Hvorfor du bør “lese” The Arrival

Kultursidene i ulike aviser vender stadig tilbake til «innvandrerromanen». «Nå må noen skrive den store innvandrerromanen!» «Vi venter på den store innvandrerromanen!» og «Er dette den store innvandrerromanen?»

Jeg tenker at hvis du skal “lese” én bok om innvandring, så må det være denne. The Arrival er fantastisk. Shaun Tan har laget en nydelig, ordløs fortelling om det å være helt ny et fremmed sted. Hendelsene er beskrevet i vakre, detaljerte bilder og det er ingen dialog.

Boken er et praktverk, og gir begrepet «Show, not tell» en helt ny betydning. Det beste med at boken er uten tekst, er at den kan leses av alle, på alle språk uten barriere, uten forflytningen i betydning en oversettelse betyr. Det er en bok om å være fremmed, fortalt i et språk alle kan forstå.

Jeg kan ikke bare beskrive, jeg må vise også.

Her har vi stedet hovedpersonen rømmer fra:

Bilde av det du rømmer fra

Slik ankommer han det mystiske, fremmede landet:

Bilde av båten

Her forhandler han om opphold. Det er ikke enkelt.

Forhandling

Historien finner sted i et svært vakkert, svært fremmed land.

Vakkert, fremmed land

Kjøp The Arrival, eller Ankomsten, som den heter på norsk. Det er en vidunderlig billedreise om fremmedgjøring. Tro meg, dette er den ene tegneserien du bør få med deg i 2009. Den burde vært pensum for alle som vil vite noe om det å være fremmed et sted, uansett når og hvor.


10 kommentarer til “Hvorfor du bør “lese” The Arrival”

 1. Det er godt flere oppdager denne boken. Beste tegnede roman jeg “leste” i 2008.

  Boken trenger kanskje litt kunsthistorisk og menneskehistorisk baggasje for fullt utbytte- du bør kanskje kjenne igjen Ellis island og formspråket som likner svært på illustrasjonene i gamle fremtidsvisjonsmagasiner… Eller kanskje ikke, historien er jo svært god i seg selv.

 2. Det et sjelden en eller noen få enkelte tegninger (unnskyld, dette er kunst.) treffer meg rett i fleisen og hjertet samtidig. Jeg har alltid hatt stor medfølelse med mennesker som av ulike grunner er tvunget til å flytte fra sitt hjem, sin trygghet. Sjelden blir de møtt med åpne armer. Denne står herved på ønskelista!

  Sunniva’s last blog post..tagging

 3. Her var jeg klar til å skrive en kommentar om at det fins mange bøker om fremmedhet fra 60- og 70-tallet, som f.eks. bøkene til V. S. Naipaul (fantastiske bøker), men så ble jeg “bergtatt” av bildene. Hmmm, skal vi se: Play.com, hvor er du….

  Temaet er brennaktuelt for alle, uansett hvor fremmed man føler seg i denne verden.

  Geir’s last blog post..Afrika i bilder

 4. 😀 Den ser helt fantastisk ut og jeg fikk kjempelyst til å lese den.

  Men apropos oversettelser. Jeg prøvde å lese bildesekvensen med mannen med hatten fra høyre til venstre og det gav ikke helt den samme følelsen som venstre til høyre. Selv om venstre til høyre lesning har vunnet godt frem i verden er det fremdeles ganske mange mennesker som ville fått en litt mer hakkete forståelse av mannens fortvilelse enn det vi får.

  Utenom det finnes det antageligvis en hel del symboler som også vil bli tolket anderledes i forskjellige kulturer. Jeg får nazi-assosiasjoner av lappet med krysset på jakka hans. For andre gir det kanskje andre tanker først.

  Men den ser jo helt utrolig fantastisk ut 8D Jeg elsker vakre bildefortellinger.

  Martine Votvik’s last blog post..Julekonfekt

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: