Mat, matfilosofi og en matblogg eller ti

Mr. Jackson og jeg handlet på Centra i går. Jeg liker å handle på Centra. Jeg liker å lese innholdsfortegnelser. It’s my real porn. På Kiwibutikken vår er det to typer peanutsmør. Begge er fulle av «delvis herdet vegitabilsk fett» og da skal vi ikke ha dem med hjem. Centra, derimot, har nesten tredve typer peanutsmør. Og mandelsmør. Og cashewnutspread. Jeg kan lese en halvtime per vare. Og Mr. Jackson har masse tid til å bli skikkelig sprø på.

Virrvarr: Se! De har økologisk quinoa!

Mr. Jackson: Ja. De har også egne ansatte til å pakke maten din i handlepose for deg. *skjærer grimase*

Virrvarr: Jeg har funnet en helt ny type svensk fullkornskavring!

Mr. Jackson: Og jeg har funnet en hel ungdomsgjeng hvor alle har Unge Høyre-buttons på. *grøsser* Kan vi gå hjem nå?

Virrvarr:
Jada. Jeg skal bare finne litt te først. Sees om tusen år!

Mr. Jackson:

Ja, jeg er matnerd. Jeg tilhører ikke typen som utelukkende kjøper økologiske produkter, veganske produkter, fettfrie produkter eller produkter uten tilsettningsstoffer, men jeg er sær og kresen. Mr. Jackson hadde nok levd på makaroni og havregrøt hvis vi ikke hadde bodd sammen, så han synes alt som er mer komplisert enn pasta med grillkrydder er stor ståhei.

Jeg blogger lite om mat på Roteloftet, og det er med vilje. Jeg har derimot drevet en oppskriftsblogg en måneds tid, sånn i smug for allmenheten, som jeg tenkte at jeg skulle lansere her. Den heter noe så lite anonymt som Virrvarr kokkelerer, fordi jeg har gitt opp hemmelige blogger for min del.

Akkurat nå er det bare oppskrifter, men jeg regner med at det kommer til å dukke opp lengre tekster om enkeltråvarer, tilsettningsstoffer og kostholdsfilosofi når jeg føler meg i det hjørnet. Med mindre dere har interesse av å lese en lang tekst om avocado eller sucralose på hovedbloggen da. Vennligst rop ut om dere vil det, er dere snille. Jeg er veldig fan av blogger som Go’Kroppen, men er usikker på om artiklene bør bo på sin egen blogg. Hva tror du?

Uansett – jeg tenkte at jeg skulle gi dere en liten oversikt over Virrvarr sin kostholdsfilosofi:

Jeg spiser med utgangspunkt i at…:

 • Umettet fett eier mettet fett. Olivenolje og tapenade er bedre enn smør og guacamole er bedre enn rømme. Delvis herdet fett spiser vi ikke. Det tetter blodårene, stakkars små.
 • Fullkorn eier lyst. Pasta byttes ut med fullkornspasta, ris byttes med fullkornsris, villris eller tilsvarende, couscous byttes ut med fullkornscousous eller bulgur og quinoa er fin mat. Grovbrød er sjelden grovbrød, så jeg spiser mest knekkebrød, kjøper fra Åpent Bakeri eller baker selv.
 • Jo mer grønnsaker, jo bedre. Det er om å gjøre å spise flest mulig typer med flest mulig farver. Økologiske grønnsaker smaker bedre, er usprøytet og litt snillere mot verden, men alle grønnsaker går fint.
 • Fet fisk er fett. Jeg pleide å ikke like fisk i det hele tatt, men har øvd meg det siste halvåret. Målet er å spise minst tre fiskemiddager i uka.
 • Matboks. Bestandig. Jeg har alltid med meg frukt (tørket og fersk), nøtter og vann når jeg går ut. Jeg tilhører mennesketypen «fryktelig sulten, fryktelig fort» og er alltid berett til å spise med én gang jeg blir det. Det forhindrer meg fra å bli Hulken i sosiale sammenhenger. Good for you, good for me.
 • Kjøtt, schmøtt. Man trenger ikke spise kjøtt bestandig. Hvitt kjøtt og vilt eier svin og storfe, og hele kjøttstykker eier blandingsprodukter når jeg spiser kjøtt, dog.
 • Jo færre ingredienser, jo bedre. Da snakker jeg ikke om middagene jeg lager, men produktene jeg kjøper. Jeg er skeptisk til smaksforsterkere, emulgatorer, fortykningsmidler, aroma og farvestoffer. Dette er kjemikalier som tilsettes kjip mat for å gi den smak, konsistens og utseende som forsvant i industriell fremstilling. Jevnt over er «smør, mel, salt» en bedre ingrediensliste enn femtitre e-stoffer og ord du ikke greier å uttale. Det betyr at smøret, melet og saltet som ble brukt var av en grei nok kvalitet til at de kan selge dem uten å blande i masse ekstra på slutten av prosessen.
 • Sunn mat skal smake godt. Jeg har en regel som heter at hvis jeg liker noe som er veldig usunt så skal jeg bytte det ut med noe som smaker bedre enn det jeg liker, men samtidig er sunnere. Det ekskluderer omtrent alt av lettprodukter og klassisk slankemat. Eksempel: Jeg vil ha noe søtt. Fersk ananas eier godis. Sukkerfritt godis eier ikke godis med sukker. Pesto er bedre enn smør på brødet. Lettmargarin er ikke bedre enn smør på brødet. Pesto there is, then.

Alle oppskriftene på matbloggen er laget med utgangspunkt i kostholdsfilosofien over. I tillegg er de er nom-nom-nom. Ganske mange av dem er vegetariske, og noen få er veganske eller enkle å veganisere. Jeg henger altfor mye på fantastiske VeganYumYum til å ikke la meg inspirere. Jeg er sikkert teit som ikke skjønner hvorfor man må være veganer hver dag og ikke bare de dagene man har lyst, men det blir kanskje sitt eget blogginnlegg?

, , ,

29 kommentarer til “Mat, matfilosofi og en matblogg eller ti”

 1. Jeg synes at alt handler om riktig balanse. Alt skal spises med måte. For mye av gulrøtt blir det samme som for lite grønnsaker osv.. Variert kosthold er best kosthold.

 2. Hm… jeg føler meg nesten litt utenfor… ikke er jeg det spor vegetariansk eller (grøss) vegansk i kostholdet, ikke bryr jeg meg om det er sunt, det jeg spiser, og fersk (gjerne hjemmebakt) loff med ekte sætersmør er nom nom 😀

  Jada, jeg kommer sikkert til å ha et kolesterol på 50 ganger anbefalt, og tette blodårer før jeg fyllet 50, men… det er jo så godt, for svarte! Og jeg slipper å lese innholdsfortegnelser og vurdere om dette er godt for meg eller ikke – jeg baserer meg på den enkle filosofien “liker jeg dette, eller ikke?” 🙂

 3. Personlig synes jeg det fra et miljø-og ressursperspektiv er best å holde seg til pølsa. – Bruk hele kua! – La ikke en klov gå tapt!

  (Jummi!)

 4. Delirium: *sikle*, det tror jeg absolutt på :-). Skal prøves ut en gang i fremtiden. På min nazistrenge diett akkurat nå om dagen er salt min eneste krydderutskeielse :-/

 5. beamer: hehe, det er mine nye pommes frites. Blir enda bedre/helt annen rett med oljeblanding med hvitløkspulver, litt chili, paprikapulver, salt, pepper og en dæsj oregano 😀 *sikle*

  Delirium~’s last blog post..Peneste damen

 6. Bra matfilosofi. Du må (og har sikkert allerede gjort det) lese Michael Pollan’s to bøker om mat: “In Defense of Food” (lettlest og kjapp) og “The Omnivore’s Dilemma” (solid bok om matproduksjon, blant annet nokså kritisk til mye “økologisk” mat. Og du finner et utmerket foredrag med Pollan på Google Video.

  Pollan’s filosofi er “Spis mat. Ikke for mye. Mest grønnsaker.” Enkelt og greit.

 7. Åh, fikk vann i munnen av den bloggen. Og hurra, nesten samme kostholdsfilosofi som meg 🙂 Så den bloggen skal sjekkes ut ofte.

  Tillater meg å komme med et tips til Sonja-fellow-pommes frites-fan: Skjær økologiske poteter i båter eller skiver og legg i en langpanne, hell over rikelig av en god olivenolje. Ca 15-20 min med varmluftfunksjon i stekeovn. Salt med havsalt og server. Sterkt vanedannende.

 8. Hurra for matblogger! Jeg er jo en fast leser av din svigermor sin *hei Lene*.

  Ellers synes jeg det er en god ide med egen blogg til oppskrifter. Jeg poster noen oppskrifter av og til på bloggen min, men ikke så mye som jeg vil fordi plutselig blir bloggen min helt tatt over av mat. Etter lengre mattørke har jeg nemlig plutselig matlyst og lagelyst igjen.

  Men de “ariklene” om hva som er bra for en og hva ymse innholder og sånt (jeg leser også innholdsfortegnelser – skal jo ikke ha sukker, kun to ulike typer olje, ikke omega 6, ikke transfett… Og de putter veldig mye rart i mat egentlig!) kan kanskje passe for dobbeltposting? Både på matblogg og på Roteloft?

  Delirium~’s last blog post..Om smak, jazz og en dame som heter Krall

 9. “Sees om tusen år”, hehe det tror jeg er den beste meldingen jeg har hørt om i mathandletursammenheng noen gang 🙂

  Her i huset liker vi å handle mat, ble sånn hoppe opp og ned-glade da Ultra åpnet butikk i Drammen. Centra har vi ikke, men liker slike butikker som har alle de gode tingene vi liker – og som selvsagt fikser det dersom de ikke har det vi har lyst på.

  Skal sjekke ut matbloggen senere 🙂

  Victoria’s last blog post..Vicblogg på eget domene

 10. Før samlet jeg noen emner i egne blogger (reise, husarbeide) og likte ryddigheten ved det, dessuten er det kult å ha bilag til bloggen sin.

  Men så merket jeg at bilagene fikk adskillig færre lesere enn hovedbloggen så etter en stund sluttet jeg med det.

  Nå tenker jeg at det er fint å ha ulike deler av seg i samme blogg. Jeg merker en tretthet etter en stund når jeg leser blogger hvis de kretser om samme tema lenge, selv de som jeg liker aller best.

  fr.martinsen’s last blog post..Idealisme mot angst?

 11. Matbloggen la jeg i “favoritter” etter at du tipset meg. Dersom det er lov å komme med ønsker: I kategorien “tanker rundt div. ingredienser” (som Lene kaller den) ønsker jeg meg en liten del til oss amatørene/nybegynnerne der du forklarer hva ingrediensen er og forslag til hva den kan brukes til. Jeg vet ikke hva en/ei/et quinoa er, og enda mindre hva den/det kan brukes til (har heller ikke googlet enda).
  Om du legger “opplysningspostene” her eller der spiller ikke så stor rolle. På en side er det nyttige opplysninger som fint kan postes her, på den annen side får man alt på et sted dersom den postes der.

  Centra finnes ikke her på landet…

  røverdatter’s last blog post..denlengstepostenomvinterjakker

 12. Ja, den er fin denne nye matbloggen din.
  Jeg er enig med moseplassen i at: oppskrifter på matbloggen og diverse tanker rundt diverse ingredienser her. Det er sunne ideer og tanker du har rundt dette med mat.
  Jeg måtte ellers flire av din beskrivele av en tur på Centra. 🙂

  Lene’s last blog post..Bringebærsyltetøy 2008

 13. Oooh, mat! Jeg er besatt av mat og kan gjerne lese et langt innlegg om avocado, hehe.

  Innholdsfortegnelser er også min porno. Og jeg bruker gjerne timersvis med å velge mat i butikken. Jeg kan bruke 20 minutt på å stå ved tomatene og velge de fem mest perfekte. Jeg står der og veier, kjenner og ser lenge før jeg finner de jeg er fornøyde med.

  kathleen’s last blog post..Innsyn i øvelser (slakt ønskes) # 1

 14. Forresten, om du har lyst til å virkelig være ond mot Mr. Jacson så får du ta han med på Jacobs på Holtet…

  Ellers så er det mystisk det der med å lese etiketter. Jeg gjør det grunnet egen matvareinntoleranse, men jeg har gjentatte ganger fått spørsmål fra venner ala “er det eddik i denne” – å lese på etiketten er visst ikke ett alternativ.. Tror dessuten mange ikke forstår det som står på etiketten, og blir så forvirra av alt det rare at de ikke fanger opp det som kunne vært forståelig.

  moseplassen’s last blog post..Spretten søndag – ekornbol

 15. om du skriver her eller der blir litt hipp som happ, jeg leser uansett. Men jeg tror at poster som handler om råvarer og tilsettningstoffer ala “den hva er egentlig sukker” posten din godt kan bo her på roteloftet – og på den måten nå ut til flere, alt i folkeopplysningens øyne 😀

  Fin den nybloggen din i allefall, ryddig og grei 🙂

  moseplassen’s last blog post..Spretten søndag – ekornbol

 16. Jeg er som Mr. Jackson når det gjelder evne, men ER faktisk interessert i å lese lange tekster om avocado og sucralose. 😉

  Om det blir på denne bloggen eller et annet sted spiller mindre rolle – jeg kommer uansett til å lese!

 17. Yay! Flere matblogger er alltid bra. Jeg følger litt den samme logikken som deg når det gjelder sunnhet vs. smak-skalaen, om en noe mindre konsekvent. Pommes frittes, feks, synes jeg er godt, men ikke SÅ godt at det forsvarer alle kaloriene som er i dem (men det funker ikke andre veien, det kunne ikke fallt meg inn å spise noe som smaker vondt, bare fordi det er så sunt).

  Sonja’s last blog post..Å reise med Esquil

 18. Stakkars Mr. Jackson!

  Jeg er velsignet med en veggiskjæreste, det betyr at jeg spiser litt sunnere og litt mer variert og mye mer spennende enn jeg ellers ville gjort.

  Thlom’s last blog post..Kjellen

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: