Er det for sent å stemme på radiohode?

For oss som henger mye i kommentarfeltene på reddit, 4chan eller andre steder der kommentarfeltene har sitt eget liv og sin egen kultur (eller ukultur, i 4chans tilfelle), har ordet «meme» en litt videre betydning enn det ordet har i den norske bloggosfæren.

Ja, du har meme-er som går i form fra utfordringer fra blogg til blogg, men du har også meme-er som går fra kommentarfelt til kommentarfelt.

En av de mest kjente meme-ene er Rickroll. Å rickrolle noen betyr å poste en lenke til noe og si at det er noe du gjerne vil se, men så viser det seg at lenken går til Rick Astleys debutsingel Never gonna give you up.

En rickroll kan se slik ut:

– De har lagt ut nakenvideoen til Mette Marit på Youtube!
– Du kødder!
– Nei, se her!

Trykket du på lenken? Du ble akkurat rickrollet! Nå må du rickrolle meg! Eid.

Uansett, poenget med at jeg skriver denne posten, er at jeg bare vet om ett kommentarfelt-meme på norsk, nemlig:

Er det for sent å stemme på radiohode?

Meme’et oppstod under Tordenbloggen i fjor, fordi det dukket opp så mange som skulle stemme på radiohodet etter at han røk ut og spurte alle mulige passende og upassende steder om «det var for sent å stemme på radiohode?» Etterhvert begynte alle å stemme på radiohode på passende og upassende steder i konkurransen, for moro skyld. Replikken dukket opp igjen i BloggIdol, da radiohode var dommer. Folk stemte på ham for det, fordi det var en intern vits fra Tordenbloggen.

Siden har uttrykket fortsatt å gå igjen i kommentarfeltene. Folk har stemt på radiohode i Den Gyldne Q, som mulig tittel på boka mi, i avstemniger som ikke har noe med bloggkåringer å gjøre i det hele tatt. Kort sagt: Har du muligheten til å stemme i en konkurranse, men synes at konkurransen er litt teit, kan du spørre om det er for sent å stemme på radiohodet istedet. At han har lagt ned bloggen er intet hinder – han er blitt et kommentarfelt-meme på linje med rickroll, HypnoToad og BelAir.

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg tror det kan være nyttig for fyren bak BLOGGtips.no å vite at hans kåring av Norges Mest Populære Blogger muuuligens ikke blir tatt helt seriøst. Du skjønner – det er flere som har stemt på radiohode enn på noen andre. Problemet med kommentarfelt-meme’er er at de er helt uforståelige for folk som ikke har møtt dem før. Så BLOGGtips-mannen teller inn stemmer til radiohode. Jeg hadde syntes det var hysterisk morsomt hvis kåringen endte som «Norges Mest Populære Blogger har ingen blogg», så for all del: Gå og stem. Og husk at det aldri er for sent å stemme på radiohode (c:

Oppdatert: Nomineringen til Tordenbloggen begynner i dag, også. Gå og nominer favorittbloggerne dine til høstens største og mest velarrangerte bloggkåring. Det er kanskje sju stemmer til radiohode i skrikeboksen på siden, for meme-intressertes skyld…

,

19 kommentarer til “Er det for sent å stemme på radiohode?”

 1. Ba-by-ba-by-ba-by-ba-by.
  *Screeeech*

  Dette er kommentarpolitiet. Ingenging å se her. Gå videre til en annen blogg, eller en annen post.

  *****

  Overskrift i neste dags Bloggeby Tidende:

  Surmaget og usaklig diskusjon fjernet av moderator

  Natt til onsdag 29. oktober brøt det ut en surgmaget og usaklig diskusjon etter at en kjenning av politiet ble provosert og kom i krangel med en tydelig beruset person. Flere forbipasserende ble også blandet inn.

  ====

  Recap: Hele diskusjonen er fjernet. Om dere vil fortsette den anbefaler jeg det utmerkede mediumet e-post eller deres egen blogg. Den var ikke av særlig interesse for denne bloggen, hadde lite eller ingenting å gjøre med hovedinnlegget og var sur og ødeleggende. Det lille i den som var viktig er oppsummert under. Om noen føler seg fryktelig urettferdig behandlet så send en e-post til daniel@jackson.kz og spør hva dere gjorde galt. Spørsmål om det her vil bli fjernet og vil ikke bli besvart.

  Oppsummering av det som faktisk var viktig
  Radiohode følte seg latterliggjort av å være en del av et meme. Virrvarr + et par til sa unnskyld og at det absolutt ikke var meningen å latterliggjøre.

  Føl fri til å diskutere dette med et nytt blogginnlegg, på e-post eller på din egen blogg.

 2. Fata: Frå Wikipedia-artikkelen om meme: meme represents a shortened form of mimeme (from Greek mimos, “mimic”).

  Richard Dawkins var den fyrste som nytta omgrepet, i boka “The Selfish Gene” (1976), og den engelske uttala er eigentleg /mi:m/ (“Dawkins said he wanted “a monosyllable word that sounds a bit like gene””), jamvel om alle norskspråklege eg har høyrd uttala ordet (inkl. meg sjølv) seier “me-me” med norsk uttale.

 3. Det går jo ganske tydelig fram i infoen at man skal stemme på en blogg som har gjort seg bemerket i 2008. Stemmer på blogger som ikke har produsert noen artikler i dette herrens år, vil følgelig ikke bli regnet med i kåringen. Mer morsomt enn det er det ikke 🙂

  Bjørn’s last blog post..Bloggtips.no på toppen av Bloggrevyen

 4. Hvorfor heter det meme? Hva er det en forkortelse av? Eller er det bare som ME! ME! Jeg kan ikke svaret på spørsmålet mitt.

  Fata’s last blog post..Taxitur

 5. Her skriver du noe merkelig virrvarr:
  “Å rickrolle noen betyr å poste en lenke til noe og si at det er noe du gjerne vil se, men så viser det seg at lenken går til Rick Astleys debutsingel Never gonna give you up.”

  – Her har du presentert det vi kaller en falsk motsetning. Hvem er det som ikke gjerne vil se “Never gonna give you up”? Det er jo ei fantastisk låt, og Rick Astley må jo være en av de største artistene den vestlige kulturkrets har fostret. Å bli videresendt til en Astley-video vil jo alltid være en positiv overraskelse, og hvordan man kan si at noen blir eid av dette, er over min fatteevne.

  Hva blir det neste?
  “-Vil du ha en hundrelapp?
  -Vil du bare gi meg en hundrings sånn uten vidre? Du kødder.
  -Jepp – her er en tusing – EID!”

  Jeg er sjokkert!

 6. Hehe, fikk meg en liten latter da jeg så den kommentaren i forrige uke.
  Jeg lurte på om jeg skulle forklare vår kjære venn fra BloggTips at jo, det er nok kanskje litt sent, men håpet på at radiohode fikk flere stemmer, og kanskje stakk av med seieren overgikk min trang etter å være snill med BloggTips.

 7. Hakke fulgt med i timen, skjønner jeg. Men jeg føler meg ikke dum.
  Og Jannekake – radiohode med liten r, er du snill…. Jeg mener, hvis du skal være med i dette såkalte interne. Ingen som forstår dette skriver radiohode med stor R.

  vibeke’s last blog post..PAUSE…..

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: