Rosa og blått, jente og gutt

Noen politiske kunstprosjekter trenger (nesten) ingen forklaring. Jeyoong Meyon har tatt bilder av barn fra USA, Søk-Korea og en rekke andre steder i verden sammen med alle lekene sine i henholdsvis rosa og lyseblått. Bildene taler for seg. Meyon sier at bildene både tar for seg kjønnstereotyper og forbruksmønstre. For det sjokkerende er ikke bare den harde farvekodingen på jenter og gutter, men også hvor mye stæsj småbarn faktisk har.

Jente i masse rosa leker

Blå gutt i blå leker

Jente i rosa klær

blå gutt i blå leker

Jenter i rosa leker

Blå gutt i blå leker

Ekstremt, ikke sant?

, , ,

49 kommentarer til “Rosa og blått, jente og gutt”

 1. Jeg ble igrunnen ganske så glad av å lese kommentaren til Arachne 🙂
  Har en datter selv, hun er fire. Prinsesse som bare det.

  Jeg har ikke gjort noe for å pushe det på henne i det hele tatt, men prøver ikke å stanse det heller. Det er en fase. Hun leker jo med alt mulig, enten det er prinsesseutstyr, klosser, puslespill, malesaker, biler, whatever.

  Men det blir MYE rosa. Og rødt. Og lilla.
  Det er større utvalg av det meste innen klær i de “tradisjonelle” fargene, og det plager meg ikke. Det som plager meg mer med barneklærne, er at de skal se ut som mini-fjortiser, jeans som er trange nederst etc. Det er ikke noe stas å henge opp mned i klatrestativet med trange bukser.

  I barnehagen hennes har de samme form for adventskalender som i fjor – alle ungene tar med seg pent brukte ting hjemmefra (klær, leker). Hver dag tar de frem en av pakkene, og så snakker de om hvem den kunne passe for. En av de siste dagene før jul, så stikker de ned til byen og leverer alt sammen til Frelsesarmeen. Fint, synes jeg.

  Victoria’s last blog post..Lite energi

 2. Dersom jeg fikk ei jente hadde jeg ikke kjøpt noe rosa til henne. Favorittfargen min er babyblå, så jeg hadde kjøpt mye i den fargen, og seff en del andre farger.

  Og når hun hadde blitt litt eldre og skjønte at rosa er tingen, hadde hun fremdeles ikke fått noe rosa, for jeg tåler seriøst ikke den fargen, og ikke noe rosa får komme inn i mitt hus.

  Men det er interessant ja, og utrolig hvor mye ubrukelig folk kjøper til barna sine.

  Kjenner ei jente som har hatt to rom hele livet, ett til å sove i og ett til alle lekene….

 3. Jentungen oppdaget hva det ville si å være jente da hun begynte på barnehagen. Før det hadde hun digget gravemaskiner over alt i verden, og stort sett gått i blått og svart (og stort sett alle slags farger), at alle automatisk trodde hun var gutt hvis hun hadde noe blått på seg, var irriterende, men også litt tøft. Men så ble det barnehage, og bevissthet om hva det vil si å være liten kvinne, rosa og prinsesser og slikt.. Men det gikk over, var nok aldri helt henne, Bratz- og Barbie-dukkene havna merkelig raskt i pappkasser… (Nå har hun funnet klatresko og karabinkroker, og pappas punk og matallskiver, og har det greit med det, ung kvinne, feminin på sin egen måte..)

  Men jeg blir trist av å gå inn i en lekebutikk, like kjønnsdelt som et offentlig bad i Iran, eller noe… 😉

 4. Jeg lurer litt på hvor maneg av dem som kommenterer her som har jenter i prinsessealderen? (4-6 år ca) Jeg hvar tvillingjenter på fem og et halvt år. Jeg har gjort alt for å gi dem et litt rausere syn på kjønn, men de er sta som tenåringer allerede. Jeg er bare dum sier de, som aldri har lekt med biler (det er jo vi glad for siden vi ikke liker motorkjøretøyer), aldri med tog (litt verre), aldri med byggeklosser…alle de kjønnsnøytrale lekene jeg noengang har kjøpt, bortsett fra kanskje noen dyreleker, har blitt gitt videre ubrukt. Jeg har gitt klær videre ubrukt fordi de ikke var rosa, eller jeg har i perioder holdt ut grining HVER morgen fordi “mamma, jeg vil være vakker, blått er en guttefarge”. Særlig min ene datter elsker alt som har med prinsesser å gjøre. De fortalte meg stadig hvor stygt rommet deres var, så nå har jeg malt skapene i rosa (lette å male over når de kommer over psykosen) og hengt opp prinsessebilder over hele rommet (i stedet for å henge opp 78 prinsessekjoler som på bildet). Jeg er sikker på at guttemammaene i barnehagen tror jeg er sånn selv, men jeg har faktisk ikke så mye påvirkningskraft for tiden…
  Elelrs er jeg forresten emr bekymret for guttene i leketøyskatalogene. Sjekk så mye vold, motorer og elendighet som finnes der. Ikke en prinsesse som skal reddes en gang, bare kamp for kampens skyld. Det virker ikke som om noen tenker på at guttene også bare er barn.
  Mens jentene lærer å sette pris på skjønnhet (ikke bare hos seg selv), til å tro på det gode og på kjærligheten som overvinner alt…

  Arachne’s last blog post..Manglende kvinner

 5. Herre min hatt, ekstremt er bare fornavnet… Blir lei meg av bildene, jeg. Skrekkelig egentlig, når det blir presentert slik. Det blir så innmari tydelig hvordan de forteller ungene hva slags leker de skal ville ha (blått/rosa – gutt/jente).

  Jeg synes det virker som dette fargeskillet er mye tydeligere nå enn det var da jeg var barn, men mulig jeg bare husker feil. Hvis ikke synes jeg det er merkelig at det er så ekstremt når det liksom skal være så likestilt nå.

  Lothiane’s last blog post..Slippery when wet…

 6. Røverdatter (og andre): Sånne fargeønsker kan oppstå på uforståelig vis, altså. Vi hentet vår Lillesøster i Etiopia da hun var 1 1/2 år. På barnehjemmet brukte alle barna klær om hverandre, uavhengig av kjønn, og det fantes ikke kjønnsspesifikke leker. Hun kom hjem til et hus stappfullt av Storebrors leker, og uten noe rosa rom å flytte inn i. Allikevel var et av hennes første ord “noosa”. Hun får selvsagt noen rosa ting, men jeg prøver å balansere litt også. Derfor har hun f.eks knallgrønn regndress med biler på, og oransje- og brunstripete strømpebukser.
  Men som sagt: Rare greier.

  Hanne’s last blog post..Juleniss og juleterror

 7. Herlige bilder. Disse bildene går jo langt utover det dokumentariske. Både vegger og gulv har jo også blå/rosa toner. Tror hun har jobbet en del med fotoredigering i bildene. Bare fint det. Forsterker jo uttrykket og budskapet. Veldig bra.

  Ellers er det flere som jobber med lignende materialer og organisering av farger. Vil anbefale denne karen her et besøk. http://www.timrobottom.co.uk/

  efor’s last blog post..Tilbakeblikk

 8. Vel…*kremt*
  Da min niese (snart 3 år) og jeg skulle kjøpe regndress for et par uker siden, kommer det fra baksetet: “Jeg vil ha losa…”
  Og jeg skal love deg at tanta hevet øyenbryn, for vi hadde IKKE snakket om farger. Jeg syns det er veldig tidlig å begynne med fargeønsker, men jeg er ingen ekspert på barn.
  Hun er en del sammen med de store jentene i barnehagen… *skylder på alle andre*

 9. Og foressten så lages det ikke så funksjonsfriske kvinner heller som skal være snille, pene, flinke, dyktige, perfekte, omsorgsfulle osv. osv. og som ikke kan skifte dekk, skru eller hamre.

 10. Nå ser jeg dem 🙂 Takk for at du fikset!
  Det var ekstremt…! Jeg er den sære tanta som gir nevøene røde klær og niesene skrujern og hammer. Skulle nok gitt dem rosa, men det ble baluba nok når de fikk rødt. Lille babygutten kunne da ikke har body med rødtrosa skjær i seg! HALLO?! Det var pappa i huset som reagert mest, men mor var også usikker. Hva er de redde for? At poden skal bli homofil eller få problemer med kjønnsidentiten? Bare pga en mer fargerik tilværelse… Nei, det blir for teit, synes jeg. Jeg har ikke sett en eneste artikkel innen psykologi hvor det står at jenter som går i blått eller gutter i rosa, blir mistilpassede voksne. Det er helt utrolig hvilke kjønnsroller vi har og presses inn i. Det er ikke rart mange parforhold går i dunken når mannen ikke har lært seg basic husarbeid, matlaging eller å vaske klær! For ikke å snakke om ikke ha lært seg å kjenne på følelser eller å uttrykke dem. Det lages handicappede menn!

 11. Oi. Dette var ekstreme saker. Men det ser ut som om de har jukset litt. Eller, hva skal han nederste gutten med fire tannbørster?

  De rosa bildene var jo helt vanvittige. Men samtidig tror jeg at jeg ville kikke beskjemmet ned, dersom alle tingene til mine egne unger ble linet opp på samme måte..

  Victoria’s last blog post..Kanskje det er derfor du ikke får pult?

 12. En venninne vokste opp med en 25-lekersregel. Til ett hver tidspunkt kunne hun bare ha 25 leker – så når hun ville ha noe nytt måtte hun tenke seg grundig gjennom hva av det gamle hun ville kvitte seg med.

  Det må være utrolig vanskelig å gjennomføre sånt. Men hun er flink til å ta vare på tingene sine.

  Rigmor’s last blog post..Grav et hull. Uten mediadekning.

 13. Ai, ai, jeg blir litt svimmel. Har skrevet et innlegg om det der med leketøy, etter at jeg bladde i årets leketøyskataloger. Og så oppdaget jeg at Hanne har skrevet bedre om det her: http://hannej.blogspot.com/2008/03/hva-tilbyr-vi-jentene_18.html Var innom en lekebutikk også, bare for å se hvordan det så ut, og de legger jo opp til kjønns-apartheid.

  Som enkelte sier her, viser bildene kanskje litt ekstreme tilfeller, men det er virkelig sånn at omtrent alle leker beregnet på jenter er i rosa. For gutter er det mer blandet.

  Og, det er ikke tvil om at kjønnsdelingen i leketøysmarkedet, og klesmarkedet også, har blitt tydeligere enn før. (Ser stor forskjell fra hvordan det var da jeg vokste opp på 80-90-tallet)

  Det skal være så gøy med design nå- til og med bleiene har mønster etter gutt og jente. Og så tror jeg økt kjønnsdeling til en viss grad henger sammen med økt kommersialisering. Ting kan i mindre grad deles på og arves, når det er så kjønnet. Her er det om å gjøre å skape trender blant de små, og få foreldre til å brenne av så mye penger som mulig.

  Fnugg’s last blog post..(u)interessante ting om meg

 14. Dette minnet meg på en vits jeg hørte for mange år siden:

  To babyer ligger ved siden av hverandre på fødeavdelingen.
  Den ene sier til den andre: “Er du guttebaby eller jentebaby?”
  Den andre svarer:”Jeg vet ikke.Vet du hva du er?”
  “Ja,jeg er gutt” svarer han og drar teppet til side. “Se her! Blå sokker!”

 15. Det går over, den der rosa-greia. Her i huset har vi ikke fargekoder, men unger snapper opp. Min yngste, nå 10, har helt glemt sin rosa prinsesseperiode.
  De bildene var veldig ekstreme, og så ser alt så nytt ut, akkurat som alt er ubrukt. Så rent. Rett og slett litt kjedelig. Er det tilfelle?

 16. Om ikke Gunnar skjønner det dypere budskapet her må han være synshemmet. 😉

  Dette er ganske enkelt syyykt! Snakk om å bli “type-casta” i ung alder. Foreldrene gjør disse ungene ei bjørnetjeneste. Men vi får håpe at det i hvert fall følger med litt kjærlighet fra foreldrene også, og ikke bare en fargekodet tilværelse full av ting.

  Tomas’s last blog post..Snøen har lagt oss til hvile

 17. Bildene var vakre, det skal hun ha. Men de forteller oss jo egentlig ingenting…? Men hvis målet kun er å lage vakre bilder, er målet nådd. Problemet er at jeg aner et dypere budskap, som tross alt ikke kan formidles på denne måten…

  Uansett, beklager kjønnsforvirringen.

 18. Du kunne også vært interessant om noen hadde gjort regnestykke, hva koster mest, hva bruker man mest penger på; Gutteleker eller jenteleker?

 19. Så blant noen millioner av barn har han funnet en håndfull som verifiserer hans hypotese og tar bilde av dem? Hva slags informasjon gir dette oss egentlig?

 20. Minn meg på å ta med den boka jeg har der det står om en undersøkelse gjort på nyfødte anngående farger etc. Meget spennende lesning som sier litt om hvor teite voksne er.

  Forøvrig arvet jeg at av babyklær av fetteren min, og fikk biler og klosser av mamma. Så frem til jeg fikk langt hår, trodde alle jeg var gutt..

 21. Det er derfor jeg ikke vil ha barn – jeg er redd for å få en jente så jeg må kjøpe masse rosa ting til henne.

  Neida, det var tull. Men ekstremt, det er det.

  Aina’s last blog post..Einstein

 22. Herregud! Ikke så lett å få øye på barna oppi alt det andre. 😛 Jeg synes det er mye å flytte rundt på her hjemme, og skjønner nå at jeg bør være takknemlig for at jentungen har såpass ‘lite’. Det er riktignok store mengder rosa, men jeg er bevisst på å velge andre farger når det er mulig. Det har butikkene sørget for å gjøre til en vanskelig jobb. 🙂

  Den systematiske delen av meg likte bildene veldig godt.

 23. Å herlighet! Sier som Hanne, sånn ser det ikke akkurat ut her i heimen. Hverken når det gjelder fargekoder eller mengder av leker.

  Er det rart det er marked for sånne Mars og Venus-bøker når kjønnsrollene blir innprentet så hardt og så tidlig?

 24. Unger har ENORMT mye leker..Jeg har selv barn og har vært beinhard i forhold til folk som vil gi oss leker. Her er det lite leker og intet blått eller rosa. Unger synes jo kjeler, sleiver og bøker er mye mer morsomt en alt det plastiktulle som enn kan kjøpe.

  Jeg har en gutt på to år og han har hele veien kost seg aller mest med alt som IKKE er leker 🙂
  Han har en liten blå waldorfdukke i silke og ull og det er det eneste blå han har 🙂 Den koser han seg med når han skal sove.

  Så her er gutten som har dukker og lite plastikkleker:) Men du verden for et kjøpepress omverden putter på unger.

  • Det kan jo bli spennende for deg å se hvordan det blir når han vokser opp! Og hvor mye han blir påvirket av samfunnet og lekekameratene rundt ham.. Hva skal man svare da når han vil ha alle guttetingene i leketøyskatalogen?

 25. Åh herrejesus. Men noen av oss har jo gnålt en del om denslags tidligere.
  Jeg kan heldigvis melde at hvis bildene var blitt tatt her i gården, ville de verken vært like fargekodete, eller like stappfulle av ting. Men det er et helvete å forholde seg til, altså. Bare se på leketøyskatalogene. Aaargh!

  Hanne’s last blog post..Hvorfor bør du gi meg din stemme?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: