Skeptikerskolen: Helseeurytmi

32 kommentarer om “Skeptikerskolen: Helseeurytmi”

 1. Herlig:) Jeg elsker skeptikerskolen. Og særlig når den stiller spørsmålstegn ved Steiner-tankegang som jeg oppfatter som elitistisk og egosentrisk – veldig langt utenfra sett. Jeg har stort sett liten tro på forbrukermakt som politisk virkemiddel, men jeg setter grensen ved Helios-produkter (og Nestle og varer fra Israel da, litt skam må man ha i livet).
  Takk for super blogg, har ikke kommentert før, men leser jevnt og trutt. Opplysende og artig:)

 2. Enig med Maria. Elsker skeptikerskolen!
  Sånn helseeurytmi høres nesten litt skummelt ut og jeg tror at jeg hadde blitt nesten sykere av behandlingen enn uten. Men dog har jeg lært noe nytt for det med helseeurytmi visste jeg ingenting om. Jeg visste om eurytmnien dog.

  Forresten lagt deg til (kan ikke begripe at jeg har gjort det tidligere :O)

  Ingvild’s last blog post..Siste søndag i august

 3. Nå ble tankene mine satt tilbake i tid, jeg tror alle som har vært Steinerelever (i hvert fall igjennom barneskolen) har vært borti helseeurytmi, men ingen av oss opplevde noen helbredende effekt, og jeg var vel en av dem som ikke helt forsto hva som trengtes å helbrede i første omgang.

  Eurytmi er definitivt religiøse ritualer. Det at en aldri fikk noen svar på spørsmål om det er også betenkelig, da en på alle områder ellers ble oppdratt til å skulle stille spørsmål. Det er ikke så veldig rart at mange av oss ikke likte det faget. Selv hadde jeg en veldig hyggelig lærer på videregående og det hjalp betraktelig, men jeg forsto like lite poenget med det.

 4. Jeg blir bare sittende og måpe når jeg leser dette, for jeg har ikke vært borti det før. For et bilde jeg får i hodet mitt av stakkars Ida som fortvilt prøver å forstå hvordan bokstaven T skal hjelpe!! Alvorlig at de får lov å praktisere dette uten å koble inn fagfolk når barn og ungdom sliter, det kan jo gjøre vondt verre. Bra at du skriver om det!

  SerendipityCat’s last blog post..Jeg har lest… “Unaturlig dødsfall meldes” og “13. uke” (Marianne Mjaaland)

 5. Virrvarr, du skriver så underholdende om alvorlige temaer. Virkelig en fin balansegang her. Jeg syns det er påfallende at når antroposofi eller steinerskolen (en sjelden gang) blir kritisert i media, blir det veldig raskt dysset ned.

  Eva’s last blog post..Korsangere søkes snarest!

 6. Dette er morsomt og tragisk på en og samme tid. Tragisk pga. at de faktisk tror på det de driver med – morsomt pga. Virrvarrs evne til å få frem komikken i situasjonene hun beskriver.

  Jeg tror dog at helseeurytmi kan ha effekt – men det forutsetter, som de fleste religioner, at man faktisk tror på det. Placebo-effekten er ganske veldokumentert, i mange forskjellige former, og kan til tider ha meget god effekt.

  Dog, jeg tror de færreste trenger helseeurytmi, eller eurytmi i det store og hele. Exen min gikk på Steinerskolen, og kommenterte at eurytmi var det mest meningsløse faget hun hadde.

  PoPSiCLe’s last blog post..Contextual links – synspunkter?

 7. Flott serie du har her. Innlegget er herved anbefalt.

  Det er greit nok at folk finner mening i å gjøre pussige bevegelser. Verre blir det når dette erstatter viktig behandling av det veldokumenterte slaget.

  Arvid’s last blog post..Gatekunst i Baltikum

 8. Jeg gik i Steinerbørnehave og i Steinerskole i ni år, hvor efter jeg i en alder af 15 selv valgte at skifte til en skole, hvor man faktisk lærte noget fagligt relevant (vores landbrugspraktik hvor vi blev undervist i brugen af kohorn og mødding i forhold til stjerner var vist med til at påvirke beslutningen). I forhold til eurytmi føler jeg mig dog lidt snydt nu. Måske fulgte jeg ikke med, men jeg husker faktisk ikke nogensinde at få en forklaring på, hvad det var, vi lavede to timer om ugen i alle de år. I stedet står eurytmi som en erindring om at løbe i otte-taller i flok, at blive løbet ind i af store drenge som løb ind i pigerne med vilje, samt at blive slået med eurytmi-kobberstænger af selv samme drenge, som også gjorde det med vilje. Kort sagt: Jeg husker eurytmi som et rum hvor drengene slap afsted med vold mod pigerne under dække af «dårlig motorik».

  – Amina

 9. Ha! Plattfot er en sykdom!

  Også, konsonanter hjelpe innesluttede barn? Mange av konsonantene er akustisk sett bare stillhet (plosiver som p, t, og k), så man setter sin lit til…ingenting. Jaja, hvis de bare hadde vært dønn ærlige med det, så. Behandligen er: ingenting.

  Panne’s last blog post..Ny bidragsyter!

 10. Jeg har vært interesser i, og gravd i slike ting som okkultisme ogf den slags i mange tiår nå, og slutter aldri å bli forundret over at Steiner oppfattes som en vis mann, eller vismann, i brede kulturradikale kretser, og at man til og med får statsstøtte til en skole basert på hans okkulte prinsipper, mens f.eks. en omtrent samtidig mystiker som Aleister Crowley er en sertifisert galning med appell til andre hel- eller halvsertifiserte galninger med sans for slengkapper, røkelse, prosesjoner og mørke ritualer med jomfruer som bærer salt og jeg vetikkehva… Det er da sant å si minst like mye vett og fornuft i Crowleys skrifter som i Steiners…. 😉

 11. Kva for noko? Vågar vi å kritisere antroposofisk medisin? Med all den dokumentasjon som finnes for dens effekt i Akasha-krønika? Makan til frekkhet.

  *fnise*

  Når eg har tatt over landet skal eg innføre obligatorisk, offentleg eurytmisk morgongymnastikk… og alle skal vere korrekt antrukket.

  Det vert vakkert!

  Mad Mullah Hastur’s last blog post..Putin, vår helt

 12. Jeg kan bare slutte meg til den gale mullaen. Når noe er så grundig dokumentert i Akasha-krøniken som dette, og atpå til garantert å virke av inntil flere gamle mestere i andre dimensjoner, er det arrogant og frekt at denne unge damen tar seg friheten å kritisere det. Hun burde danse en unnskyldning til St. Rudolf av de noneuklidiske vinkler.

  Siden det nå er så mange med fortid steinerianske kretser innom: Kan noen forklare meg dette med de to Jesus-barna?

  Arnfinn Pettersen’s last blog post..Dans meg en A!

 13. Hvorfor er det ingen i OTO som er våkne nok til å opprette Schola Ecclesia Gnostica Catholica (eller hva det blir?), for 1. til 10. klassetrinn, og søker om statsstøtte på linje med andre livssynsbaserte skoler? Hvis Steinerskolen har godkjent-stemplet på seg, med slike greier på timeplanen, så hvorfor ikke? OTO er ikke et dugg mer skrudd, og mye morsommere. masse spenstige helligdager å marker og all ting; «Feiringen av festen for den første natten for Proften og hans brud», «Løveslangens dag», eller «Festen for Thauti og Profetens barn».. Hva er vel f.eks. kjedelige og grå 2. pinsedag i forhold til slikt?
  Og Liber AL Vel Legis er jo minst like fornuftig som at T hjelper mot fotsopp, eller hvordan nå det der var…;-)

  To Jesusbarn? Hadde han en tvillingbror? Sånn som Elvis, eller?

 14. Hej igen;
  Det är inte fel att kritisera eurytmin, ty allt som är sunt tål att kritiseras; men vad har du för vetenskapliga grunder till din kritik mer än dina olyckliga personliga erfarenheter?
  Har du intervjuat någon läkeeurytmist någon gång?…på riktigt? Det skulle jag ha gjort.
  Läs gärna en rapport om Waldorfpedagogik av Professor Bo Dahlin.
  Saludos de Marina, maestra de Euritmia.

  Ps.1 Jag har också lidit av panikångest, levde med det i tre år. Det var fruktansvärt. Eurytmin hjälpte mig..men det tog sin tid. Jag behövde aldrig ta mediciner. Idag känner jag mig mycket starkare och helt frisk från panikångest, arbetat i fyra år som eurytmilärare och är nästan aldrig sjuk!
  Bif. En stor tysk studie om eurytmi!

  «Rörelseterapin gör dig frisk!

  En stor tysk studie visar att antroposofernas rörelseterapi ‘eurytmi’ hjälper vid långvariga besvär från psyke, leder och muskler
  1921 presenterade antroposofins grundare dr Rudolf Steiner läkeeurytmins idéer för första gången. I dag arbetar 1500 eurytmibehandlare i 30 länder. Utbildningen tar 5-6 år.

  Aktiva blev hjälpta
  I en tysk studie behandlades 419 patienter med främst psykiska besvär och led-muskelbesvär av 118 terapeuter över hela landet ett 10-tal gånger under några månader.

  Enligt objektiva mätningar och subjektiva skattningar blev patienterna signifikant mycket bättre av behandlingen. Dock förutsätts patienten vara aktiv och motiverad.
  Harmoniska rytmer
  Eurytmi – ’harmonisk rytm’ – bygger på att ordens kraft, ljud och rytm formar och stärker kroppen, viljan, känslorna och sinnet. Vid sidan av deras betydelsemässiga innebörd.

  Språkljuden – vokaler, konsonanter och tonintervall – motsvaras av vissa ’ljudgester’, rörelser som patienten utför efter behandlaren och som kan kombineras på speciella sätt för att uppnå mer komplexa effekter.
  Anpassas till individen
  Det finns utarbetade rörelseschema för olika sjukdomar, som behandlaren anpassar till individens sjukdom, konstitution och rörelsemönster.
  Patienten gör övningarna hemma och kommer på återbesök.
  Avskalad kunskapsväg
  Merle Hagerrot är utbildad inom läkeeurytmi, dansterapi och uttryckande konstterapi samt arbetar som förskolepedagog i Järna.

  – I dansterapin uttrycker du hur du känner dig. Men i eurytmi skapas ett meditativt tillstånd där man lyssnar på livsimpulser och övar närvaro. Det är en avskalad kunskapsväg som stärker självkänslan.

  Fotnot: Den som vill veta mer eller komma i kontakt med en behandlare kan kontakta Vidarkliniken, antroposofernas sjukhus i Järna utanför Stockholm, vidarkliniken.se.

  Källa: BMC Public Health 2007, 7:61 (Hamre och medarbetare)»

 15. Takk for veldig fin og interessant nettside!

  Jeg tror alle opplevelsene som er beskrevet angående Eurytmi og andre «obskure» fenomener ved Steinerskolen og Antroposofiene er sanne og har sin berettigelse. Er selv en tviler, men det betyr at jeg også tviler på «alle» sine tolkninger av hendelser vi blir utsatt for.

  Noe som jeg ihvertfall ikke tviler mye på er at ulike vitenskaper eller trosretninger har det som en kan kalle for barnesykdommer. Tror ingen av oss ville likt å bli behandlet for ulike sjelelige eller fysiske symptomer av legevitenskapen slik den var for noen hundre år siden! Heller ikke ville jeg likt å levd under religiøse eller politiske systemer i «si foreksempel middelalderen»!

  Kanskje er det der Atnroposofi befinner seg idag, som en ny og alt for grov fundamentalistisk bevegelse. Allikevel har jeg til gode å møte lærere eller terapauter som utviser ond vilje med sine handlinger, men heller bare dumskap på grunn av deres egen utilstrekkelighet. Hvem vet hvordan verden vil være om tre hundre år fra nå…kanskje vil frøene fra en slik metafysisk tankegang ha grodd til å bli noe folk faktisk føler beretigelsen av. Men på en annen side, kanskje ikke…og da er det jo litt fuct på en måte. 🙂
  ( har personlig opplevd en del ting som er vanskelig å forklare, og da er det jo moro med mystikere og klarsynte som faktisk sier noe om denslags )Keep up the good work!

  Mvh Kim

 16. Nå må man selvfølgelig skille på eurytmi og helseeurytmi, som er to vidt forskjellige ting.

  Helseeurytmi tror jeg kan være ålreit å prøve, så lenge det ikke brukes istedenfor vanlig medisinering/ legeoppfølging. Det er da virkelig et par spennende tanker!

  Eurytmi generelt syns jeg er kjempebra. Man kan godt si at det er en meningsløs dans med vilkårlige bevegelser til vilkårlig musikk, men da har man ikke skjønt noe som helst.

  Eurytmi er etter min mening bra for å stimulere det rytmiske i kroppen, samt å gi en god romorientering. Det å kunne forholde seg til andre mennesker i et rom har mye med koordinasjon å gjøre, og kan komme godt med i mange forskjellige sammenhenger senere i livet.

  Likevel vil jeg påpeke at det er enkelte ting ved eurytmi som jeg ser på som litt meningsløst.

  Jeg husker også at jeg kritiserte eurytmi tidligere, men nå i 9.klasse har jeg forstått betydningen av det og grunnen til at man har det. Min erfaring er at de fleste som er voksne nok i hodet sitt til å forstå hvorfor man gjør det, faktisk syns det er helt greit å ha eurytmi.

  Må til slutt påpeke at jeg syns synd på eurytmilærere. Det er et utakknemlig yrke, og veldig sært! 🙂

 17. Bra å være skeptisk,men også sunt å være skeptisk til sin egen skepsis. Gikk selv 12 år på vanlig skole og lærte fint lite. Alt gikk ut på å gulpe opp alt du rakk å lese foran hver prøve. Helt uinterresant for læreren om du hadde interesse for faget eller om du virkelig hadde forstått hva temaet handlet om. Jeg hadde gladelig byttet ut disse timene med eurytmi og bevegelse. Har selv fått helseeurytmi for spiseforstyrrelser, jeg har i hvertfall aldri fått så god hjelp av noen annen terapiform. Ok, alle steinerlærere og eurytmister er som andre yrkesgrupper,noen er dyktige,andre burde finne seg et annet yrke. Jeg heier i hvertfall på steinerskolen som forsøker å få elevene til å tenke selv, og inkluderer kreativiteten og musikaliteten hos mennesket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.