Jenter som kommer – et politisk grunnlag

34 kommentarer om “Jenter som kommer – et politisk grunnlag”

 1. Jeg måtte lese det politiske grunnlaget for boka før jeg tenkte at: «Nei, jeg får se å forhåndsbestille den,» heller enn å tenke at jeg plukker den opp en dag jeg er innom en bokhandel. Du solgte meg ikke på sexen, men på politikken — gud, jeg er så miljøskadd …:D

  Tiram’s last blog post..Lorem ipsum we can believe in!

 2. Veldig bra, Virrvarr. Nå skjønner jeg dette prosjektet bedre enn jeg gjorde i går. Jeg skjønner at det (selvsagt) er mye mer mangefasettert enn mediene bryr seg om å rapportere. Og jeg tror ikke vi er så uenige heller.

  Jeg mener heller ikke at det skal stearinlys til for at kvinner skal få lyst og ha utbytte av sex. Men jeg mener at kvinner og menn er forskjellige, og at samspillet i et hetero-seksuelt forhold ikke dekkes i denne boken. Men det har ikke vært målsettingen med den heller.

  Og hvorvidt det er fysiske, biologiske forskjeller eller sosialiserte forskjeller, det er det jo lassevis med teorier om. Dessuten er dette et område der kvaliteten på undersøkelser er veldig dårlig. Det kan godt være at de 25%’ene som sier de ikke onanerer, gjør det likevel, men ikke vil innrømme det, fordi det er skambetont for dem. Feilkildene ved slike undersøkelser er ofte mange og komplekse.

  Og så er jeg av de som personlig er opptatt av det magiske i seksualiteten, og reagerer fort negativt på en for teknisk og teoretisk tilnærming. Jeg mener seksualiteten er sart og var og personlig. Du må slippet taket helt for å få orgasme. Det tror jeg er noe av grunnen til at skadene etter seksuelle overgrep er så store også.

  Men det er et personlig ståsted som ikke alle trenger å dele.

  Manifestet slik det er gjengitt av Dagbladet er jeg ikke enig i, men det kan komme av at vi legger ulikt innhold i det.

  Iskwew’s last blog post..Meg på kartet

 3. Dette håper jeg du greier å fortelle til en journalist (og vri armen rundt på vedkommendes redaktør) slik at det kommer på trykk.

  Eventuelt kan du/dere kanskje sende inn en kronikk til f.eks. Ny Tid? (Dere kan intervjue dere selv.)

 4. Isk: Nei, de er ikke store nok, men det var de eneste jeg kom på i farta som kunne tenkes å ta i mot en slik kronikk, og spesielt siden boka har vært innom så mange medier alt.

  Men, Virrvarr og Grevinnen, har dere tatt kontakt med Juntafil?

  Eventuelt er det noen som leser her som kan trekke i noen tråder og få NRK eller noen andre på banen til å lage et lengre dybdeintervju eller en dokumentar?

 5. … forresten har jeg fått ganske mange søketreff på «Jenter som kommer» de siste dagene, så du kan kanskje legge ut en omarbeidet versjon av denne bloggposten på jentersomkommer.no, Virrvarr?

 6. Jeg blir veldig begeistret når jeg leser om og AT det er en politikk bak denne boka. Det betyr ikke noe at boka deres ikke nødvendigvis dekker alt rundt mitt liv og min seksualitet, enda jeg ikke har lest den enda har jeg følelsen av at jeg kan få noe viktig ut av dette prosjektet, uten å måtte forandre noe på hvem jeg er eller hvordan jeg velger å ha sex. Mer kunnskap er aldri dumt uansett, så er det opp til hver enkelt om man er enig eller om man kommer til å benytte seg av den.

  SerendipityCat’s last blog post..Jeg har lest…. Bisettelsen (Lars Saabye Christensen)

 7. Dette synes jeg forresten var veldig bra og veldig viktig:

  «Vi har valgt å ha samtykkende sex som utgangspunkt, ikke «normalt», «unormalt», «perverst» som målestokker for fantasier og aktiviteter.»

  Iskwew’s last blog post..Cupfinale-søndag

 8. hmmmmmm, tror nesten at det blogginnlegget her må inn som forord i 2. opplag av boka 🙂 For dette er viktig.
  Den anti-essensialistiske tilnærmingen til kjønn og seksualitet kan ikke gjentas ofte nok, forestilligen om at menn og kvinner ER på en bestemt måte, gjennomsyrer hele samfunnet. En av fire kvinner vet kanskje ikke hvordan de onanerer (og det er trist), men tre av fire menn og kvinner går faktisk rundt med bevisste eller ubevisste essensialistiske forestillinger om kjønn, menn er fra mars og kvinner er fra venus og alt det skvaldret der… 😉
  Selv langt inn i noen feministiske miljøer argumenteres det for at det er så viktig med flere menn i barnehager fordi de pr. def. har med seg noe «mannlig» som er så viktig, eller at man må få inn «feminine» verdier i flere typiske mannsarbeidsplasser, noe som sjølsagt gjøres ved å få inn flere kvinner, som er naturlige bærere av slikee myee, feminine verdier 😉 Og så ser man helt bort fra at de individuelle forskjellene innen samme kjønn mange ganger er større enn forskjellene mellom kjønnene. Og dessuten er det jo bare tull å operere med bare to kjønn; alle innser da vel at det er alt for få?! Vi er da sjølsagt langt mer mangfoldige enn det! 😉

 9. Jeg tror denne boka kommer til å funke kjempebra på det den setter fokus på. Jeg har plukka opp et par tips bare ved å lese om den.

  Utenom bokas skop er jeg derimot litt uenig i hvordan samfunnet legger fokus. Med meg sjøl i en anekdotisk feilslutning: Jeg kjenner et høyt forventningspress på at det er mitt ansvar at min kvinnelige partner skal ha det bra. Om jeg har det bra? Det ordner seg nok, hvis ikke er det jo noe gærent med meg.

  Og da hjelper det ikke med ei bok som Kukbruk (nei, jeg har ikke lest den) hvor omslaget lover meg svar på hvordan jeg kan bli sammen med noen, om kroppen min er normal, om jeg er homofil eller hvordan jeg veit at jenta har kommet.

  Bare Thomas’s last blog post..Sjekk antrekk!

 10. Dette er så bra! Jeg synes SerendipityCat sier det som trengs å sies over her.

  Og når det gjelder det Bare Thomas skriver… Det der tror jeg flere menn kjenner på. Har forsøkt å snakke med noen om det, for det må da være slitsomt å føle et så stort forventningspress. God sex krever jo at begge parter engasjerer seg og bidrar (for å si det banalt), den ene parten kan ikke ha ansvaret for begges orgasme.

  Lothiane’s last blog post..Ikke lett å drive valgkamp…

 11. Bare Thomas, det tror jeg det er flere menn som føler. Og det synes jeg faktisk er en problemstilling som det gjerne kunne blitt en bok av.

  Da jeg leste debattene rundt omkring på lørdag, var en av de tingene jeg reagerte på at mange jenter sa at denne boken bør menn lese for å skjønne kvinner. Jeg tror fortsatt ikke det er den rette boken for det, og det har jo aldri vært målsettingen med den heller.

  Fokus har lenge vært på kvinners seksualitet, mens mannens er tatt som en selvfølge. Det funker alltid, er visst mantraet.

  Iskwew’s last blog post..Cupfinale-søndag

 12. Du «forstår kvinner» like lite av å lese om de fysiske sidene rundt sex med/hos kvinner like lite som du «forstår menn» av å lese tilsvarende litteratur om menns seksualitet. (Det er noe feil med den setningen, men jeg har sovet for lite til å få den til… 😦 Håper dere legger godviljen til. )

  Jeg tror det fremdeles er altfor mange menn som tror at kvinner automatisk har bra sex (og orgasmer) av «pump og kjør». Disse vil ha godt teknisk utbytte av å lese en bok som fokuserer på alt det andre som kan gjøre en kvinne fysisk godt. På den måten vil jeg tro at boka også kan være mannsaktuell.

  Det er helt sikkert rom for flere bøker om sammenhengen sex og kjærlighet også, likevel tror jeg det fremdeles er skuffende mye uvitenhet rundt det rent tekniske/fysiske rundt kvinnesex både hos kvinner og menn og at boka derfor er levedyktig med et ensidig fokus.

  smgj’s last blog post..Vaskeromsfrustrasjoner!

 13. Jeg reagerte som Iskwew etter Dagbladet-artikkelen; jeg er fullstendig overbevist om at man kan være et fritt og frigjort og helt menneske uten «massevis av orgasmer», ja, uten sex for den saks skyld.

  Dessuten synes jeg faktisk jeg har lest temmelig masse om klitoris og dameorgasmer, så det er ikke det tomrommet jeg synes boka fyller.

  Og jo visst skjønner jeg at menn kjenner presset, og som den kjedelige, hetero dama som ligger med menn og til og med synes det ikke er helt det samme uten penetrering, skulle jeg gjerne ønske at menn var mindre orgasme- og klitorisfokuserte iblant! Det er også frustrerende å være hetero dame og bli mata med utgangspunktet at det er ikke så farlig hva man gjør med mannen for ham skal det liksom funke for uansett.

  Så det er kanskje fler bøker som mangler?

  Men jeg ser jo at dette bare understreker poenget om at vi e alle inndivida, og gleder meg veldig til bok i posten, altså!!!

  Prinsesse Lea’s last blog post..Redde miljøet

 14. Sjokkerende statistikk på damers orgasmer! Hurra for deres anti-essensialistiske tilnærming. Jeg tror mange, både kvinner og menn, ville hatt godt av en liten opprydning i sine forventninger til hva sex skal være for det ene eller det andre kjønn.

  Arachne’s last blog post..La meg kulturforklare…

 15. Jeg leser posten din, Virrvarr, og liker det jeg leser. Du forklarer ting veldig bra.
  Og nå har ikke jeg lest boka deres ennå – og har ikke fått med meg disse intervjuene heller, men jeg tror igrunnen at boka kan være et bidrag i forhold til det å kunne slippe seg litt løs.

  Tror nemlig det er mange som vil prøve en del ting, men ikke tør – og det er da vel ikke noe som fjerner magien blant annet Isk skriver om, mer enn prestasjonsangst etc.

  Victoria’s last blog post..Her i huset elsker vi visst mokkabønner

 16. Thomas: Vi er jo på linja «Jenters nytelse, jenters ansvar», vi da. Eller – din orgasme, ditt ansvar. Jeg er ganske lei av den fremstillingen av sex som mannen som tar med nytelse til både seg og partneren – det blir litt ultrapassivt. Ellers – det skeive utgangspunktet for boka utelukker at vi sier noe om gutter her. Jeg skulle likt å lese en «jenter som kommer» for gutter. «Hvordan pule en mann, om du er en mann – eller bare er en jente som lurer på hva som tenner menn» Men det hadde kanskje vært enda mer dundrende radikalt, tror du ikke? At homosexen skulle kunne lære alle hetermenn og heterodamer noe?

  Lea: Så bra om du har lest mye om det! Og ja, jeg er enig i at du kan ha et bra liv uten sex. Forskjellen på valgt sølibat eller lav interesse og «seksuell frustrasjon, jeg får det ikke til, forventingene er fæle» er likevel vesentlig.

  Statistikken og samtalene vi har hatt om temaet ellers, backet opp av mangelfull informasjon i de fleste av mainstream sexbøkene og ukebladene vitner om at det er ganske få damer som får med seg god informasjon. Jeg har lest mer om mannens erogene soner og hvordan gi god blowjob i Cosmo og KK det siste året.

  Men hvor man får info fra er jo avhengig av generasjon og sosial bakgrunn osv.

 17. Virrvarr, du sier:

  Forskjellen på valgt sølibat eller lav interesse og «seksuell frustrasjon, jeg får det ikke til, forventingene er fæle» er likevel vesentlig.

  Jeg tror at du ikke løser all seksuell frustrasjon med teknikk heller. Jeg tror du kan kunne all verdens teknikk, uten at det dermed betyr at du får orgasme.

  For den krever både at du «gir deg hen» og slipper kontrollen. Og for mange, mener jeg, kommer det følelsesmessige rundt inn i spill. Det handler om trygghet med partner. Om det i tillegg forventes at du skal få orgasme, fordi teknikken og det meste er på plass, da blir det ikke lettere.

  Jeg tror altså fortsatt at overfokusering på orgasmen som seksualitetens mål og en tanke på at det handler mest om teknikk, ikke løser det som kan være kjerneproblemet, nemlig evnen til å slippe taket.

  Iskwew’s last blog post..Kvinneguiding

 18. Iskwew: Jeg tror vi diskuterer en stråmann her. Jeg er helt enig med deg i at sex handler masse om følelser og å gi seg hen. Det vi har skrevet er en ren bok om sex og følelser rundt sex – men vi er ganske fri for samliv og forholdsrådgivning, det tror vi andre enn oss er flinkere på. Det gjorde Dagbladet om til at vi ikke var så mye følelser og mer teknikk. Det er en sannhet med passe store modifikasjoner. Vi skriver mye om å gi seg hen, å gi slipp, om skyldfølelse, om prestasjon, om opphisselse. Vi skriver ikke om dating, ikke om kjærlighetsgaver, ikke om parforhold – derav «ren sexbok». Jeg er ikke uenig med det du sier nå, for å si det sånn (c:

 19. Det er ikke nødvendig å skrive en bok om forholdsrådgivning, og informasjon er selvsagt bra, det er det ingen tvil om. Om det er noen som ikke kjenner god teknikk, så trengs denne boken.

  Og du har definitivt klart å løfte forståelsen for boken med denne tråden.

  Dagbladet vinkler jo så klart omtrent som man kunne forvente av dem 🙂

  Iskwew’s last blog post..Kvinneguiding

 20. Kommentaren min til det jeg uthevet som du sa, var forøvrig for å få frem at jeg mener dette kan være vanskelig, uten at det skyldes verken valgt sølibat, lav interesse eller at man ikke får det til rent teknisk.

  Jeg tror man i så fall skal slutte å fokusere på at seksualitetens mål er et klimaks, og heller på å nyte opplevelsen uten å tenke på det, eller pese med det. Orgasmen avgjør ikke hvorvidt du har en god seksuell opplevelse.

  Det er derfor jeg sier nei til det pulepolitiske manifestet, slik det er gjengitt av Dagbladet.

  Iskwew’s last blog post..Kvinneguiding

 21. Vet du? etter å ha lest dette innlegget var det like før jeg hoppet opp av setet mitt og styrtet av gårde til nærmeste bokhandler uten å bry meg en døyt om eksamen som er imorgen! Jeg tror denne boken er blant det mest fantastiske som har blitt skrevet og jeg SKAL ha den. Jeg er en av dem som gjerne vil komme men ikke har fått det helt til, (ja litt flaut å innrømme det men men!)så ja jeg kommer til å kjøpe denne boken så snart jeg får penger. Ganske enkelt fordi jeg tror det er flere som meg der ute, og som du skriver som trenger «hjelpen» til å få det til.

  takk! tusen takk 😀

 22. Jeg tror egentlig vi er ganske enige, Virrvarr. Det du sier kan tolkes i retning av å bære preg av «Det er’ke så greit å være dame», og det jeg sier kan tolkes i retning av å bære preg av «Det er’ke så greit å være mann», men jeg tror ikke vi ville bytta, noen av oss.

  Eller, kanskje for ei uke, men – nei, forresten, dette er en annen kommentar.

  Bare Thomas’s last blog post..Min hemmelighet: Det er farlig, det

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.