Hva er naturlig?

21 kommentarer om “Hva er naturlig?”

 1. «Jenteblader har stadig guides til hvordan du skal bli «naturlig vakker» og «naturlig sunn» som oftest består at du skal gnukke deg med produkter som inneholder 1% honning eller 2% havsalt.»

  Dette er noe jeg har tenkt over mange ganger, og det er nesten skremmende hvor lett det er å overtale oss. Lure oss.

 2. Jeg avskyr det ordet, «naturlig». Enkelte pornoblader og missekonkurranser nekter kvinner med silikonpupper å stille opp; «jentene skal være naturlig vakre». Det er det samme «Fem gutter på gaten» svarer når de intervjues i avisen; «Nei, vi er imot silikon, vi. Vi liker dem naturlig vakre.»

  Men se hvordan det gikk med Margreth Olin.
  Undre skriver i en post:
  «Etter at Margreth Olin hadde laget filmen “Kroppen min” om sin egen kropp satte hun som betingelse overfor bladet HENNE at hun for å la seg intervjue skulle bli avbildet naken og uretusjert på framsida av bladet. Det gikk ikke HENNE med på.»

  http://undreverset.wordpress.com/2008/12/21/musikk-mens-vi-puster-148-this-mean-old-world-runs-on-sex-and-gasoline/

  For noen år siden traff jeg en mannlig venn på en kafé. Det var rett før jul. Jeg brøt opp, sa jeg måtte rekke butikken for å kjøpe hårfarge. «Skal du farge håret ditt?» undret han. «Du har da så fin farge.» «Sikkert fordi jeg farger håret, det,» svarte jeg. «I alle de årene du har kjent meg har jeg farget håret.»

  Sigrun’s last blog post..Stemmer og farlighet

 3. Takk skal du ha. Dette beskriver nøyaktig mitt forhold til «naturlig». Jeg blir direkte sint når jeg hører om hvordan alt naturlig er så fantastisk. Jeg kan kverne i timer over hvor idiotisk det er, men jeg nøyer meg med å sette to streker under posten din. Godt sagt.

 4. Robert Heinlein argumenterte en gang for at alt vi gjorde og produsertre var «naturlig», fordi homo sapiens sapiens er naturlig hjemmehoerende paa jorda, og vi gjoer det vaar art gjoer. Og selv naar vi syntetiserer no bruker vi materialer som finnes i naturen.

  Det blir et litt ekstremt synspunkt, korrolaren gjoer selv atombomben til noe naturlig, i og med at vi har laget den.


  Naar det gjelder naeringsmidler har vi jo ingen bestemmelser som sier naar man kan bruke ordet «naturlig» i markedsfoeringen. Det ville ogsaa vaert umulig; sukker er f. eks. et rent naturprodukt.
  Det betyr jo ikke at sukker er sunt!
  Det samme gjelder tobakk, som jo ogsaa er en naturlig plante, men ikke spesielt sunn.

 5. «Naturleg død» er jo eit vanleg omgrep, da, som står i motsetnad til dei som døyr i ulykker, vert drepne, osb. Gråsona der ligg vel ved sjukdom, som kan vera «naturleg» eller «unaturleg» alt etter tilhøva, som t.d. alderen.

 6. Dette var da usedvanlig morsomt, Ida. Da jeg var ung brukte min mor en haug med urtepreparater. Hun slet med plagsom mage, og så gikk hun i helskostforretninger og kjøpte noen slags te som skulle hjelpe. Dette drakk hun hver dag. Det var jo helt ufarlig, for det var bare urter. En gang magen min plaget meg fikk jeg samme medisin. Den hadde effekt, skal jeg si deg, – jeg trodde jeg skulle dø. Men det var jo bare helt naturlige urter, sa min mor. Det tok noen år før jeg minnet henne på at mange til dels farlige narkotiske stoffer også er helt naturlige urter.

  Takk for lista over hva som er helt naturlig. Den skal jeg huske ved neste diskusjonskorsvei.

  Hygg deg med jula, forresten.

  Hege’s last blog post..En eske barndomsminner

 7. Hehehe….vi bombarderes jo av reklame for preparater vi ikke kan leve uten, hver eneste dag på TV. Og de er alle laget av helt naturlige naturmidler og urter :))

  Tenk så slappe og i dårlig form vi blir hvis vi ikke kjøper alle disse…vi har rett og slett ikke overskudd til å gjøre noe som helst 😛

  6y’s last blog post..Dagens «fra barnemunn»

 8. Når det står «naturlig farge» på et næringsmiddel, kan du være sikker på at det egentlig betyr «tilsatt foretrukket farge.» Alle de andre ingridiensene gir i sum en så ubrukelig farge, at man har måttet tilsette «naturlig farge.» Fargen er selvfølgelig alt annet enn naturlig, men en appelsinsaft skal jo være gul. Det er det som er naturlig, så derfor tilsettes den (kunstige) fargen som ligner mest på en naturlig appelsinfarge.

  Ellers så er det interessant dette med «hjemmelaget.» Det er interessant fordi det alltid er løgn. Hvis det ikke er løgn, så er det forbudt. Det er rett og slett ikke lov å lage syltetøy hjemme på kjøkkenet sitt og deretter selge det i butikken.

  Fredrik Mellem’s last blog post..Mors permisjon?

 9. Veldig bra post, Virrvarr!

  Vi er, som du sier, langt fra det såkalt naturlige på de fleste områder i livet.

  Jeg synes det er veldig morsomt når man i diverse dameblader kurses i å sminke seg naturlig. En bitteliten motsetning, kan du si.

  Iskwew’s last blog post..Forbrukernes samfunnsansvar

 10. Jepp jepp, denne «naturlig»-greia tar jo helt av. Det er mye som er naturlig, men som vi ikke ønsker. For eksempel er det helt «naturlig» at mor og barn dør under fødsel. Det er jo der den «unaturlige» legevitenskapen kommer inn og bidrar til at det som oftest går bra.

  Lothiane’s last blog post..Romantisk komedie er fryktelig farlig

 11. Aom nevnt så bruker reklamebransjen ordet naturlig veldig mye, uten at de dermed er noe som ligner nær det.

  Dagens samfunn er veldig gjernt fra det naturlige, det er helt sikkert. Det er egentlig veldig lett å skjelne mellom det, selv om det er grenseoverganger. Det er lett for emg å skille mellom det markeedskreftene og Makten kaller naturlig.

  Det med fødsler er et veldig godt eksempel. Jeg har deltatt på flere naturlige fødsler og det er noe helt annet enn med bedøvelse eller med keisersnitt. Veldig enkel definisjon faktisk.

  Grenseløs’s last blog post..Klar for beleiring

 12. Jeg har i hvertfall lært at alt det som ikke er tillært, altså det som bare.. kommer helt naturlig, det er naturlig, for eksempel å gå på do og slike ting, mens det som på den andre siden er kulturelt, er alt det vi har blitt lært. Tilogmed det å gå på do nettopp på do er kulturelt, ikke naturlig. Om du skjønner. Altså er å bæsje naturlig, men det å tørke seg med feks venstre hånd (som man gjør i noen kulturer) ikke bare er helt naturlig, men tillært.

  MIne slektningers beste argument mot homofili er at det ikke er naturlig, noe jeg mener dette beviser at det ikke er, i og med at noen vet at de er homofile fra de er bra små.

 13. hvor er da det naturlige i at vi tar en grønn busk inn i stuen vår nå i juletider?

  Og foresten hva er så naturlig med at vi har klær på oss….

  Dessforuten så liker jeg mobilen min, uansett hvor lite naturlig det er at jeg kan prate med folk i Tibet selv om jeg selv er i Tromsø…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s