  «Det er kosher å fjerne reklame.»

  tanketom’s last blog post..Oppdatering

 5. Tusen, tusen, tusen hjertlig takk 😀
  Jeg har hørt om adblock men har ikke orket å finne ut av det. Nå gjorde du det supertilgjengelig og jeg kan atter lese avisen!
  Jeg er en av de som ikke plages av at det er reklamer på nettsider, så lenge det er stillestående. Blinkende ting blir jeg syk av, og aviser har dermed blitt umulig. Nå har jeg vært inne og brukt noen minutter på Aftenposten, og den er allerede ren og pen.

  Eneste, er det noen her som bruker Adblock og har mac, jeg lurer litt på den høyreklikkingen på annonsene, hva blir alternativet m mac.

  moseplassen’s last blog post..Gyldendals store nordiske flora, og tips til hvilken flora man bør velge.

 6. Nå har jeg også innstallert dette her. Takk for tips og opplæring! 🙂
  Jeg prøvde først på den nettavisen jeg ofte er inne på (men går fort ut av igjen fordi den er så himla treg og henger seg og har masse reklame osv.), altså på lokalavisa, fredrikstad blad: http://www.f-b.no.
  Og i en kort stund var siden forvandlet til en herlig, enkel, lettscrollet, lettlest side, men nå er all reklamen tilbake igjen. Irriterende. Jeg har prøvd å gjøre det igjen, men siden henger seg og er bare dum.

  Så prøvde jeg å gjøre det samme på dagladet.no og der gikk det som en drøm. 🙂

  Lene’s last blog post..Kokte byggryn

 7. TAKK! Nå ble jeg endelig kvitt den irriterende gule, blinkende reklamen fra el-price (tror jeg det var) på ABC nyheter! Den gir meg nesten migrene. Supert! 🙂

 8. @moseplassen: Høyreklikk på mac får du om du holder inne ctrl når du klikker. Om du har en macbook kan du konfigurere den slik at klikk med to fingre blir høyreklikk.

  Gå først til systemvalg, så til tastatur og mus, så klikker du på fanen styreflate. Der har du endel valg, blant annet kan du skrolle med to fingre. Nesten nederst kan du huke av for «Utfør sekundærklikk ved å trykke på styreflaten med to fingre».

  Svært hendig for oss mac-brukere. 🙂

  Thlom’s last blog post..Kjærlig mobbing?

 9. tusen takk for tips Thlom, dobbelklikking er jeg vandt til fra et tegneprogram jeg brukte i forrige århundre, hadde glemt helt bort at jeg kunne sette opp for det.

  Ellers, jeg er sjokkert over hvor godt dette funker. Jeg brukte litt tid på å fjerne ting på aftenposten, og nå har jeg heller ikke reklame på vg eller dagbladet. Fantastisk 😀
  Og det beste er at det nå er flere blogger jeg kun leser gjennom feed som jeg atter kan besøke uten å få anfall pga all blinkingen 🙂

  moseplassen’s last blog post..Gyldendals store nordiske flora, og tips til hvilken flora man bør velge.

 10. Jeg har litt reklame, samt sponsede linker på min blogg – jeg har selv forsøkt å ha det lite påtrengende, med reklamen i en egen sidebar, lengst til høyre. Når det er sagt, så står selvsagt folk fritt til å blokke reklamen – jeg gjør det nemlig selv, når jeg surfer rundt.

  Og, når det gjelder nettopp det:

  AdBlock Plus har for det første mulighet til å abonnere på filterset, slik at man slipper å legge til ting manuelt hele tiden. Gå til Tools -> Addons -> Adblock Plus -> Options -> Filters og velg Filter subscriptions

  Eller, last ned og installer Filterset G addon til Firefox.

  Sånn, da skulle alt gå automatisk 😉

  PoPSiCLe’s last blog post..Do what I say, bitch!

 11. Magnus: Dét scriptet vil jeg ha! You’re so advanced.

  Terje Pedersen: This is the internet og det er som kjent ganske gratis. Hvis de vil ha spenn av meg, får de ha en nettbutikk (c:

  Erlend: Ja, det der er både smakfullt og morsomt. Grunnen til at jeg ikke blogger det at det er litt mer power-bruker enn adblock igjen. Det er liksom litt mer viderekommende igjen ^_^

  Tor: Mulig du er flinkere til å ignorere det enn meg? Jeg ble avhengig av det den perioden Opera ikke taklet flash og døde ved hver eneste flash-reklame på siden.

  Thomas: Ja, det er veldig kosher. Yay til usynelig reklame (c:

  tanketom: Der satte du ord på noe som har plaget meg leenge. Jeg synes det er det verste med .blogg.no sitt system- at de har masse ads mellom hvert innlegg. Og joda, opera sitt funker fint, det. Jeg har akkurat konvertert fra opera til ff igjen, så jeg vet absolutt om fordelene og ulempene ^_^

  Emelie: Oi, denne så jeg ikke før nå. Det var litt kjipern, men sånn går det. Jeg har vært på sånn journalistmøte-intervju-ting tang :S

  Kristin: Sant, jeg trykker jo aldri på lenkene uansett. Eneste stedet jeg har trykket på reklame er på Cuteoverload og feminisme-blogger som lenker til veeldig spesialiserte nettbutikker ^_^

  Moseplassen: Så bra at det fungerte for deg! Det er et veldig fint system, rett og slett 😀

  Lene: Oi, fb har jammen mye slitsom reklame! Bra du fant ut av det, I aim to please (c:

  Ko: Hahah, nå måtte jeg gå på abc-nyheter og sjekke ut den reklamen. Den _var_ slitsom (c:

  Tholm: Og du er nerdenyttig som vanlig 😀 Macbrukere, assa…

  Popsicle: DU har veldig pent reklamesystem, du. Jeg synes du er redelig med teksten over dem, også. Ikke for det, jeg har adblocket det nederste banneret ditt, I must admit. Og ja, det å laste ned ferdige adblock-pakker er genialt, særlig når man surfer mye engelskspråklig. Godt tips (c:

  Windingstad: Men… det er jo litt som å spise sjokolade med papiret på? Hver sin smak ^_^

 12. Takk for en fin forklaring, reklame plager meg når jeg leser nettaviser fordi det tar så håpløst lang tid og nettleseren klikker litt innimellom når det overload av reklame!

  Jeg er stuck med explorer. Bruker jeg Opera eller Firefox, streiker pc’en min. Den låser seg totalt. Noe som er frustrerende, for jeg har alltid pleid å bruke Firefox. Gleder meg til jeg får en ny pc..

  Villkatta’s last blog post..Høyt og lavt og overalt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.