Om å vokte vokterne – og reaksjonene på det

Da jeg fikk det for meg å skrive journalistanmeldelser (les en og to her), tenkte jeg ikke at det kom til å vekke mye oppmerksomhet.

Inspirert av Vampus sin kronikk om vokterne som ingen vokter, fant jeg ut at jeg kunne gjøre noe selv når jeg først skulle tilbringe ettermiddagene i intervju etter intervju.

Jeg anmelder bøker, jeg anmelder caféer, jeg anmelder opplevelser med psykiatrien og jeg anmelder filmer, TV-spill og programvare uten at noen hever et øyenbryn. Metajournalistiskken var tydeligvis intressant for journalistene. Journalisten.no gjorde en sak på anmeldelsene, og det kommer visst en oppfølgingssak i Dagbladet, også. For å gjøre metajorunalistikkeventyret komplett, gir jeg her min journalistanmeldelse av de to intervjuene om å anmelde intervjuer (omg, for en settning):

Journalisten.no

Dette var et plutselig telefonintervju hvor jeg måtte svare på direkten, og hvor den stakkars mannen nesten ikke fikk stilt spørsmål i det hele tatt. Jeg stod for all pratingen. Hans største bragd var å be meg komme med tre ønsker av en journalist som skulle intervjue meg – vi skulle jo skrive en kort artikkel. Den ferdige teksten ble bra, og han lenket ikke bare til bloggen min, men også til kildene jeg oppga. Sånt liker vi.

Verste spørsmål:
Eh. Mangelen av spørsmål, kanskje? Jeg pratet og han strukturerte det jeg sa. Tidvis begynte jeg å stille ham spørsmål, og det er jo helt feil roller. Men som sagt – det er mulig dette var et resultat av Virrvarr med mye på hjertet…

Beste spørsmål:
Å få meg til å oppsummere i tre punkter. Det gjorde det både enklere for ham og fikk meg til virke mer velformulert…

Dagbladet:

Også et plutselig telefonintervju. Jeg fikk følelse av at han satt på kontoret og hadde dårlig tid. Han virket som om han tok utgangspunkt i artikkelen på journalisten.no, ikke på innleggene jeg hadde skrevet, siden første spørsmålet hans var i rettning av: «Er du lei av slappe journalister?» Hvis han hadde skummet innleggene journalisten.no lenket til, ville han sett at storparten av anmeldelsene var helt eller delvis positive.

Jeg måtte bruke litt tid på å forklare intensjonen med anmeldelsene og at jeg gjerne ville vise hvordan intervjuene av meg ble til – siden du som intervjuobjekt sier mye av det samme til alle mediene og resultatene blir svært forskjellige. Du kan lese resultatet her. Han ville også snakke om bloggernes rolle i mediene, og om vi fungerer som «vaktbikkjer for journalistene». Jeg sa et rungende «tja».

Jeg skulle ønske vi gjorde det, og Dagens onde kvinners «I hate Dagblad og Aftenposten» har bedrevet god mediekritikk lenger. Likevel har vi – takket være twingly- horder av halvtygde avisartikler som resirkuleres på blogger rundt omrking.

Verste spørsmål:
«Men er det ikke bra som forfatter at vi snakker om litt dumme, irrelevante ting i tabloidene, da? Da er du vel salgbar?» Og jeg bare «Jøss. Hvor teite tror dere at leserne er?» Jeg måtte forklare ham at i skriftlige intervjuer så føres journalistens spørsmål sjelden opp, så hvis jeg får apeteite spørsmål som «Liker du sex?» og svarer «Ja, jeg liker sex!» så kommer det til å stå «Virrvarr liker sex!» i avisen. Dumme spørsmål får meg til å virke dum.

Beste spørsmål:

Han stilte et godt spørsmål om medienes forskjellige målgrupper og natur -at rask tabloidpresse er på jakt etter andre opplysninger enn smale tidsskrifter og ukeblader. Ja, jeg skjønner at mediene har ulike vinklinger på saker. Samtidig synes jeg ikke at det unnskylder å ikke gjøre et kjapt googlesøk og skumlese noen sider.

Vel, vi får se. Jeg var ikke forbredt på så mye reaksjoner på dette. Hva tror du er bloggerens rolle i forhold til etablert media? Hva burde være bloggerens rolle?

Oppdatert: «Jeg skulle nesten fått kjøre sitatsjekk på deg, jeg!» lo journalisten fra Dagbladet, da han ringte meg opp for min sitatsjekk. «Jeg har gjort mer research enn den artikkelen på journalisten.no,» presiserte han. «Vi må bare stille veldig spissede spørsmål. Greit om jeg siterer anmeldelsen av intervjuet i intervjuet?» Og snipp snapp snute, da var metaeventyret ute.

,

20 kommentarer til “Om å vokte vokterne – og reaksjonene på det”

 1. Virrvarr gjør mediehistorie i følge Dagbladet…

  Virrvarr – en blogger jeg har sett en del plasser på ulike blogger jeg er innom har i følge Dagbladets journalist Jan Omdahl plumpet til å gjøre mediehistorie. Hun har nemlig begynt å gi anmeldelser av journalistene som intervjuer henne.
  Det jeg f…

 2. […] Revolusjonært roteloft » Om å vokte vokterne – og reaksjonene på det Ida Jackson om å publisere vurderinger av journalister som intervjuer henne. Og litt til om kampen mellom journalister og bloggere og journalistikkens innerste sjel. (tags: virrvarr journalistikk blogging) addthis_url = ‘http%3A%2F%2Fwww.hivand.no%2F2008%2F11%2F13%2Flinks-for-2008-11-13%2F’; addthis_title = ‘links+for+2008-11-13’; addthis_pub = ”; […]

 3. Dette er så konge… eh… dronninglig bra! 😀

  Jeg liker anmeldelsene dine. Det er kjempeinteressant å kunne følge en bok bli til, siden lese om hvordan mediene oppfører seg – og så lese intervjuene. Det er tydelig at det er ulike fokus ute og går. Dette må da være første gang skjer i Norge? Interessant er det i hvert fall.

  Lothiane’s last blog post..Beleiringen har begynt

 4. Haha, jeg ble tipset om journalistanmeldelsene dine nå, er jamen glad jeg ikke leste de før jeg intervjuet deg, da hadde jeg blitt nervøs. Men glad for at du likte klikk-intervjuet. 🙂

  Klart det er forskjell på medier, men det skal ikke mer enn et enkelt google-søk til for å finne ut at boka deres ikke heter “Fittepositiv”. Hehe. Selv om det var en finfin tittel. Det kan oppfølgerboka hete!

 5. *le rått* Helt fantastisk!

  Jeg derimot synes det er enda mer fantastisk at jeg nå sitter med et splitter eget eksemplar av Jenter som kommer på bordet mitt! Jeg er helt “wow – se – Virrvarr sin bok” og klarer ikke å se for meg hvordan det må være for dere! Førsteinntrykket er bra, men ettersom jeg ikke har hatt anledning til mer enn å bla overflatisk i den kommer jeg med mer når jeg har mer å si 🙂

  Delirium~’s last blog post..Slob vs Ryddig eller Kent vs Delirium

 6. Dette ville du ikke ha fått på trykk hvis det ikke gav dem en sjanse til å bruke “Sex-forfatter”-overskriften en gang til 😀

 7. Dersom dei no skriv ein eigen sak om anmeldinga di av dei sin sak om anmeldinga di om saken om deg og Grevinnen, så er eg redd det blir ei dimensjonsrevne ein stad..

  Ellers, som vanleg, artig påfunn. Greit å vite kven ein skal forholde seg til i dagens media 😉

  tanketom’s last blog post..Tankesludd: Sarah Palin

 8. Mitt ønske når jeg blir intervjuet er at de faktisk skriver det jeg sier og er opptatt av, noe som svært sjelden skjer. De er stort sett ute etter å strømlinjeforme intervjuet og den intervjuede. Hvis jeg skulle anmelde journalister og mediaredaksjoner generelt ville jeg ha anmeldt dem til politiet…

  Grenseløs’s last blog post..I grenseland (I)

 9. Yay! Go Virrvarr! Det er godt noen driver litt kvalitetskontroll på det media leverer. Det er lettere enn man tror å ta alt for god fisk. Jeg leser gjerne fler anmeldelser av alt mulig 🙂

  Eva’s last blog post..Matblogger jeg leser

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: