Hvordan bli troll?

Nei, jeg snakker ikke om din venn fra folkeeventyrene som Askeladden kappeter med. Den typen troll er forbehold Kittelsens malerier og souvernirbutikker på Gardermoen. Revolusjonært Roteloft gir deg den ultimate guiden til internett-troll og hvordan trolle best/verst mulig. Kurset er nyttig for alle, enten du er et troll og skal forbedre og effektivisere trollingen din, eller om du bare er en vanlig bruker som trenger å gjenkjenne et troll når du møter det.

Først: Hva er et internett-troll?

Wikipedia-essayet «What is a troll?» forsøker å definere troll på denne måten:

Ignorance is not trolling. Genuine dissent is not trolling. Biased editing, even if defended aggressively, is in itself not trolling. By themselves, misguided nominations, votes, and proposed policy are not trolling. They are only trolling when they are motivated by a program of malice rather than ignorance or bias. This requires a judgment of the personal motivation for another’s action. Such a judgment can never be made with anything approaching certainty. This fact should always be kept in mind when one is tempted to label someone a troll.

Trolling er ikke dumme kommentarer, å ta feil i en diskusjon eller å ha en annen agenda enn deg. Trolling er ikke kverulering eller å bruke hersketeknikker i debatt. Trolling er å gå bevisst inn for å forsure diskusjonsklimaet, lage mest mulig kvalm og rett og slett være kjip med vilje, ikke fordi man har misforstått eller er litt skarp i kantene.

På mange måter kan trolling sammenlignes med blotting. Noen skriver en drøy kommentar de veldig gjerne vil ha reaksjoner på, og hvis de får den reaksjonen fortsetter de å sende flere drøye kommentarer. Forskjellen på trolling og blotting er at du er usynlig som troll. Mens blotteren står der og vifter med tissen til barneskolebarn, sitter trollet glad og fornøyd på jobb og vet at ingen på Ubuntuforum er klar over at det egentlig er Pyntelige Pia Personalsjef som i all hemmelighet kommenterer som en gal under tag-linen «All Ubuntu-users are nazis!!!111»

Du kan trolle uten å være troll.

Begrepet «troll» har ført til det nye verbet «å trolle». Hva betyr det å trolle? Å gjøre det samme som et troll og oppføre seg som et troll. En av grunnene til at man skiller mellom å være troll og å trolle, er at mange kan bruke trollteknikker bevisst om de vil oppnå noe spesielt.

Hvis du er veldig irritert på et forum, er det å lage seg en ny bruker for å starte sure diskusjoner fulle av personangrep og usakligheter en effektiv metode for å få andre brukere til å bli slitne, oppgitte og forlate forumet.

Judith Donath beskriver skaden trolling påfører nettsamfunn på følgende vis:

Trolls can be costly in several ways. A troll can disrupt the discussion on a newsgroup, disseminate bad advice, and damage the feeling of trust in the newsgroup community. Furthermore, in a group that has become sensitized to trolling — where the rate of deception is high — many honestly naïve questions may be quickly rejected as trollings. This can be quite off-putting to the new user who upon venturing a first posting is immediately bombarded with angry accusations. Even if the accusation is unfounded, being branded a troll is quite damaging to one’s online reputation.” (Donath, 1999, p. 45)

«Jeg har trollet et frp-forum i hele dag!» skoggler en venn av meg. Han er en koselig kar så lenge han er på Rød Ungdoms forum og kommenterer i bloggen min, men går inn for å forsure tilværelsen for politiske motstandere for moro.

Siden det å trolle i ditt eget navn ikke gjør underverker for ditt gode navn og rykte, har ofte smarte troll bare en trolle-rolle med eget nick og epostadresse de bruker til å skrive hets¸personangrep og lage kvalm mens de skriver «normale kommentarer» med et navn de kan bli gjenkjent som. Ergo er det forskjell på å være troll hele tiden og trolle noen få steder. Begge deler er like slitsomt for dem som blir trollet.

Hvorfor trolle? Og hvem er trollene i virkerligheten?

Alle kan være troll. Læreren din, moren din og ellers profilerte politikere kan kose seg like mye med å trolle som den lett paranoide sektlederen i en menighet nær deg. Likevel kan vi dele opp trollene i følgende sosiale undergrupper:

 • Kosetrollene. De morer seg over å være usaklige, få reaksjoner og se nettsamfunn gå i oppløsning. Dette er ofte folk som vet at de troller og ler godt av sine egne vemmelige innspill. «Så velformulert og morsom trolling!» sier de til seg selv. «Haha, de blir nok sure på Kristenblogg etter at jeg skrev kommentaren om at Jesus er en lærhomse!» Linus Thorvals kosetroller litt når han kaller alle fra FreeBSD «masturbating monkeys». Hvis du lar kosetrollene være heelt i fred, gir de seg raskt. De vil le godt over hvor sinte folk blir over noe de bare sa «for moro skyld».
 • De politiske trollene. De er mot noe du er for, og går bevisst inn for å ødlegge debatten og personangripe deg til du ikke orker diskutere mer. Hvis du skriver en kritisk post om regjeringens harde asylpolitikk, vil det politiske trollet hoppe ut fra vg-nett og skrive et langt innlegg om at «håper du blir voldtatt av en negerfaen, muslimelsker!» Politiske troll kan være bevisste sabotører eller usaklige folk som bare er veldig provoserte.
 • Stalkertroll. De er ute etter å ta deg som enkeltperson. Folk du har fornærmet, være seg ekskjærester, politiske motstandere, eller noen du har utestengt i din tid som forummoderator. Det kan også være noen gærninger som føler seg avvist av deg fordi du ikke har svart på forumtråden deres eller linker til bloggen deres. Stalkertroll gjenkjennes på aktivt personangrep og «outing» av privat informasjon på nettet.
 • Gærning-troll. De vet at alle sigøynere er romvesner, alle katolikker er scientologer og at ingenting er så giftig som å spise geitost. De er her for å forkynne det skrekkelige budskap, enten de er på forum for Rosebusk-entusiaster eller i kommentarfeltet til bloggen din om webutvikling. Gærning-trollet lager seg en bruker på forum for venstreradikale og starter tråden «Det er syndig å onanere, barn!!!11» før du får sagt «moderator». Heldigvis er de enkle å kjenne igjen.
 • Kjepphest-trollet. Dette er en slitsom type, særlig i kombinasjon med andre troll. La oss si dere har fått et gærningtroll på forumet, og moderator vil kaste ham ut. «Hvorvidt jøder egentlig er MC-musene fra Mars har ingenting på Pelles PC-forum å gjøre.» Da kommer kjepphesttrollet og skriver tusen innlegg om sensur og yttringsfrihet. Etter dette kommer enhver kommentar kjepphesttrollet skriver, uavhengig av tråd, til å handle om sensur og yttringsfrihet. Kaster du ut kjepphest-trollet, kommer han til å lage en ny bruker hvor han øyeblikkelig starter en diskusjon med overskriften «Er dere det forumet som er så kjent for sensur og manglende yttringsfrihet?» Bytt ut «sensur og yttringsfrihet» med hvilket som helst annet tema og du har en formel for kjepphest-trollets lykkelige liv.

Klassiske trolltips:

Greit, du vet hva et troll er, du vet hva slags type troll du vil være og du er klar til å sette igang med å forsure dagen til alle nettbrukere nær deg. Her er noen godt brukte trolleteknikker:

 1. Vær vulgær. Stygge ord, heftige personangrep og ekle ordspill skiller småtroll fra store troll. «Alle på VG-nett sitter hjemme og runker støttekontakten sin!» «Feministfaen! Feite fleskeberg! Du sminker deg med brukte tamponger!» Jo styggere og eklere, jo større sjanse for at noen føler de må svare like hardt tilbake.
 2. ALLE SKIKKELIGE TROLL BRUKER MYE CAPS-LOCK!!!!!!111111one
 3. Skal du ty til personangrep, så bruk fullt navn og mailadresse. Vet du hvor de bor? Kjør på!
 4. Vær strategisk. Bruk deg god tid på å få venner og støttespillere om du tenker du skal trolle én bestemt person. Kanskje du skal avtale med noen folk om at du skal skrive et stygt innlegg og de skal hjelpe deg ved å følge opp?
 5. Still ultimatum. «Det er enten meg eller Tore på dette forumet. Hvis ikke han slutter, slutter jeg!» «Hvis ikke den kjipe kommunisten legger ned nettsiden sin, legger jeg ned nettsiden min!»
 6. Skriv det omvendte av det de andre i bloggen, forumet eller irc-kanalen mener. Registrer deg på ungdomsforumet til Pinsemenighteten og start tråden «Jeg elsker Satan!» Bli med i en motivasjonsgruppe for overvektige for å fortelle dem hva slags feite tapere de er og hvor tynn og lekker du er.
 7. Finn din stil. Er du et langsomt, strategisk troll som venter på det rette øyeblikket for å trolle forumet i stykker, eller er du et hit-and-run-troll som elsker å legge igjen «Du suger!»-kommentarer på tilfeldige blogginnlegg for så å ikke komme tilbake?

Hvordan bekjempe troll?

Dette er heldigvis ganske enkelt. Ignorer dem, slett kommentarene deres og kast dem ut av forumet. Den viktigste huskeregelen er å ikke mate trollet. Det er veldig kjedelig å være troll om det ikke får noe reaksjon. Derfor er taushet det beste svaret på anonyme hatblogger og spamfilteret det beste svaret på troll-kommentarer. Moderer forumet og irc-kanalen din, ha strenge regler for debattstil på forhånd og vær trollbevisst.

, ,

18 kommentarer til “Hvordan bli troll?”

 1. Interessant å lese.Men hva søren gjør man når trollet har fått med seg flere på forumet og man opplever daglig å bli mobbet og trakassert ?
  Enden på visa i mitt tilfelle var ei særdeles liten moden moderator som stengte meg ute ! med begrunnelse at dette var så fælt,hu hadde vondt av meg men ville nå ha ro i forumet sitt og da var det best jeg gikk siden trollet ikke likte meg

 2. Det hender jeg har lyst til å være et troll, bare fordi jeg er så kvalmende godt oppdratt og sjelden lager bråk. Men jeg klarer aldri å bli et godt troll tror jeg, jeg får liksom aldri kommet skikkelig i gang med noe spennende trolling. Blah.

  Cat’s last blog post..Virkeligheten.. haha 🙂

 3. Jeg synes du har hatt veldig mange bra poster i det siste. Har faktisk lært en god del om hvordan saker & ting fungerer i bloggverden og på nett av nettopp deg!
  Så jeg skal fortsette å lese din blogg med ujevne mellomrom, – og håper det kommer noen innlegg om Bø til høsten.

  cox’s last blog post..“Vondord om norsk litteraturkritikk”

 4. Kaller du me et TROLL!!!!!111

  OG DET SIER DU DE F**** SOM DRIVER Å TROR DU ER SÅNN KJENT KUL OG FET PERSON BARE FORDI DU SKRIVER OM SYNDIGE TING SOM GJØR FOLK BLINDE!!!!

  OMG JEG BLIR SÅ KVALM!!!!!!!!!!!!!!!!11111111

 5. Arti innlegg.
  Er ikke egentlig oppskriften på hvordan bli et troll så enkel som dette:

  1)finn en nettside hvor det kan kommenteres
  2)vær kjip, teit og plagsom
  3)gjenta denne manualen inntil det kjedsommelige

 6. bra! trollkurs faktisk 🙂

  ikke alle troll er lette å stenge ute. forfatterbloggens hustroll opprettet nye brukere hver gang han ble kastet ut. Han hadde som uttalt mål å ødelegge nettstedet, og på mange måter lyktes han. Nå kan bare brukerne selv kommentere der.

  i steinalderen fantes det jo egne trollskoler, i form av newsgrupper på USEnet hvor det eneste formålet med samtalen var å hetse hverandre. no.alt.flames og sånne. koselig plass.

  Esquil’s last blog post..Frykten for helbredelsen

 7. Som Popsicle sier så er trollproblemet verst på Usenet, og på andre store forum. På blogger som ikke er større enn at bloggeren gidder å følge med på alle kommentarene så er det greiere å håndtere troll – man må bare være litt tøff, våge å si “pell deg vekk” til folk som ødelegger.

  Btw, alle må ta en kikk på denne oversikten over arketypiske flammekrigere. Joda, dere finner nok dere selv der også, opptil flere ganger. 😉

 8. Nyttig og morsom gjennomgang av dette fenomenet. Som Usenet-bruker gjennom 13 år, har også jeg møtt mer enn ett troll.

  Jeg tror det er viktig å være klar over forskjellige fenomener, begreper og persontyper man kan møte på nettet. På den måten kan man bedre forholde seg til dem og forstå hvorfor de opptrer som de gjør, i stedet for å ta det til seg som personlig kritikk. Det er det nemlig aldri.

  Så, ja, jeg støtter opp om det de tre tidligere kommentatorene har uttalt.

  For eders forlystelse kan jeg også anbefale en gjennomgang av den humoristiske tolkningen av hvilke personer man kan forvente å møte på nettet. Jeg tror de fleste som har frekventert nettet i lengre tid kjenner igjen alle typene.

  Martin Bekkelund’s last blog post..VirtualBox

 9. Problemet oppstår på Usenet-fora, i hovedsak – her er det liten mulighet for fjerning av uønskede innlegg, og selv om man kan ignorere brukere, så er det jo slett ikke sikkert brukeren troller på alle grupper vedkommende er på.

  .no-hierarkiet har hatt sin del av disse opp gjennom årene…

  Ellers er det jo egentlig bare å ignorere troll – dog, innimellom treffer troll nerver som gjør at man ikke klarer å la være å ta igjen, og selv om man forsøker å holde seg saklig, så betyr jo ikke det at trollene gjør det samme – i hvert fall om de er ekte troll.

  “Don’t feed the trolls” er nok fremdeles en viktig lekse i online-verdenen ja…

  PoPSiCLe’s last blog post..Sorrow

 10. Tror jammen meg at jeg i min tid på nettet har blitt utsatt for stalkertroll :S Det besynderlige er at når noen kritiserer meg så gjøres det nesten alltid anonymt liksom.

  Du som har så mange fine navn på disse trollene, hva skal man kalle troll som vil ødelegge et nyhetsnettsted ved å sende inn fabrikkerte nyheter på e-post?

  Hva kan man forresten kalle de som liker å mate troll da?

  Har du trollet?

 11. Hvis alle bare holder sitt eget nettsted troll-fritt, så blir det til slutt veldig få plasser igjen å trolle.

  Vår holdninger til troll på nett er ofte påfallende forskjellig fra holdninger vi har i RL. Vi aksepterer ikke at folk stikker innom og verbal misbruker oss i stua hjemme. Det er derfor ingen grunn til å akseptere det på nett heller.

  Nei, det handler ikke om ytringsfrihet. Det handler om anstendighet.

  Pål H’s last blog post..By: Pål Hivand

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: