Skeptikerskolen: Helseeurytmi

Som steinerskoleelev har jeg ikke bare latt sjelen min bevege seg til alle bokstavene i alfabetet – jeg har også blitt tilbudt eurytmi som medisinsk behandling. Mange Steinerskoler tilbyr helseeurytmi som behandling mot adferdsvansker, personlige problemer og andre lidelser som dukker opp i skoletiden. La oss se nærmere på terapiformen.

Hva er helseeurytmi?
Helseeurytmi er en del av den antroposofiske medisisnen; eller for å si det på norsk – en del av den alternative behandingspakka du får ved sykehus, skoler og andre institusjoner hvor de legger Rudolf Steiners liv og lære til grunn. Helseeurytmi er den terapeutiske delen av eurytmien, som også er scenekunst og skolefag på alle Steinerskoler rundt om i verden.

Teorien bak eurytmien er at alle lyder, toner, bokstaver og farver har sin egen bevegelse. Når du gjør eurytmi, kan du ta utgangspunkt i en sang eller et dikt, og så skal eurytmisten vise alle lyder og kvaliteter i verket gjennom bestemte bevegelser. Likevel er ikke hovedpoenget med eurytmi  å lage en bra forestilling: Det viktigste er det som skjer med deg når du gjør eurytmi. Den Norske Eurytmihøgskolen beskriver det sånn:

Mennesket blir til et levende instrument som sjelen kan «synge» gjennom.

Eurytmi er altså «besjelet bevegelse» til dikt, musikk, toner, stjernetegn og farver, som både har en estetisk og en terapeutisk funskjon. Du kan se en eurytmiforestilling og gjøre eurytmi mot ulike helseplager, i følge Steiner & co.

Mine eurytmiopplevelser:

Jeg avskydde eurytmi min tid som Steinerskoleelev. Du skal gjøre en masse tilsynelatende vilkårlige bevegelser til Mozart og Homer, og ingen forklarer deg hensikten bak øvelsene. Du gjør det «fordi det er bra for deg» og det tar to undervisningstimer i uken. Likevel er hovedproblemet med eurytmi at det er litt religiøst, og dermed ikke lov å spøke med.

Du kan ikke dra en eurytmivits eller knise i eurytmitimen. Mens mattelæreren din vil sette stor pris på at du kan dra en deriverings-spøk og vise at du har skjønt poenget, blir eurytmilæreren rive seg i håret over at noen ikke tar kunsten alvorlig.

Jeg stønnet innvendig mens jeg danset alfabetet, legemeliggjorde intervaller som ters og septim og føk rundt i mangefarvede gevanter mens jeg skulle innta formen til hvert eneste stjernetegn i Dyrekretsen. Jeg hadde jo lyst på gode karakterer.

Uansett: Mitt eurytmieventyr var ikke komplett før jeg hadde gått til helseeurytmist som behandling for en del plager. Steinerskolen i Moss har nemlig sin egen helseeurytmist, og som elev ved skolen er behandlingen gratis. Hun har skrevet en liten tekst om behandlingsformen på skolens nettsider, og det er ikke lite helseeurytmi kan hjelpe deg med:

De fleste sykdommer/ubalanser har god hjelp av helse-eurytmi, alt fra reumatisme, kretsløpforstyrrelser, astma, allergi, sengevæting, stamming, fordøyelsesproblemer, depresjon, migrene, dysleksi, spiseforstyrrelser, tannfelling, plattfot bare for å nevne noen.

Jeg er den dag i dag takknemlig for at jeg bare var deprimert og plattfot da jeg ble sendt til henne. Jeg tør ikke tenke på hvordan hun ville behandlet spiseforstyrrelser og migrene. Vi skulle ha to timer i uken sammen, henholdvis i storefri, og jeg skulle øve på øvelsene hun gav meg fra gang til gang.

Plattfotbehandlignen var søt nok; jeg måtte lage små «A»’er med foten når jeg gikk og sørge for at gangen min alltid var tredelt. Det vil si at for hvert skritt måtte jeg løfte foten opp, løfte den frem og sette den pent ned. Mens jeg gjorde en «A» med bena, selvsagt. Helseeurytmisten satt og slo på en skarptromme og jeg ruslet tredelt gange frem og tilbake.

Hjalp det på plattfoten? Nope. Gjorde det vondt verre? Neida. Ulempen var behandingen av angst og depresjon, som var grunnen til at lærerne mine hadde sendt meg dit.

Jeg fortalte helseeurytmisten at jeg fikk hyperventileringsannfall, at jeg våknet om natten og ikke fikk puste og plutselig kunne få vill hjerteklapp og tro at jeg kom til å dø. «Ah!» sa hun. «Du trenger trygge bokstaver!» Hun hentet ned tre pappkort fra hylla si og viste til meg. Det var en L, en M og en T.

«Når du ikke får puste, skal du gjøre L. LLLLLLLLLLLLLL. Når du er redd og engstelig, skal du gjøre M. Mmmmmmmmmmm! Skjønner du?» Jeg så forvirret på damen og forsøkte å herme etter bevegelsene hennes. L-bevegelsen så ut som den du lager når du synger «Jeg er en liten undulat» på barneskolen, og M-bevegelsen så ut som svømmetak.

Så kom T’en. «T’en er viktig. Den skal gjøre deg friskere og utfordre deg! T er sterk og gir deg kraft!» sa helseeurytmisten og hamret fingertuppene i hodebunnen sin. «T! T! Konsonantene har helbredende krefter. Husk det!»

Jeg fikk et angstanfall senere på dagen, rett før jeg skulle inn til en eurytmitime. Hvorfor er ikke så godt å si. Mye av videregående bestod av å plutselig måtte gråte eller plutselig ikke få puste for min del. Jeg stod som fjetret utenfor klasserommet, hikstet og greide ikke gå inn. Jeg ble omringet av et par andre lærere som prøvde å få ut av meg hva det var, men jeg greide ikke formidle noe som helst.

Plutselig spurte en av dem: «Men har ikke du nettopp vært hos helseeurytmist, Ida?»
Jeg nikket. «Hvilke bokstaver gjorde dere?» spurte en nesten strengt. «Eh. T?» sa jeg. «Ååååh.» sukket lærerne megetsigende. «T er en rød bokstav. Den er meget sterk. Du er for sart for T. T ble nok for mye for deg!» De lovet meg å forklare helseeurytmisten at jeg måtte ha mindre kraftige bokstaver neste gang. Kanskje en U?

Jeg tror ikke det er nødvendig å si at det var min siste time hos helseeurytmist.

Problemer med helseeurytmien:

Helseeurytmien har samme hovedproblem som resten av antroposofisk medisin; den er basert på visjon, ikke dokumentasjon. Det er ikke Rudolf Steiners undersøkelser som ligger til grunn, men Rudolf Steiners åpenbaringer.

Ellers synes jeg det er et problem at en skole kan sende elever med spesialbehov og lærevansker til sin egen alternative behandler og ikke kontakte offentlige eksperter. Denne artikkelen fra Eurytmihøyskolen tar for seg hvordan vokaler skal virke helbredende for hyperaktive barn og konsonanter helbreder innesluttede barn.

En medisinsk behandling basert på visjonene til en enkelt mann og gitt som gratistilbud til fortvilede foreldre, kan ikke defineres som annet enn religiøst. Å kalle noe for antroposofisk medisin, mens det strengt tatt er ritualer basert på en enkeltpersons visjoner, gir et falskt dekke av seriøsitet.

Og det skjønner jeg at helseeurytmien trenger. Behandlingsformen er ikke utbredt og det finnes ingen dokumentasjon på hvorvidt terapien fungerer, siden ingen har funnet det nødvendig å forske på noe så marginalt.

Desverre er også helseeurytmien øvelsesbasert, og veldig opptatt av at du må hengi deg selv til terapien. Hvis du ikke har noen effekt, er det fordi du ikke har jobbet hardt nok, øvd nok eller ikke villet bli frisk nok. Det er en behandlingsform som putter alt ansvar på pasienten, et veldig problematisk utgangspunkt når pasientene gjerne er barn.

Til deg som har barna dine på Steinerskolen og får tilbud om denne typen behanding av barna dine: Oppsøk en ekspert med utdannelse i noe annet enn hvilke farver bokstavene i alfabetet har, sjelsmessig. Jeg har mer tro på en kopp kamillete enn den store, sterke T’en.

Virrvarrs konklusjon: Hold deg unna.

32 kommentarer til “Skeptikerskolen: Helseeurytmi”

 1. Herlig:) Jeg elsker skeptikerskolen. Og særlig når den stiller spørsmålstegn ved Steiner-tankegang som jeg oppfatter som elitistisk og egosentrisk – veldig langt utenfra sett. Jeg har stort sett liten tro på forbrukermakt som politisk virkemiddel, men jeg setter grensen ved Helios-produkter (og Nestle og varer fra Israel da, litt skam må man ha i livet).
  Takk for super blogg, har ikke kommentert før, men leser jevnt og trutt. Opplysende og artig:)

 2. Enig med Maria. Elsker skeptikerskolen!
  Sånn helseeurytmi høres nesten litt skummelt ut og jeg tror at jeg hadde blitt nesten sykere av behandlingen enn uten. Men dog har jeg lært noe nytt for det med helseeurytmi visste jeg ingenting om. Jeg visste om eurytmnien dog.

  Forresten lagt deg til (kan ikke begripe at jeg har gjort det tidligere :O)

  Ingvild’s last blog post..Siste søndag i august

 3. Nå ble tankene mine satt tilbake i tid, jeg tror alle som har vært Steinerelever (i hvert fall igjennom barneskolen) har vært borti helseeurytmi, men ingen av oss opplevde noen helbredende effekt, og jeg var vel en av dem som ikke helt forsto hva som trengtes å helbrede i første omgang.

  Eurytmi er definitivt religiøse ritualer. Det at en aldri fikk noen svar på spørsmål om det er også betenkelig, da en på alle områder ellers ble oppdratt til å skulle stille spørsmål. Det er ikke så veldig rart at mange av oss ikke likte det faget. Selv hadde jeg en veldig hyggelig lærer på videregående og det hjalp betraktelig, men jeg forsto like lite poenget med det.

 4. Jeg blir bare sittende og måpe når jeg leser dette, for jeg har ikke vært borti det før. For et bilde jeg får i hodet mitt av stakkars Ida som fortvilt prøver å forstå hvordan bokstaven T skal hjelpe!! Alvorlig at de får lov å praktisere dette uten å koble inn fagfolk når barn og ungdom sliter, det kan jo gjøre vondt verre. Bra at du skriver om det!

  SerendipityCat’s last blog post..Jeg har lest… “Unaturlig dødsfall meldes” og “13. uke” (Marianne Mjaaland)

 5. Virrvarr, du skriver så underholdende om alvorlige temaer. Virkelig en fin balansegang her. Jeg syns det er påfallende at når antroposofi eller steinerskolen (en sjelden gang) blir kritisert i media, blir det veldig raskt dysset ned.

  Eva’s last blog post..Korsangere søkes snarest!

 6. Dette er morsomt og tragisk på en og samme tid. Tragisk pga. at de faktisk tror på det de driver med – morsomt pga. Virrvarrs evne til å få frem komikken i situasjonene hun beskriver.

  Jeg tror dog at helseeurytmi kan ha effekt – men det forutsetter, som de fleste religioner, at man faktisk tror på det. Placebo-effekten er ganske veldokumentert, i mange forskjellige former, og kan til tider ha meget god effekt.

  Dog, jeg tror de færreste trenger helseeurytmi, eller eurytmi i det store og hele. Exen min gikk på Steinerskolen, og kommenterte at eurytmi var det mest meningsløse faget hun hadde.

  PoPSiCLe’s last blog post..Contextual links – synspunkter?

 7. Flott serie du har her. Innlegget er herved anbefalt.

  Det er greit nok at folk finner mening i å gjøre pussige bevegelser. Verre blir det når dette erstatter viktig behandling av det veldokumenterte slaget.

  Arvid’s last blog post..Gatekunst i Baltikum

 8. Jeg gik i Steinerbørnehave og i Steinerskole i ni år, hvor efter jeg i en alder af 15 selv valgte at skifte til en skole, hvor man faktisk lærte noget fagligt relevant (vores landbrugspraktik hvor vi blev undervist i brugen af kohorn og mødding i forhold til stjerner var vist med til at påvirke beslutningen). I forhold til eurytmi føler jeg mig dog lidt snydt nu. Måske fulgte jeg ikke med, men jeg husker faktisk ikke nogensinde at få en forklaring på, hvad det var, vi lavede to timer om ugen i alle de år. I stedet står eurytmi som en erindring om at løbe i otte-taller i flok, at blive løbet ind i af store drenge som løb ind i pigerne med vilje, samt at blive slået med eurytmi-kobberstænger af selv samme drenge, som også gjorde det med vilje. Kort sagt: Jeg husker eurytmi som et rum hvor drengene slap afsted med vold mod pigerne under dække af «dårlig motorik».

  – Amina

 9. Jeg likte eyritmi, jeg. Litt som dans, og vi fikk (evt. ga beng i at vi ikke fikk) tøyse:)
  (Eller kanskje jeg bare glorifiserer nå i ettertid. Kanskje.)

  Maren’s last blog post..Fresh start

 10. Ha! Plattfot er en sykdom!

  Også, konsonanter hjelpe innesluttede barn? Mange av konsonantene er akustisk sett bare stillhet (plosiver som p, t, og k), så man setter sin lit til…ingenting. Jaja, hvis de bare hadde vært dønn ærlige med det, så. Behandligen er: ingenting.

  Panne’s last blog post..Ny bidragsyter!

 11. Jeg har vært interesser i, og gravd i slike ting som okkultisme ogf den slags i mange tiår nå, og slutter aldri å bli forundret over at Steiner oppfattes som en vis mann, eller vismann, i brede kulturradikale kretser, og at man til og med får statsstøtte til en skole basert på hans okkulte prinsipper, mens f.eks. en omtrent samtidig mystiker som Aleister Crowley er en sertifisert galning med appell til andre hel- eller halvsertifiserte galninger med sans for slengkapper, røkelse, prosesjoner og mørke ritualer med jomfruer som bærer salt og jeg vetikkehva… Det er da sant å si minst like mye vett og fornuft i Crowleys skrifter som i Steiners…. 😉

 12. Kva for noko? Vågar vi å kritisere antroposofisk medisin? Med all den dokumentasjon som finnes for dens effekt i Akasha-krønika? Makan til frekkhet.

  *fnise*

  Når eg har tatt over landet skal eg innføre obligatorisk, offentleg eurytmisk morgongymnastikk… og alle skal vere korrekt antrukket.

  Det vert vakkert!

  Mad Mullah Hastur’s last blog post..Putin, vår helt

 13. Jeg kan bare slutte meg til den gale mullaen. Når noe er så grundig dokumentert i Akasha-krøniken som dette, og atpå til garantert å virke av inntil flere gamle mestere i andre dimensjoner, er det arrogant og frekt at denne unge damen tar seg friheten å kritisere det. Hun burde danse en unnskyldning til St. Rudolf av de noneuklidiske vinkler.

  Siden det nå er så mange med fortid steinerianske kretser innom: Kan noen forklare meg dette med de to Jesus-barna?

  Arnfinn Pettersen’s last blog post..Dans meg en A!

 14. Hvorfor er det ingen i OTO som er våkne nok til å opprette Schola Ecclesia Gnostica Catholica (eller hva det blir?), for 1. til 10. klassetrinn, og søker om statsstøtte på linje med andre livssynsbaserte skoler? Hvis Steinerskolen har godkjent-stemplet på seg, med slike greier på timeplanen, så hvorfor ikke? OTO er ikke et dugg mer skrudd, og mye morsommere. masse spenstige helligdager å marker og all ting; «Feiringen av festen for den første natten for Proften og hans brud», «Løveslangens dag», eller «Festen for Thauti og Profetens barn».. Hva er vel f.eks. kjedelige og grå 2. pinsedag i forhold til slikt?
  Og Liber AL Vel Legis er jo minst like fornuftig som at T hjelper mot fotsopp, eller hvordan nå det der var…;-)

  To Jesusbarn? Hadde han en tvillingbror? Sånn som Elvis, eller?

 15. Hej igen;
  Det är inte fel att kritisera eurytmin, ty allt som är sunt tål att kritiseras; men vad har du för vetenskapliga grunder till din kritik mer än dina olyckliga personliga erfarenheter?
  Har du intervjuat någon läkeeurytmist någon gång?…på riktigt? Det skulle jag ha gjort.
  Läs gärna en rapport om Waldorfpedagogik av Professor Bo Dahlin.
  Saludos de Marina, maestra de Euritmia.

  Ps.1 Jag har också lidit av panikångest, levde med det i tre år. Det var fruktansvärt. Eurytmin hjälpte mig..men det tog sin tid. Jag behövde aldrig ta mediciner. Idag känner jag mig mycket starkare och helt frisk från panikångest, arbetat i fyra år som eurytmilärare och är nästan aldrig sjuk!
  Bif. En stor tysk studie om eurytmi!

  «Rörelseterapin gör dig frisk!

  En stor tysk studie visar att antroposofernas rörelseterapi ‘eurytmi’ hjälper vid långvariga besvär från psyke, leder och muskler
  1921 presenterade antroposofins grundare dr Rudolf Steiner läkeeurytmins idéer för första gången. I dag arbetar 1500 eurytmibehandlare i 30 länder. Utbildningen tar 5-6 år.

  Aktiva blev hjälpta
  I en tysk studie behandlades 419 patienter med främst psykiska besvär och led-muskelbesvär av 118 terapeuter över hela landet ett 10-tal gånger under några månader.

  Enligt objektiva mätningar och subjektiva skattningar blev patienterna signifikant mycket bättre av behandlingen. Dock förutsätts patienten vara aktiv och motiverad.
  Harmoniska rytmer
  Eurytmi – ’harmonisk rytm’ – bygger på att ordens kraft, ljud och rytm formar och stärker kroppen, viljan, känslorna och sinnet. Vid sidan av deras betydelsemässiga innebörd.

  Språkljuden – vokaler, konsonanter och tonintervall – motsvaras av vissa ’ljudgester’, rörelser som patienten utför efter behandlaren och som kan kombineras på speciella sätt för att uppnå mer komplexa effekter.
  Anpassas till individen
  Det finns utarbetade rörelseschema för olika sjukdomar, som behandlaren anpassar till individens sjukdom, konstitution och rörelsemönster.
  Patienten gör övningarna hemma och kommer på återbesök.
  Avskalad kunskapsväg
  Merle Hagerrot är utbildad inom läkeeurytmi, dansterapi och uttryckande konstterapi samt arbetar som förskolepedagog i Järna.

  – I dansterapin uttrycker du hur du känner dig. Men i eurytmi skapas ett meditativt tillstånd där man lyssnar på livsimpulser och övar närvaro. Det är en avskalad kunskapsväg som stärker självkänslan.

  Fotnot: Den som vill veta mer eller komma i kontakt med en behandlare kan kontakta Vidarkliniken, antroposofernas sjukhus i Järna utanför Stockholm, vidarkliniken.se.

  Källa: BMC Public Health 2007, 7:61 (Hamre och medarbetare)»

 16. Tilbakeping: Jenter som kommer « Livet leker

 17. Takk for veldig fin og interessant nettside!

  Jeg tror alle opplevelsene som er beskrevet angående Eurytmi og andre «obskure» fenomener ved Steinerskolen og Antroposofiene er sanne og har sin berettigelse. Er selv en tviler, men det betyr at jeg også tviler på «alle» sine tolkninger av hendelser vi blir utsatt for.

  Noe som jeg ihvertfall ikke tviler mye på er at ulike vitenskaper eller trosretninger har det som en kan kalle for barnesykdommer. Tror ingen av oss ville likt å bli behandlet for ulike sjelelige eller fysiske symptomer av legevitenskapen slik den var for noen hundre år siden! Heller ikke ville jeg likt å levd under religiøse eller politiske systemer i «si foreksempel middelalderen»!

  Kanskje er det der Atnroposofi befinner seg idag, som en ny og alt for grov fundamentalistisk bevegelse. Allikevel har jeg til gode å møte lærere eller terapauter som utviser ond vilje med sine handlinger, men heller bare dumskap på grunn av deres egen utilstrekkelighet. Hvem vet hvordan verden vil være om tre hundre år fra nå…kanskje vil frøene fra en slik metafysisk tankegang ha grodd til å bli noe folk faktisk føler beretigelsen av. Men på en annen side, kanskje ikke…og da er det jo litt fuct på en måte. 🙂
  ( har personlig opplevd en del ting som er vanskelig å forklare, og da er det jo moro med mystikere og klarsynte som faktisk sier noe om denslags )Keep up the good work!

  Mvh Kim

 18. Nå må man selvfølgelig skille på eurytmi og helseeurytmi, som er to vidt forskjellige ting.

  Helseeurytmi tror jeg kan være ålreit å prøve, så lenge det ikke brukes istedenfor vanlig medisinering/ legeoppfølging. Det er da virkelig et par spennende tanker!

  Eurytmi generelt syns jeg er kjempebra. Man kan godt si at det er en meningsløs dans med vilkårlige bevegelser til vilkårlig musikk, men da har man ikke skjønt noe som helst.

  Eurytmi er etter min mening bra for å stimulere det rytmiske i kroppen, samt å gi en god romorientering. Det å kunne forholde seg til andre mennesker i et rom har mye med koordinasjon å gjøre, og kan komme godt med i mange forskjellige sammenhenger senere i livet.

  Likevel vil jeg påpeke at det er enkelte ting ved eurytmi som jeg ser på som litt meningsløst.

  Jeg husker også at jeg kritiserte eurytmi tidligere, men nå i 9.klasse har jeg forstått betydningen av det og grunnen til at man har det. Min erfaring er at de fleste som er voksne nok i hodet sitt til å forstå hvorfor man gjør det, faktisk syns det er helt greit å ha eurytmi.

  Må til slutt påpeke at jeg syns synd på eurytmilærere. Det er et utakknemlig yrke, og veldig sært! 🙂

 19. Bra å være skeptisk,men også sunt å være skeptisk til sin egen skepsis. Gikk selv 12 år på vanlig skole og lærte fint lite. Alt gikk ut på å gulpe opp alt du rakk å lese foran hver prøve. Helt uinterresant for læreren om du hadde interesse for faget eller om du virkelig hadde forstått hva temaet handlet om. Jeg hadde gladelig byttet ut disse timene med eurytmi og bevegelse. Har selv fått helseeurytmi for spiseforstyrrelser, jeg har i hvertfall aldri fått så god hjelp av noen annen terapiform. Ok, alle steinerlærere og eurytmister er som andre yrkesgrupper,noen er dyktige,andre burde finne seg et annet yrke. Jeg heier i hvertfall på steinerskolen som forsøker å få elevene til å tenke selv, og inkluderer kreativiteten og musikaliteten hos mennesket.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.