Hvordan takle drikkepresset:

18 kommentarer om “Hvordan takle drikkepresset:”

 1. Jeg har aldri drukket alkohol, men føler heller ikke jeg har hatt noe behov for noe strategi mot drikkepress av den grunn. Har dog ikke noe imot at andre drikker så lenge det ikke går ut over meg.

 2. Ah, eg kjenner meg så igjen i det du skriv. Å ikkje drikka når alle andre gjer det er openbart veldig provoserande. Eg går for den litt krasse tonen viss eg får for mykje pes når eg ikkje drikk, enten «begynner eg no klarer eg ikkje å slutta» eller «eg er litt lei av driking for tida». Kanskje litt festbremssvar, men viss ein ikkje vil ha svar som øydeleg feststemninga får ein la vera å stilla spørsmåla.

 3. Men det er da for jævlig at man skal måtte ha en strategi i det hele tatt. Jeg holder akkurat på med en post om det samme selv, – men så kvier jeg meg for å publisere den. Hvorfor? Jo, fordi vennene mine vil kjenne igjen noe av det jeg skriver om folks reaksjoner når jeg velger å ikke drikke, og så blir de kanskje lei seg og tror at dette er verre enn det faktisk er. Jeg sitter tross alt her i skrivende stund og har vært på krabbelag og drukket opptil flere glass vin. I kveld hadde jeg lyst til det, – neste gang har jeg kanskje ikke lyst, og da håper jeg at jeg ikke trenger noen strategi, men bare kan drikke Pepsi Maxen min i fred.

  Hege’s last blog post..En fest etter mitt hjerte

 4. Egentlig synes jeg det er «sykt» at vi mennesker skal være nødt til å ha en forklaring på alt vi gjør eller ikke gjør. Ønsker man ikke å drikke, eller være i nærheten av noen som røyker, så bør man kunne gjøre det, uten og måtte forklare sine valg til omgivelsene.
  Selv tar jeg meg en pils eller to om jeg ønsker det, og noen ganger lar jeg helt være om jeg vil det. Men er det noe jeg IKKE ønsker, er det og måtte «stå til veggs» for mine valg. Så lenge jeg ikke plager andre, så synes jeg det må være greit.

  Jeg synes dette var en fin post Virrvarr, men trist at man må late som man har noe alkoholholdig i glasset for å bli «akseptert» 🙂

  Eugenie’s last blog post..Akkurat nå…

 5. Hei

  Jeg har lest både posten om alkoholproblemet ditt og denne, og tror du har gjort mange en tjeneste ved å skrive dem. Mange av folks reaksjoner på at noen ikke drikker, kommer fordi de ikke vet bedre. Da er det jo fint at noen tar jobben med å forklare hvordan ting henger sammen.

  Milton Marx’s last blog post..Jeg, en horunge?

 6. *noterer mørkeblå mana-juice*, så har jeg et alternativ til blåbærsaft som rødvinsimitasjon! 😉 Det er tydelig at mange må ty til slike strategier for å slippe å måtte forklare sin avholdenhet.

  Dansestrategien er også glimrende! Der er jeg veldig heldig som oftest går ut i tango- sammenhenger. Der er folk så opptatt av å danse at selv om man skulle ha lyst på litt vin, så rekker man ikke drikke mer enn et glass i løpet av hele kvelden. Og der finnes det ingen som spør hvorfor du ikke drikker. Det er i det hele tatt veldig få påtrengende spørsmål der, bare det hyggelige spørsmålet «skal vi danse?»

  Jeg opplevde det mye enklere å ikke drikke på fester i utlandet enn i Norge. Norske fester består stort sett av å sitte og drikke i flere timer til man slutt må reise seg for å gå på toalettet. Da først, når man reiser seg, oppdager man at man allerede er full og begynner å løsne på en og annen hemning. Jeg synes det er sååå ulidelig kjedelig! Jeg vil danse, synge, leke og spille fra første stund, helst uten alkohol.

 7. Folk lar seg provosere av alkoholfritt øl også, har jeg erfart. Jeg er ikke akkurat avholds, men jeg liker faktisk Munkholm, og kan godt finne på å drikke det bare fordi jeg har lyst. (Jeg er ikke noe brusmenneske.)

  «Drikker du alkoholfritt øl?! Æææsj!!»

  Tiram’s last blog post..Småprat

 8. Jeg synes det er direkte frekt å spørre om hvorfor folk ikke drikker, det kan være mange grunner til at folk tar de valgene de gjør. Vi som drikker slipper jo vanligvis å forsvare det valget vi tar, så hvorfor skal avholdsmennesker forsvare sitt valg

  Jeg synes dette er fine svar til folk som spør om ting de ikke har noe med:

  Hvorfor drikker du ikke?
  Nei, du skjønner at jeg dro på meg en helt jævlig klamydiainfeksjon sist helg på fylla, så nå er jeg på antibiotika.

  Hvorfor drikker du ikke?
  Jeg får så plagsomme sure oppstøt av det.

  Hvorfor drikker du ikke?
  Jeg har erfart at det har en uheldig effekt på hemoroidene mine, vil du se?

  Sunniva’s last blog post..Iduns festivalsjekker

 9. Den sterkeste type drikkepress for meg er når jeg er den «eneste» edrue i rommet. Jeg føler da et behov for å være på lik linje med de andre.
  Det er også temmelig ille når man ser en søt jente som drikker, eller er fullere enn deg selv. Hvis man prøver å sjekke henne opp mens man er edru blir det galt, men å gjøre det i fylla er ikke stort bedre heller.

  Tom’s last blog post..Hove festivalen

 10. To ganger, langt tilbake i 1997, var jeg såpass brisen at jeg måtte sikte for å treffe sofaen. Det fristet ikke til gjentakelse, og jeg har aldri vært full hverken før eller siden. Jeg er ikke totalvaholds, tar gjerne et glass god vin eller konjakk (dårlig vare helles ut med nedlatende beskjed om at jeg vil nyte vinen, ikke bælme den), men folk blir ofte overrasket over at jeg bare drikket et halvt glass på en kveld. Øl, vodka og det meste annet med alkohol i smaker drit, så det ligger jeg unna.

  Men folk spør ofte. «Hva, drikker du bare et halvt glass???» «Er du totalavhold, eller?» «Du er ikke religiøs, vel?» (Er det noe jeg ikke er, så er det religiøs! 🙂

  Jeg pleier da å svare som sant er at grunnen til at jeg gjør som jeg gjør er 1) at jeg vil ha det gøy uten flytende dop, 2) at jeg vil ha kontroll på meg selv, og 3) at det meste med alkohol smaker drit.

  Merkelig nok er det svært sjelden jeg utsettes for mer drikkepress etter det. Det har vært tilfellet også i studentorganisasjoner den gang jeg tasset på digre Blindern. Sannsynligvis er det fordi jeg så klart sier fra og står for det jeg gjør. Dessuten er jeg ikke festbrems, utover at jeg kan slenge etpar tydelige statements om at jeg kan ha det gøy uten å drikke. Hvis det er en fest med for mye fyll går jeg heller (eller lar vær å komme) – det kostet litt selvfølelse, litt følelse av å være utenfor før – men nå er jeg trygg på meg selv og hva jeg vil.

  Det er selvsagt en forskjell på mitt valg, og på situasjonen til de som ikke kan ta et glass, men poenget mitt er at dersom man sier tydelig fra om hva man selv mener blir det oftest respektert – kanskje fordi de som drikker innerst inne er litt misunnelige?

 11. Men jeg bør kanskje nevne at det virker som det at jeg kan ta et glass i ny og ne virker avvæpnende – «ok, han er ikke totalavholds, han er ikke helt fjern». Dessverre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.