Mom? When was the last time you masturbated to orgasm?

Du kan ønske deg artikler om fantastiske damer hos Kvinnekonger – og du får dem. Jeg ønsket meg en kvinnekonge-artikkel om Betty Dodson, sexolog og feminist, og idag er det en utmerket tekst ute på Kvinnekonger-bloggen. Les og bli klok.

Selv har jeg tilbragt det siste året med å lese sexbøker av sex-positive feminister, og kjenner meg på fornavn med de viktigste. Betty og jeg har ledd, diskutert, kranglet og onanert sammen den tiden vi utformet konseptet Jenter som kommer, og jeg merker at jeg har blitt glad i amerikas galeste sexspaltist selv om vi aldri har truffet hverandre.

Betty Dodson begynte sin karriere som billedkunster, ikke som helsepersonell. Veien hennes til å bli onaniens talsperson nr. 1 begynte med at hun gjorde en del tegninger av mennesker som hadde sex. De fikk masse positiv respons. Den neste utstillingen hennes viste mennesker som hadde sex på egenhånd, og plutselig befant hun seg i en politisk diskusjon.

Sex kunne være kunst, onani kunne ikke. Dodson beveget seg fra å forsvare tegninger av damer med dildo til å lage studiesirkler i hvordan få orgasme, opplysningsvideoer om kvinners kropp og underliv og skrive bøker om hvorfor vårt primære seksualliv er med oss selv, ikke med en partner.

På mange måter kan vi si at Betty er dama bak «brett opp og se på kjønnsorganet ditt i speilet»- klisjéen. Hun har sittet i sirkel med tusenvis av damer de siste tredve årene og sammenlignet klitorisstørrelse og kjønnsleppe-form med dem. I tillegg er hun kjent for visjonære og upassende utspill om sex og seksualitet. Første gang jeg åpnet den mest kjente boken hennes, Sex for one, fikk jeg fullstendig bakoversveis selv.

Dodsons visjon av sin egen alderdom hvor hun skulle bo i kollektiv med andre pensjonister og ha felles-onani med dem foran en pornofilm hver kveld, med lufta summende av stønning og vibratorduring blir presentert så tidlig som på side fire, og satte ut selv «frisinnede» Virrvarr. Likevel var delen som sjokkerte meg mest Bettys fortelling om da hun bestemte seg for å ta opp onani som frigjøringsprosjekt. Hun tok opp telefonen og ringte rundt til alle damer hun kjente for å spørre hvordan det stod til med dem, rent masturbasjonsmessig.

Min personlige favoritt er samtalen med hennes mor, som åpner med replikken:

«Mom? When was the last time you masturbated to orgasm?»

Betty Dodson forteller en historie om seksualitet og seksualopplysning uten intimsone. Mens store deler av den feministiske bevegelsen var opptatt av den smertefulle siden av sex, av overgrep, fornedrelse og tvang, ville Dodson jobbe på glasiden og slå sitt slag for seksuell frigjøring med én dame og én orgasme av gangen. Sex for one er en nyttig, lettlest og tidvis provoserende morsom bok, og selv om jeg har problemer med en del av de tingene Dodson skriver om, stiller hun noen gode spørsmål om hvordan vi tenker om kropp, kjønn, sex og orgasme.

De viktigste temaene hun tar for seg ( i følge meg) :

 1. At onani ikke er sett på som sex. I used to think masturbation was not really sex because it only involved me. That’s a very limited view of human sexuality, and it isn’t going to work for women.
 2. At samfunnet forteller oss at ordentlig sex er penis inne vagina, ikke det som gir oss orgasme. I et essay påpeker hun hvordan vibratorer og onaniteknikker anbefales som oppvarming til samleie. Svaret hennes lyder: «Well, I like to see oral sex and manual sex and intercourse as foreplay for my vibrator sex.»

Samtidig presenterer ikke Dodson et syn på onani som fungerer for alle. Selv om det er en fin tanke at alle får et godt forhold til kjønnsorganet sitt av å ta på seg selv foran speilet, er det ikke alle som føler seg komfortable med en slik tilnærming. Teknikkene hennes er ikke spesielt mangfoldige, og du får en sterk følelse av at hun forklarer den «riktige» måten å gjøre ting på i det hun har skrevet. Likevel er hun en relevant praktiker på området. Jeg skriver «praktiker», fordi det å bruke ordet «teoretiker» om Dodson blir helt på tur.

Nå er hun over søtti, og har startet en ny kampanje rundt sex og feminisme med utgangspunkt i spørsmålet: «What does fucking like a feminist mean to you?» Målet er å skape en visjon om seksuell frigjøring, ikke bare en kritikk av det patriarkalske synet på kvinners seksualitet. Jeg synes spørsmålet er intressant, og tenker å skrive noe rundt det i forbindelse med lanseringen av Jenter som kommer. Jeg håper flere andre tar tak i spørsmålet, også.


31 kommentarer til “Mom? When was the last time you masturbated to orgasm?”

 1. Skulle ikke sex med seg sjøl, også feilaktig kalt “onani” ;-), være “sex” heller nå altså? Det er det rareste jeg har hørt!

  To damer har ikke sex – nei, den slags omgang ble vel ikke inkludert i forbudet mot homofil sex i England, siden dronning Victoria slo fast at “kvinner gjør ikke slikt!”, blir det påstått… sikker ikke sant, men likvel litt “sant”

 2. Virrvarr: Kva med mainstream-definisjonen i såkalla “lesbiske miljø”? Eg kjøper ikkje heilt at alle lesbiske eller bifile jenter er radikale feministar, jf. tidlegare post der du nemnde ei jente som trudde ho var forplikta til å kjøpa strap-on av di ho var lesbisk.

 3. “Mainstreamdefinisjonen er at to damer ikke har sex.”

  Men det er jo bare morsomt. Da setter man jo likhetstegn mellom sex og penetrering, og det er jo høl i huet.

  Den saklige kommentaren vedrørende onani er vel at sex vanligvis betegnes som noe som skjer mellom mennesker. Om man skal bli teoretisk vil vel to mennesker som onanerer sammen være det punktet der den definisjonen settes på prøve. Do I know the answer? No. Do I care? Hell, no.

 4. Virrvarr: hva jeg definerer som sex? Tja. Det å definere sex blir veldig tungvindt – jeg er ikke så flink med ordene som mange andre 🙂

  Men, for å gjøre et forsøk – jeg tror jeg vil definere sex som stimuli – enten det gjøres av en eller flere – med det mål å oppnå orgasme. Orgasme er dog ikke nødvendig, så klart, for å kalle det sex. Seksuelle handlinger involverer kjønnsorgan, eller i det minste intimsoner, i min bok. Kyssing, klining, småbiting på halsen er ikke sex i seg selv, men kan gjerne være en del av den seksuelle akten.

  Var det noenlunde forståelig? Jeg hater å forklare ting jeg egentlig ikke har tenkt igjennom så mye 🙂

  PoPSiCLe’s last blog post..Etikk på nett – blogging og debatt

 5. Delirium: «Fucking like a feminist» er jo Dodsons utfordring. Jeg tror kanskje «Hva er seksuell frigjøring for deg?» er et spørsmål flere kan relatere til. Betty henvender seg spesielt til den delen av amerikanske feminister som er gode venner med «abstinence only»-damene… Ellers tror jeg vi kan bytte ut «det som lager orgasme» med «det som er opphissende/deilig». The art of Tantra handler jo om å ikke få orgasme og være i nytelsen, tross alt. Det gjør ikke tantrasex til ikkesex (c:

  Fnord: Jeg kan like teoretikere selv om jeg ikke er enige i alt de står for. Prostitusjonsdebatten er en litt annen kopp med te enn masturbasjonsdebatten. Og radikal feminist? Det definerer Dodson seg som også. Det er ingen klare skillelinjer her.

  Morten: Mainstreamdefinisjonen er at to damer ikke har sex. I følge en undersøkelse gjort på UIO i 2007 mener over en fjerdedel av nordmenn at oralsex ikke er sex, heller. Så at Bill Clinton ikke slapp billigere unna er et mysterium for meg ^_^

  Popsicle: Men hva definerer du som sex? Er det helt individuelt hva «sex» betyr?

  Paul: Jeg har masse forspill og etterspill når jeg onanerer 😀 Og jeg har hatt sex uten forspill og etterspill. Det er ikke noe logisk skille når det kommer til ritualene rundt sex på onani og partnersex.

  Hm, jeg tror jeg må skrive et eget blogginnlegg om dette. Abre, Avil, Votvik: Yay ^_^

 6. Ok da, kanskje litt for streng… Flere en en blir sex…

  Nei, jeg ser ikke det. Men jeg vil jo langt fra si at onanie er dårlig, det er ikke sant. Onanie er noe som er veldig positiv, bare ikke det samme som sex (i mine øyer.. jeg skal ikke påtvinge min mening på noen…)

  paul’s last blog post..Hvordan å få seg en tysker – part 3

 7. Selvsagt er onani sex. Sex er en betegnelse på handlingene, ikke på hvem eller hvor mange som utfører dem.

  Eller som Woody Allen sier det: “Don’t knock masturbation — it’s sex with someone I love”.

  abre’s last blog post..Hvem skal ut?

 8. Til dykk som meiner sex er to personar, kva med tre personar då? Eller fleire? Og om to stykker har sex mens den eine av dei tar på ein tredje som ligg ved sida av, er tredjemann med på sex då? Og kva om ein syg ein annan mens ein tredje onanerer og ser på, er det trekant eller forspill + onani, liksom?
  *forvirra*

  Avil’s last blog post..Den hemmelege bloggen

 9. Jeg ser på sex som akten som gjennomføres mellom to individer. Ikke nødvendigvis begrenset til aktiviteten som avstedkommer unger (parring), men altså fremdeles mellom to mennesker (forhåpentligvis). Jeg er ikke så nazi på hvilke kjønn, sex er fremdeles sex.
  Jeg føler det blir litt oppskrytt å kalle min omgang med høyrehånden for sex. Riktignok er høyrehånden my one true love, men likevel.

  fata’s last blog post..Bloggrikets tilstand

 10. Kan jeg bare få lov å kommentere at “sex” er individuelt? Dvs. at dette med onani som eneste måten for jenter å forløsende orgasme på, eller for den del klitoris-stimuli, er definitivt en sannhet med modifikasjoner. Jeg har ikke lest noe av Dodson (jeg er vel strengt tatt ikke helt i målgruppen, selv om det sikkert kunne vært lærerikt), men for meg virker hun som en noe militant forkjemper for vibratororgasmen.

  Og… hva har orgasmer med sex å gjøre, eller for å si det på en annen måte, må man ha sex for å få orgasme? Min erfaring er at man slett ikke trenger å ha sex for å få orgasme. Om man da ikke definerer kyssing/lett biting samt fantasering som sex, så klart – men da beveger man seg nok litt forbi det folk vanligvis definerer som sex.

  Jeg føler at dette blir en for snever diskusjon – folk er forskjellige, og kan få orgasme, og definere sex, på veldig forskjellige måter.

  PoPSiCLe’s last blog post..Etikk på nett – blogging og debatt

 11. Shesh hvis onani ikke er sex så har jeg vært i virkelig sølibat de siste to åra og ikke bare “sølibat” som jeg sier med et lite lurt smil…

  Jeg har ikke lest noe av Dodson men jeg har hørt om henne. Personlig greier jeg meg fint uten vibrator og jeg ville ikke hatt porno om noen så kasta den etter meg, om det ikke var for å brenne faenskapen.

  Men jeg er veldig for å utforske utseende på, kremt, underlivet (fantes det ikke et bedre ord nå igjen?). Selv om det kan være underholdende og spennende å famle i blinde/mørket så er det jo ok å finne ut hva det faktisk er man gjør der nede. Dessuten kan det gi nye ideer og innfallsvinkler.

  Martine Votvik’s last blog post..Arbeidsfordeling i hjemmet… lang rant

 12. Og så er eg drittlei av at menn skal legge så mykje følelsar i sex. Det har eg tenkt lenge at eg burde blogge om, men kan hende må eg blogge om det hos Virrvarr, slik eg pleier gjere når ting blir for store.

  Avil’s last blog post..Den hemmelege bloggen

 13. Om onani plutseleg ikkje er sex (for meg har det alltid vore det, eg må ha sove i timen), så lurer eg på om eg verkeleg kan …eh…kan eg onanere kor som helst kva tid som helst då? Utan å støte nokon? Eg meiner, om det ikkje er sex – då er det vel sidestilt med å klø seg eller noko? *forvirra*

  Avil’s last blog post..Den hemmelege bloggen

 14. @virrvar:
  Ja, det skjønner jeg. Men samtidig som sex ikke bare er selve samleien (men også forspill, etterspill og mellomspill) så må onanie ikke nødvendighvis være sex. Jeg er veldig for å definere sex som det man gjør sammen sexuelt (inklusive alt som har med det å gjøre) og onani som alt man gjør alene. Jeg mener at det er noe fundamentalt annet ved å gjøre noe bare for å tilfredsstille seg selv, enn ved noe man gjør for å dele sine intime følelser med en annen person og samtidig tilfredstille seg og den andre personen.

  onani er for meg ikke negativ, men bare ikke det samme som sex.

  paul’s last blog post..Hvordan å få seg en tysker – part 3

 15. Den forrige kommentaren min har visst litt problemer med å bli moderert ser jeg…

  Ellers vil jeg (mens jeg er i gang og motsetter meg, ref umoderert kommentar) si at jeg ikke vil at sex skal defineres hverken som “det som lager barn” eller som “det som lager orgasme”. Dette fordi jeg hadde sex både på egenhånd og med andre i åresvis før jeg faktisk hadde min første orgasme… Og det var alldeles ikke synd på meg; bare så det er sagt.

  Delirium~’s last blog post..

 16. Sånn stort sett heier jeg på Betty Dodson, men jeg blir litt irritert over at hun fort får det til å høres ut som om en vibrator er et “must”, ikke en mulighet. Jeg skjønner at for mange blir det lettere med verktøy, men viss man er mest komfortabel med sine egne fingre bør det da være OK det og.

  “Seksuell omgang” er vel rettere én mulig definisjon av sex. Vi har det jo fra engelsk, hvor det også betyr “kjønn”. At man kan ha “kjønnslig omgang” med noen, betyr jo ikke at man ikke har kjønn når man sitter aleine hjemme! (Og her kunne jeg lagt ut om hvordan vi bare er kjønna i forhold til andre, men nei 🙂

  Radikal-feminister er forøvrig ikke noen ensarta gruppe med et felles syn på prostitusjon. Jeg kan si det uten å egentlig ane hva en “radikal-feminist” er, fordi ingen forsøksvise grupperinger av feminister er enige om alt 🙂

  Tiram’s last blog post..Hva gjør staten for å hindre rasisme og diskriminering?

 17. Tilleggsspørsmål, som er mindre retorisk enn dei over: Kva er “mainstream-definisjonen” av sex mellom to (eller fleire) jenter? Går det an å seia “nei, me hadde ikkje sex, me berre fingra kvarandre/tok på kvarandre (eg innsåg etter å ha skrive resten av kommentaren at fingring impliserer penetrering, men “tok på” er jo så jævleg snakka-rundt-grauten-dydig, eg treng omgrepsopplæring!)”?

  Pornoindustrien vil jo gjerne ha oss menn til å tru at det må vera med ei peniserstatning for at ein skal kunne seia at to jenter har sex, men eg har vore feminist lenge nok til å vita at det er bullshit. Men eg veit altså ikkje kva som er allment akseptert som sex mellom jenter.

 18. Treng sex å vera anten “det som lagar barn” eller “det som lagar orgasme”?

  Hovudproblemet mitt med å definera onani som sex, er at eg meiner sex har eit element av mellommenneskeleg intimitet i seg (himmel, akademikar-frase, eg finn inga god omformulering). Det kan vera to menneske, eller fleire, dei kan vera av ulikt kjønn, same kjønn, og det treng ikkje handla om eit “standard” heterofilt samleie.

  Eg trur heller ikkje at det er veldig vanleg berre å definera vaginalt samleie mellom mann og kvinne som sex. Det heiter då oralsex og analsex? Eg trur dei fleste (som tør å tenkja på at slikt finst) meiner at det òg er sex.

  Sex treng heller ikkje alltid å føra til orgasme, men det kan vera det berre er stråmannen i meg som tolkar “det som lagar orgasme” slik?

 19. Hmm, man kan bli litt etnymo.. etynmo.. entym.. språkfrik og påpeke at ordet sex kommer av seksual omgang, som indikerer fler enn en aktør. Sånn at man kan si at å onanere er en seksuell handling, menn ikke sex i ordets egentlige betydning. Eller man kan gi fan, og kalle hva man vil for sex, selvfølgelig. Men hvorfor er det egentlig så nøye hva man kaller det?

 20. Paul: Jeg kommer til å skrive noe langt om sexdefinisjoner i et senere innlegg, men jeg tror hovedpoenget er om man skal definere sex som «det som lager barn» eller «det som lager orgasme».

  Hvis vi definerer det som «det som lager barn», ekskluderer vi alle andre enn heterofile fra å ha et sexliv i ordets rette forstand. Jeg mener det er veldig snevert. I tillegg sier vi at alle former for orgasme som skjer utenom samleie ikke er like viktige eller riktige som det som skjer ved samleie.

  Grunnen til at Dodson mener at det synet på onani ikke kommer til å fungere for kvinner, er fordi 80% av alle damer trenger jevn klitorisstimulering for å få orgasme. De får ikke orgasme av det som tradisjonelt defineres som sex. Da blir den seksuelle frigjøringen litt..vrien.

 21. Jeg synes det er både flott og viktig med folk som Dodson. Det er viktig at noen forsker, skriver og opplyser om sex. Det er viktig å huske at når noe er ukomfortabelt å snakke om, se på, gjøre – så er det jo fordi det er kulturelle tabuer rundt det. Kulturelle tabuer kan være helt OK, og jeg synes ikke det er noe mål å onanere i kor, men vi bør vite at hvis det hadde vært vanlig i vår kultur, så hadde vi gjort det. Det som HAR VÆRT og ER vanlig i vår kultur, er å undertrykke kvinnelig seksualitet. Fortsatt er det sånn at langt flere gutter enn jenter onanerer. Mine ungdomsskoleelever snakker fortsatt som om gutter blir kåtere enn jenter osv.

  Samtidig vil jeg forbeholde meg retten til å ha sexlivet mitt for meg selv og partneren min. Det er sånn jeg har blitt innført i kulturen. Men snakke om det kan jeg – og vil jeg. Så om mine barn stiller spørsmålet i overskriften din, så svarer jeg gjerne.

  Hege’s last blog post..Leseprøver

 22. Right on the money, virrvarr! Jeg gleder meg til boken din foreligger, jeg!

  Jeg antar at Dodson er av den type kvinne som liker å sette ting på spissen for å få fram et poeng. Av og til må jeg trekke pusten og telle til ti millioner (for eksempel av Dodsons alderdomsplan)men man kan ikke være annet en takknemmelig for en dame som strekker disse uhørte tankene til uante lengder: Kjør på Doktor Dodson!

  Jeg føler meg provosert på alle de riktige stedene.

  Kvinnekongen’s last blog post..Betty Dodson

 23. Jeg lurer på en ting: Hvorfor funker det ikke for kvinner å se på onanie som ikke sex?
  Det er jo helt åpenbart at onanie er en del av menneskelige sexualiteten, men kyssing er også det, og det definerer vi heller ikke som sex (eller burde vi kanskje gjøre det)?
  Og hva er foskjellen mellom menn som onanerer og kvinner (i hennes syn)? Tror hun at det funker for menn å se på onanie som ikke sex, men ikke for kvinner?
  Kan du vennligst forklare hvorfor hun mener det?

  Ellers: Takk for artikklen 🙂

  paul’s last blog post..Hvordan å få seg en tysker – part 3

 24. Jeg kan ikke noe for det. Men spørsmålet om hvordan man knuller som en feminist blir for snevert for meg. Jeg knuller som en likestilt person. Jeg har sex som et selvstendig likeverdig individ.

  Å blande noe som for meg er et mangelfullt, ekskluderende og omdiskudert begrep inn i sex synes jeg egentlig bare blir teit. Dessuten er jeg ikke feminist. Jeg ser på meg selv og min egen agenda og overbevisning som noe som er steget over feminismen på utviklingen – opptatt av full likestilling uten å måtte ta utgangspunkt i noens kjønn, hudfarge, seksualitet eller reilgiøse overbevisning for å definere det (dette er selvsagt sagt på den minst mulig nedlatende måten det er mulig å tolke dette utsagnet… bare så det er klart *wink*).

  (For å la dette kommentarfeltet slippe å bli en generell diskusjon om *mitt* forhold til begrepet feminisme kan eventuelt interesserte ta seg en titt på dette innlegget: http://fremfraskyggene.blogspot.com/2007/10/ikke-kall-meg-feminist-er-du-snill.html)

  Delirium~’s last blog post..

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: