Angrepet på Gaza over en kopp te

Hvis jeg for eksempel skulle fått romjulsbesøk av Israel og Palestina, så ville jeg vel invitert dem inn på te og restene av kakebaksten min. Ja, jeg ville invitert dem inn begge to, selv om jeg er venstreradikal, og dermed heier på den lille gruppen som får grundig juling til enhver tid, og som bruker storparten av tiden sin på å samle sammen våpen nok til å tråkke den store motstanderen sin på tærne og få mer juling.

Noen liker å sammenligne fredsforhandlingene i midtøsten med to barn som har kranglet lenge, der begge insisterer på at den andre begynte. «Hvordan kan vi ta stilling, da?» spør de. Jeg liker å påpeke at hvis Israel og Palestina er to barn som slåss, så er Palestina han lille i andre klasse som jevnlig får slått ut fortennene sine av bøllen Israel i syvende.

Mulig andreklassingen sparket først, men det hjelper ikke når syvendeklassingen har satt seg på ham, tømt sekken hans i sølepytten, spist matpakken hans og sparket ham og alle som er venner med ham gjentatte ganger i nyrene mens de lå nede. Det blir absurd når de voksne kommer og skjenner på andreklassingen mens han ligger med fjeset i søledammen og gulper snørr og neseblod: «Hva gjorde du mot Israel, lille venn? Var du truende?»

Jeg heier på den minste, den svakeste, på den som blir okkupert, ikke på den som okkuperer. Men likevel. Hvis de stod på døra mi begge to, ville de nok fått te og kaker. Jeg tror de trenger det, skjønner du. Jeg leser nyheter, jeg kommer meg ikke ut av døra og te og kaker er alt jeg har for hånden. Ikke legeteam. Ikke diplomatinnflytelse. Ikke en gang muligheten til å komme meg i demo og få brølt litt.

«Hei, Palestina» ville jeg sagt. «Hva er den greia med Hamas? Jeg skjønner at Fata var korrupte, at PLO ikke var til å stole på mer, at dere var pissredde og at de religiøse ekstremistene hvertfall hadde orden i sysakene sine. Men det å slenge inn noen tøysebomber over grensa til Israel som ikke treffer noen?

Dere vet jo at det snart er valg i Tel Aviv, og at det de kappes om i debattene er hvilket parti som skal mose dere mest – det sittende eller utfordreren? Det er jo en gavepakke til en regjering som vil vise muskler før valgdagen. Hvor mange barn var den dumme bombe-show-offen verdt, Hamas?»

«Hei, Israel», ville jeg sagt etterpå. Og jeg ville gitt ham det stygge, morske blikket jeg gir til ti år gamle gutter som smører ting i rumpa på små katter. «Hva er det du holder på med?»

«Vi må beskytte oss mot trusselen Hamas.» ville han si stillferdig. Sammen med Sondre Olsen og alle andre Krf’ere som er mot krig og drap og sånn, men håper at det går med noen Hamasfolk når Israel bomber gågate for gågate.

«Hamasterroristene gjemmer seg blant kvinner og barn.» mumler Israel. «Da må vi skyte på kvinner og barn for å bli kvitt dem.» «Og det slår deg ikke at Hamas ikke bare består av “terrorister”, men vanlige medlemmer i et politisk parti som går på jobb hver dag, som vasker rumper og pakker appelsiner i silkepapir, og at grunnen til at de “gjemmer seg blant kvinner og barn” er at de er en del av den palestinske befolkningen, som går på gata, er hjemme hos familien og tar med ungene sine til butikken?»

«De truer staten Israel. Da må vi forsvare oss.» «Mm. De sende noen bomber som ikke traff noen, og dere svarer med Apachehelikoptre, bulldozere til å meie ned hele boligstrøk, hundre bomber på ett minutt og missiler mot førti ulike mål i Palestina. Hørt uttrykket skyte spurv med kanon før?»

«Hamas er en trussel. De vil utslette staten Israel. De vil ikke ha fred.»

«Mm. Men dere lager masse fred, da. Ved å sprenge sivile i småbiter.»

«Ja. Vi utsletter Hamas. Så blir det fredeligere.»

«Og utsletter det som er av palestinere i samme slengen, siden Hamas gjemmer seg blant kvinner og barn, hm?»

«Du kan jo si det sånn.»

«Det slår dere ikke at for hver palestiner dere dreper i et tilfeldig bomberegn, får dere flere og flere som vil hevne seg på dere, se Israel slettet fra kartet og sparer pengene sine til de bombene de har råd til?»

Vi drikker te i stillhet. Palestina fyller lommene med kjeks. Israel furter.

Jeg skjønner ikke at Israel får så få reaksjoner fra verdenssamfunnet som de gjør. Greit, jeg skjønner at de er under vingene på USA. Jeg skjønner rasjonelt hvorfor Palestina ikke får noe støtte. Men vi har SV i regjering. Det er kjipt at de kommer med mindre radikale utspill om Israels oppførsel enn Kåre Willoch.

Jeg skjønner heller ikke den politiske blindflekken som slår ut hos deler av høyresiden som heter «Alt Israel gjør er greit, fordi de er truet av Palestina. Alt Palestina gjør er galt fordi de truer Israel. Bygg mur rundt dem. Bomb dem til helvete. Sørg for at de ikke får føde på ordentlige fødestuer. Det er greit. Israel må beskytte seg.»

Uansett hvor mye jeg leser handler konflikten om en bølle som prøver å knuse en liten knott, og en liten knott som febrilsk prøver å ta igjen. Dessverre hjelper det ikke med stein mot maskingevær.

,

24 kommentarer til “Angrepet på Gaza over en kopp te”

 1. Hvis raketter hadde blitt skutt fra svenskegrensa og langt inn i Halden og nærmet seg Sarpsborg by-og truet en omkrets på mange titalls tusen mennesker i 7-8 år-og hver by og både Halden og Sarpsborg hadde hatt i snitt 3 raketter dalig under våpenhvile. Hvis du var en journalist: Hva er det du skal fokusere på når du dokumenterer dette?

  VIlle du BARE fokuserer på de som skyter ut rakettene og at vi forstår dem fordi de er undertrykte? Hva med de mange 10 tusentalls personene i Halden og Sarpsborg-skal man ikke dokumentere at de er i truet sone og må springe ned i bomberommet 3 gangerdalig minst-også midt på natten? I Halden:bombealarmen gikk og man har 15 sekunder på seg til å springe i skjul i nærmeste bomberom. I sarpsborg: bombealarmen gikk og man har 45 sekunder på å springe ned i bomberommet. Barn som springer fra bomberom til bomberom for å komme seg hjem. Skoler og barnehager som er stengte-og fordi ingen gikk på skolen den dagen ble ingen barn drept da både skolen og barnehagen ble slått i filler av en stor rakett. Tilsiktet hvor mange barn da? Folk som holder seg innenhus i flere uker i strekk.
  Er dette irrelevant i konflikten? (Den ene byen heter Sderot der er det mest raketter-og har vært i 7-8 år. Den andre byen heter Ashdod.Over 100.000 mennesker er truet og har vært det i mange mange år-selv i tider av våpenhvile)

  Som leser-vil man ha hele bildet? Eller vil man kløyve bildet i to og nistirre på den høyre delen av maleriet?

 2. “There are some extreme right wing Jewish groups, but they do not have any support from the rest of the Jewish society.”
  Absolutt ingen?
  Og hvor går grensen for “extreme”?
  Er ikke dette også en forvrengt sannhet?

 3. http://elinelkouby.blogspot.com

  Jeg synes dette er en sterk beskrivelse av hvordan man har det i Israel i byen Ashdod. Først nådde rakettene fra Gaza kun til Sderot. Nå når de lengre…
  Bloggerdamen gir sin opplevelse av hverdagen.

  Tuesday, January 13, 2009
  The 18’th day.

  This is the first day I have been outside my home all day. I cannot tell you how good that was….
  Since the war started we have spent most of our time inside house for security reasons. TV has been on non stop in order to get the latest updates. We have seen so much misery…..
  I don’t think any other country has covered what’s going on in any way similar to the Israeli news. We see all the terrible pictures of civilians suffering, bombed houses, funerals , children crying…. We hear conversations with Arab doctors from hospitals inside the Gaza Strip and from reporters living there explaining about lack of electricity and water and a whole lot of other things that we just take for granted.
  On the other hand we see Mosques full of weapons, schools with bomb traps and store rooms with weapons and subterranean tunnel systems.
  We have lots of soldiers fighting with Hamas activists face to face. These young men are somewhere between 18 and 21 years old (… that’s as long as their army service lasts for: 3 years. ) I don’t have any sons , but I can tell you that I cannot afford losing even one of them…. We want the parents to pass away before their children are being buried.
  There are no celebrations in Israel when Arabs are killed. It does not make us happy to see Arab funerals on TV. Israel is not “thirsty for Arab blood”.
  Unfortunately we know that when Jews are killed in suicide attacks, blown up, stabbed to death, run over by vehicles of various kinds or as a result of rockets our neighbors are celebrating.
  There are some extreme right wing Jewish groups, but they do not have any support from the rest of the Jewish society.

  I remember watching a Palestinian peace activist some months ago. She was a religious Moslem with husband and children. Some years ago she “signed up” to become a “shaheed” (a Moslem martyr by wearing explosives on her body in order to blow herself and others up ) The morning she left for her mission she told her 7 year old daughter that she did it “for her future”.
  Luckily this woman did not succeed and was sentenced to some years in prison. While in jail she got to know a female Jewish prison officer. By the time she was released her view on “how to solve problems between people” had changed a little…
  In the TV program both the woman and her daughter were interviewed. The daughter, now a teenager, said that her reaction to her mother wanting to blow herself up was anger. It had been very hard for her to be without her mother while she was imprisoned but she said that she preferred a mother in prison to a tomb.
  The Moslem woman still disagrees with a lot of things in the Israeli society and she is busy working for her children to have a better future. ( I wouldn’t mind to team up with her !!!)
  I believe in women like her and I do believe that there is more energy in dedicated women than in a belt with explosives…..

  We are not that much different when it comes to the bottom of it !!!

  Elin Elkouby

 4. «Hamasterroristene gjemmer seg blant kvinner og barn.» mumler Israel. «Da må vi skyte på kvinner og barn for å bli kvitt dem.» «Og det slår deg ikke at Hamas ikke bare består av “terrorister”, men vanlige medlemmer i et politisk parti som går på jobb hver dag, som vasker rumper og pakker appelsiner i silkepapir, og at grunnen til at de “gjemmer seg blant kvinner og barn” er at de er en del av den palestinske befolkningen, som går på gata, er hjemme hos familien og tar med ungene sine til butikken?»

  Jeg tillater meg å klippe ut dette fra teksten du skrev over. Det er jo her hele det norske problemet er. Vi skjønner ikke hva hamas er. Man kan ikke lese tall med bokstaver. Vi kommer fra en humanistisk kontekst(der man luker ut Gud og setter mennesket i sentrum) Hvordan kan man skjønne religioner når man selv ikke klarer å tenke i termer av overnaturlig kontekst?(Norge som stat) Hvordan kan man skjønne striden om den hellige stad f.eks? Hvordan kan man skjønne at løgn er ett alibi f.eks som er lov når det tjener til noe i favør av den troende. Hvordan kan man skjønne at det er land der ute som ikke har de samme etikk-reglene som vi har?

  Sannheten er at jeg hater krig. Jeg synes ikke at noen har ett alibi for å drepe noen andre. Jeg er imot dødsstraff osv. Men jeg er også imot forvrengte sannheter. For det blir løgn. Det er derfor jeg er på bloggen her-for å prøve å gi flere nyanser.

 5. Fra synsvinkelen til ei som bor nær Gaza på Israelsk side. En viktig blogg, synes jeg
  Bloggen hennes;

  http://elinelkouby.blogspot.com

  Tuesday, January 6, 2009
  Rockets reaching further.

  One of the first news reports for today was that a house was hit in a place called Gedera. People there thought that they were out of reach. Again, as by a miracle, nobody got killed but a one year old baby got minor wounds .
  Gedera is a little north- east from us.
  We were actually expecting this to happen as a representative from Hamas was on TV yesterday saying that Hamas have rockets that can reach much further and that they will be “introduced to us shortly”.

  The reactions from the world to what is going on remind me of a Dry Bones comic strip. It shows two people sitting in a boat with sharks all around them:
  A:”Yikes. We’re surrounded by sharks in a feeding frenzy. ”
  B:”So let’s give them a leg to eat that might satisfy them.”
  A:”Where did you get a whacko idea like that ?”
  B:”The Bill Clinton Manual for Jewish survival.”
  ( You can look it up at http://www.drybones.org.il/ go to …Cartoon Gallery and look up Dec.28.2000)

  During the years 1978 and 1979 the Camp David agreement was worked out and signed. It resulted in all the Jewish settlements in the Sinai to be evacuated and destroyed.
  It was in this period that the Israeli government encouraged Jews to move and settle in the Gaza Strip. It has been Israeli politics to settle Jews in areas with many Arabs in order to “soften up” the relationship between the two groups. Many of the Jews which were evacuated from the Sinai resettled in the Gaza Strip back then.
  I know some of these people and know that it was not hatred towards Arabs that brought them to Gaza. Jews back in those days would do their shopping in Arab towns, would receive dental treatment at clinics run by Arabs and would often work side by side with Arabs.
  In 2005 the Israeli government decided to evacuate all the Jews from Gaza in order to achieve peace. The situation had been growing “sour” since the Intifadas from 1987 and 2000 and moving the Jews out was seen as a solution to the problem in this area. 21 legal settlements and something like 2000 houses were destroyed as 8000 Jews lost their homes. 3000 Arabs who had been working in Jewish owned hothouses lost their jobs and income.
  I heard no people having a problem with this out there……People didn’t even see anything extraordinary about it.(…. although no other government have ever done anything similar to what the Israeli government did….)
  Since 2005 the rockets fired from Gaza at Israel became more frequent and also more sophisticated.
  We cannot say that Israel’s efforts have been “blessed with peace”.

  I am not smart enough to understand why Israel should have to accept a situation like this as I know for sure that no other country on earth would have reacted differently. The only difference is that they would have started a military operation much earlier.

  We hear about the losses and our hearts are crying ….but there is no other alternative.
  It is amazing how Hamas manages to do all their dirty works from the very center of civilian population.
  So can I see no mistakes done by the Israelis ? Oh yes I do, and they make me cry…, but to start this military operation and to continue it is not to be counted among them.

  Elin Elkouby

 6. […] et brutal regime basert på teologisk fundert institusjonell rasisme, med andre ord, verste sort. Også jeg holder i utgangspunktet med den svakeste parten. Likevel har denne anonyme israeleren noen poenger, også når han eller hun avviser den kritikken […]

 7. Den “stakkars” 2. klassingen har en del kompiser i 9. og 10. som gjerne skulle sett 7. klassingen dø. Sånn hvis du glemte det.

 8. Interessant blogginnlegg og takk for glimrende oppsummering av situasjonen i Israel for sånne som meg som ikke har holdt seg helt oppdatert på bakgrunnen for krigen siden historietimene på ungdomsskolen.

 9. Et utrolig bra blogginnlegg, jeg har tatt meg den friheten å rett og slett poste hele innlegget inn på debattsidene til “miff” (som er “med israel for fred” , selvsagt med link til bloggposten, og virrvarr.net. Skal bli spennende å se hvilke reaksjoner som kommer derfra….

  Om det IKKE er okei at jeg har klippet og limt bloggposten inn der, så gi beskjed, så jeg kan få slettet den…

 10. Takk for en fin post om et stort tema; jeg merket at jeg begynte å nynne på Knutsen og Ludvigsen’s “Kan det være nødvendig å være så sint” mens jeg leste. Mulig soundtrack til tebesøket og allsang ved en senere anledning!? 🙂

  Cecilie’s last blog post..Et lite brunt og grått menneske

 11. Rødme, her kommer kortversjonen:

  1. Palestina var et muslimsk, arabisk land som var britisk koloni.

  2. Etter andre verdenskrig ble jødene gitt Palestina fordi det står i Bibelen at de har rett på landet.

  3. Palestinernee ble fordrevet fra det nye “Israel” og alle araberstatene erklærte krig på Israel for å gi palestinerne tilbake landet sitt. (1948)

  4. Israel vant den krigen og den neste storkrigen i 1967 med hjelp fra USA.

  5. Siden har det vært konstant konflikt mellom Israel og palestinerne og Israel har tatt større og større områder av Palestina samtidig som de får større og større kontroll inne på det som offisiellt er “palestinsk” land.

  Kart over Israel og Palestina, 1947 – 2000.
  http://www.justicefirst.info/images/landloss_crop.jpg

  Første rute er før Israel blir opprettet. Det hvite er jødiskeid land i Palestina.

  Og langversjonen:

  1. For 2000 år siden fantes den jødiske staten Israel der Palestina og Israel ligger i dag, men har opp til moderne tid ikke finnes siden. Israel og Israels tilbakekomst har en sentral plass i både kristendom og jødedom og er koblet til blant annet armageddon, verdens undergang.

  2. I 2000 år bodde jøder, arabiske kristne og (hovedsakelig) arabiske muslimer i Palestina under diverse herskere.

  2. På 1800-tallet og 1900-tallet kom en gruppe Zionister, jøder som kjempet for at jødene skulle få tilbake “landet sitt” med grunnlag i at det var gitt dem av Gud. Disse prøvde å få innflytelse men kunne ikke gjøre stort i Palestina enn så lenge Tyrkia (da kjent som det Osmanske riket) kontrollerte området.

  3. Etter første verdenskrig (1918) ble det Osmanske riket oppløst og Palestina ble en britisk koloni. Zionistene begynte nå å flytte til Palestina, og ble i utgangspunktet tatt relativt godt imot. (Man hadde tross alt hatt jøder der en stund).

  4. Når jødeforfølgelsene begynte for alvor på 1930-tallet flyttet mange flere jøder ut fra Europa til Palestina og til USA. Zionistene, de som mente Jødene måtte ha et eget land og at det landet måtte være Davids Israel (der Palestina lå) fikk naturlig nok større innflytelse. Frem til 1947 kjøper Zionister og andre jøder store deler (7%) av landet i Palestina og flytter dit: (kart over jødisk-eid Palestina før Israel: http://lw.palestineremembered.com/Maps/New/JewishOwnedLandInPalestineAsOf1947.gif)

  5. Da nazistenes jødeutryddelse ble avdekket etter andre verdenskrig (1945) ble det sterk opinion for at jødene måtte få sitt eget land. Det ble forslått flere steder, deriblant i Afrika og i deler av Tyskland, men Zionistene som hadde jobbet for dette i hundre år fikk gjennomslag for at Jødene skulle vende “tilbake til” Palestina og opprette Israel.

  6. Nyopprettede FN vedtar derfor at staten Israel skulle opprettes i 1948 som en ren jødisk stat. Det er bare jøder som har fulle borgerrettigheter i Israel og alle verdens jøder har rett til å komme dit.

  7. Problemet lå i at det allerede bodde et par millioner Palestinere der Israel nå skulle ligge. Til å begynne med kjøpte man dem ut og bodde sammen, men de kristne og muslimske palestinerne hadde ikke samme rettigheter som jødene i den nyopprettede staten.

  8. Alle araberstatene erklærer krig på Israel i 1948 for å ta tilbake landet for palestinerne. De taper så det synger etter, i stor grad fordi Israel får hjelp fra Storbritannia og USA. Israel tar en mengde land som ikke var gitt til dem av FN i 1948.

  9. Israel okkuperer det landet som de tok i 1948-krigen og begynner å fordrive palestinerne fra det. Palestinerne dyttes ut av landet sitt og inn i to deler, ørkenen på vestbredden og gaza-stripen, som er en liten flik sørvest i det gamle palestina.

  10. Palestinerne kjemper imot hele veien og du har konstante småslag og kamper mellom den Israelske hæren (backet av USA og Storbritannia) og palestinere med litt ymse våpen. Det kommer til en ny krig i 1967 hvor Israel tar enda mer land og befester sin totale kontroll over resten av de palestinske landene. De oppretter veisperrer og “checkpoints” inne i det som er igjen av Palestina og kontrollerer all infrastruktur, alle veier etc.

  11. Araberstatene har begynt å gi opp (i alle fall regjeringene) og jobber for å forbedre forholdet til stormakten USA og USAs allierte Israel. Det skjer mot folkelig vilje og fører til mye uro i araberstatene.

  12. Fast forward til 2000-tallet. Ingen fred er kommet. Israel har blitt en apartheid-stat uten like blant vestens venner – hvor araberne enten bor i ghettoer på vestbredden eller i millionbyen gaza hvor ingen har nok mat eller vann.

  13. FN vedtar hundrevis av resolusjoner om at Israel må stoppe krigsforbrytelsene og apartheidstaten. Alle forsøk på å få noe gjennom sikkerhetsrådet blir vetoet av USA.

  14. De religiøse ekstremistene i Hamas vinner det palestinske valget mot de stadig mer korrupte Fatah som har styrt palestinerne ~siden 48. Det skremmer Egypt og flere andre naboland, som sliter med å holde kontroll over “hamas-lignende” grupper i eget land.

  15. Hamas fortsetter angripene på Israel, Israel fortsetter angripene på Hamas. Palestina er fortsatt okkupert.

  Og det er vel omtrent der vi er nå.

  Det er mye, mye mer som kan sies. Blant annet om hvordan Israel bruker meget utspekulerte midler for å kontrollere og kollektivt straffe palestinerne. (F.eks. lavtflyvende jagerfly om natten for å sørge for at byer ikke sover, sende porno på tv og radio for å sørge for at man ikke har noe å gjøre. Sette husarrest på hele byer, nekte forskyner av mat, vann og medisiner fordi man ikke vil slippe inn våpen etc.)

  De har også satt opp en mengde ordninger for å sikre at alt fruktbart land som Israel trenger er i Israels hender, blant annet gjennom å opprette bosetninger langt inne i Palestinsk land hvor man tar de beste jordene og skyter alle som måtte prøve seg.

  Det er også enkelte håp. Det er krefter i Israel som jobber for å stoppe okkupasjonen og for enten en tostatsløsning eller for at Israel skal bli en ikke-jødisk stat hvor araberne også kan bo. Dessverre ser det ut som de mer ekstreme haukene vinner det Israelske valget om en måneds tid (som er grunnen til at regjeringen i Israel skal vise at de er tøffe nå).

 12. Kremt, kunne ikke noen har forklart kort og litt enkelt hva denne eviglange konflikten går ut på? *rødme*

 13. Jeg så Max Manus i går og da jeg leste det du skrev her, fikk det meg til å tenke på motstandsarbeidet de drev med mot tyskerne. De var også en liten knott i forhold. De fleste nordmenn ser på dem som helter, men når det samme skjer i andre land er det terrorisme.

  “My country was stolen from me. I want it back.” Dette er omtrent riktig sitert fra Max Manus og oppsummerer vel følelsen til palestinere og andre “knotter” som kjemper mot en altfor stor overmakt. Jeg kan forstå dem, det kan jeg virkelig.

  Lothiane’s last blog post..Sterk film på ny kino

 14. plunder: Så noko som skjedde i 1929 forsvarer alt Israel kan finna på å gjera 80 år seinare? Med den logikken skulle alle tyskarar, spanjolar og italienarar vore totalt utan politiske rettar, og helst verta bomba jamnleg, på grunn av andre verdskrigen…

  Virrvarr: Etter å ha vore denne “andreklassingen” gjennom mest heile barneskulen, kan eg stadfesta at dei vaksne i ni av ti tilfelle vil ta parti med “sjuandeklassingen”. Eg er difor ikkje spesielt overraska over at verdssamfunnet knapt reagerer på, og er tildels positive til, den israelske krigføringa.

 15. Dette er en barnehage for nyttige idioter.
  Vet dere hva som skjedde med jødene i Hebron i året 1929 etter Kristus?
  En må trekke linjene noen år tilbake for å forstå galskapen som skjer i dag.
  Hvorfor er det bare palestinere som sitter i leire 60 år etter og hvorfor hjelper ikke andre arabere til med å bosette de fordrevne slik tyskerne, finnene og andre gjorde for sine egne etter 2. verdenskrig?
  Hadde europerne hatt samme innstilling som muslimske arabere, så hadde vi idag hatt flyktningeleire for tyskere og østkarelere i Europa.

 16. Leste dette innlegget like etter å ha lest Bernard Avishais kommentar, og synes din analyse er minst like bra. FNs Sikkerhetsråd er på banen med en
  appell, men er redd det ikke blir noen løsning på dette før en ateistisk bølge sveiper over regionen.

 17. Fy skam støtter du virkelig den minste?Da blir du nok ikke populær her i Norge,for her er det den sterke som gjelder, spesielt hvis man er ektefødt arier med blå øyne og blondt hår,det underlige med disse arierne er at de liker å bli brune i Spania,mekelig det der Når det gjelder kristenfolket og Israel er jo jødene guds utvalgte må vite så da teller ikke andre uansett,men gode mennesker blir dem aldrig samme hvor mye dem ber.N

 18. *heier på 2. klassingen*

  * Ingen fred uten frihet!
  * La oss ikke glemme Sabra og Shatila
  * Stans Israels terror, Støtt Intifada-en!

  * Demo i Oslo foran stortinget klokken 17:00 mandag 29. desember! *

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: