Å pakke seg inn i Craig Thompson

Jeg leser Blankets for å ha det bra. For å smelte innvendig, for å bli trygg og for å gråte de fine tårene, for å lengte etter snøen. Vet du, Internett? Jeg har vært nyforelsket i snart seks år. Craig Thompsons tegneserieroman maler et bilde av forelskelse blandet med frykt. Det er melankolsk, det er vemodig, det er intenst og det er stille. Jeg er ikke redd lenger, men jeg er fremdeles forelsket, og Blankets handler om livet mitt, selv om det aldri har skjedd meg.

Forsiden på Blankets

Blankets handler om oppvekst, om traumene og om øyeblikkene som smelter som snøflak på tungen. Om pusten din mens dere lå stille og ingen sa noe, om hvordan barnevakten ville ha «his special time» med deg alene på rommet, om hvor vakker hun var mens du børstet håret hennes. De lengste historiene fortelles mellom rutene, i de stille scenene.

Blankets- scene

Storparten av fortellingen finner sted i sengen, under teppet – enten i sengen Craig deler med lillebroren sin, i sengen sammen med ungdomskjæresten Raina og ute i det store teppet av snø som dekker verden. Boken handler om frost og tøvær, om å forelske seg og miste igjen, om å gå i kirken og å slutte og tro på Gud, om å være liten og bli stor. Jeg kunne skrevet om hvordan Thompson blander symbolikk og sosialrealisme, om hvordan store fortellinger fortelles i raske fragmenter og små øyeblikk tar hundre sider. Likevel – jeg tror du bare skal unne deg den og krype under et teppe med den. Den sklir i ett med te og kalde høstnetter. Melankoli er medisin.

Og ja: Jeg er ikke den eneste som har kost meg med Blankets: Du finner gode tekster om den hos Mihoe, Hjorthen Beate og Bookhouse Girls.


11 kommentarer til “Å pakke seg inn i Craig Thompson”

  1. Å, Blankets! Jeg elsker den boka og har alt kommet frem til at det nok er den boka jeg ville valgt hvis jeg ble nødt til å velge en bok som jeg måtte lese en gang i året resten av livet mitt. Jeg har skrevet litt om den selv i min blogg i dette innlegget: http://akimamontgomery.blogg.no/1206991487_litterrt_grafisk.html og jeg nevner ikke det som selvreklame, men heller som relevant informasjon hvis du skulle ønske å lese enda en persons formening om denne boka.
    Jeg er uansett enig i at dette er en flott bok som virkelig er verdt en anbefalning og tror nok jeg må lese den igjen snart 🙂

    Karoline’s last blog post..feer, nanowrimo, musikalnumre og andre doser med meningsløshet

  2. Så herlig å se at jeg ikke er den eneste som har lest Blankets! Oppdaget den på biblioteket jeg jobbet på i fjor sommer, og fikk den i julegave sist jul. Nå går jeg rundt og anbefaler den til alle, men ingen hører på meg… hehe..
    Vanligvis finner jeg alltid noe å irritere meg over ved en tegneserie, vanligvis tegningene, siden jeg er illustratør selv.. Men Blankets er perfekt. Blir nærmest forelsket i Craig Thompson hver gang jeg leser denne boka 😉

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: