Skeptikerskolen: Kvantemedisin = kvakksalveri

Jeg har lang kvakksalvererfaring. Mitt kjødelige opphav har trukket meg med til homeopater, soneterapeuter, akupunktører og stappet i meg nok alternative medikamenter til å fylle en helsekostforretning. Jeg har vært til homeopat for å få behandlet alkoholisme og epilepsi, fått beskjed om at depresjonen min skyldtes for mye mobiltelefonstråling og blitt henvist til helse-eurytmist mot angstanfall.

Dette har fått meg til å gå en del ulike terapimetoder nøyere etter i sømmene, og jeg kommer til å gå gjennom en del av opplevelsene mine her i Skeptikerskolen sammen med en del forskning og informasjon om de ulike typene alternativ medisin.

Først ut er kvantemedisinen. Du har ikke hørt om det før, sier du? Det hadde ikke jeg heller, før familiens faste homeopat tok etterutdanning i faget. «Det er et fantastisk apparat! Du kan skanne alle cellene i kroppen for å se hvilke som er syke, hvilke som er friske, måle betennelser og potensielle sykdommer!» skrøt hun. Omtrent samme leksa finner du på hjemmesiden til dem som distribuerer apparatet i Norge, Scio AS.

Lillesøsteren min var den første i familien til å la seg behandle av apparatet (selv om det kostet noen hundrelapper mer enn en homepoat-time, selvsagt) og kom hjem med en ulykkelig beskjed: I følge kvantevidunderet var hun fullstendig parasittinfisert og måtte gå til gjentatte behandlinger for å bli kvitt de uvelkomne gjestene, samt ta en rekke homeopatmidler mot smådyrene. «Dette forklarer jo hvorfor du har vært så dårlig!» utbrøt samtlige familiemedlemmer. Parasitter. Der hadde vi problemet.

Noen uker senere hadde jeg time hos homeopaten. Jeg gledet meg til å ta maskinen i nærmere øyensyn. Greit, jeg følte meg litt som en fange festet i den elektriske stolen mens homeopat-kvante-dama festet ledninger til håndledd, ankler og på pannen min. I tillegg satte hun en skarp laser rett mot pannen og synsfeltet mitt. Slik skulle hun kunne lese av hva som skjedde inne i kroppen min.

Nå kunne jeg be henne undersøke hva jeg ville i kroppen min. Hun tastet som en gal på et tastatur, og det dukket opp dårlig tegnede bilder av alle organer i kroppen på en skjerm. «Gule prikker viser celler som er litt syke, de orange mer syke og de røde er veeldig syke!» forklarte hun. «Eh. Ok. Ta en full scan, da.»

Gjett hva som var problemet mitt? Parasittinfeksjon! Overalt! Og jeg måtte ta masse medisiner, samt komme til henne flere ganger for å bli kvitt udyrene. «Det er sikkert smittsomt!» sa mamma. «Hm.» sa jeg.

Jeg fikk med meg navnet på de spennende parasittene og kontaktet en venninne av meg med legeambisjoner og legefamilie (Hei, Joanna!). «Hm, parasitter?» sa hun. «Det kan legen din sjekke ganske enkelt.» Vi slo opp navnet på parasitten. «Vært i tropene i det siste?» spurte hun. «Nei.» sa jeg. «Da burde du ikke være infisert. På ordentlig.»

Legen min lo, men tok prøven. Ingen parasitter. Jeg avlyste timen med homeopaten. Hun skulle ha 700 kr for hver kvantemedisinsk behandling, i tillegg til at jeg måtte betalene medisinene selv.

På dette tidspunktet fantes det lite informasjon om kvantemedisin på norsk, foruten reklamesidene til firmaet som utdannet terapautene. Forskning.no tok tak i temaet da SCIO reklamerte for at kreftpasienter ble fullstendig helbredet av kvantemedisin. (Det er jo den sikreste måten å hisse på seg forskningsmiljøet på. Si at du har kreftkuren til kreftpasienter, og ta godt betalt.)

Jeg har fulgt debatten med interesse.

La oss se på et par av høydepunktene:

SCIO har påstått at det finnes masse dokumentasjon på at kvantemedisinen fungerer, men de tenker ikke offentliggjøre den – av frykt for legemiddelindustrien, i følge dem selv. Etter å ha blitt angrepet fra alle kanter på Forskning.no, har lederen for SCIO-Norge gått ut og sagt at kvantemedisin har sitt eget forskningsteam som en undergruppe av UNESCO. UNESCO, på sin side, benekter dette.

Noe av det mest spennende med diskusjonen, er diskusjonen rundt hvorfor kvantemedisin faktisk kalles kvantemedisin. Ingenting i teorien om at maskinen kan fange opp hver enkelt celles signaler har noe med kvantemekanikk og relaterte fenomener i fysikken å gjøre. Gaute Einevold, professor i fysikk ved NTNU sier følgende om SICO og kvantemedisinen:

Det brukes noen ekte uttrykk fra kvantefysikken, som virtuelle fotoner og kvantekoherens. Men ordene har ingen sammenheng med metodene i SCIO.

I tillegg dukker det opp begreper som “quantum chromokinetics”, som ikke gir noen mening, selv for en kvantefysiker.

– Imidlertid ligner det kanskje litt på “quantum chromodynamics” som er en teori som beskriver partikler inne i atomkjernen. Men denne teorien kan heller ikke ha noe med metodene i SCIO å gjøre, forklarer Einevoll.

Konklusjonen er at «kvante»-begrepet brukes som salgstriks og for å gi den alternative medisinen et mer vitenskaplig skjær ved å stjele tilfeldige ord fra kvantefysikk. Denne artikkelen viser at det er flere retninger enn kvantemedisinen som bruker «kvante» som et trylleord. De færreste av oss skjønner kvantefysikk, og hvis du som pasient ikke tror at det er meningen at du skal forstå prinsippene bak behandlingen din, stiller du færre spørsmål.

Kan kvantemedisinen virke?

Om vi ser bort fra shady dokumentasjon, mine rare opplevelser med terapiformen og det lite elegante trikset med å bruke ord fra fysikken som reklame – er det fysisk mulig å bestemme om en celle er frisk eller syk ved hjelp av et sånt apparat?

SCIO Norge sier at de ved hjelp av kvantemedisin kan finne alle sykdommer og mangler i hele kroppen ved å måle elektromagnetisk stråling fra hode, ankler og håndledd. Dette er fordi alle celler, molekyler, bakterier o.l. har sin egen elektromagnetiske frekvens. Sykdommer eller mangler vises som forstyrrelser i frekvensene.

Allerede her har behandlingsformen dokumentasjonsproblemer. Norges eneste Nobelprisvinner i fysikk, Ivar Giæver, forsket på elektromagnetiske forskjeller på vanlige celler og kreftceller. Hypotesen holdt ikke, rett og slett fordi cellene sendte ut ganske vilkårlige signaler. Ingen dokumentasjon fra SICO + negativ dokumentasjon fra fysikerne lover dårlig for behandlingsmetoden.

Det svakeste punktet i teorien er likevel at apparatet skal kunne sende frekvenser tilbake i kroppen for å få cellene til å fikse seg selv, og at de aller fleste problemer skal kunne løses i løpet av to-timersbehandlinger over tre ganger. Alt fra allergi og c-vitaminmangel til kreft og diabetes. Det høres usannsynlig ut.

Likevel betyr ikke det at noe høres usannsynlig ut at det nødvendigvis er galt. Det suspekte med kvantemedisinen er at de ikke vil la den tradisjonelle vitenskapen forske på teoriene og resultatene deres, samt se dokumentasjonen deres på at teoriene stemmer.

Manglende vilje til å vise til dokumentasjon betyr gjerne dette: At det ikke finnes dokumentasjon og at hele konseptet dermed er tøys, hvilket er ganske uetisk, og/eller at SICO-Norge tjener gode penger på å la desperate mennesker betale 700 kr for hver behandling, istedenfor å la alle nyte godt av de fantastiske funnene deres. Det er heller ikke særlig etisk.

Jeg opplevde at kvantemedisineren fant opp tilfeldige feil som jeg dermed kunne helbredes fra. Det er jo veldig greit å finne opp plager for kunne å fikse dem igjen, ikke sant?

Rask, nøyaktig, smertefri behandling av absolutt alt, inkludert kreft, er for godt til å være sant, uansett hvor mye man bruker fyndord fra vitenskapen som kvanter, fotoner, stråling eller energi for å forklare det.

Virrvarrs educated guess: Styr unna.


19 kommentarer til “Skeptikerskolen: Kvantemedisin = kvakksalveri”

 1. Glimrende skrevet! Jeg la inn en link hit fra min egen blogg, Blå G. Det forundrer meg at dette fortsatt er tillatt i Norge. Disse kvantemedisinvirksomhetene burde vært anmeldt til både Helsetilsynet og Økokrim.

 2. Svogeren min, som forøvrig er utdannet homeopat, kjøpte kvantemedisinapparatet. Det kostet 300 000,- Det en hel årslønn rett i dass. Rein svindel.

 3. Psst: I kveld sender Schrödingers Katt om kvantemedisin.

  Hvis det blir noen “neste gang” håper jeg det blir et forbrukermagasin, gjerne et som har brukt skjult kamera underveis.

  Etter å ha vært gjennom en prøvetime/omvisning er dette definitivit blant de “nyvinningene” på alternativmarkedet vi klarer oss uten. (Da jeg gikk, satt en kreftpasient (terminal) på venteværelset.)

 4. Hehe, en fraksjon fra linjen min besøkte et slikt kvasimedisinsk profittmottak. De besøkende studerer medisinsk teknologi og biofysikk og er således alle vel kvalifiserte for å kødde med kvasimedisinere. Det ble visst endel fnising.

  Når det er sagt vil jeg påstå at de alternative er mye flinkere å være ydmyke i sitt møte med pasientene enn vanlig helsevesen, og at de kan gi mye god omsorg er det jo ingen tvil om. Noen ganger er jo alt man trenger litt sympati og noen gode ord:)

 5. Er antaglegvis ingenting i verda som gjer meg meir pissed enn alternativ medisin. Å tene pengar på sjuke folk gjennom løgn, vrølv og antivitskapleg idioti er det lågaste ein kan kome.

 6. Delirium:
  Hvis homeopatisk medisin har gjort deg sykere, så har du ikke fått homeopatisk medisin. Homeopatisk medisin inneholder nemlig ingen aktive stoffer og har derfor ingen effekt i hverken positiv eller negativ retning. Har det slått negativt ut på deg, må det i så fall være fraværet av annen medisin som faktisk hjelp deg, men som du sluttet med for å ta homeopatisk medisin istedenfor. Ellers så slo placeboeffekten rett og slett negativt ut for deg 😉

  CiViX’s last blog post..Hvorfor den seksuelle lavalder bør senkes

 7. Fint innlegg. Bra at noen tar opp dette temaet. Min erfaring har bare gitt meg større og større respekt for skolemedisinen. Synd at så mange skal kaste bort tid, penger og krefter på den runddansen med alternative behandlingsformer som beskrives i innlegget, før de innser at det ikke finnes lettvinte løsninger.

  Tehme Melck’s last blog post..Ainas bok

 8. Kvantemedisin er en av de få tingene jeg ikke har forsøkt. Som migrenepasient fra 7-års alderen har jeg forsøkt det meste av alternativ medisin i tillegg til det meste annet. Homeopati gjorde meg rett og slett mye, mye sykere og damens “det skal du jo ikke bli” hjalp ikke nevneverdig for å si det slik.

  Delirium~’s last blog post..Delirium og loRdx på spa!

 9. Åååh og navnet som hørtes så kult ut 🙁
  DEn “kvantemedisinen” jeg så for meg hadde mye mer preg av science fiction enn det der… så latterlig.

  Og litt skummelt også, jeg liker jo å tro at tilstanden til molekylene mine har lite å gjøre med eventuell sykdom. Deres oppgave er jo bare å forme mer kompliserte forbindelser og bevege seg lydig rundt alt etter som de får beskjed om. På kvantenivå er bestanddelene gjerne så enkle at det er vanskelig å forestille seg at noe som helst sykdomslignende skulle hatt noen direkte innvirkning på selve partiklene, selv om de større forbindelsene kanskje blir skadd eller forandrer seg. Partiklene og deres eventuelle bestanddeler forblir mye de samme.

  Kanskje jeg tar feil, kanskje partikler har egne sykdommer vi ikke har oppdaget enda. Men om fks en kvark kan bli syk, så ville jo det også kunne skje imens kvarken var med i oppbyggelsen av en stein. Og hva skjer da?

  Sjitt, nå fikk jeg krøll på hjernen.

  Martine Votvik’s last blog post..Blakkhetens ukompliserte realiteter

 10. Fint at du tar tak i dette! Vi trenger flere norske skeptiske bloggere.

  Jeg er likevel litt nysgjerrig på om “Grenseløs” kan gi et eneste eksempel på en “sann alternativ praktikant”? Definisjonen av “alternativ medisin” er vel nettopp at det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på at det funker, så alle “alternative praktikanter” driver vel per definisjon med svindel og bullshit?

  Skepsis Blog har for øvrig også nettopp blogget om SCIO: http://www.skepsis.no/blog/2008/08/en_kur_for_alt.html

  Gunnar’s last blog post..Hvorfor den seksuelle lavalder bør senkes

 11. Ah. Den alternative medisinen. Den eneste rette behandlingsformen. Løser alle problemer, helbreder alvorlige sykdomstilstander som er “gitt opp” av tradisjonell medisin – og som sjelden eller aldri kan dokumentere sine funn.

  Jeg har tro på enkelte sider ved alternativ-medisinen – homeopatene er ikke blandt dem. Der er det nok i stor grad placeboeffekten som spiller inn, og den hjelper dessverre sjelden mot alvorlige sykdommer.

  PoPSiCLe’s last blog post..Guinness da!

 12. Hmm.. dette var interessant, jeg ble anbefalt kvantemedisin mot ME og prøvde å lese litt om det uten å bli særlig klokere. Nå skjønner jeg hvorfor, tror ikke det er noe jeg orker å bruke matbudsjettet på…

  Cat’s last blog post..Et minne om Soltsjenitsyn

 13. Det finnes dessverre kvakksalvere i alle leire. Jeg gikk feks lenge til fysioterapaut uten at det hjalp et kvekk, uansett hvor mye de påstår at det virker. Jeg ble ikke frisk før jeg begynte å helbrede meg selv.

  En god metode for å avsløre kavkksalvere og sjarlataner er gjerne at de tar penger, masse penger for det de gjør, og at de overdriver sykdomsbildet kraftig, akkurat som scientologikirkens «test» forteller deg at det ikke er måte på hvor dårlig selvtillit du har, og hvor mye du trenger hjelp.

  Jeg har ikke tro på mye av verken den såkalte alternative medisinen eller den såkalte skolemedisinen. Det finnes deler av begge deler som virker, mens det aller meste der… slett ikke gjør det.

  Skolemedisinen er veldig overfladisk og går sjelden til roten av problemet, men ser altfor mye på virkningen istedenfor årsaken. Der er det som i dag blir sett på som alternativ medisin mye bedre. Men så er det der med kvakksalverne igjen, som ofte ødelegger ryktet til sanne alternative praktikanter.

  Grenseløs’s last blog post..Jesus har aldri eksistert

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: