Skeptikerskolen: Vil du bli bloggmillionær?

Disclaimer: Jeg er manisk nå, så det blir en del innlegg ^_^

Fra tidlig i sommer av har norsk blogosfære fått en ny klasse bloggere. De kaller seg «webentrepenører», «probloggers» og «kapitalistbloggere», har tapetsert bloggene sine med reklame og har pinget bloggrevyen jevnlig med innlegg som kort og godt har vært ulike versjoner av temaet: «Hvordan bli bloggmillionær?», «Hvordan leve av å blogge?» og «Hvordan tjene penger på å blogge?»

For meg som skriver for å skrive var dette først bare Uintressant med stor U. Så begynte jeg å gruble litt. Jeg leser jo en mengde fulltidsbloggere på engelsk som har inntekt fra blant annet reklame. Hva var forskjellen på dem og de norske «probloggerne»?

Så slo det meg: Når jeg leser Lifehack.org, Cuteoverload.com og lignende ytenlandske blogger skriver de aldri om hvor mye spenn de tjener. De skriver aldri om hvordan bli blogg-riking. De skriver om hvordan strukturere hverdagen din bedre, publiserer søte katter og hva slags mat som har mye antioksidanter. Hvorfor skriver de norske bloggerne så mye om pengene de tjener og hvor mye penger det er i blogging?

Jeg ser to sannsynilge grunner til dette:

 • De vil skryte.
 • De vil gi et inntrykk av at det er mer penger i blogging på norsk enn det det egentlig er.

Hvis du vil tiltrekke deg annonsører, affiliate-firmaer og ikke minst- kunne selge konsulenttjenester til unge, lovende bloggere som vil tjene penger må du faktisk skape et inntrykk av at du har lykkes med å tjene godt på dette. Etter Blondinbella har det dukket opp mange motebloggere på norsk som i utgangspunktet kan lite om nett og nettpromotering, men som er innstilt på å kjøpe tjenester, få råd og tips for å kunne satse skikkelig på det å nå målet om å bli norges Isabella.

Da er det jo praktisk at det finnes folk som skriver mye om hvor mye penger det er i blogging, at du bare må være flink og tålmodig nok for å leve av dette og at de har svaret på hvordan det skal gjøres? For å få folk til å annonsere hos deg, må du gi et inntrykk av at du allerede er veldig schvær. For å få folk til å betale deg for å gi dem råd, må du fremstå som en som har greid det de prøver å lykkes med. For å gi blogging den profesjonelle, forettningsmessige følelsen trenger du et overambisiøst arrangement på fancy hotell og stiv pris for deltagelse.

Petter skrev et godt og nøkternt innlegg om det å tjene gode penger på blogging. Han kom frem til at ikke en gang store, kjente blogger på norsk har nok unike brukere og treff til at de kan tjene noe særlig mer enn noen få tusen i måneden. Dette betyr at en blogging med mye treff og annonser kan være en ok ekstrainntekt ved siden av studier eller når du bor hjemme hos mamma, men skal du leve av det er det større penger i en vaskejobb.

Etter en liten realitetsjekk i Petters kommentarfelt, kom det frem at Agurkposten, som Peter Andrej skriver er god for 10.000 i måneden og forsøker å selge for 125.000 nok egentlig bare har et potensiale for 10k, og at Peter Andrej drar 3k på den i måneden. Et godt pr-grep for å hype opp en nettsides verdi.

Sindre fra Gladbladet skriver stolt at han har fått inn 10.000 en måned på blogging, og at dette riktignok var den beste måneden, men at han håper det går raka vegen.

10.000? Hvor mange arbeidstimer har du lagt ned, Sindre? Hadde du vært ansatt et sted, og hatt dét som månedsinntekt, hadde du streiket. Tjente du mindre de andre månedene du skulle «leve av blogging», ble det vel mye nudler og overtrukne kredittkort?

Likevel – flere sier at de lever av blogging. Spørsmålet er: Lever de av bloggen eller rett og slett av nettrelatert aktivitet?

Her er måtene jeg har funnet ut at «probloggerne» får hjulene til å gå rundt på:

 1. Drifte flere blogger av gangen, hvor flere av dem er rene splogs som treffhorer, twinglyhorer og er tapetsert med annonser.
 2. Game google- det vil si, forsøke å legge inn falske søkeord, lage mange sider som linker til hverandre for å justere ranken din og på andre måter forsøke å flere treff via søkemotoren. Norske Plugins er blitt fjernet fra Google, som jo er en vanlig belønning for å bryte reglene deres.
 3. Besøkende på grunnlag av andre ting enn selve bloggen. Har du WordPress Templates til nedlastning, får du logisk nok mer trafikk på grunn av det.
 4. Selge bloggrelaterte tjenester, enten i form av konsulenttjenster, design, hosting og webutvikling. Ikke at det er noe galt i å gjøre dette, men det er ikke å leve av blogging. Det er å leve av webdesing og webutvikling. Mange lever helt fint av å gjøre utelukkende dette.
 5. Drifte andre typer nettsider ved siden av. Porno er en populær biintekt. Her er en drevet av MillionEuroMan og en av Picxx. NB: NSFW!

Å leve av blogging er en sannhet med store modifikasjoner. Du kan leve av å frilanse på nett, drive nok nettsider og aktivt utnytte splogging, men det er ikke det samme som å leve av en personlig blogg.

Fokuset på blogging som god inntektskilde er rett og slett et forsøk på å etablere blogging som mulig inntektskilde. Hvis firmaer plutselig blir intressert i å kjøpe blogger «med potensiale» for å tjene spenn, kan noen tjene gode penger fremover. Ulempen er at firmaer ikke blir intressert med mindre blogging som pengemaskin hypes tilstrekkelig. Ingen vil lage private reklame og sponsoravtaler med deg om du ikke lager et image som svært vellykket allerede. Dermed er det viktig at Blogcamp arrangeres et sted som får alt til å virke veeeldig proft.

Derfor blogger folk om hvor mye penger det er i blogging samtidig som de drifter spamsider, legger ut bilder av nakne thai-damer og selger bloggdesigns til tenåringsjenter som vil bli Blondinbella.

Reklame kan være en grei måte å få bloggen din til å gå i null hvis du hoster selv og har litt utgifter på den. Kristin Wangen har skrevet et ryddig innlegg om hva slags funksjon reklameinntekter har i realiteten. Jeg tror at en ordentlig undersøkelse vil vise at mange av de beste håndarbeidsbloggerne tjener mer penger enn «probloggerne», rett og slett fordi de selger flere produkter og har en større kundekrets. (Hvorfor ikke lære strikking, Sindre?)

Konklusjonen er: Hvis du tror du skriver godt nok til å få nok treff til å leve av å blogge, vil du antageligvis tjene mye bedre penger på leve av å skrive. Hvis ikke- Don’t quit your day job. Vil du virkerlig karre til deg mest mulig penger ved å være en nettplage, og ikke en nettressurs?

Her er betalte jobber der du gjør det samme som du gjør på bloggen din:

 1. Frilansjournalist. Sjekk ut frilansliv for frilanstakster.
 2. Fotojournalistikk. Har du en god nok bildeblogg, bør du prøve deg som fotograf. Det har bedre utsikter for et levebrød enn bloggen har.
 3. Generell søppelskribent. Du får 1000 kr for hver erotisk tekst du får på trykk i Cupido. Hver av dem er like lang som et blogginnlegg. Det er bedre betalt pr. time enn reklameinntektene dine og du når flere lesere. Allers og Hjemmet trykker noveller og «personlige brev» for flere tusen pr. innlegg.
 4. Modelljobbing. Du får bedre betalte oppdrag for å posere i reklame enn ved å posere i bloggen for reklame.

Erfaring har vist at flinke folk kan få denne typen arbeidsoppdrag med bloggen som portefølje. Det er kanskje en mer realistisk målsettning?

Og helt til slutt: Lyst til å lese hvordan «probloggerne» omtaler den norske bloggsfæren? Les denne forumtråden som tar for seg kritikken som har kommet av Blogcamp08. Dere er sauer, kjære lesere, og jeg er halve Ottar. Ta den, Ane Stø! 😀


33 kommentarer til “Skeptikerskolen: Vil du bli bloggmillionær?”

 1. Virrvarr: Takk for lenken til Frilansliv. 🙂

  Arnfinn Pettersen: Du skriver: “Pr i dag er det de færreste som klarer å overleve selv som frilansskribenter.”

  Ja, akkurat nå om dagen er markedet tøft, men Norge er faktisk ikke et spesielt vanskelig land å være frilansjournalist i. Det krever riktignok at du både kan å skrive journalistiske tekster og evner å selge inn ideene til markedet, men det er fullt mulig å overleve som frilansskribent uten å jobbe deg i hjel eller leve som en asket.

 2. Ditt klart beste spørsmål:

  “Vil du virkerlig karre til deg mest mulig penger ved å være en nettplage, og ikke en nettressurs?”

  Det spørs hvor lenge Dagbladet gidder å opprettholde moroa for folk som ikke tilfører noen annet en store tall i egen statistikk.

  For å være helt ærlig tror jeg den beste måten å tjene penger som blogger på rett og slett er å være usedvanligdyktig på et smalt tema og skrive godt om det – men som du er inne på: Da kan du sannsynligvis tjene mer på å gjøre noe annet med kunnskapen din enn å blogge om det.

 3. Nei, jeg vil ikke bli bloggmillionær, heller ikke medlem av noen bloggby, jeg vil ikke settes i et bås, jeg vil ikke ha reklame på bloggen min og er heller ikke opptatt av besøksstatestikk.
  Men jeg er glad i mennesker og traff 2 av mine svenske bloggvenner i sommer uten å gjøre så mye ut av det.
  Jeg lar være å besøke blogger jeg ikke liker eller som er overdynget av reklame.
  Om problogger er blogger folk vil tjene penger på må de ha noe å tilby meg for å få besøk, eller gidder jeg ikke bry meg med dem.

  Graylady’s last blog post..En nydelig dag

 4. Det er jo ikke akkurat slik at vi som blogger UTEN annonser blir fremhevet som positivere/sunnere/mer etisk akseptable enn de med annonser og behov for blogginntekter!

  Og kom ikke her å påstå at de uten annonser er mer intellektuelle enn andre…

  Egentlig er vi vel hakket dummere enn de som faktisk installerer noen annonser, i håp om økt inntekt på sine bloggskriblerier. Vi presenterer alle åndsverk via våre blogger, så hvorfor ikke.

  Kan da ikke være verre å tjene penger på en blogg enn det å utgi en bok til salg hos bokhandlerne.

  Viktor Viktorsen’s last blog post..Statens vegvesen – en hemsko!

 5. Jeg er svært skeptisk til at noen overhodet skulle makte å leve av blogging i Norge, såfremt de ikke har svært asketiske behov. Pr i dag er det de færreste som klarer å overleve selv som frilansskribenter og de jeg kjenner som lever av det, HAR ganske asketiske behov. (Markedet for frilansfotografer kjenner jeg for dårlig til å uttale meg.)

  Norske aviser og tidsskrifter betaler generelt latterlig dårlig for frilansbidrag. Hvilket har det med å reflekteres i kvaliteten på bidragene. Man må ganske enkelt skrive for mye og for fort til at kvaliteten blir god.

  Selv pleier jeg å vitse av at jeg er tjener penger på blogging, men det er fordi jeg først hadde en jobb og så begynte å blogge som en del av den. Og jeg tror det er den eneste måten man kan tjene anstendige penger på denslags på hertillands: Man må gjøre det som en del av en allerede lønnet jobb.

  Arnfinn Pettersen’s last blog post..Utvilsomt ferie

 6. Bra du tar deg tid til å skrive en såpass oppklarende post synes jeg…

  Selv har jeg aldri hatt en forretningsidé bak bloggingen min, og skjønner det skulle ha tatt meg mye arbeid å tjene penger på dette!

  Cat’s last blog post..Alternativ til Blogcamp?

 7. […] er nok rettet mest mot jenter, men en god del av innleggene har vært interessante for meg også. Nylig har hun skrevet et innlegg om det å bli bloggmillionær, og har lite tro på det å kunne lev…. Selv om jeg er enig med henne i mye av det hun sier, ser jeg ingen grunn til ikke å ha dette som […]

 8. Jess! Go Virrvarr 😀

  Jeg ser to sannsynilge grunner til dette:
  * De vil skryte.
  * De vil gi et inntrykk av at det er mer penger i blogging på norsk enn det det egentlig er.

  En tredje grunn kan være at mange biter på og trykker seg inn på blogger som skriver om hvordan man kan bli rik av å blogge. Da blir det mer trafikk, og større inntekspotensial. Men det spørs vel om en sånn metode er smart for å tjene noe stabilt over tid, da. Jeg har hørt/lest lignende før. Kjedebrev, pyramidespill, osv.

  Men nå merker jeg igrunn at jeg har blitt litt mer sånn: ikke mobb de stakkars norskspråklige probloggerne mer, for det er faktisk synd på dem. De vet ikke sitt eget beste. Forhåpentligvis har de og mange andre lært en del nå.

  Petter’s last blog post..Ingen blir rik av en norsk blogg

 9. Uten noe særlig kjennskap til det norske blogglandskapet, tramper MillionEuroMan ut i det med begge bena. Han foreslår nemlig en Bloggcamp i Oslo med tema reklameblogging og høy inngangspris. Det fremstår rett og slett som et bransjetreff hvor folk som ønsker å tjene penger på blogging eller ønsker å tro at man kan tjene penger på blogging, kan møtes og snakke om å tjene penger på blogging. Kanskje kan noen av ungjentene skrape sammen nok penger til inngangbilletten? Og kanskje kommer noen av disse probloggerne. Men markedet vil nok begrense seg selv. Et ganske mislykket foretak, altså, noe som manifesterte seg raskt ved få eller ingen (?) påmeldte. Men det døde ikke der. I stedet har Bloggcamp blitt det heftigst diskuterte temaet i Blogglandia på lenge, og sinnene står i kok.

  Anathema: Tilbaketråkk’s last blog post..Intellektuelle bloggere vs profittbloggere

 10. Som Bjørn Stærk sier: klønete oppførsel og en smule overambisiøst (mine ord). For å sitere initiativtakeren:

  “[det er] ingen som har meldt sin interesse for å være med på å sette opp et slikt arrangement.”

  Ikke så rart, for det er ikke så mange som har lyst til å hive seg med liv og sjel inn i noe som de ikke har fått vært med å legge premissene for. Ikke hjelper det mye å bli kalt sauer, heller. Det hadde vært smart å lufte ideen med noen andre først, kanskje til og med blogga offentlig om det. De spørsmålene MillionEuroMan stiller i dagens innlegg burde han lufta før konferansen blei annonsert.

  Tiram’s last blog post..Al Gore skyter sønn opp i rakett

 11. Jeg setter pris på de som ikke steiner meg til døde allerede i første runde, det betyr jo bare at jeg kan reise meg og forbedre meg i neste runde. Et arrangement blir det! Selv om det kanskje må modifiseres…

  Jeg er vel heller ikke helt enig i at naboensdatter.no er porno – men, mer en erotisk side / mannemagasin. Men, det blir jo øynene som ser! Uansett har det ingenting med blogging og blogcamp å gjøre.

  MillionEuroMan’s last blog post..Det hagler med kritikk om Blogcamp Oslo 2008

 12. Jeg har Norges største blogg. Kanskje ikke med tanke på statistikk, antall innlegg, sjel eller inntjening, men rett og slett bare på størrelse. Den er kjempestor. Diger, rett og slett. Kan fylle hele skjermen, hvis du vil!

  @Bjørn Stærk: Dette var en gjennomtenkt vurdering. Jeg er ikke overbevist om opplegget på Thon, men syns heller ikke vi skal rotte oss sammen for å dynke MillionEuroMan i tjære og rulle ham i fjær for deretter å tenne på ham og danse rundt ham nedover Karl Johan. Det er noen sauetendenser ute og går i bloggeby, og de er ikke alltid hyggelige.

  Thomas Misund’s last blog post..Bloggerdagen 2008 – program

 13. Konferansen tror grubler jeg på om ikke først og fremst er et resultat av at arrangøren ikke er flink til/har tro på/gidder å søke penger snarere enn grådighet. Kanskje montro.

 14. En vanlig “gjennomsnittsblogger” med et par hundre treff, kan umulig tjene noe på reklame. Jeg klikker kanskje på en reklame sånn ca to ganger i året.
  Trenger man å skrive skryteinnlegg om reklameinntekter for å tjene penger, så tror jeg det er en kortvarig glede.

  Einar’s last blog post..Solformørkelse

 15. Altså. Det er da ikke noe nytt at folk lever av noe. At de har inntekt. Det nye er at noen hevder de lever av blogging. Nå ser vi altså at de fleste som har påstått det også erkjenner at de IKKE lever av blogging.

  Vel, de lever altså av noe annet. Har vi da dokumentert at blogging ikke har noe med saken å gjøre? Hehe.

  Og kan vi ikke like godt erkjenne at pornoindustrien kanskje ikke har så mye å lære nye bloggere?

  Pål H’s last blog post..Svindlerne i bloggosfæren

 16. Å leve av blogging alene er for de få, og jeg tror f.eks. slik Peter Andre gjør; å tilby noe mer enn bare bloggen, og heller bruke bloggen til å fortelle at “Dette kan jeg” og “Dette er nytt” er veien å gå for de fleste.

  Kristin’s last blog post..Apropos Problogging

 17. Jepp, det er nok ikke mye pengepotensiale i blogging. Dvs., noen vil alltids treffe riktig og slå an stort, men innen en språksone som den norske er det nok veldig få, og ikke mye penger å dele på heller. På den andre siden kan den ene heldige som karrer seg til toppen kanskje bruke berømmelsen til å komme seg dit de virkelige pengene befinner seg? En norsk toppblogger tjener ikke mye, men en kjendis derimot.. Pluss at det er gøy med oppmerksomhet. Men det er mange om beinet. Frustrasjonen for bloggere som sikter litt lavere eller mer seriøst kan med andre ord (om man ønsker) balanseres av skadefryd over alle som kaster bort tiden sin. Heldigst av alle er vel vi som finner glede i noe så enkelt som å skrive noe vi er fornøyd med.

  Btw, den blogkonferansen er for meg mest et eksempel på klønete oppførsel, ikke nødvendigvis grådige hensikter. Jeg kan godt tro at et sånt arrangement kan ha utgifter som tilsvarer de anslåtte inntektene – du skal ha et sted å være, betale guests of honor, kanskje ha underholdning (inkl. lydanlegg og folk til å drive det). Blir fort penger. Men hvis man skal gjøre noe sånt for et miljø bør man først skaffe seg tillit, og da må man både begynne forsiktig (lavbudsjett, billig/gratis inngang) og ha sentrale personer i miljøet med på teamet eller som sympatisører. Det var en miniblogkonferanse i Oslo i 2005, og det er utrolig hvor mye du får til med noen ivrige folk. Bloggere liker å snakke om seg selv og å treffe andre bloggere, og så vips har du både innhold og publikum. 😉 Jeg har derfor mer tro på det alternative programmet. Men vær litt snille mot Blogcamp da – folk som er villige til å ta slike initiativer og makter å gjennomføre dem vokser ikke på trær.

 18. De få gangene jeg skriver noe om hvordan tjene penger på blogging gjør jeg det for å vise at det er mulig og hvordan det er mulig. Jeg har ingen behov for å skryte av mine inntekter – de er ikke all verden, som du påpeker. Men de blir større. 10 000 i måneden er uansett fullt mulig å leve av, hvis du er litt økonomisk og fornuftig. Jeg har innfunnet meg med situasjonen av å klare meg med lite i en lang periode nå, og jeg lider ingen nød. Klart 10 000 hadde vært lite hvis jeg var ansatt i en vanlig jobb, men med tanke på at jeg begynte fra scratch og ikke ante om det virkelig var mulig å “leve av” dette i Norge, så er jeg ganske fornøyd med hva jeg har oppnådd.

 19. Du tar litt feil når du sier at jeg er fjernet fra google. Jeg er fortsatt indeksert i google med rundt 300 sider og fikk faktisk en PR5 ved siste oppdatering.

  Det jeg ikke liker er at jeg er blitt skubbet laaaaaangt ned i deres SERP’s, noe som kan tyde på at sidene som linker inn til artiklene mine faktisk har blitt de-indeksert i google.

  picxx’s last blog post..Sv: Hvordan fungerer egentlig Advertising.

 20. Selv har jeg aldri påstått at jeg lever av blogging, men av de ulike aktivitetene blogging medfører – som designoppdrag. Jeg fikk jobb i Unique Blog Designs på grunn av blogging og har nå fått litt napp som freelancejournalist på grunn av blogging. Osv. Osv.

  Og de 3000? Ja, men for den rette kjøper – altså en som har ferdigheter og gidder – så er kr 10,000 i måneden fullt mulig. Jeg har da hatt det selv da jeg la litt innsats i det. Så derav prisen. Vanlig med 12 måneders inntekt i pris på nettsider.

  Beklager hvis du følte deg truffet som halve kvinnegruppa Ottar. Det var bare en uttrykksmåte.

  Peterandrej’s last blog post..Fikk fisk. I havet. Med fiskestang.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: