Personlig om Palestina

19 kommentarer om “Personlig om Palestina”

 1. Hei Virrvarr

  Flott blogg du har, og som vanlig godt skrevet innlegg. Jeg har stille fulgt med på din blogg en stund nå, og må si meg imponert over det jeg leser. Jeg har ett spørsmål, der det står antall innlegg og kommentarer, er det en plugin? Skulle gjerne hatt noe slikt selv skjønner du.

 2. Likevel tror FRP at det fremdeles lar seg forsvare, og påstår det er palestinerenes egen skyld. Godt at ungomsorganisasjonen deres ikke står bak det da..

 3. http://www.carolineglick.com/e/2008/12/the_realist_fantasy.asp

  Les dette og rot litt rundt på bloggen til Caroline Glick(carolineglick.com). Ting er kanskje ikke så enkelt likevel..

  Og så til Miff.no
  Lesertips for å få et annet perspektiv enn fra nrk, er http://www.miff.no

  Israelske forsvarsstyrker angriper Hamas
  Publisert: Lørdag 27. desember 2008
  Bakgrunn av Conrad Myrland

  Ett utdrag fra Miff følger:
  »
  Dette for at det går an å se at det er to parter som har det vanskelig. Ikke bare en.
  «Den eldste er ikke så stor og sterk likevel-fordi den massive støtten gis til «lillegutt». Lillegutt er nok ikke så veldig liten likevel-men det er ikke så lett å se når man har NRK og sidsel wold som ikke gir noe bakgrunnsinfo for noe som helst. Å ikke gi historie i journalistikk er veldig skadlig.»

  Israel har i dag satt i gang en omfattende gjengjeldelsesaksjon mot Hamas og de andre militante gruppene som angriper israelske tettsteder med granater og raketter.

  Angrepene skal først og fremst være rettet mot Hamas-ledere og den islamske gruppens militære installasjoner.

  Helt inntil for én uke siden gikk den israelske regjeringen inn for å vise tilbakeholdenhet overfor rakettangrepene fra Gaza-stripen. Nå er situasjonen snudd på hodet.

  Hva utløste operasjonen?
  Journalistene i Amos Harel og Avi Issacharoff i avisen Ha’aretz påpeker flere faktorer som har bidratt til kuvendingen:

  Den viktigste er situasjonen på bakken. Israel er angrepet med nesten 200 raketter og granater etter 19. desember, dagen da en seks måneder lang våpenhvile gikk offisielt ut. Rakettene har ødelagt flere bolighus og rammet veldig nær andre sivile mål. Bare små og store mirakler har forhindret at sivile israelere er drept.

  Den politiske situasjonen er også en faktor. Innbyggerne i de israelske landbrukssamfunnene rundt Gaza-stripen har tradisjonelt vært lojale tilhengere av Arbeiderpartiet og forsvarsminister Ehud Barak. Kravet fra lokalbefolkningen om å slå militært tilbake mot Hamas var nå massivt, og Knesset-valget er bare halvannen måned unna.

  Det er også praktiske hensyn. I følge israelsk etterretning ønsker Hamas egentlig en ny periode med våpenhvile, for å fortsette sin militære oppbygging, men de ønsker å gå inn i en ny våpenhvile som den sterke part. De krever også at en ny våpenhvile vil inkludere Vestbredden og bety åpne grenser til Gaza-stripen. Israel på sin side er også interessert i å vise muskler mot Hamas før en eventuell ny våpenhvile.

  Hva er Israels mål med operasjonen?
  Dersom man hører på uttalelser fra israelske ledere, er det uklart hva man ønsker å oppnå på Gaza-stripen. Utenriksminister Tzipi Livni og visestatsminister Haim Ramon har gjentatte ganger tatt til orde for å frata Hamas makten på Gaza-stripen. Forsvarsminister Barak og forsvarssjef Gabi Ashkenazi mener et slikt mål er urealistisk på det nåværende tidspunkt.

  Hovedmålet for de israelske forsvarsstyrkene er mer moderat: Å gi en dyr lærepenge til Hamas, som presser terrorgruppen til å inngå en ny våpenhvile. Middelet for å nå dette målet er ikke å okkupere Gaza-stripen med store bakkestyrker, men å ramme mål som er vitale for Hamas, først og fremst med hjelp av luftangrep.

  Værforholdenes rolle
  Etter at vinterværet nådde Israel for noen uker siden, er det igjen blitt understreket hvilken rolle skyforholdene spiller for kampforholdene ved Gaza-fronten. Når skydekket ligger tett over Gaza er det veldig vanskelig for israelske luftstyrker å ramme de militante palestinerne som avfyrer rakettene, fordi utskytningsstedet ikke kan identifiseres nøyaktig.

  Ha’aretz-journalistene tror Israels generalstab først og fremst vil benytte luftstyrkene i den pågående operasjonen, men påpeker at Sørkommandoen har fremstående bakkestyrker tilgjengelig fra Golani-divisjonen og fallskjermsoldatene.

  Tilbake til toppen
  Copyright © Med Israel for fred
  Artikler kan fritt gjengis dersom man oppgir referanse til http://www.miff.no. »

  Ingen lett situasjon. Husk det før man velger å gå i tog eller rope paroller. Ting er avansert.

  -Anne

 4. Anne:

  Hyggelig av deg å legge igjen en kommentar, men jeg beklager: Jeg tar samtlige av de store nyhetskildene litt mer seriøst enn jeg tar «med Israel for fred». Faktisk er det den minst interessante kilden til hvordan ting er på Gaza nå.

 5. Fin bloggpost! En fin innføring i problematikken er boken «A beginners guide – The Palestine – Isreali Conflict» av Dan Cohn-Sherbok og Dawoud El-Alami. Jeg merker at jeg burde lese den igjen fordi det er vanskelig å få med seg alt på en gjennomlesing, men den gir et noe mer nyansert bilde av konflikten enn det man ofte får med seg gjennom media, spesielt sett i et historisk lys.

 6. Alle som forsvarer Israels handlinger med motpartens handlinger ser ut til å glemme noe helt grunnleggende: Israel er okkupant. De bygger og bor på okkupert grunn. De undertrykker og fortrenger det okkuperte landets egne innbyggere.

  De servile supporterne av denne vedvarende israelske politikken velger å se bort fra dette, eller evner ikke å se det.

 7. Hei! er en gammel tulling på snart 60 (mann)må bare si at dette er noe av det beste jeg har lest i julen synd det var så kort skriv en bok da vel.T J

 8. Hmm… Når Erling Fossen masar i avisa om at den norske sabotasjen under krigen var feil av di det førte til at Gestapo drap sivile som hevn, møter han ein vegg av historikarar som meiner han driv NS-argumentasjon.

  …Men det er tydelegvis heilt greitt å meina at Israel har rett til å drepa over 300 sivile etter eit rakettåtak som ikkje drap sivile i det heile.

 9. Sidan Anne er glad i tal («Poeng: 200 raketter avfyrt fra palestinsk siden 19.desember etter at offentlig våpenhvile gikk ut.»), så har eg eit par andre tal:

  29.09.00-30.11.08:
  Palestinarar drepne av israelarar: 4826
  Inkl. 952 barn. Inkl. 45 drepne av israelske sivile.
  Israelarar drepne av palestinarar: 482
  Inkl. 237 sivile, inkl. 39 barn.

  [kjelde: btselem.org]

 10. Det er veldig dumt at man sluker media-rapportene så rått som det gjøres over…
  Det er ikke meg du skal være irritert på. Det er NRK, korrespondenter som ikek gir historikk eller bakgrunn-og som selv favoriserer-uten å intervjue jødiske familier der mamma og pappa er sprengt i luften og guttungen i rullestolen sitter igjen med ett bein…Hadde vi sett en sånn reportasje, så hadde vi sett lik mediadekning fra begge sider-og så kunne vi få lov til å tenke selv-isteden for at NRK filmer for oss, vinkler for oss, utelukker materiale og tenker for oss. CNN går for å være litt mer nyansert. Og i dag var jammen tv 2 ganske bra. De av dere som så tv 2 nyhetene i kveld fikk kanskje med dere at det var en jødisk familie som var intervjuet fordi huset deres var bombet. Og de hadde selv rukket å springe i skjul og dermed redde livet.

  Begge parter må med i en konflikt. Det er ofre på begge sider.

  Har har du litt andre tall:
  Enligt rapporter från Gaza har striderna så här långt krävt ca 350 liv. Människorättsaktivister i området säger att ca 50 av dödsoffren är civila.

  Ett ord till om dödsoffer och siffror: Juni 2006 påstod Hamas att IDF dödade 20 människor på stranden i Gaza. Det visade sig senare att sju blev dödade – och att explosionen orsakades av en Hamasförsåtsminering. I mars 2002 hävdade nästan alla internationella nyhetskkällor och ett antal utländska diplomatiska representanter i Israel att IDF hade utfört en massaker i Jenin. Chefsförhandlaren för den palestinska myndigheten sa på CNN att så många som 500 hade dödats. Den faktiska siffran visade sig vara 54. Liknande saker hände i Libanon år 2006. Ett varningsord är därför på sin plats: Just nu finns det nästan ingen utländsk press i Gaza, och det är ytterst svårt att kontrollera siffrorna.

  Jeg prøver å si: det er mer komplisert enn det ser ut.

 11. Det gjentas hele tiden at Israel er okkupant, men sjelden at de okkuperte områdene har kommet som et resultat av kriger påbegynt av araberstater. Det er viktig å huske. Land tas og mistes i krig. (Store deler av midtøsten var før kristent land, og ble okkupert av arabiske beduinstammer i sin tid.)

  Ellers ble Hamas demokratisk valgt av palestinere på en politikk som handler om å utslette Israel og jødene. Det forteller tre ting: Palestinere flest er ikke moderate, de ønsker ingen annen løsning enn å kaste jødene på havet og innebærer, opplagt nok, at israelere må forsvare seg militært.

 12. Håper virkelig ikke du er med på de demonstrasjonene som har vært oppe i media i det siste? Og som pågår i dag?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.