Kor er alle dei raude bloggarane hen?

Jeg begynte å blogge fordi alle jeg kjente hadde en blogg. Fra 2006 til idag har listen over «Røde bloggervenner» blitt kortere og kortere, og når jeg blar gjennom listen og spør meg selv: «Hvem har egentlig oppdatert de siste…tyve dagene? Den siste måneden? Siden august? Siden 2007?» blir det en svært kort liste igjen. Nå er ikke listen helt rettferdig, siden jeg har plassert Tiram på feminist-lista, og hun definitivt er rødblogger, også, men tallene er talende: Hvor er alle rødbloggerne mine hen?

Jeg spør meg selv: Er problemet at jeg er utdatert, eller at det faktisk er færre rødbloggere der ute enn da jeg begynte? Har alle mine gamle kamerater med skrivekløe lagt inn årene, og blitt erstattet av nye, flinke folk jeg bare ikke…vet om?

Folkens- jeg ønsker meg ikke så mye. Jeg ber bare om blogger med tidvis politisk innhold skrevet av en person som definerer seg selv som revolusjonær i en eller annen form – kommunist, sosialist, ræddis, radikaler, marxist, marxist-leninist, ml’er – velg merkelappen du er komfortabel med.

(Hey, du må gjerne være trotte for min del; men er du SV’er eller lengre til høyre kommer jeg til å putte deg på «Smarte synsebloggere», ikke rødbloggere.) Og jo – én ting til: Du må oppdatere den bloggen din. Du trenger ikke være like manisk som meg og skrive hver dag/natt, men du bør publisere et eller annet annehver uke. En gang i måneden om du skriver skikkelig bra. Jevnlige oppdateringer – all I ask.

Røde, døde blogger jeg pleide å lese:

Hvis du ikke er på listen, så er det fordi bloggen din er så død at jeg ikke kunne lenke til den, eller at du skriver om så upolitiske ting at du ikke kvalifiserer til «rødblogger», men «venn av Virrvarr som har vært medlem av rørsla»-blogger. Og ja- jeg har ikke regnet med dem som har lagt ned bloggen sin med vilje. Dette er en liste over folk som fadet stille ut. Likevel- noen gjenoppstår hver fjerde måned eller noe i den stilen:

Lazarusbloggere:

 • Gud bedre
 • Hat og kjærlighet
 • Alternativet, selv om han har gjort comeback med å skrive om hvor gøy det er med dyrevold, så jeg vet ikke om det telst. Ja, Stian. Å le av maltrakterte kaniner gjør deg til et dårlig menneske. Fakta.
 • Propagandakanalen (woops, her lovte jeg å hjelpe til selv en gang i tiden. Så mye å skrive, så lite tid.)
 • Raddisfjortis

Klorer seg fast:

Problemet med den siste listen er at storparten av bloggerne skriver nesten utelukkende personlig, og jeg oppererer med en vid definisjon av rødblogger når jeg tar dem med. Dette blogginnlegget er en utfording til dere som aldri oppdaterer mer: Begynn å skrive igjen. Jeg savner dere. Jeg liker å lese det dere skriver og det er kjipt å slette folk fra lenkelista fordi dere ikke har oppdatert siden 2007.

Dere som vet at dere ikke kommer til å skrive mer: Si fra til meg, så sjekker jeg ikke bloggen deres nevrotisk hver måned for å vite om jeg skal legge dere til lista over aktive rødbloggere igjen. Til dere blogglesere der ute: Linker til gode rødbloggere, vær så snill?

Er det bare det at jeg kjenner én rødbloggerøy, eller er denne raddistørken en generell tendens på Interettets åpne hav? Dere skjønner- hvis denne tendensen fortsetter kommer de få rødbloggerne som oppdaterer til å havne i andre kategorier og hele rødbloggerlista blir slettet. Trist, men nødvendig når nesten alle forsvinner. Jeg startet denne bloggen på grunn av dere, folkens. Ikke skuff meg.

37 kommentarer om “Kor er alle dei raude bloggarane hen?

 1. Er det nå vi skal kommentere på denne reduksjonen i røde bloggere at «de har kanskje blitt voksne?» 😉

  Neida – jeg skal ikke mobbe. Men rød politikk blir vel sjelden mer enn ungdommelig opprør (i dagens samfunn), og det er kanskje flere som finner at det å slåss på sviktende grunn ikke er så gøy i lengden – i hvert fall når man aldri vinner et eneste slag?

  Nå skal jeg pent sette meg og holde kjeft, siden jeg nok ligger en smule til høyre for SV 😀 (Og egentlig ikke definerer meg selv politisk i det store og hele, men heller vel kanskje litt til høyresiden, og kan kanskje dermed kalle meg blå?)

  PoPSiCLe’s last blog post..Tweets uke 2008-10-19

 2. Jeg skuffer alle sider føler jeg, med lillaen min (eller muligens indigo om jeg skal gå etter din definisjon av rød).

  Men hey, jeg er økonom og ikke pure market capitalist. Det må da vel telle for noe? 🙂

  Minneapolise’s last blog post..En unik valgkamp

 3. Tja, jeg har da stemt SV ved de siste valg, og er selv listekandidat for SV i kommunen jeg bor i. Jeg vil hevde at sakene jeg skriver om er temmelig «røde», selv om de ofte er litt utenfor mainstream-politikken.

  Får jeg være med i det gode selskap?

  CiViX’s last blog post..Are You a Red-Hot Skeptic?

 4. Her vil jeg arrestere PoPSiCLe litt. Er rød politikk et ungdommelig opprør? Nå kjenner jeg en tidligere partileder i AKP, og hun er ikke akkurat ung lenger, og ikke kan jeg tenkte meg at hun har blitt noe mindre rød med årene heller. Men det var jo litt på siden her da. Virrvarr, jeg liker ditt røde standpunkt. Selv er jeg nok ikke fullt så rød, og ikke skriver jeg særlig politisk heller, så jeg havner nok ikke i Smarte synseblogger en gang. Jeg beundrer deg til og med for å ha med de blåeste blå på den lista. De klarer jeg ikke en gang å lese 🙂

  vibeke’s last blog post..PAUSE…..

 5. Wow, VirrVarr, jeg må si jeg er mektig imponert over din liste over blogger og inndelingen du holder styr på. Jeg synes ofte det er vanskelig å klassifisere, men en sånn inndeling som du har, gjør det jo unektelig enklere for oss som loker rundt i bloggverden å finne frem til gode blogger innenfor de ulike sjangrene. Må se om jeg klarer å få til noe slikt selv etterhvert….

  Astrid’s last blog post..Vanskelige spørsmål

 6. Dessverre så har ikke ytterste venstre helt forstått verdien av internet og «den nye mediehverdagen». Mens ytterste høyre flommer over kommentarsidene i aviser og forum, så trasker ytterste venstre gatelangs, står på stand, arrangerer åpne møter og what not. «Man må være der folk er» sies det. Problemet er at folk er ikke på møter, folk er på internet! Der man kanskje får 10 folk på et åpent møte, så kan man nå 1000 via youtube, facebook, blogger, forum osv. Høyresida kan kanskje lære seg å drive skitten valgkamp av republikanerne, venstresida bør kunne lære en ting eller to av Obama og demokratene om å engasjere og organisere mennesker via internet.

  Godt å få det ut.

  Thlom’s last blog post..Spåkoner: – Vi ble nedringt av Saera – VG Nett

 7. Men…du? Kan hende du starta å blogge fordi du var raud, men no bloggar du vel litt for oss som ikkje er sosialistar også? Oss som er feministar og engasjerte og rasande og begeistra, men altså ikkje-sosialistar?
  For me elskar deg, nemleg. Alle saman.

  Avil’s last blog post..Todelt verd: Oss og dei

 8. Når dør jo blogger jevnt og trutt, og det er vel ikke så rart at dette gjelder noen av de røde også. Dessuten – med all respekt – jeg tror kanskje at PoPSiCLe er inne på noe. For andelen revolusjonære har vel alltid vært høyere blant ungdom og unge voksne enn i befolkningen totalt? Og om man ikke akkurat nødvendigvis blir blåere med årene, er det kanskje ikke så lett å opprettholde den samme gløden over tid? Men jeg vet ikke, jeg bare synser. 😉

  abre’s last blog post..Frem fra glemselen

 9. «For andelen revolusjonære har vel alltid vært høyere blant ungdom og unge voksne enn i befolkningen totalt?»

  Men det betyr jo ikke nødvendigvis at det blir færre røde bloggere, det kommer jo unge folk til heile tida 🙂

  Og Thlom, man finner det man leiter etter … Jeg har ikke inntrykk av at det er så gresselig mange blå bloggere, men så har jeg ikke leita så mye heller :p På nett? Rød Valgallianse var første parti ute med nett på Stortinget, og vi bruker rutinemessig bl.a. Fjesboka til å mobilisere, men det er kanskje en grunn til at du ikke har sett så mye til det? 🙂 Når det gjelder kommentarfeltene i avisene veit jeg ikke om det er så mye vits i å bruke mye tid på dem … Jeg har i alle fall bedre ting å ta meg til mesteparten av tida.

  Tiram’s last blog post..Hvem ville du hatt?

 10. For å prøve å svare litt:

  Popsicle og Abre:

  Alle rødbloggerne er fremdeles raude, ranke og aktive i rørsla. Og jeg kjenner masse godt voksne raddiser. Det som irriterer meg er at de ikke skriver på internetten mer. Ukrutt forgår ikke så lett, og gamle ml-ere dør aldri, eller noe i den stilen (c:

  Avil og Minneapolise:

  Jeg skriver jo for alle som vil lese, og selv om bloggen her begynte som veldig politisk, er den litt av hvert nå. Ai løv ju ådder djøst æs møtsj ^_^

  Jeg sutrer vel mest over at jeg savner raddiskollektivet i bloggeland og er nostalgisk. Og jeg grubler på hvordan sortere bloggrollen min når en hel kategori legger seg ned og dør.

  Tholm:

  Synes Tiram svarer godt på hvor ytre venstre er på Internetten. Ellers- jeg tror ikke høyresida vil være bekjent av dem som kommenterer på nettavisene. Det er litt skitten under skoa osv.

  Elisabeth og Civix:

  Min definisjon av «Røde bloggervenner» er folk som sympatiserer med Rødt eller tilsvarende, med untak gjort for en og annen SU’er i identitetskrise (c: Jeg tror noen som ligger lengre til høyre for meg politsk vil definere rødblogger litt annerledes osv.

  Hjorthen:

  Jeg liker deg så godt, vet du det? Jeg vil adoptere deg som bestefar.

  Vibeke:

  Yay, du sier det som jeg skulle sagt det selv ^_^

  Lindkvist:

  For å si det med Pippi:

  «Snälla lilla krumulur, jag vill inte bliva stur»

 11. @Tiram: Jeg er klar over at RV var pionerer på nett på 90-tallet, jeg var i sin tid en del av rørsla selv så det kjenner jeg godt til. Men at man var pionerer en gang i tiden betyr ikke at man alltid er i forkant. Jeg har en følelse av at mange på ytterste venstre fremdeles mener at internet er «bortkasta» tid. Fint og flott med nett, men det har begrenset verdi for aktivister liksom. Saken er jo den at folk er på internet og at ytterste venstre ikke klarer å nå disse folka på en god måte. Rødt har visst en youtube-kanal, men den har ikke vært i bruk siden valget. Slike ting må brukes kontinuerlig. Lenk til filmene på blogger, i kommentarfelt, på forum, på twitter, på facebook.

  Jeg merker at jeg kanskje burde skrevet en egen post om dette, jeg får sjå.

  Thlom’s last blog post..Spåkoner: – Vi ble nedringt av Saera – VG Nett

 12. Det kommer helt sikkert nye røde bloggere. Noen kommer, noen går. For en tid siden satt jeg på motsatt side av to fjortisberter på bussen. De var heavy sminka & blåste ballongtyggis, og de hadde begge bleka hår, så med mine vanlige fordommer var jeg rask til å kategorisere dem.
  Men bussturen tok to timer, og jeg kunne ikke unngå å høre at de diskuterte Hegel og Marx så fillene føyk.
  Snart kommer de til å blogge 🙂

 13. Folk har vel blogget fra seg raseriet sitt da?:-)

  Blogging kan være en av de mest konstruktive måtene å bli kvitt raseri på, så det ikke undertrykkes og utvikles til depresjon. Så sannsynligvis har du hjulpet noen videre i livene sine!

 14. Jeg trur allikevel det kan ha noe med hva du ser etter, Thlom. På Fjesboka for eksempel, vil du jo se mest til ting som folk i din krets driver med. Jeg ser veldig lite blå aktivitet der, for å si det sånn … Internett har jo meir og meir blitt et sted hvor vi finner meir av det vi vil ha. Det er ikke sånn som gamle dagers TV, hvor du tok det som kom uansett.

  Tiram’s last blog post..Hvem ville du hatt?

 15. @Tiram: Jeg får jo med meg både det ene og det andre, men min far får ikke med seg noe, ei heller kompisene mine som ikke er så veldig engasjert. Det er fint og flott å preike til menigheta, men om det er det ambisjonsnivået man har så kunne man holdt seg til hemmelige epostlister. Det jeg savner er vel hva man kan kalle internetaktivisme. Internet har et enormt potensiale som kommunikasjonskanal. Man når potensielt ut til 100 ganger flere enn man når ut til med løpesedler og stands. Å delta på diskusjonsforum, kvitre politikk på twitter, skrive noen linjer i kommentarfelt i avisene. Alt dette er langt viktigere enn mange kanskje tror. Det funker ikke å bare tie folk ihjel lenger.

  Nå ser jeg selvsagt at det er dobbeltmoralsk av meg å klage på dette siden jeg ikke engang er en del av rørsla lenger, men det er nå så. Jeg forsøker nå å skrive noen ord når jeg kommer over rasistisk faenskap her og der, så jeg gjør da noe, men det er ikke alltid like kjekt å være lille meg mot 15 illsinte halvrasister.

  Thlom’s last blog post..Spåkoner: – Vi ble nedringt av Saera – VG Nett

 16. Easy breasy. Jeg minnet for en stund siden om at jeg kommer til å ta et års pause. Bloggen min er ikke død, den blir bare ikke oppdatert særlig mye for tida.
  Ellers så er noen delårsaker at det har blitt mindre attraktivt å blogge for min del vært:

  — følelsen av alltid å ha en deadline hengende over seg
  — frustrasjonen ved at ingenting endret seg på tross av hva man skrev
  — så godt som alle personlige mål i livet oppfylt og derfor ingen grunn til å imponere noen med noe mer
  — professorer man selv har, har begynt å lese blogger
  — foreldre har begynt å lese blogger
  — bloggen ble til dels skrevet ut og levert til bestemødre for gjennomlesing
  — Facebook ble stort og der er hverken professorer, bestemødre eller foreldre

  Men fint at du holder det gående!

 17. Hmf. Lurar på om eg skal bli fornærma over å ikkje kunne vere raudbloggar som SU-ar 😉 (Skjønt eg bør ta sjølvkritikk på oppdateringsfrekvensen)

  Elles har eg òg merka den same tendensen som deg, Virrvarr. Vanskeleg å la vere for oss som har følgt ytre blogg-venstre ei stund. Dessverre.

  Mads’s last blog post..Rasismen rammar deg og meg

 18. Hehe, jeg skjønner og deler frustrasjonen din, men nå er jo norge et temmelig lite land, og det virker som om alle med en pc har hatt en blogg. Det er mulig at folk rett og slett ikke har kreativiteten til å kunne skrive noe ofte. Din blogg derimot er en del av dagsrutinen min. Det er alltid noe nytt å lese her ;D

  Mitt problem med å blogge politisk er at uansett tema så virker det som om noen har skrevet om det fra før. Jeg er vel ikke alene om dette tror jeg.

  Tom’s last blog post..Gee willikers, captain obvious!

 19. Jeg lurer på om det rett og slett er for kjedelig å bare blogge politisk? Særlig når man er veldig rød. Da blir det mye sinnablogging. Ikke så ofte det dukker opp gladsaker å blogge om når man er revolusjonær. Og da blir man fort lei tenker jeg. Derfor er det nok betraktelig mer vanlig å ha litt sånn blandablogg, som jo du forsåvidt har Virrvarr. For jeg synes at det er mange bloggere der ute som virker ganske så røde, men som har lyst til å skrive om mye annet og. Også har du sånne som meg, som er ganske så rød men som ikke orker det peset det er å skulle blogge politisk.

  Rullerusk’s last blog post..Hvorfor jeg er skeptisk til kristendommen…

 20. Ah, jeg glemte det mest åpenbare argumentet i farta, og det er jo at mange muligens finner ut at de rett og slett ikke har tid. For det er jo ofte slik at hvis du er rødglødende engasjert i samfunnsomveltende politikk så sitter du ofte i ganske mange styrer, arbeidsgrupper og komiteer etterhvert. Særlig fordi organisasjonsmedlemsskapene har det med å balle på seg. Man starter i Natur og Ungdom og så blir det Rød Ungdom, Sos Rasisme, Amnesty, Noah, Palestinakomiteen osv, osv…

  Rullerusk’s last blog post..Hvorfor jeg er skeptisk til kristendommen…

 21. Jeg har bare funnet tid til å være blogg-leser og kommentator… Jeg tar 60 studiepoeng dette semesteret, har 20% jobb på universitetet, sitter i kommunestyret, studentstyret, Rødt-Tromsø-styret, bruker tid med min kjære og familien, studenthuset og diverse hobbyer. Det har rett og slett ikke vært tid dette semesteret.

  Både du og min kjære presser litt på for at jeg skal starte opp igjen, og jeg har lekt meg litt med potensielle blogginnlegg i hodet.

  Jeg har bare pause…

  Sigurd’s last blog post..Kan jeg være kunstnerisk?

 22. Vel, nå er jeg vel oppe og kjører sånn noenlunde stabilt igjen med tanke på postefrekvensen. Titter jevnlig innom hos deg, og har blitt motivert for å ta fatt på en ny tørn, selv om valgkamp gjør det mindre fristende enn hva det egentlig var. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.