Jeg har løst problemet, Marthe Michelet! Si fitte!

Noen dager lager Fjordfitte dagen min. Hun har skrevet en vakker kommentar til Marthe Michelets sutrekronikk om kvinners kjønnsorgan og hvordan vi ikke har noe ord for det. Fjordfitte kommer med en rekke gode forslag – deriblant Bendik Wold.

Ja, jeg vet at kronikken din egentlig handler om tuvngne underlivsundersøkelser på jenter i kampen mot kjønnslemlestelse, Michelet. Jeg synes kritikken din av SV’s argumentasjon rundt undersøkelsene er god, men at måten du skriver om kjønnsorganet mitt på er under pari.

Om tre dager kommer det til å være bilde av Grevinnen og meg i avisa di med en stor plakat det står «Fittepositiv» på. Se på det som et bidrag til debatten. Vi har argumentert for ordbruken vår her, og vi har til og med *host* statistikk *hark* å begrunne det med.

Ellers – jeg er for avmystifisering av damers underliv. Jeg er for mer generell faktakunnskap om damers underliv. Både innlegget mitt om klitoris og innlegget om g-punktet inneholdt mye informasjon de færreste leserne mine hadde fått med seg, selv om alt fra drops til druer selges med sex som virkemiddel. Jeg tror ikke vi trenger å gjøre det med myke ord og søte illustrasjoner. Ingen menn føler seg fremmegjort av ord som «kuk» og «pikk» selv om det er skjellsord.

Og likevel – jeg vet at det at vi bruker ordet i boka har fått mange til å reagere allerede. I konsulentuttalelsen var det bekymring om at å bøye fitte til fitta gjorde teksten støtende å lese. Fitte gikk greit, fitta di gikk ikke greit. Jeg tror du blir vant til ordet ved å lese Jenter som kommer. Si det høyt noen ganger, og du blir vant med det. Greit, det er kanskje ikke ordet som tenner deg i seksuell setting (eller kanskje det nettopp er det?), men du har et fiks ferdig ord alle kan, til nøytrale settinger. Synes du det er for belastet? Så slutt å bruke det som skjellsord. Lett som en plett.

Da tenker jeg du fant ut av det, hm, Michelet?


23 kommentarer til “Jeg har løst problemet, Marthe Michelet! Si fitte!”

 1. Jeg liker ordet fitte. Det er enkelt og greit og praktisk. Kan brukes både om sex og som banning/skjellsord. Det kan også brukes om alt både inni og utenpå så man slipper å variere språket. Men “trenge inn i” som Lindkvist skriver, se det hadde vært en solid turn-off for meg.

  Arachne’s last blog post..Intetkjønnssamfunnet

 2. Eg skal helse og seie her frå heimen etter fleire vekers sengeleik at Bendik Wold fungerer utruleg fint. Det klinger bra, er lett å seie og det fins ingen negative assosiasjonar knytta til det.

  Det kan vere Nils-Øyvind Haagensen kan nyttast om andre kroppsopningar med dårleg rykte på seg, men eg er redd Nils-Øyvind sjølv ikkje vil like det. Slikt kan ein faktisk spørre om. *sender epost*

  Avil’s last blog post..Draumekvinnen 10

 3. Men jeg tenker jo på hvordan det kan utarte seg for en sengelek hjemme hos et heterofilt par:

  Han: kan jeg få trenge inn i din…

  Hun: Bendik Wold

  Han: Kan jeg få trenge inn i din…. Glem det.

  Lindkvist’s last blog post..Ute av Tordenbloggen

 4. eh, nei, åpenbart ikke. det er jo derfor jeg stiller spørsmålstegn ved det. det hadde jeg jo ikke gjort om vi var enige.

 5. men det er jo ikke som om michelet selv har problemer med dette? hun beskriver vel et samfunnsfenomen. og sikte på henne med dette innlegget blir da helt bak mål???

 6. I min verden her i Nord-Norge er fitte et østlandsbegrep og sier man det på nordnorsk, altså “fetta” så tror jeg man hører godt hvor “positivt” ladet det er! Hehe. Nei, må nok finne et enda bedre ord, tror jeg!

 7. Verken kuk eller fitte egner seg som skjellsord på folk, men så er jeg blitt snerpete også jeg da.

 8. Eg trur eg har ein tendens til å bruka ordet “tiss” som det generelle ordet. Men kuk og fitta går òg fint.

  Veit du forresten kva me kallar kosten som bonden kostar kyrne sine med?

 9. marianne: skyt. imellomtida har jeg tenkt ut noen selv. jeg skal begynne å si faen snuske!, eller hælvetes snippe! isteden

 10. Nå gleder jeg meg til fittedebatten og sexbok turneen er ferdig og du skriver om noe annet også. hva med å skrive om intimitet og kjærlighet, vennskap og partnerskap? det er for mye teknisk sexfokus i denne verden.
  klem
  valgerd

  valgerd’s last blog post..May the best man win

 11. Jeg synes ikke det er ett skjellsord. Hvis noen synes jeg er kjip og bestemmer seg for å si det til meg, så er ikke fitte det verste man kan si akkurat.

  Tenkt samtale:
  sint person: “Marianne, di jævla fitte!”
  meg: “haha.”
  sint person: “Hva ler du av di forbanna fitte? Det er ikke gøy! Jeg er sint!”
  meg: “pffahahahahaha! Fitte? Kalte du meg nettopp fitte?”
  sint og etterhvert litt forvirret person: “JA! DI FITTE! OMG! JEG ER SINT! LIZZM!”
  meg: “Jeg kan lære deg noen skikkelige banneord hvis du bare roer deg ned bittelitt og setter deg ned her sammen med meg…” *synes synd på den sinte som ikke greier å komme på noe som er styggere enn fitte*

  Seriøst. Selv om ordet fitte ikke er pent på min dialekt, så kan jeg komme på tusenvis av ord som er styggere. Jeg banner en del, kan man si. (Fitte heter “fett” på brei trøndersk. Uttales ikke som fett på østlandsk, men mer som feeeett. Litt vanskelig å forklare. Uansett, det høres ikke så sexy ut akkurat… “Kåmm hit, så ska æ puul dæ i feetta di” øh… ikke særlig sexy.)

  vaarloek sa det så fint. Det er ikke verre å bli kalt fitte enn det er å bli kalt kuk. Nå kommer jeg også fra nord for Sinsenkrysset, så det kan ha en sammenheng.

  og Lisa: Jeg kan lære deg mange andre fine skjellsord hvis du vil 😉

  Marianne’s last blog post..Nynne

 12. “Lady, love your cunt” sa Germaine Greer for veldig lenge siden. “Frue, elsk fitta di”? Sorry, det blir liksom ikke helt det samme…..

  Anne’s last blog post..Jentegreier

 13. Fitte-Fitte-Fitte-Fitte-Fitte-Fitte
  Fitta-Fitta-Fitta-Fitta-Fitta-Fitta

  Sånn, nå har jeg sagt det høyt 12 ganger.
  Skal jeg fortsette?
  Tror folk kommer til å se litt rart på meg på valgvaken da…

  Sigurd’s last blog post..Kommunestyremøte

 14. det innlegget til fjordfitte var herlig! skjønner ikke at fitte er et dårlig ord, bare fordi det brukes som skjellsord. kuk er da et ganske vanlig skjellsord, det også. klart, nå kommer jeg fra ramsalte nord-norge, der man faktisk får lov til å kalle politimenn for hestpeis, altså hestkuk, så kanskje jeg har andre referansrammer på hva som er greit å si … eller?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: