Tragisk takketale

Jeg vant Den Gyldne Q. Jeg vant Esquils-hjemmelagde-elitistiske-interne-lite-representative kåring av «Norges beste blogger». Uansett om den ikke representerer hele blogger-øyriket burde en sånn positiv tilbakemelding være et høydare.

Jeg burde vært glad. Ja, jeg fikk sommerfugler i magen av nominasjonsrunden, jeg ble glad for alle de pene kommentarer. Nå er jeg bare svimmel og kvalm, så dette blir verdens dårligste takketale.

Jeg blir glad av veldig mange ting. Jeg kan ikke kjøre bergensbanen uten å gå i ekstase av fjell med snø på. «Fjell-fjell-fjell-fjell-tooooog! Stooore fjell!» synger jeg. Like entusiastisk hver eneste gang, til Mr. Jacksons store ergrelse. Jeg går i Star Wars-trance når vi kjører forbi Finse. Jeg tror jeg ser Han Solo grave snøhule mellom alle de nedsnødde små hyttene.

Jeg blir glad av farvekritt og soyamelk og av å plukke sopp i skogen. Jeg blir lykkelig av vannliljer, syriner og lønneblader som plutselig blir knallrøde i slutten av september. Det er plass til så mye lykke i brystet mitt.

Men jeg ble ikke glad av å vinne denne kåringen, og det skremmer meg. Siden jeg ikke klarer å feike «Hoppsan-hurra-hurra!» til dere, må jeg bli litt intim istedet. Here goes:

Hodet mitt er delt i en rasjonell og en emosjonell del. Den emosjonelle delen er overbevist om én ting: At jeg er den mest forferdelige personen i hele verden. Utkrøpent uspiselig. Dum. Slem. Og skyld i alt som er galt noen sinne. Den rasjonelle delen av hodet mitt vet at dette muligens er litt…usynkronisert med virkeligheten.

Dermed leter tenke-delen av hodet etter bevis på at følelsesdelen tar feil. Den rasjonelle delen har nemlig fått med seg at den emosjonelle delen er psykisk syk, og ikke til å stole på. De to delene av hodet ender dermed opp i spennende rettsaker om hva som er Sannheten om Virrvarr. De kan se slik ut:

Føle-Virrvarr: Jeg kan ikke skrive.

Tenke-Virrvarr: Du gjør det hele tiden. Det er en indikasjon på at du er flink til det.

Føle-Virrvarr: Jeg kan ikke skrive.

Tenke-Virrvarr: Spartacus Forlag vil utgi boken din. Det er en indikasjon på at du kan skrive.

Føle-Virrvarr: Jeg kan ikke skrive.

Tenke-Virrvarr: Du kom inn på Forfatterstudiet i Bø på grunn av tekster du skrev. Det er en indikasjon på at du er flink til å skrive.

Føle-Virrvarr: Jeg kan ikke skrive.

På en side er selvfølelsen min avhengig av ekstern bekreftelse for å ikke implodere. På den andre siden er jeg like flink til å forholde meg til positiv respons som en sil er til å være vannbøtte.

Derfor blir denne «Gratulerer – her er en premie!»-greia veldig vanskelig for meg å takle. Den rasjonelle delen av hodet mitt skjønner at dette er et øyeblikk for seiersdans, selvtilfreds glising, jubling og takketaler.

Problemet er at Føle-Virrvarr fremdeles sier «Du suger. Bloggen suger. Ingen liker deg. Og nå som du har vunnet en premie, kommer alle til å synes at du er en overlegen viktigper i tillegg. Du suger.» og førsteplassen blir en påminnelse om hvor mye jeg egentlig sliter. Fordi jeg skjønner at jeg er ganske på bærtur når jeg føler meg som verdens minste lort i verdens største potte samtidig som jeg får positiv oppmerksomhet av en annen verden. Det er en påminnelse om at det sorte hullet jeg har inne i meg ikke kan fylles av andres ros, men av min egen trygghet.

Bare så det er sagt: Jeg får utrolig mye ut av å skrive denne bloggen. Jeg setter pris på alle kommentarene dere skriver. Jeg er helt lamslått av alle de hyggelige kommentarene, stemmene og utspillene om meg på bloggen til Esquil. Tusen takk. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si. Jeg møtte meg selv i døra nå.

Edit:
Mr. Jackson lagde denne fine kuen til meg:

39 kommentarer til “Tragisk takketale”

 1. «Det er en påminnelse om at det sorte hullet jeg har inne i meg ikke kan fylles av andres ros, men av min egen trygghet».

  Det var godt sagt, Virrvarr. Og jeg håper du kan føle deg trygg nok til å sette pris på dette en gang.

  mirakel’s last blog post..En takk

 2. La meg gratulere med den overlegne seieren! Jeg lar meg stadig imponere av dine skriblerier, og det slår meg gang på gang at du kan virkelig skrive.

  Det er en nytelse å lese bloggen din, og jeg er i overkant stolt over at jeg er plassert på din «En klasse for seg»-blogrollkategori.

  Gratulerer igjen, og hvis jeg får være så frekk; det ligger en liten Q-snutt til deg i Bussbloggen min.

  Bussemann’s last blog post..Søkestatistikkens lyspunkter

 3. Gratulerer så meget med den gyldne Q. Er det noen som fortjener den, så er det deg. Takk for at du skriver en så fin blogg, og for at jeg får lese den, selv om jeg aldri har kommentert et eneste punktum i den før.

  Jeg heier på deg.

 4. Gratulerer Ida!
  Og takketalen din er like ærlig og sann som alle postene dine. Den genersøse ærligheten gjør noe med oss som leser og er kanskje nettopp det som gjør bloggen din til en vinner.
  Gratulerer! En velfortjent seier av den gylne Q!

  Lene’s last blog post..Erica, krokus og jord

 5. Okei. Greit. Føle-Virrvarr trenger en liten omgang dask og så et langt ferieopphold innestengt i en «sweat-box» i Sahara. Sånn, da var den delen borte og ute av verden. Kan jeg nå få tenke-Virrvarr i tale? Ah, der ja? Flott!

  Velfortjent seier (kanskje litt i overkant utklassing, men samma det vel!) og gratulerer så masse!

  Neste år forteller du Esquil at du slett ikke vil vinne, og at dersom du oppnår høyeste poengsum, så bare fjerner han akkurat nok til at du havner på andreplass. Problem løst – du vinner ikke, men samtidig så vet du egentlig med deg selv at du faktisk vant likevel! 😉

  PoPSiCLe’s last blog post..Bond, James Bond!

 6. Jeg må bare si meg enig med Tenke-Virrvarr, Bussemann, Spartacus Forlag, Forfatterstudiet i Bø og alle gratulantene her inne og hos Esquil; du kan definitivt skrive! Og mer enn det – du er en av ganske få som appellerer både til hjertet og hjernen hos leseren gjennom ord og setninger.

  Samtidig ser jeg motsetningene i tankene dine rundt dette, og kan bare håpe at Tenke-Virrvarr og Føle-Virrvarr på litt lenger sikt vil inngå et trygt og fruktbart fellesskap, i steden for å kjempe en utmattingskamp mot hverandre.

  Gratulerer og mange gode tanker herfra også.

 7. Siden jeg gratulerte i den forrige posten, skal jeg ikke «plage» deg med akkurat det en gang til, Virrvarr.

  Men jeg får lyst til å gi deg ros for denne posten her. Du beskriver eksakt hva mange som sliter psykisk lever med. Jeg er imponert over hvor klart du får det fram – og ikke minst over din åpenhet.

  Sigrun’s last blog post..Nødhavn for desperate?

 8. Tenkje-Morten til Tenkje-Virrvarr: «Du gjør det hele tiden. Det er en indikasjon på at du er flink til det.» Det argumentet vert ganske… artig om du overfører det til andre aktivitetar. =P
  Dei andre argumenta er derimot svært gode, og eg er heilt samd.

  Føle-Morten til Føle-Virrvarr: Du kan skriva. Og eg er sta.

 9. Kan jeg få gi en stemme til Tenke-Virrvarr? Det er vel ingen overraskelse for deg at Føle-Virrvarr kommer inn og ødelegger litt for Tenke-Virrvarr? Det er jo nettopp det som skaper virrvarr.

  Gratulerer så mye.

  Spis en kake!

  Hege’s last blog post..Septembersommer

 10. Drit i om du kan skrive. Om du så skreiv som ei krøkke, ville du vere akkurat like elskeleg. Drit i om bloggen din blir lese av hundredevis av folk kvar dag. Om du ikkje hadde ein einaste gjest ville du vere akkurat like elskeleg.

  Eg vil berre seie dette eine: Ingen kan skrive så mykje som deg utan å «avsløre» deler av sjela si. Og det du har turt å vise fram er blitt tatt vel imot. Du er ikkje blitt håna, avvist, ledd av, vegd og funne for lett. Du er blitt tatt imot med opne, varme famnar. Fordi du er deg.

  Eg likar deg.
  Eg gleder meg til å møte deg. Om du og eg kjem til å vere litt skravlete hektiske og nervøse over tekoppen gjer ingenting. For inne i meg veit eg at eg likar deg, og inne i deg veit du at du likar meg. Og så skal me fnise nervøst over rykande te og vite at me i grunnen veit ganske mykje rart om kvarandre, og vite at det også er mykje rart me ikkje veit.
  Og at me likar kvarandre.

  Slik er i grunnen verda. For Den gyldne Q er verken ein «beste blogg»-konkurranse eller ein popularitetskonkurranse eller ein flink-konkurranse. Det er berre ein gylden anledning til å seie:

  Hei! Eg har sett deg, eg. Og eg likar deg!

  *klem*

  Avil’s last blog post..Desse evindelege bloggkonkurransane II

 11. «Det er en påminnelse om at det sorte hullet jeg har inne i meg ikke kan fylles av andres ros, men av min egen trygghet.»

  Det fine med det hølet er at det kan bli mindre for hver gang man detter i. I det man kravler seg opp igjen, fyller man litt i hølet. Så tar man turen rundt kvartalet, detter i hølet på nytt, kravler seg opp, tar turen rundt kvartalet, detter på nytt og…

  Jah. Til slutt kan det være så lite at man bare snubler litt i det og går videre.

  Beate’s last blog post..Gehør, sa du?

 12. Gratulerer! Det kan vel ikke være tvil om at det er vel fortjent når så mange leser bloggen din, så mange stemmer på deg, så mange setter pris på deg og det du skriver.
  Du er mangfoldig, du er ærlig, du er åpen, du er inkluderende og i tillegg kan du skrive 😀
  Ta det til deg, VI liker deg!
  Ha en fin dag.

  Graylady’s last blog post..Mine “snipper”

 13. Gratulerer!!!

  Og for hva det er verdt; Jeg tror mange av oss har utfordringer med at den rasjonelle og den emosjonelle siden oss kjemper en evig kamp. Men mitt inntrykk er at noen har større, heftigere og oftere kamper enn andre. Eneste jeg føler man kan gjøre, er å ta opp kampen hver eneste gang, og så lære hjernen til å lytte til den rasjonelle delen og til alle de gode menneskene rundt seg!

  Det var en velfortjent seier! Du berører så mange mennesker, og du HJELPER mange mennesker! Det er noe som Føle-Virrvarr på tenke over 🙂

  Astrid’s last blog post..Ok, noe må være bra med landslufta…

 14. Dette med å reagere negativt på seier kjenner jeg meg igjen i, selv om jeg tror/håper du setter det på spissen her. Jeg har også skrevet om slike reaksjoner, gjennom Vinjar i Blodføre sin reaksjon på å bli junior-verdensmester.

  klem og gratulerer.

  Esquil’s last blog post..Den Gyldne Q 2008

 15. hm, det var jo ikke poenget å bruke dette til å reklamere for en bok. det så ikke bra ut. greia er at jeg husker det som en tom følelse, man har det ikke bra, man har ikke kjent lykke på lenge, så setter man seg et mål, noe man forsøker å vinne, man kjemper hardt for det så man blir kvitt andre tanker en stund, og så innbiller man seg at den kampen man kjemper er en kamp for å få lykke tilbake. det kan man innbille seg så lenge man taper. så oppdager man når man vinner at lykken kommer ikke, eller den varer ikke, og så blir det ekstra hult og tomt.

  og så tenkte jeg på om jeg hadde noe å si som kunne hjelpe. livet mitt er jo ikke der lenger. det går over. men det er som du har skjønt ikke noe man vinner seg ut av.

  Esquil’s last blog post..Den Gyldne Q 2008

 16. Hei du!
  Kjenner meg godt igjen i den setningen som Mirakel siterer lengst oppe i kommentarfeltet. Håper du ikke føler at det blir masse stress og press og jag forbundet med bloggingen. Du er så flink, du gir så mye. Men det betyr ikke at du må streve sånn for å være flink hele tiden, gi alt hele tiden.
  For det gjør du uansett. Bare ved å være her.

  Dette ble bare rot, men jeg tror at Tenke-Virrvarr skjønner hva jeg mener!!

  Victoria’s last blog post..Jeg videoblogger

 17. gratulerer. føle-virrvarr kan ta seg en kopp kakao og ei bolle. hun har ikke noe hun skulle sagt i denne sammenhengen.
  og til deg, tenke-virrvarr, kjenn på det, er det ikke greit at folk setter pris på deg? for det er vel først og fremst det denne prisen betyr?

 18. Det er jo en del indikasjoner på at du er flink til å skrive, ja. Det er vel egentlig bare en annen blogg jeg leser ALLE innleggene på, i tillegg til deg. Om det skulle bety noe… Gratulerer med vel fortjent seier!

  VamPus’s last blog post..Kokt stripper

 19. Jeg låner noen av Avils ord:

  ‘Hei! Eg har sett deg, eg. Og eg likar deg!’

  og noen av Beates

  ‘Det fine med det hølet er at det kan bli mindre for hver gang man detter i. I det man kravler seg opp igjen, fyller man litt i hølet’

  Og så tilføye for egen del at når jeg synes du fortjener denne seieren, er det ikke fordi du er flink (jo, du er jo det), men fordi du er så tvers igjennom god.

  Titta’s last blog post..Happy birthday to you!

 20. Hei og grattis!

  Du overrasker med dønn ærlighet og det viser et stort mot. Alle kan lære seg norsk språk, men få kan kunsten å skape noe unikt. Du har bevist at du mestrer kunstarten ypperlig. Klem

 21. Søte Virrvarr! At du vant Q-en var noe av det mest fortjente og minst overraskende som har skjedd på riktig, riktig lenge.

  Jeg er glad for at du får skryt for at du er flink til å skrive og at du er et fantastisk menneske, og ikke bare for at du er ærlig og åpen og modig. Det er du selvsagt også, men du hadde vært like flink til å skrive og like fantastisk som menneske selv om du ikke hadde skrevet om opphold på galehus og samtaler med deg selv. Det jeg prøver å si er at det ikke nødvendigvis er temaene i seg selv som gjør denne bloggen bra – hadde du vært frisk som en fisk og ikke skrevet noe om den psykiske helsen din (and all that jazz), så hadde Revolusjonært Roteloft fremdeles vært en aldeles makeløs blogg (hih).

  Og så vil jeg gjerne få lov til å tipse deg om boken «Din indre kritiker – nådeløs fiende eller skapende kraft» av Hal & Sidra Stone. Å lese den tror jeg kunne gjort deg godt.

  Frøken Makeløs’s last blog post..Fjasefrøkner på sopptur

 22. Gratulerer så mye! jeg synes det var vel fortjent! Håper de to delene i hode kommer fram til et kopromiss som lar deg være lykkelig for de rette tingene av denne saken, og glemme alle de negative mulige utfall! Men veldig gjenkjennelig det du skriver om her! Men jeg, som Avil, har sett deg og liker deg! :o)

 23. Sånn er det. Vi trenger bekreftelse fra andre, men vi trenger aller mest indre trygghet. Det første blir ikke uten videre til det andre, selv om positive tilbakemeldinger kan bidra litt, når man er mottakelig for det. Men det er man ikke alltid.

  En sånn konkurranse er ikke noen big deal. Det betyr bare at en del av oss liker bloggen din godt, og liker deg. Og visst er du flink til å skrive. Det virker på meg som du er veldig flink til veldig mange ting. Kanskje litt i flinkeste laget, til og med? Så glem flink.

  Og ikke ha dårlig samvittighet for ikke å hoppe i taket. Legg heller bort den gyldne Qen en stund, og tenk på andre ting. Så kan kanskje heller tilbakemeldingene være fine å kikke tilbake på når Føle-Virrvarr og tenke-Virrvarr er mer på linje?

  abre’s last blog post..Hvem skal ut?

 24. Gratulerer med seieren! Vel fortjent.

  Det er litt skummelt å ha skriving som hobby, kjenner jeg. Man legger igjen mye av seg selv og blir dermed kanskje ekstra sårbar for kritikk. Det blir liksom ikke det samme å få en kommentar på strikketøyet sitt (innbiller jeg meg).

  Det var noen som mente jeg burde skaffe meg noe slikt snart… 😉

  Synline’s last blog post..Mørk melankoli

 25. Jeg synes du er modig som skriver så personlig som du gjør.
  Og så virker det som om du kan så mye rart, at jeg først ble forbauset over at du på en måte ikke alltid vet det.

  Jeg har ikke lest her så lenge, da, men jeg kan vel likevel få si at det er en skikkelig koselig blogg.

 26. Gratulerer masse masse. Jeg har ikke mye kommentartid, men bloggen din er fremdeles en av de få jeg rekker og aboslutt har lyst til å lese.

  Du skriver utrolig bra, du skriver bedre og bedre, og du fortjente virkelig den prisen.

  Maiken’s last blog post..Unnskyld

 27. Legg Føle-Virrvarr på hylla ei stund, og nyt rosen du får. Du fortjener det virkelig. 🙂 Du skriver bedre enn godt. Du skriver så godt at du inspirerer andre til å ville skrive bedre, og det må vel sies å være rimelig bra. Det kan ikke Føle-Virrvarr nekte på en gang.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.