Hei, Obama! Jeg må slutte å heie på deg snart nå.

Jeg likte deg bedre enn Hillary fra begynnelsen av, og det ser ut som om du er den som ikke blir stemt ut til slutt. Eller- stemt inn, heter det kanskje i valgkampen. Du må tilgi meg – jeg ser fremdeles ikke forskjellen på den amerikanske valgkampen og Top Model sånn i prinsippet. Jeg har valgt meg en favoritt, mislikt resten og heiet foran tv-apparatet.

Nå blir du valgt i morgen, og all statistikk tilsier at McCain må få bilder av deg som knuller geitekillinger om han skal ha noen sjanse. Og la oss innse det: Hadde det funnes bilder av deg som knuller geitekillinger hadde republikanerne plantet dem i pressen for en måned siden. De ville ikke dukket opp på én dags varsel. Ergo kommer det til å være rått parti amerikanerne skal ut og stemme i morgen. Du og folka dine har brukt alt fra PostSecret til dør-til-dør-kampanjer for å få folk til å registrere seg og jage dem ut og stemme.

Ryktene sier at McCain-kampanjen har vært slappe med å «bring out the vote», i motsetning til ved Bush sine kampanjer tidligere. Jeg fatter ikke at dere kan kalle dere et demokrati og ha en lov som sier at ingen har stemmerett før de har registrert seg, og det å registrere seg er noe byråkratisk bæsj.

Nok om det. Jeg spiser hatten til Mr. Jackson om du ikke blir valgt i morgen. Deretter skal Mr. Jackson og jeg ha et par dager mens vi spiser godis, ser på CNN og heier på alle amerikanerne som gjør opprør og snakker om valgfusk. Ja, for du er klar over at det er det som kommer til å skje om du ikke blir valgt, Obama? Du har engasjert folk. De kommer til å ta med seg de private våpenarsenalene sine ut og snipe republikanere hvis alle stemmene fra de mørkhudede bydelene «plutselig var ugyldige og måtte makuleres»…

Jeg kommer til å slutte å heie på deg når du blir president. Jeg vet at uansett hvor mye du snakker om forandring, så kommer du fremdeles til å være president av USA. Det er en del jobber som følger med den tittelen du ikke kommer unna, en del spilleregler du må forholde deg til. Det er litt som raddisguttene Mr. Jackson studerte samfunnsøkonomi med på Blindern. De rakte jevnlig opp hånden og sa: «Men dette systemet er så feil! Det er så urettferdig!» «Jeg driter i om du synes det er urettferdig eller ikke,» sa professoren. «Skal du stå til eksamen, må du lære deg å bruke modellene, ikke bare kritisere dem.»

Presidenten i USA ivaretar USAs utenriksinteresser, og det betyr mer krig, flere millitære intervensjoner, uavhengig av om personen som gir ordren er velformulert eller en klønete apekatt. Du kommer til å være en stiligere krigsherre, Obama. Du kommer ikke til å drite deg ut i diplomatiske sammenhenger og du kommer til å vite at man kan flekse muskler over forhandlingsbordet for å få viljen sin, ikke bare fly inn alt du har av Apachehelikoptere med en gang. Du sier du vil flytte fokuset fra Irak til Afghanistan, og gå inn i Pakistan om nødvendig. En krigstrussel mot Pakistan er ikke bedre eller verre enn en krigstrussel mot Iran, jeg beklager.

Samtidig – jeg har noen forhåpninger til deg, også. Jeg er ikke bare negativ. Jeg håper at du kommer til å slåss mot nettsensur, antiabortfolka, intelligent design i skolen og forbud mot stamcelleforskning i amerikanske universiteter. Fordi deres syn på nettsensur kommer til å påvirke vårt syn på nettsensur, og det at universitetene deres har begrensninger gjør at vi får mindre bra forskning ellers også.

I tillegg har jeg aggresjoner mot antiabortfolk, kreasjonister og nutcasekristne generelt. Jeg vil gjerne at de skal få en litt mer slitsom tilværelse enn under Bush. Likevel, det er ikke her jeg tror du har muligheten til å gjøre den virkerlige forskjellen, Obama. Det som gjør meg mindre bekymret når du inntar presidentplassen i januar, er at du faktisk har en miljøpolitikk som ikke går ut på å holde seg for øynene og si: «Klimaendringer? Jeg ser ingen klimaendringer? Overforbruk-shcmoverforbruk.»

Jeg håper du får åtte år på å bytte ut alle bensinbilene med mer effektive, elektriske og hydrogenbaserte saker. Jeg håper du får åtte år på å investere pengene i vindkraft og andre alternative energikilder. Ja, jeg har en mistanke om at den reelle energiplanen kommer til å bety en masse atomkraftverk og ferdig med det. Men det hadde vært fint. Det er dere som ikke ratifiserte Kyotoavtalen. Det er dere som bruker mest olje, kaster mest plast, kjører mest bil og ikke har noen kollektivtrafikk. Det betyr at det er i USA at miljøbevisstheten må på plass for at det skal skje noen reell endring på verdensbasis.

Kom igjen, Obama. Halvannet år frem i tid kommer jeg til å demonstrere mot noe av utenkrikspolitikken din. Det kommer til å være vanskeligere enn å demonstrere mot Bush, fordi alle kan se at Bush er dust hvis de bare får et bilde av ham. Du er flink og velformulert. Jeg har brukt hele valgkampen på å heie på deg. Det er over når du vinner.

,

18 kommentarer til “Hei, Obama! Jeg må slutte å heie på deg snart nå.”

 1. “Jeg er litt stolt av landet mitt i dag”, sa en amerikaner jeg traff da jeg kom på jobb i dag. (Og vi her i gamle Gnore ville ALDRI valgt en svart statsminister her i landet, ikke nå, ikke om ti år, så kanskje USA også av og til får til ting? Amerika og amerikanere er i det hele tatt mye mer mangfoldige enn det våre sterotypier så ofte framstiller dem som. (I likhet med alle sterotypier) Du finner alt i USA, både George Bush, og lokalsamfunn der du risikerte å bli bøtelagt hvis du fulgte Bush-administrasjonens anti-terror-lover… Noen av de mest radikale mennesker jeg kjenner, er amerikanere. Noen av de mest “anti-amerikanske” også. Både KKK og IWW kom fra USA, for å si det slik, og begge deler er like amerikansk, både det jævlige og det forbilledlige. I dag er vi alle litt amerikanske? ;-))

 2. Man håper jo at Obama vinner, men dessverre er det en ting som taler imot nettopp det – og det er at det er amerikanere som skal velge.

  Beklager å måtte bifalle stereotypi her, men den jevne amerikaner er så ignorant, og så lite oppdatert på verdens problemer, at det å stemme McCain, “det trygge valget”, nok vil se ut som nettopp det.

  Bah… la oss bare håpe at amerikanere er smartere enn jeg tror.

  PoPSiCLe’s last blog post..Blog-disclaimer – hvordan du ikke skal gjøre det!

 3. Jeg sitter også med en gnagende følelse av at McCain vinner fram. Til syvende og sist tror jeg han oppleves som noe ‘kjent’ – og dermed til forveksling også som noe ‘kjært’. Dessverre. Det er en flott tanke å leke med å ha en hipp ungfole av en president, men når man står der ved frysedisken så er det, akk, så veldig lett å velge den gode, gamle Grandis’en… Man kjenner den. Den er trygg.

  Valkyriana’s last blog post..Undercover Judith

 4. […] har selvfølgelig Virrvarr rett når hun skriver at hun krysser fingrene for kveldens utfall, men vil gå til angrep idet han er valgt. Obama er Amerikaner, og kommer til å styre som Amerikaner. For oss i Europa betyr det at han […]

 5. Jeg har hatt sansen for Obama en stund, men jeg tenker nok mye som deg Virrvarr.

  Dessuten slo det meg tidlig at han ligner litt på “the smiler” fra Transmetropolitan…

  Hadde Palin vært uavhengig presidentkandidat istedet for vedhenget til Mccain, så ville jeg virkelig begynt å lure.

  Martine Votvik’s last blog post..Hvorfor jeg blogger med fullt navn

 6. Vi heier på Obama, men aldri i verden om amerikanerne kommer til å velge en ung, svart, progressiv kandidat når motstanderen er en gammel, hvit, konservativ gubbe.

  Uansett hva resultatet måtte bli er det en forbedring, da – ingen av dem kan vel bli verre enn han som er president der borte nå…

  Erlend’s last blog post..Hva sier musikken din om meg?

 7. Uff, jeg får helt vondt i magen, for jeg har nemlig litt samme fornemmelse (for mord? Nei) som Avil. Jeg håper så inderlig det blir Obama *sender tanker oppad*, men er stygt redd for at det blir stokken.
  Måtte verden slippe katastrofen McCain…

  Jeg heier på Obama!

  røverdatter’s last blog post..det går nok over

 8. Om to dagar skal eg drikke med full og grine ein skvett over at amerikanarane faen meg klarte å velge McCain. Enn så lenge signerer eg innlegget ditt, Virrvarr. Du seier det så fint, og eg kan ikkje verken tenke eller skrive.

  Avil’s last blog post..Skriv ei bok på ein månad

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: