Ipublish – det dårligste bloggsystemet?

Jeg skjønner meg ikke på Ipublish. Thomas Moen, Ipublishsjefen, følger meg på Twitter, og det var på grunn av ham at jeg begynte å snuse på systemet.

Jeg har snust på mange bloggsystemer før. Jeg har lekt med wordpress i mange varianter, har et utall ubrukte blogspot-blogger, har plundret med testblogger på blogg.no og vgblogg og lekt med mer obskure systemer som blogsome og MyOpera.

Ingen av testbloggene har fått meg til å skifte system, wordpress er overlegent alt annet, men det er spennende å se hva slags systemer folk bruker. Jeg liker å spionere på andre systemutviklere sitt brukergrensesnitt – hvordan de har lagt opp programmet sitt for meg som bruker.

Med alle bloggsystemene jeg har lekt med som utgangspunkt, satte jeg meg ned og laget en Ipublish-blogg. Og jeg beklager å si det: Thomas Moen med venner har kanskje det dårligste bloggsystemet jeg har vært borte i. Jeg snakker ikke om konsept, design eller hvordan de har fått profilerte tenåringsbloggere til å skrive for seg ved å gi dem ekstra oppfølging og dedikert plass på forsiden. Jeg snakker om systemet under Ipublish-panseret, og hvordan det systemet er designet for meg som bruker.

Min første reaksjon da jeg snublet over Ipublish første gang var «Jøss. Finnes det et Mac-bloggsystem?» Et par minutter med undersøkelser viste at nei, systemet var riktignok like proprietært (les: ikke fri programvare) som andre programmer fra Apple, er det utviklet av én fyr og markedsført med et Mac-inspirert navn. Likevel lever systemet så mye på følelsen av å være Mac-inspirert, at det første som møter deg når du logger inn på den nye Ipublish-bloggen din er et bilde av en berte med en Mac.

dashboardet på ipublish

Hvis du finner ut hvordan du skal logge deg inn på bloggen gang nr. 2, da. Ipublish er også det eneste bloggsystemet jeg har lekt med hvor du ikke har en logisk innloggingsmulighet på bloggsiden din. Du må enten bookmarke innloggingslenken du får når du registrerer deg, eller så må du gå til hovedsiden til bloggsystemet, finne en bitteliten lenke kalt «kontrollpanel» og trykke der for å kunne oppdatere bloggen. Ingen «logg inn»-knapp hverken på min personlige blogg eller på hovedsiden. Jeg hører Jakob Nielsen vri seg i smerte. Det er som om jeg måtte gå til WordPress.com for å logge meg inn hver gang jeg skulle publisere noe på roteloftet.

Hovedsiden Ipublish.no er et kapittel for seg selv. Fokuset på nettsiden ligger på kjendisene de har fått til å blogge på tjenesten sammen med noen svært populære tenåringsblogger. Hvis du lurer på noe, er feedback-knappen plassert langt ute på siden og du må scrolle deg ned gjennom alle de nyeste innleggene på forsiden for å finne navigasjonen på siden.

Vel, hvis du mot formodning skulle greie å logge deg inn på bloggen din gang nr. 2, er det fremdeles en del helt essensiell bloggfunksjonalitet som systemet mangler. Jeg nevner i fleng:

 • Muligheten til å sortere ting i kategorier og merkelapper.
 • Muligheten til å lage en lenkeliste på forsiden. Sidebaren fylles automatisk opp av alle de siste kommentarene du har fått.
 • Mulighet for pingbacks og trackbacks.
 • Muligheten for å skrive HTML i innleggene sine. Den delen av editoren brekker i Firefox.
 • Mulighet til å se din egen statistikk.
 • Muligheten til å pinge tjenester som bloggrevyen.
 • Muligheten til å velge mellom ulikt utseende på siden din. Du kan redigere CSS’en, men det er ikke noe alle kan.

Rent teknisk er ikke Ipublish noe mer komplisert enn en WYSIWYG-editor og en bildeopplastningsmulighet med en pen, standarisert forside. På siden «Om Ipublish» står det at Thomas Moen har jobbet med publiseringsverktøyet alene siden 1998. Og ja, det minner mest av alt om hjemmesnekra webapplikasjoner jeg har sett kompiser av meg knote på egenhånd.

Personlig synes jeg det ikke er særlig betryggende at all den tekniske jobben gjøres av en fyr som også gjør all markedsføringsjobben. Når et system får mange brukere, oppstår det masse feil som dermed ikke blir fikset fordi gründeren har nok med promotering. Typiske småfeil kan være sånt som skjer når du prøver å lage punktlister og ordnede lister i Ipublish-innlegg:

Slik ser listene ut på preview:

Slik ser listene ut når du publiserer dem på bloggen:

Jeg skjønner ikke helt hvordan Ipublish-folka har tenkt når de bestemte seg at å skrive sitt eget, lukkede bloggsystem var en knallplan. WordPress vs Ipublish er som Audi vs Olabil. Mens Ipublish ikke har nok folk til å fikse feilene sine og få masse funksjonalitet, utvides og oppdateres WordPress av svette nerder og søte systemutviklere over hele verden hele tiden. Google passer på Blogger, og selv blogg.no har mer funksjonalitet og færre feil.

Samtidig skal ingen ta fra folka at de flinke på markedsføring, og siden måten de får brukere til systemet på er å gi kjendiser ekstra oppfølging og oppmerksomhet, for dermed å tiltrekke seg tenåringer som vil blogge på kjendisstedet, ikke på blogg.no…Jeg skjønner hvorfor flere og flere lager Ipublish-blogger.

Samtidig opererer Ipublish med faste elitebloggere (jeg fniser når jeg bruker ordet) når de huker inn kjendiser og putter bilder av dem øverst på siden sin. Hvis du etablerer deg som helt ny blogger har du ingen mulighet til å bli stor og få mange lesere hvis du begynner på et bloggsystem hvor du ikke kan lage lenkeliste, ikke kan pingbacke andres innlegg, ikke kan pinge tjenester som bloggrevyen og bloggsystemet ditt har statiske lister basert på hvilke kjendiser de har der, ikke hvilke som har flest lesere. Kort sagt – en dårlig deal for deg som er ny blogger.

Det verste er at om Ipublish-folka hadde solgt en pakke alá det Wangen-folka gjør med Norblogg til kjendiser og store fjortisblogger fra blogg.no, med mac-inspirert navn og standarisert design tror jeg det hadde kunnet få opp et levende bloggmiljø rundt navnet sitt på null tid. Akkurat nå markedsfører de teip-og-binders-programvare uten funksjonalitet for harde livet. Det begrenser brukerne deres til folk som ikke vet noe om blogging, eller som får spesielle frynsegoder av Ipublish.

Konklusjon? Velg noe annet. Samme hva.

34 kommentarer om “Ipublish – det dårligste bloggsystemet?

 1. Synes du er urimelig hard mot iPublish. Det er et bloggsystem først og fremst rettet mot de som ikke er så data/web-kyndige, som bare vil ha muligheten til å publisere tanker og bilder på en enkel måte.

  Selvfølgelig er det feil og problemer – Et lite og forholdsvis nytt firma fra Norge vil aldri kunne måle seg med store WordPress. Selv Microsofts nye bloggsystem vil slite med å matche WordPress. Det betyr ikke at iPublish er ubrukelig. Det er mange som bruker iPublish, og jeg har inntrykk av at de stort sett er fornøyde.

  Det er behov for enkel, brukervennlig programvare ala iPublish (selv om den ikke er perfekt enda), og det er behov for open-source og proff programvare ala WordPress. Både du, jeg, og veldig mange andre bloggere foretrekker WordPress, men de som ønsker noe enklere fortjener å få muligheten til å velge selv hva de vil bruke.

  La iPublish få vokse og rettet ut feilene sine, så tror jeg de vil kunne tilby en veldig god plattform for de som ønsker noe ekstremt enkelt og brukervennlig.

 2. Haha… Det der høyrast ut som noko eg hadde klikka på med det same. Som ikkje veldig datakyndig synest eg det er ekstra viktig at ting i det minste er brukarvenleg. No til dags er det nesten tabu å ikkje forstå seg på teknologi, iallfall i min generasjon (og kanskje i min venekrets).. *kaste noko etter Ipublish*

  Og etter sider som ikkje er brukarvenlege, sider der ein ikkje finn nokon måte å kontakte dei ansvarlege for å gje tilbakemelding og sider der ein ikkje får til å melde seg ut, så kjem førehandsvisningar som ikkje visar deg rett resultat på førehand.

  Eg ville definitivt rivi meg i håret av Ipublish, så takk for åtvaringa:)

 3. Even: Lite funksjonalitet er ikke det samme som at systemet er brukervennlig. iPublish klarer det kunststykke å både ha lite funksjonalitet og gjøre det rotete å finne frem i den funksjonaliteten.

  Om du er nybegynner eller lite datakyndig vil du få det mye enklere på wordpress.com eller blogger enn du vil på iPublish. Målet til iPublish er nok å nå nybegynnere, men det er fordi det er den eneste gruppen Thomas kan lure til å bruke systemet.

 4. Og Even: Sjølv eg som ikkje er så data-/webkyndig, sett pris på å få sortere og kategorisere, sjå statistikk, gje tilbakemelding på ting eg er misnøgd med og ikkje minst å greie å logge inn.

  Dessutan så er det jo ikkje noko krav om at du MÅ nytta alle dei funksjonane, så for oss som ikkje er så data-/webkyndige, treng det ikkje å vere eit problem å ha fleire mulegheitar enn vi nyttar. Eg for min del prøvar jo å lære meg meir etter kvart, og viss dei mulegheitane ikkje -er- der, så har eg jo ikkje sjansen til det?

 5. *Og etter sider som ikkje er brukarvenlege, sider der ein ikkje finn nokon måte å kontakte dei ansvarlege for å gje tilbakemelding og sider der ein ikkje får til å melde seg ut, så kjem førehandsvisningar som ikkje visar deg rett resultat på førehand – øvst på lista over irritasjonsmoment.

 6. Hum. Det der med lister er jo ikke nødvendigvis publiseringssystemets feil da. Kan jo være så enkelt som en dårlig CSS-fil vettu.

  Hum. Skal sjekke dette. Kan bli en fin artikkel. Jula er jo så slapp og kjedelig uansett.

 7. Flott og grundig post.

  At en plattform er stappa med funksjonalitet og fleksibilitet betyr jo ikke at den er nybegynnerfientlig. Det aller verste for en nybegynner er å skulle forholde seg til et rotete og lite intuitivt grensesnitt og i tillegg legge ned masse tid og energi i en blogg for så å oppleve at man ikke kan gjøre «noenting».

  Nei, gi folket wordpress sier jeg bare 🙂

  Sissel’s last blog post..Vi stakkarslige forbrukere

 8. PeterAndreJ:

  Lag deg en bruker og sjekk det ut ^_^ Feilen oppstår jo i standardstilsettet de har laget til alle bloggene sine, og siden firmaet har tre ansatte, er det vel dem som har tilpasset alt – fra utseende på prieview til hoved-css’en? Det er litt som om Kubric skulle brekke i vinkel om du lagde en punktliste…

 9. Hei Virrvarr, selvom jeg må inrømme at det stikker litt å lese innlegget ditt så setter jeg veldig pris på at du synliggjør våre svakheter. Vi er veldig ferske i gamet og ingen tvil at vi har MASSE å jobbe med! Men man må starte et sted right? 🙂

  Alle tingene du nevner er ting jeg er smertelig klar over og samtlige ting er heldigvis ikke så langt unna. Vi er fortsatt en liten bedrift som er veldig unge i dette gamet og har verken utvikler-teamet til wordpress, blogspot eller blogg.no. Det er ikke lenger jeg som utvikler (som du skriver) men et par ansatte som jobber veldig hardt med å få ferdig tingene som du her nevner. Uansett.. Skal ikke prøve å forsvare oss bare si at jeg setter pris på all type tilbakemelding til og med såpass nedslående kritikk som du kommer med.

  Ønsker deg en fortsatt god rom jul også får du ta en follow up artikkel om 6 mnd også håper vi tingene som plager deg er rettet 🙂

  Thomsa’s last blog post..Video – Julehilsen

 10. Jeg digger selv wordpress, men jeg har flere «kunder» som sliter med å forstå det. Jeg skjønner ikke hvorfor/hvordan, men poenget er at selv om vi digger det så er det mange andre som ikke gjør det.

  Når det gjelder iPublish så bruker jeg de på grunn av at det er meget enkelt å sende bilder ved hjelp av mail og at jeg har god nok kontroll på CSSen til å fikse designet. Jeg har ikke bruk for hverken linker, pingback eller kategorier i min blogg, så da passer det meg veldig greit at de ikke har det.

  iPublish har nok en del barnefeil, men de gode muligheter til å etablere seg som en av de største i Norge.(De er vel kanskje det allerede?)

 11. Takk for at du skrev dette blogginnlegget, så jeg slapp og gjøre det. Jeg har også irritert meg noe grådig over iPublish. Det eneste de er flinke på er å promotere seg selv, det skal de ha for. Og akkurat som Mia sier; Det virker som de bruker mer tid på personlig tilpassing av designet til brukerne sine, noe som er etter min mening ekstremt dårlig prioritering av arbeid.

  Jeg kan ikke forstå hvordan disse «elitebloggerne» i det hele tatt orker å bruke dette systemet. Ikke nok med at innholdet er svært likt, samt designet (fordi det virker ikke som du har mulighet til å bytte header-bildet engang), men de er tydeligvis svært inspirert av hverandre:

  Sitat ulrikkelund.com: «Hei! Jeg er Ulrikke, og du er nå kommet til en av Norges største blogger.»
  Sitat toroborgen.com: «Hei! Jeg er TOROBORGEN, og er en av Norges største bloggere.»

  Tusen takk for at du sa det jeg ikke har klart og få sagt i flere måneder nå 🙂

 12. Virrvarr ser ut til å mene at ingen burde utvikle noe nytt, bare installere wordpress og ferdig med det.

  Hvor mye nytt vil vi få utviklet hvis alle tenker sånn tror du, virrvarr? At iPublish etter dine preferanser ikke er like bra som wordpress kan så være, men det betyr ikke at de ikke har livets rett.

  I tillegg er feilene du presenterer her utrolig lite alvorlige. «punktliste fungerer ikke» er ikke akkurat noe å få fnatt av… Virrvarr: På tide å ta seg en tur ut av boblen 🙂

 13. @Ronny-Andre

  Den frustrasjonen du kommer med der tror jeg sier mer om deg enn iPublish. De gjør ingenting galt, men er til nå ikke kommet like langt som wordpress i utviklinga av softwaren sin…. big deal. Det er mange fordeler med å ha sin egen software for et firma, og det er antagelig det som har gjort at iPublish har valgt det.

 14. Skal være enig i at feil i lister er en relativt liten greie selv om det kan være et irritasjonsmoment. Men muligheter for å kategorier, tags og pnigs mm er jo etterhvert blitt et must når man setter opp en blogg.

  Nå har jeg testa ganske mange bloggtjenester (ikke ipublish) før jeg landa på Opera og etterhvert WordPress. Og jeg har aldri vært borti at man ikke kan kategorisere og tagge innleggene sine.

  mia’s last blog post..miaholte.com får en kraftig overhaling!

 15. @Magnus: Jeg sier ikke at iPublish skal bli som WordPress. Det er bare bra med konkurranse, men problemet er jo at iPublish ikke er brukervennlig for fem øre. Ikke for nybegynnere engang.

  Da jeg testet iPublish i sommer ga jeg opp med en gang, fordi hele systemet er rotete, tungvint og mangler svært grunnleggende funksjoner som alle publiseringsløsninger bør ha. Jeg sleit faktisk også med og logge inn etter registreringen (fant ikke innloggingssiden noe sted). Som Virrvarr sier, man må bokmerke siden eller komme seg inn på kontrollpanelet først for å logge inn. Hvorfor?! All logikk tilsier at man skal komme til kontrollpanelet etter innlogging, ikke omvendt.

  Virrvarr går kanskje litt for detaljert i sømmene på iPublish, men hun har rett; Folk flest vil ikke bruke programvare som føles uferdig og upolert. Du ville vel heller ikke kjøpt en ny bil som ikke virker særlig pålitelig?

  Her har folkene i iPublish mye og jobbe med, men iPublish har uten tvil potensiale. De har jo som sagt fått flere B- og C-kjendiser med på lasset (kilde: http://www.kjendis.no/2007/11/20/518742.html). Jeg vil gjerne at iPublish skal bli bedre, for Thomas Moen er flink på å ta imot tilbakemeldinger, spesielt på Twitter. Vi må være enig om at førsteinntrykk har ALT å si. Drar du på visning etter leilighet, og masse i leiligheten ikke er i orden, har du ikke lyst til å betale full pris for det.

  Jeg synes uansett det er overraskende at folk synes det er greit å bruke denne plattformen for å publisere innhold jevnlig. Jeg hadde ihvertfall blitt gal hvis bilen min skulle stoppet opp jevnt og trutt når jeg kjører til og fra skolen/jobben. Personlig holder jeg meg til WordPress, som gir meg utrolig mye valgmuligheter.

 16. Jeg vurderte ipublish når jeg skulle starte blogg nå, men etter å ha lest dette så endret jeg mening.. :/

  Valgte heller blogspot, men jeg skal skifte til wordpress når jeg får mer tid…

  sikkert over nyttår=)

  Bianca’s last blog post..Første innlegg

 17. Thomas:

  Takk for et koselig svar på et såpass krasst innlegg. Dere er flinke på folk og på markedsføring, og jeg er glad for at dere tar til dere kritikken – det er jo sånn man fikser ting (c: Det beste med Ipublish – for å skryte litt, er at dere tar godt vare på bloggerne deres sosialt sett. Ingen skal si at dere ikke lager et godt community.

  Det som jeg synes er mest problematisk med Ipublish er at det virker som om uferdig programvare lansert som ferdig. En «beta»-tag ville vært greit.

  Det viktigste i kritikken min gjelder innlogging og brukervennlighet, og her ser jeg frem til å følge forandringene fremover. Det var – for meg som testbruker – verre enn manglende funksjonalitet og bugs i CSS’en. Få noen med usabilityekspertise til å ta en gjennomgang?

 18. Eg må med skam melde at eg er veldig lite nerd og veldig lite datakyndig. Derfor vil eg at ting skal vere lette, pålitelege og umiddelbart forståelege. Eg syns det er trasig at dei forskjellige plattformane for blogging skal vere så forskjellige, så alle mine forsøk på blogspot har stranda på at det ikkje liknar wordpress. Fnis. So much for gamlingar på nett, liksom.

  Men fint at det fins folk som freistar lage nye ting, og fint at det fins andre folk som prøver ut produkta deira og gjev skikkelege tilbakemeldingar. Hurra for alle saman.

  Avil’s last blog post..Lalalala, Gud

 19. @Magnus:
  Du skriver at det ikke blir mye ny programvare, om alle bare benytter wordpress, det er sant så lenge folk bare bruker wordpress, og ikke fyller ut bugrapporter, kommer med tips til forbedringer eller mekker egene forbedringer.

  Det bra med fri programvare er jo at folk kan gjøre forbedringer selv, dersom en vil starte sitt eget bloggsystem, følge opp folk og drive butikk med «sin egen løsning» er det jo ikke noe galt i å lage en egen ved å modifisere wordpress eller annen fri programvare. En kan ta betalt for dette også, så lenge en i tilegg frigir den vidreutviklingen en selv gir 🙂

  Å lisensiere sin programvare under GPL er en fin måte å sørge for at det blir videreutvikling av programvaren og at en slipper dobbelt og trippeltarbeid 🙂

 20. Jeg prøvde selv å blogge der i to døgn en tid tilbake. Og jeg syntes det virket fryktelig uferdig.
  Noe jeg iriterte meg over var alle vinduene. Det var så mange ting som ble åpnet i nye vinduer syntes jeg. De kunne i det minste ordnet sånn at det bare ble åpnet med en ny fane ihvertfall.
  Blir spennende å se hvordan de fikser ting etterhvert.

  nalille’s last blog post..Ikke lenge til jeg vet!

 21. Jeg blogger paa blogspot. Og jeg irriterer meg noe saa innihampen grenseloest over at
  – noe merkelig skjer hvis jeg kopierer tekst over fra word eller et annet tekstredigeringsprogram, html’en blir rar.
  – AVSNITT er utrolig vanskelig aa faa til, du maa som regel lage hvert avsnitt som et punkt i en punktliste, men det er ikke alltid det heller funker..

  GAH. Men jeg holder naa ut der likevel.

  Kunne du forresten ha forklart alle disse litt mer kompliserte blogg-greiene i et innlegg en gang? Jeg skjoenner ikke hva pinge og pingback og trackback osv. betyr.

  Heidi’s last blog post..Miljøskada.

 22. Heidi:

  Å «pinge» er å sende lenken til blogginnlegget ditt til en bloggtjenste som Bloggrevyen eller Bloggurat. Da dukker innlegget ditt opp i listene deres, og flere finner bloggen din.

  Pingback og trackback ligner på hverandre. Hvis du ser litt lenger opp i kommentarfeltet, ser du utdrag av andre menneskers blogginnlegg hvor de har skrevet om blogginnlegget mitt. Scroll opp og se på Bloggdesigns og MillionEuroMan sine. Forskjellen på pingback og trackback er at pingback oppstår automatisk når du har en wordpressblogg og lenker til et innlegg i en annen wordpressblogg. Trackback må du legge inn manuelt i hvert innlegg. På blogspot heter det «opprett kobling». Da får du en lenke til innlegg andre har skrevet om dette innlegge under det opprinnelige innlegget ditt.

  Litt klokere?

 23. OK. Mye å lære her, både av innlegget og kommentarene. Men jeg har kun erfaring med blogspot, som jeg synes fungerer greit. Så det naturlige spørsmålet er: Hva er det ved wordpress som gjør det så overlegent bra? Eller sagt på en annen måte: Kan du meg én god grunn til å skifte fra blogspot til wordpress!?

  cox’s last blog post..En bruksanvisning til besvær

 24. Hei Virrvarr,

  Jeg har aldri prøvd ipublish, men det er jo positivt at vi har norske bloggsystemer også.

  Personlig har jeg ikke funnet noe publiseringssystem jeg liker bedre enn WordPress (da installert på eget webhotell).

  Det er det jeg bruker på Markedsheltene.no og jeg ser ingen grunn til å bytte det ut mot noe annet. WordPress er enkelt og genialt, og det finnes en rekke «innstikk» og maler som gjør det lett å tweake design og brukeropplevelse.

  Andre gode platformer jeg har prøvd er Joomla og Mambo. Dot Net Nuke er jo også en open source platform som kan være verdt å prøve ut, samt Drupal.

 25. Rapunzel because avandia guard thereafter diazepam skeletal pattern ecstasy your parents ecstasy which whipped atarax allow diem ditropan and breadfruit xanax all fourteen tamoxifen skeleton shmgged captopril and object provigil the harpies amoxycillin craft farther alcohol storm intensifie flovent spraying dirt naltrexone their colors augmentin only another denavir questing hand rabeprazole must deny ortho made those mescaline olph thanked cefixime move along reflected.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..