Hva er naturlig?

Noen ord er nesten uten innhold. De er markedsføringsord – luftig og substansløse som skum, men med klare følelser knyttet til dem. Hjemmelaget. Ekte. Fersk. Kvalitet. Naturlig. «Naturlig kvalitet – bare femten tilsetningsstoffer» «Mors hjemmelagde – bare tilsett vann». Idag tenkte jeg å se nærmere på begrepet «naturlig.»

Mange ting markedsføres som naturlige. Og jo, i mange tilfeller merker vi at naturlig er bra og syntetisk er dårlig. Friske jordbær eier syntetisk jordbæraroma. Ren ull eier polyester. Solbrun eier spraytan. I mange sammenhenger klistres «naturlig» på produkter hvor de bare har tilsatt noen ekte bær sammen med alle tilsettningstoffene, på samme måte som brød som har stått på lager i et år og stekt opp i butikken selges med påskriften «ferskt», men det er fordi reklamefolk lyver.

Men hva betyr egentlig naturlig? Økologiske dyrkningsmetoder og behandling som innebærer urter, ikke kjemikalier, markedsføres ofte som «naturlige». Samtidig er jordbruk en menneskelig oppfinnelse som slett ikke er så gammel som homo sapiens, og homeopatmidler er like fjerne fra urtebedet ditt som antibiotika.

Er naturlig alt som ikke er fremstilt kjemisk eller industrielt, eller er naturlig alt vi regner med at vi hadde den gangen vi var nakne, hårløse aper rundt et leirbål? Jenteblader har stadig guider til hvordan du skal bli «naturlig vakker» og «naturlig sunn» som oftest består at du skal gnukke deg med produkter som inneholder 1% honning eller 2% havsalt.

Vi er innstilt på at naturlig er bedre enn unaturlig, selv om vi ikke har noe klart begrep om hva det naturlige egentlig er. Iskwew har skrevet treffende om naturlig fødsel, i motsetning til unaturlig fødsel. Hva naturlig fødsel er? Fødsel uten smertelindring.

Jeg synes det er litt spennende å snakke om «unaturlige fødsler», siden du tross alt har grodd en baby inni magen din og kroppen din presser den ut. Nærmere naturen er du sjelden i vår moderne tid med mindre du bæsjer eller puler. At hjelp i form av smertelindring i fødselssammenheng skal stemples som unaturlig, innebærer at jenter som får smertestillende eller keisersnitt ikke er «ordentlige» damer. Naturlig = riktig. Unaturlig = galt.

Ut perspektivet om «naturlig fødsel» er storparten av livet vårt svært unaturlig. Jeg har laget en liste over naturlige ting vi ikke gjør:


Det er naturlig å:

 • Ikke bruke bind eller tamponger når man har mensen, men blø i vei.
 • Ikke bruke dopapir.
 • Ikke barbere legger, armhuler, overleppe og kjønnsorganer.
 • Ikke vaske håret, pusse tenner eller bruke deodorant.
 • Ikke sminke seg, farve håret eller stelle neglene.
 • Ikke ta smertestillende når du har vondt.
 • Ikke få bedøvelse når du går til tannlegen eller gjør andre smertefulle ting.
 • Ikke bruke sko.
 • Ikke bruke kontaktlinser, proteser, gebiss, vibratorer, pacemakere osv.

Lag din egen liste. Vi er ganske mange ledd fra det rent «naturlige», eller usiviliserte om du vil. Jeg tror ikke vi får se overskrifter som «500 naturlige visdomstenner trukket i år», «Stadig flere kvinner vil menstruere naturlig» og «Skosalget går ned, vi er naturlig barbente i sommer» – samtidig som Aftenposten synes det er logisk med artikler om hvor mange «naturlige nurk» som har blitt født på Ullevål til nå.

Noen som synes de kan definere naturlig for meg? Jeg er tilbøyelig til å tenke på det som et svadaord.

,

21 kommentarer til “Hva er naturlig?”

 1. hvor er da det naturlige i at vi tar en grønn busk inn i stuen vår nå i juletider?

  Og foresten hva er så naturlig med at vi har klær på oss….

  Dessforuten så liker jeg mobilen min, uansett hvor lite naturlig det er at jeg kan prate med folk i Tibet selv om jeg selv er i Tromsø…..

 2. Jeg har i hvertfall lært at alt det som ikke er tillært, altså det som bare.. kommer helt naturlig, det er naturlig, for eksempel å gå på do og slike ting, mens det som på den andre siden er kulturelt, er alt det vi har blitt lært. Tilogmed det å gå på do nettopp på do er kulturelt, ikke naturlig. Om du skjønner. Altså er å bæsje naturlig, men det å tørke seg med feks venstre hånd (som man gjør i noen kulturer) ikke bare er helt naturlig, men tillært.

  MIne slektningers beste argument mot homofili er at det ikke er naturlig, noe jeg mener dette beviser at det ikke er, i og med at noen vet at de er homofile fra de er bra små.

 3. Aom nevnt så bruker reklamebransjen ordet naturlig veldig mye, uten at de dermed er noe som ligner nær det.

  Dagens samfunn er veldig gjernt fra det naturlige, det er helt sikkert. Det er egentlig veldig lett å skjelne mellom det, selv om det er grenseoverganger. Det er lett for emg å skille mellom det markeedskreftene og Makten kaller naturlig.

  Det med fødsler er et veldig godt eksempel. Jeg har deltatt på flere naturlige fødsler og det er noe helt annet enn med bedøvelse eller med keisersnitt. Veldig enkel definisjon faktisk.

  Grenseløs’s last blog post..Klar for beleiring

 4. Jepp jepp, denne “naturlig”-greia tar jo helt av. Det er mye som er naturlig, men som vi ikke ønsker. For eksempel er det helt “naturlig” at mor og barn dør under fødsel. Det er jo der den “unaturlige” legevitenskapen kommer inn og bidrar til at det som oftest går bra.

  Lothiane’s last blog post..Romantisk komedie er fryktelig farlig

 5. Veldig bra post, Virrvarr!

  Vi er, som du sier, langt fra det såkalt naturlige på de fleste områder i livet.

  Jeg synes det er veldig morsomt når man i diverse dameblader kurses i å sminke seg naturlig. En bitteliten motsetning, kan du si.

  Iskwew’s last blog post..Forbrukernes samfunnsansvar

 6. Når det står “naturlig farge” på et næringsmiddel, kan du være sikker på at det egentlig betyr “tilsatt foretrukket farge.” Alle de andre ingridiensene gir i sum en så ubrukelig farge, at man har måttet tilsette “naturlig farge.” Fargen er selvfølgelig alt annet enn naturlig, men en appelsinsaft skal jo være gul. Det er det som er naturlig, så derfor tilsettes den (kunstige) fargen som ligner mest på en naturlig appelsinfarge.

  Ellers så er det interessant dette med “hjemmelaget.” Det er interessant fordi det alltid er løgn. Hvis det ikke er løgn, så er det forbudt. Det er rett og slett ikke lov å lage syltetøy hjemme på kjøkkenet sitt og deretter selge det i butikken.

  Fredrik Mellem’s last blog post..Mors permisjon?

 7. Hehehe….vi bombarderes jo av reklame for preparater vi ikke kan leve uten, hver eneste dag på TV. Og de er alle laget av helt naturlige naturmidler og urter :))

  Tenk så slappe og i dårlig form vi blir hvis vi ikke kjøper alle disse…vi har rett og slett ikke overskudd til å gjøre noe som helst 😛

  6y’s last blog post..Dagens “fra barnemunn”

 8. Dette var da usedvanlig morsomt, Ida. Da jeg var ung brukte min mor en haug med urtepreparater. Hun slet med plagsom mage, og så gikk hun i helskostforretninger og kjøpte noen slags te som skulle hjelpe. Dette drakk hun hver dag. Det var jo helt ufarlig, for det var bare urter. En gang magen min plaget meg fikk jeg samme medisin. Den hadde effekt, skal jeg si deg, – jeg trodde jeg skulle dø. Men det var jo bare helt naturlige urter, sa min mor. Det tok noen år før jeg minnet henne på at mange til dels farlige narkotiske stoffer også er helt naturlige urter.

  Takk for lista over hva som er helt naturlig. Den skal jeg huske ved neste diskusjonskorsvei.

  Hygg deg med jula, forresten.

  Hege’s last blog post..En eske barndomsminner

 9. “Naturleg død” er jo eit vanleg omgrep, da, som står i motsetnad til dei som døyr i ulykker, vert drepne, osb. Gråsona der ligg vel ved sjukdom, som kan vera “naturleg” eller “unaturleg” alt etter tilhøva, som t.d. alderen.

 10. Robert Heinlein argumenterte en gang for at alt vi gjorde og produsertre var “naturlig”, fordi homo sapiens sapiens er naturlig hjemmehoerende paa jorda, og vi gjoer det vaar art gjoer. Og selv naar vi syntetiserer no bruker vi materialer som finnes i naturen.

  Det blir et litt ekstremt synspunkt, korrolaren gjoer selv atombomben til noe naturlig, i og med at vi har laget den.


  Naar det gjelder naeringsmidler har vi jo ingen bestemmelser som sier naar man kan bruke ordet “naturlig” i markedsfoeringen. Det ville ogsaa vaert umulig; sukker er f. eks. et rent naturprodukt.
  Det betyr jo ikke at sukker er sunt!
  Det samme gjelder tobakk, som jo ogsaa er en naturlig plante, men ikke spesielt sunn.

 11. Takk skal du ha. Dette beskriver nøyaktig mitt forhold til “naturlig”. Jeg blir direkte sint når jeg hører om hvordan alt naturlig er så fantastisk. Jeg kan kverne i timer over hvor idiotisk det er, men jeg nøyer meg med å sette to streker under posten din. Godt sagt.

 12. Jeg avskyr det ordet, “naturlig”. Enkelte pornoblader og missekonkurranser nekter kvinner med silikonpupper å stille opp; “jentene skal være naturlig vakre”. Det er det samme “Fem gutter på gaten” svarer når de intervjues i avisen; “Nei, vi er imot silikon, vi. Vi liker dem naturlig vakre.”

  Men se hvordan det gikk med Margreth Olin.
  Undre skriver i en post:
  “Etter at Margreth Olin hadde laget filmen “Kroppen min” om sin egen kropp satte hun som betingelse overfor bladet HENNE at hun for å la seg intervjue skulle bli avbildet naken og uretusjert på framsida av bladet. Det gikk ikke HENNE med på.”

  http://undreverset.wordpress.com/2008/12/21/musikk-mens-vi-puster-148-this-mean-old-world-runs-on-sex-and-gasoline/

  For noen år siden traff jeg en mannlig venn på en kafé. Det var rett før jul. Jeg brøt opp, sa jeg måtte rekke butikken for å kjøpe hårfarge. “Skal du farge håret ditt?” undret han. “Du har da så fin farge.” “Sikkert fordi jeg farger håret, det,” svarte jeg. “I alle de årene du har kjent meg har jeg farget håret.”

  Sigrun’s last blog post..Stemmer og farlighet

 13. “Jenteblader har stadig guides til hvordan du skal bli «naturlig vakker» og «naturlig sunn» som oftest består at du skal gnukke deg med produkter som inneholder 1% honning eller 2% havsalt.”

  Dette er noe jeg har tenkt over mange ganger, og det er nesten skremmende hvor lett det er å overtale oss. Lure oss.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: