Make love AND war: Army@love

Krigen i Afghanistan slutter ikke i dette tiåret, og USA sliter med å få vervet nye soldater. Det politiske presset hjemmefra går på fortsatt krig, samtidig som det blir ramaskrik hvis så mye som én soldat mister livet. Hvordan løser man den motsetningen? Man får Pentagon til å utvikle masse fjernstyrte supervåpen som beskytter soldatene i tillegg til å være ekstremt dødelige, og legger seg på en linje om at det bare er å mose sivile så lenge ingen amerikanske soldater dør. Forside, army @ love

Videre leier man inn alle markedsføringsekspertene fra Cola og gir dem i oppdrag å selge livet som soldater til ungdommen. Vips – så er du ikke lenger helt hvis du er ved fronten- du er en selvstendig livsnyter på jakt etter «peak life experience». Soldatene får sprit, sex og masse rock’n’roll, og drar på tokt med adrenalinsrush som mål, ikke for å «redde verden».

Dette er plottet i den fantastiske tegneseriesatiren Army@love som kom i 2007, og er en slags blanding av serier som Preacher og Transmetropolitan blandet med Doktor Strangelove og Apocalypse Now. Fremtidsparodien deres er besnærende og skremmende på en gang: Takket være nye antidiskrimmineringslover har utviklingshemmede og bevegelseshemmede like stor rett til å være soldater som alle andre, og vi følger historien om Beau med Downs Syndrom og hans spesielle millitærkarriere.

Muslimene har fjernet alt pratet om «skyld», «tilgivelse» og «ære» i Islam, og istedenfor lagt seg på en buddhistisk selvutviklingslinje, der du dekker deg til med burka som et ledd i individuell frigjøring og personlig velbehag. Dette er for at religionen skal kunne spre seg i vesten – og i tegneserien fungerer det. Vi følger suksessfulle, plastisk opererte forretningskvinner som ikler seg burka som en del av identiteten sin.

Det er ingen helter eller skurker i Army@love, selv om fortellingen tidvis vil narre oss til å tro det. Alle er utro, alle lyver, alle selger informasjon til Nord Korea og alle kommer til å backstabbe deg i siste øyeblikk. Serien syder av svart humor, og du får alle fordommer du måtte ha bekreftet og avkreftet om hverandre. Selvfølgelig er den eldgamle, muslimske bestemoren et teknologigeni. Selvfølgelig blir gutta som kaller seg «Generation pwnd» rundlurt av en eldre herremann uten datakunnskaper.

En av de mest realistiske og underholdende politiske satirene jeg har lest på lenge. Det har kommet ut to bøker i serien, og finnes på Outland nær deg.


7 kommentarer til “Make love AND war: Army@love”

 1. Fått med deg American Virgin? Dessverre lagt ned i våres, etter bare 23 nummer… På en eller annen måte synes jeg de to seriene likner, de gir deg samme følelse når du leser.

 2. “Alle er utro, alle lyver, alle selger informasjon til Nord Korea og alle kommer til å backstabbe deg i siste øyeblikk”
  Men, men… Det høres jo akkurat ut som den amerikanske hæren jo!
  Bortsett fra at det er kanskje ikke Nord Korea de selger informasjon til, og det er ikke bare informasjon de selger.
  Og når hemmelighetsstemplet informasjon kommer på avveie er det iblant bare fordi noen glemte igjen en dokumentmappe på dass. Men altså, det høres ganske normalt ut.
  Og jeg har kjent til soldater som var mer tilbakestående enn de fleste med Down’s er.

  Marina’s last blog post..Livet blir virkelig vanskelig

 3. Jepp, flott serie. Rick Veitch’s tidligere serier er også vært å få med seg. Bratpack er i samme satiriske gata som Army@Love. Greyshirt: Indigo Sunset er min favoritt, basert på en Alan Moore-karakter.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: