Klitoris – 20 ganger større enn forventet

Første gang jeg leste om klitoris var i Vi og Gutta. Jeg var 11 år og skjønte ikke bæret av hva de snakket om i teksten. Jentebladet hadde en erotisk novelle beregnet på fjortisjenter hvor Anna bare var så kåt at hun måtte onanere før hun gikk på skolen. Ord som «klitten», «klitoris» og «den lille knoppen av nytelse» dukket opp. Jeg hadde kjøpt bladet i min evige jakt på Leonardo Di Caprio-informasjon og jeg skjønte ikke bæret. Hva var den klitorisen, egentlig?

Jeg vet ikke hva du lærte i seksualundervisningen på barneskolen, men min kunnskap strakk seg til mensen og kondomer. Skjeden var stedet der sæden gikk inn og babyer kom ut. Klitoris? Jeg hadde aldri hørt ordet ført, og jeg så på meg selv som en relativt oppegående ung dame. Jeg kunne forklare hullene i ozonlaget og hvorfor jeg var mot EU-medlemskap på stående fot. Og så satt jeg der med Vi og Gutta og grublet meg grønn. «Hun har sex med…seg selv? Så smart!»

Noen Vi og Gutta-blader senere hadde jeg løst klitorismystieriet. Det var den lille forhøyningen over de skrukkete greiene, det var senteret for jenters opphisselse, det var dekket av en liten hette og gikk mellom en og halvannen centimeter inn i kroppen. Masse nerver i en liten tert. Ok. En slags påknapp for nytelse. Dette bildet illustrerer ganske godt:

Bildet mitt av klitoris som en «orgasmeknapp» ble ikke endret før jeg begynte å gjøre research til Jenter som kommer. En smart mann sa at man skal være forsiktig med hva man får inn i hodet til folk. Når det først er kommet dit, er det et helvete å få det ut igjen. Slik er det med oppfattningen vår av klitorisen, også. Ordet klitoris kommer av det greske kleitoris, som betyr liten ås. Formuleringer som «knapp», «knopp», «tapp» og «tupp» er det vanlige vokabularet når klitoris beskrives i erotikk og «voksenblader». Likevel har det eksistert forskning i snart ti år som viser at klitoris er nesten 20 ganger større enn den halvannen-centimeter store knappen jeg leste om i jentebladene. Bildet under viser et tversnitt av damers underliv fra en skolebok. Punkt fem er klitorisen. Som du ser, har de ikke tegnet den så veldig schvær.

Helen O’Connell gjorde en undersøkelse i 1998 som revolusjonerte kunnskapen vi har om damers kjønnsorgan. Det man til da hadde regnet som klitorisen viste seg å være tuppen på et organ som lå 20 centimeter inn i kroppen, og hvilte rundt både vaginalåpningen og urinrøret. Her er en god, grafisk fremstilling av organet hun fant:

O’Connell begynte forskningen sin etter at obduksjonen hennes av kvinnelige kadavre ikke stemte overrens med illustrasjonene og beskrivelsene i medisinske lærebøker. Hun gikk arbeidet som lå bak bøkene etter i sømmene og fant ut at nesten alle obdusjoner forskningen var basert på hadde skjedd på likene etter henrettede kriminelle – hvorav samtlige menn. Det store, medisinske læreverket hadde brukt flere hundre menn og tre kvinner som utgangspunkt for anatomibeskrivelsene. I tillegg viste det seg at de tre kvinnekroppene var damer som hadde dødd av alderdom.

Hun sammenlignet klitoris hos kvinnelige kadavere som hadde dødd før og etter overgangsalder og forskjellen var markant. Hun kartla klitorisen og konkluderte med at moderne medisin rett og slett ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om kvinners kjønnsorgan. Som O’Connell selv kommenterte: «Tenk deg en forsker som kommer på slutten av nittitallet og sier “Gjett hva! Penis er 20 ganger større enn vi trodde!” Det ville vært absurd.»

O’Connells oppdagelse gjør at skillet mellom «vaginalorgasmer» og «klitorisorgasmer» er umulig. Klitoris omslutter hele vulva med erogent, erigrerbart materiale og forskerne antar at alle orgasmer er klitorisorgasmer. Det revolusjonerer måten å se på kvinners kjønnsorgan på. Vi har skrevet sextipsene våre i Jenter som kommer med dette klitorisperspektivet i bakhodet. En god, ganske nøyaktig illustrasjon av hvordan klitorisen ligger under huden i vulva ser sånn ut:

Det er to store bobler med erigrerbart materiale og en ønskekvist full av nerveender som er forbundet med alle kroppsåpninger i underlivet. Noe av O’Connells bekymring rundt oppdagelsen sin var all kirurgi som er foretatt i kvinners underliv – være seg kreftoperasjoner, sterilisering, inkontinens eller kosmetisk kirurgi. Siden kunnskapen om hvordan klitoris fungerer er så ny, skal det ikke mye til å skade nerver eller vev under operasjoner – rett og slett fordi det har blitt forsket svært lite på det. Mens det er forsket i bøtter og spann på menns evne til ereksjon og utløsning, er nesten all forskning på kvinners underliv rettet mot sterilitet og befruktningsspørsmål, ikke mot nytelse.

For meg var det ganske rart å skulle tenke på klitoris som et pyramideformet, hyper-erogent organ. Det lille klitorishodet er senter for 8000 nerveender. Mannens penis har, til sammenligning, 3000-4000 nerveender. Jeg er ikke livmorsfeminist, men gutter: Her blir dere eid. Her er en illustrasjon som viser klitorisen alene. Jeg synes den ser litt space invaders ut:

Selv om 1998 er et svært sent tidspunkt å oppdage nye organer i kroppen, er O’Connell sin undersøkelse fremdeles ti år i år. Jeg lurer på om du var klar over at klitoris ser slik ut? Vet noen av dere som har barn om dette er inkludert i seksualundervisningen på skolen? Kort sagt – er dette perspektivet på klitoris like ukjent for dere som det var for meg da jeg begynte reasearchen? Informerer de jenter som plastisk opererer underlivet at de faktisk kutter nervebaner i klitoris selv om de ikke rører selve «hodet»?

, , ,

43 kommentarer til “Klitoris – 20 ganger større enn forventet”

 1. Jeg må bare fortelle at jeg havnet her i dag, da jeg skulle lette etter en hetteoppsrift til halloween, på søkeordene: Hette, middelalder, oppskrift.

 2. […] klitoris. Kunnskap om kvinnelig seksuell tilfredsstillelse er altså knyttet til klitoris og kun klitoris. Dodsons forkjærlighet for nettopp klitoris har på ingen måte ikke stilnet med […]

 3. Nå har jeg sjekket i Prinsessens bøker om pubertet og kropp (de er rimelig nye begge to), men der står det ikke et kvidder om dette. Det står derimot mer om gutta, svamplegemer og alt er på plass. Etter denne oppdagelsen, sørget jeg selvfølgelig for å opplyse Prinsessen også, slik at hun ikke vandrer ut i verden like uopplyst som sin mor 😉

  el Vera’s last blog post..Jenter som kommer (og noen gutter også)

 4. Dette er jo folkeopplysning på høyt nivå, Virrvarr! 😀

  Nøyaktig hvordan (hele) klitoris så ut hadde jeg ingen anelse om og ærlig talt aldri undret meg over heller, men jøsses da! Den er jo drittøff! Jeg tror noen har lagt ned mye jobb, omtanke og oppmerksomhet i konstruksjonen av kvinners anatomi for å få til den der – en stor takk til henne for det! 😉

  Valkyriana’s last blog post..Undercover Judith

 5. Jøss!!
  Noe av dette har jeg hørt før, men jeg har _aldri_ sett disse illustrasjonene og lest en så bra opplysningende tekst om en så viktig del av min egen kropp!

  Jeg gleder meg mer og mer til å lese boka.

  😀

  SerendipityCat’s last blog post..Sanne ord…

 6. Wow, dette var helt nytt for meg. Her har man levd i 37 år, og så visste jeg ikke hvordan jeg ser ut en gang. 😉

  Heldigvis har jeg funnet ut hvordan jeg skal komme på både den ene og den andre måten, uten å ha kunnskapen, så da får jeg vel si meg fornøyd likevel.

  Kjempeinteressant, Virrvarr, jeg blir mer og mer fornøyd med at du tar opp temaet på bloggen din. Ikke akkurat et samtaleemne jeg har med venninnene… eller mora mi. 🙂 Jeg har selvsagt bestilt boka, er glad det ikke bare er fokus på jenter som har sex med jenter – tror dere har gjort noe lurt der. 🙂

  Lothiane’s last blog post..Her kommer vinteren

 7. Herregud. Jeg er 24 år, jeg får orgasme hver dag og hver gang jeg puler (av samleie), og dette var revolusjonerende nytt for meg. Herregud så bra! jeg har aldri forstått det med at klitten, den lille tuppen øverst skulle være det beste for meg, jeg har alltid likt alt det andre bedre, og trodd at det ikke har noe med klitoris å gjøre. Jeg føler meg opplyst.

  Dronninga av hoppeslott’s last blog post..det sandeste

 8. “Cadaver” benyttes på engelsk for lik i medisinsk forskning, i norsk dagligtale blir det helt misvisende å si “kadaver”.

 9. Hm. Alle medisinstudenter jeg omgås med pleier å kalle det lik. Har lest oppgaver fra medisin hvor døde folk omtales som lik. Og jeg ville tro at det var ganske viktig å lære seg til å ikke få noia av at det er døde mennesker man kutter i, for å få et naturlig forhold til menneskekroppen og mennesker, død som levende. Men, jeg få vel gå tilbake på den. Takk for oppdatering 🙂

 10. Jeg tror jeg har visst om dette erigerbare materialet (fint ord!) som omslutter skjeden siden jeg var tenåring engang i middelalderen. Men jeg visst vel egentlig ikke at det var en del av klitoris.
  Faktisk ble jeg svært overrasket da jeg leste om forskningen til Helen O’Connell, for jeg skjønte ikke at dette kunne være ukjent for noen! Vi snakker jo tross alt om en betydelig del av kvinners underliv her!
  Nå er kanskje halvparten av jordens befolkning unnskyldt fordi de ikke har kroppsdelene det snakkes om, og mange andre har sikkert viktigere ting å bekymre seg for, men at ingen hadde dokumentert dette før virket litt for utrolig. Det betyr kanskje at jeg ikke var den eneste som tok det for gitt at dette var en velkjent sak?

  Marina’s last blog post..Den amerikanske boligkrisen forverrer seg…

 11. Joda, det heter kadaver i disseksjonsøymed.
  Malapropos: fordi klitoris er et såpass stort organ vil omskjæring av kvinner ikke nødvendigvis fjerne evnen til orgasme. Det blir bare mye vanskeligere.

 12. *føle meg opplyst* Dette visste jeg faktisk (dog uten illustrasjonene). Men jeg tror sannelig jeg har lest det i et Sånt Blankt Dameblad.

  Ellers tror jeg det heter kadavre med en gang medisinstudenter begynner å skjære i dem…

  Delirium~’s last blog post..Cupcakes – Oppskrift

 13. For en stund siden (et år eller to) gikk det et Fakta på lørdag-program på NRK om klitoris. Der presenterte de bloggposten din som film, skulle nesten tro du hadde sett den. Velig bra. Jeg har den faktisk på dvd for å kunne vise elevene mine utvalgte deler.

  Hege’s last blog post..I begge ender

 14. Dette visste jeg ikke før nå. og jeg er 25… i seksualundervisningen på skolen hadde vi bare om hvordan en tampong så ut og at den skulle inn i hullet i tissen. Ellers; “eggcelle og sædcelle smelter sammen og blir til barn”. Og så så vi på Trond Viggo med “kroppen min” programmet;
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/14987

  Vi visste mye mer fra før av enn det vi lærte på skolen (både rett og vranglære), men det turte vi jo ikke å si:) Fryktelig fali, det.

 15. Her var det litt kjent stoff, og en del nytt. Jeg visste f.eks. at kilitoris var mye større en den lille tuppen som er synlig. Men jeg visste ikke hvordan den formet seg videre innover. Det forklarer en del ting…;-) Velig bra med illustrasjonsbilder!

  Jeg kårer herved denne posten til “Årets Folkeopplysningspost”!

  HvaHunSa’s last blog post..Nettsjekkingens mørke bakgater

 16. Eilif og Terje, det er då ikkje spor vanskeleg. Faktisk har eg funne ut (venne-poll) at damene eg kjenner som regel får orgasme på under minuttet, om dei får vere aleine på badet eller i senga, mens menn ser ut til å trenge både porno og ronking i fleire minuttar.

  Det som er vanskeleg, er jo å få orgasme gjennom kjip sex. Prøv sjølv å onanere deg til utløysing om det einaste du får lov å berøre er innsida av lårene.

  Avil’s last blog post..Kahn

 17. Nyttig informasjon. Jeg har undervist i reproduktiv fysiologi (ikke anatomi dog) på universitetet, og selv på det nivået er klitoris knapt viet et avsnitt. Det er velkjent at klitoris er mye større og strekker seg lenger enn mange skulle tro, den er jo tross alt parallell-strukturen til penis. Men likevel vet man utrolig lite om klitoris. Særlig i forhold til all kunnskapen om penis. Og det er interessant og frustrerende hvor lite forskning som gjøres på kvinnekroppen og typiske kvinnesykdommer. Et godt eksempel på dette er hjerte-karsykdommer. Man har etter hvert en god liste over symptomene på hjerteinfarkt. Interessant nok er dette de MANNLIGE symptomene på hjerteinfarkt. Kvinner får nemlig veldig annerledes symptomer. Dette vet ikke folk flest, og resultatet er at veldig mange kvinner aldri kommer seg til sykehus når de har hjerteinfarkt fordi de rett og slett ikke skjønner hva som er på gang.

  Også en ting til… ikke for å pirke (eller jo, kanskje for å pirke likevel), men kadavre? Trodde det ble brukt primært om døde dyr (eller åtsler). Mens lik er riktig å bruke om mennesker. Jeg får ihvertfall ubehagelige assosiasjoner av det ordet…

 18. Det er ganske ny informasjon for meg også. Og teksten gir meg et par nye spørsmål. Hvis O’Connell fant markante forskjeller på klitoris hos kadavere som hadde dødd før og etter overgangsalderen… betyr det at den “forsvinner” når vi blir gamle? That’s bad news 🙁

  Ellers også bekymringsverdig at så mye medisinsk forskning er gjort kun på menn, men det var jo ikke en like stor nyhet.

  kamikaze’s last blog post..Doktorandens overlevelsesguide, del 2

 19. Veldig viktig poeng dette med operasjoner og risken for å skade erigerbart vev. Men at klitoris er mye større enn en knapp og går langt innover, nærmest omslutter skjeden – jeg mener jeg har visst dette mye lenger enn ti år? Det er vel den kunnskapen som ligger bak uttrykket «innovertiss»? Jeg mener jeg har lest liknende ting i bøker fra 60/70-tallet. Uansett viktig forskning O’Connell har gjort, og fine illustrasjoner du har her.

  Bharfot’s last blog post..Pauser og klang (Film fra Sør)

 20. Jeg leste om det på femenisting.com tidligere i år, eller kanskje i fjor.
  Klitoris ruler! Og illustrasjonene gir meg en helt ny oppfatning av jenter som kniper beina sammen, de er ikke frigide, de tilfredsstiller seg selv 😉

  men ehm, det visste jeg vel strengt tatt fra før…

  Martine Votvik’s last blog post..Vil ikke være fattig

 21. “Det lille klitorishodet er senter for 8000 nerveender. Mannens penis har, til sammenligning, 3000-4000 nerveender. Jeg er ikke livmorsfeminist, men gutter: Her blir dere eid.”

  Jaja spiller nå liten rolle om det er dobbelt så mange om man ikke tilfredstiller seg selv eller blir tilfredstilt av andre der.

  Gruble, hva skal jeg med denne kunnskapen som blir beskrevet i dette blogginnlegget her.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: