Gjesteblogger: Apples snikende safari

På jobben i dag fikk jeg inn en PC til service:

Meg: Jeg ser du har installert Safari?

Kunden: Safari? Hva er det for noe?

Meg: Apples nettleser

Kunden: Hva er det?

Meg: Det er et program, laget av de samme som lager itunes, som gjør det samme som Internett Explorer

Kunden:
Jammen hvordan kom den dit? Jeg har ikke installert noe safari?

Meg: Når du oppdaterer Itunes lastes Safari ned om du ikke sier nei til den.

Kunden: Er den et virus?

Meg: Nei, men vil du ikke ha den der kan jeg ta den bort

Kunden: Er du sikker på at jeg kan bruke ipoden min da?

Meg: Jada, safari har ingenting med ipoden din å gjøre.

Kunden: Men om den lastes ned når jeg oppdaterer itunes så trengs den vel av ipoden?

Meg: Nei, det er kun en lumpen måte å lure brukere til å laste ned deres nettleser.

Kunden: Fysj, det syns jeg ikke noe om, jeg vil ikke ha noe annet enn Internett.
Hvorpå avinstallerer jeg Safari og viser kunden hvordan hun i fremtiden kan unngå å installere det igjen.

Kunde: Huff, dette kommer jeg ikke til å huske…

Meg: Slapp av, det er bare å huske å hake vekk alt som står i den nederste ruten.

Kunde: Har de lov til å …snike den inn?

Meg: Ja.

Kunde: Det burde ikke vært lov. Jeg syns ikke noe om det!

Jeg er enig med kunden. Det er uetisk av Apple å snikinnføre et program uten å informere
brukeren på en skikkelig måte. Selvsagt, jeg ville sett det. Alle erfarne databrukere ville sett det.

Logoen til Safari

Jeg har et reelt valg om jeg vil installere safari eller ei, men for deg som er en bruker som synker ipoden sin i ny og ne og lydig trykker «oppdater» når du får beskjed om det, er det ikke like lett. Du legger kanskje ikke merke til om det er en ekstra EULA de trykker «agree» på?

Og det er ikke så rart- du gjør bare det vi mer data-kyndige har lært deg opp til å gjøre:

Kunde: Hva gjør jeg nå?

Meg: Trykk: OK, neste, agree eller noe sånt.

Kunde: Er du sikker?

Meg: Jada.

Jeg blåser i om Safari er en god nettleser eller ei. Likevel blir jeg skeptisk av at Apple må snikinstallere den. Er den ikke god nok til at brukerne kan laste den ned av egen fri vilje?

Jeg regner med at jeg vil prate med flere brukere som lurer på «hva stoppklokken der nede er», eller som rett og slett ikke legger merke til den før jeg sier:

«Jeg ser du har installert safari?»

Avarielle er Virrvarrs topphemmelige gjesteblogger. Esquil har Truls, Robinson har Fredag og jeg har fått Avarielle. Hun har vært fast innslag i RL-livet mitt i mange år. Kanskje blir hun fast innslag i bloggen min, også? Når Avarielle ikke jobber med å reparere datamaskinen din, finner du henne på et serverrom nær deg. Bow to her, caus she is root. Og ønsk henne velkommen, selvfølgelig (c:

17 kommentarer om “Gjesteblogger: Apples snikende safari

 1. Er masse programmer som har slike alternativer når du kjøper eller til og med laster ned gratis-progtrammer. Da må du velge bort verktøylinjer, epostlister og mye annet «snacks». Vanlig prakis dette med andre ord.

 2. Jeg bruker Safari sjøl jeg, men jeg synes ikke det minste om at den snikinnstaleres med I-Tunes på Windowsmaskiner.

  At alle Eksploderbrukerene kunne hatt godt av å prøve ett alternativ er nå en annen sak da… hehe, men smak og behag 😉

  moseplassen’s last blog post..Hjerter….

 3. Kan jeg bare få si «de fortjener ikke bedre»? Jeg har jobbet med kundeservice nå i ca. 2 år, for en ganske stor ISP her i Norge.

  Greit nok, ISPer er ikke mors beste barn alltid, og de har sine svin på skogen, men damn! Kundene er innimellom helt egne planeter, som kretser rundt ute i verden, kolliderer med tilfeldige forbipasserende, genererer svarte hull som tar med seg sjelen og sjelsroen din, og i det store og hele er til for å skape ubalanse i verden.

  Slike kunder som utbasunerer «epost? Vi har ikke slikt! Vi kjøpte utstyret for å ha TV og telefon! Og nå virker ikke TVen! Vi er så drittlei nå»

  Og jeg sitter der, litt overrasket (men ikke så mye man skulle tro) og ser på mengden av informasjon vi har sendt kunden, på kundens epostadresse, som han altså ikke bruker…

  Folk er dumme. Kunder er enda dummere. Og når folk sitter foran idiotkasssa (nei, ikke TVen, men PC-skjermen, denne gangen) så blir de faktisk helt evneveike.

  Hvilket minner meg på at jeg må fortsette min serie om frustrasjoner på jobb…

  PoPSiCLe’s last blog post..Når man er teit…

 4. Heisann.

  Tusen takk for tilbakemeldinger. Håper jeg får se mer av dere.

  Beklager at jeg ikke har svart før nå, har dessverre utpreget komentarfelt skrekk, men man må jo øve seg på alt.

  For å starte litt øverst:
  Jeg er i mot all form for snikinnstallering. Det er juksing, og skikkelig umoralskt. Om det er SUN som «bundler» OpenOffice eller Adobe som bundler «insert name here» – toolbar. Jeg er i mot det, fordi jeg mener man ikke kan tvinge folk til å bruke noe de ikke vet om.

  Alterego: Takketakk 🙂 Vi får ta en epleprodukter og deres meninget diskusjon i en annen post. Har morsom historie fra min første tid med defekt MacBook.

  Moseplassen: Safari er kurant nok den, men for en vanlig bruker vil jeg aldri anbefalle Safari, hverken på Mac eller Windows. Den mangler Phising filter. Så faktisk, på tross av sikkerhetshull og annet uhumskt i explorer, så har den faktisk noe jeg vil klassifisere som en stor fordel over Safari. Og faktisk. IE7 er en stor forbedring (missforstå meg ei, jeg bruker selv kun Opera og FF), men IE7 er faktisk ikke helt borti natta sikkerhetsmessig. Spesielt i Vista der den ikke har admin acsess.

  Adreas: Hjemme har jeg litt diverse (det følger med jobben) men må innrømme jeg foretrekker boksen der jeg skriver:
  Emerge programnavn…

  Kine: Slet med å holde maska da ja :p

  Popsicle: Noen kunder fortjener ikke bedre, noen kunder er dumme som brød. Men de fleste er pliktoppfylende og gjør som vi ser. Selvsagt… Finnes tja, hva skal man si? Gullkorn? Har møtt de artigste personer, med de morsomste fordommer, og som selvsagt tror at vi er synske, og har svaret på alt uten å tenke 🙂

 5. Hei og velkommen! Artig gjengitt samtale!

  Jeg liker ikke sniking, men samtidig er det så mange som sitter foran en pc som virkelig heller burde oppholdt seg et annet sted. Nå er det vel dessverre ikke så lett å unngå pc’er lenger… men det burde vært grunnkurs på sånt. 😉

  lothiane’s last blog post..Hagegnom på tur

 6. Dette er faktisk sykt irriterende. Med gjevne mellomrom får jeg «Update» dialogen til iTunes (og QuickTime) – og hver eneste gang må jeg velge bort Safari og si «Nei, takk – jeg har fremdeles ikke lyst på Safari».

  Faktisk har jeg avogtil vært fristet til å bare installere Safari, slik at jeg slipper å hele tiden bli spurt om jeg ønsker å oppdatere det.

 7. Tilbaketråkk: Australian nudist teens.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.