Twitter som direktejournalistikk

Jeg får strenge spørsmål i kommentarfeltet om jeg er med i noen av demonstrasjonene som raser i Oslo disse dager. Svaret er nei. Ikke fordi jeg er motstander av demoer, fakkeltog, punktmarkeringer og åpne møter, men fordi Virrvarr + store forsamlinger ikke alltid går like bra om dagen. Jeg har vasket huset for Gaza. Eller noe i den stilen.

Nå skal ikke dette innlegget handle om hva jeg synes om å slå gamle folk fra indremisjonen som var så teite å ha med seg et Israelflagg i sentrum. Det skal ikke handle om politiets oppførsel mot demonstrantene. Det skal ikke handle om all aggresjonen Israels oppførsel vekker i folk rundt om.

Det skal ikke handle om hvordan molotovcoctails og tåregassregn tar oppmerksomheten bort fra lidelsene på Gaza, og gjør det vanskelig for mange å støtte en god sak og skremmer dem fra å gå i demoer siden. Det skal handle om hvordan folk bruker sosiale medier til å dekke opptøyene i Oslo sentrum.

Jeg har fulgt tidsskriftet Frontlinjer fra de var en liten fanzine som ble solgt på stiftelseslandsmøtet til Rødt. De har  i tiden som har gått siden da bikket mellom å være nerdebladet for raddiser som vil skrive om hjertesaken ingen andre bryr seg om og venstresidas Se& Hør.

Men i det siste tror jeg de har funnet den perfekte kombinasjonen av direktejournalistikk og nettvirksomhet. Jeg har fulgt dem på Twitter gjennom alle demoene og opptøyene i Oslo, og kunnet lese sammendraget på nettsidene deres få timer etter at ting har skjedd.

Her er et utsnitt av hvordan twitterfeeden deres har sett ut idag:

Tekst fra Frontlinjers twitterfeed

Samtidig har denne artikkelen på Frontlinjer.no blitt lengre og lengre, og blitt oppdatert etterhvert som demonstrasjonen utviklet seg. De har også tatt bilder av demonstrasjonen og laget en ganske ekstrem billedspesial. Her kan du se demoen utvikle seg fra barn med jukseblod på klærne til et totalrasert McDonalds.

Barn i demo

Demobilder fra idag

Knust McDonalds

Mads Gilbert er blitt mest sitert på utsagnet «Vi lever i historieboka nå. Alle!» i forbindelse med bombingen av Gaza. Det gjelder også alt som har skjedd i Oslo sentrum de siste dagene, og aktivister og direktejournalister får dekket det på en ganske annen måte enn det tradisjonelt media kan.

Å sitte og få fortløpende oppdatering på hva som skjer når det skjer gir en helt annen nærhet og intensitet enn det selv tv-kameraer på stedet kan få til. Og siden alle har mobilen med seg, kan alle i prinsippet drive direktejournalistikk. Jeg tror vi vil få se mye mer av denne typen på-stedet-statusraporter fremover. Noen som vet om andre nordmenn som bruker Twitter til det samme?

12 kommentarer om “Twitter som direktejournalistikk

 1. Uansett: Eg blir berre fortvila over dette.

  Eg gjekk mot toget nedover Karl Johan, fordi eg skulle handle. Det krevde stor viljestyrke å ikkje la tårene trille. Det var innlysande korleis dette ville ende.

  Då eg dro heim var eg sikker på at det heile var over, for det hadde jo gått nesten ein time. Eg gjekk gjennom slottsparken og kom til Parkveien samtidig med toget.

  Eg klarte til slutt å krysse toget på eit stille punkt framfor eit banner. Dei små jentene som gjekk først var skrekkslagne. Det gjekk folk med barnevogner med små barn i i toget, det hadde eg aldri gjort.

  Det eg ikkje forstår er dette suget etter action, lysta til å kaste noko hardt, viljen til å lage så mykje bråk som mogeleg rundt seg.

  Eg er vel ei gamal kjerring, men eg har også aggresjon og frustrasjon i meg, eg kjenner kjensla. Men det er langt derfrå til å knuse salongen til Jan Thomas og alle MacDonaldsrestaurantane i byen.

  Då eg var aktivist var slagordet vårt å vere ein del av løysinga, ikkje ein del av problemet. Det har ikkje desse folka forstått. Knuse McDonalds på grunn av ein tulle-sms? Herregrud, så teit!

  Sorry at eg breiar meg i kommentarfeltet ditt, Virrvarr, eg måtte berre få det ut.

 2. Enig med deg i hvor spennende det er å følge Frontlinjer blant mange andre på Twitter. Det får meg virkelig engasjert, og jeg er så glad for at jeg snappet opp tipset fra deg!

  Selv om det er trist med den uroen og volden som har vært de siste dagene, er det selvfølgelig også interessant å kunne følge med.

  Jeg håper folk lærer noe av det som skjer..

  ~SerendipityCat~’s last blog post..Jeg har lest…. Bisettelsen (Lars Saabye Christensen)

 3. Det er ganske usakeleg, etter mi meining, korleis demonstrasjonane har utvikla seg. Alle har lov å meina, og alle har lov å uttrykkja meiningane sine. Likevel kan ein vel få gjort det på andre måtar enn å knusa McDonalds restaurantar!? Eg greier ikkje sjå kva hjelp det gir.
  Det eg tykkjer er verst er at dette går jo ut over fredelege folk som og, uheldigvis, bur midt oppi alt dette. Den vanlege nordmann som vil gå i gata med barnevognene sine…dette burde ikkje gå ut over dei!

  Vilja’s last blog post..I kamp med ein hai!

 4. Jeg synes det er sterkt å se disse bildene. Man kan jo mene hva man vil om framgangsmåtene til enekltpersoner, og selv er jeg ingen tilhenger av vold. Men jeg tror disse bildene sier mye om hvor viktig dette er for mange, mange mennesker, hvor mye fortvilelse, sinne og ikke minst følelse av avmakt som er blant det palestinske folk og andre som prøver å støtte dem. Og følelse av avmakt, det fører ofte til vold.

  Sunniva’s last blog post..Kjendiser mot homoekteskap

 5. Hm… jeg har egentlig ikke skjønt helt vitsen med twitter så langt, men dette gjorde meg nysgjerrig.

  Apropos voldelige ungdommer, her kan kommunen takke seg selv. Om de hadde prioritert ungdommer på østkanten og lagd bedre tilbud for dem de siste åra, så tror jeg neppe vi ville sett en like kraftig utblåsning som vi ser nå.

  For jeg tror dette handler like mye om fremmedgjøring fra samfunnet som aggresjon over krigen. Kids som føler seg velkommen i byen knuser ikke byen når de blir forbanna.

  Martine Votvik’s last blog post..Virkelighetens brutale poesi

 6. Nåja, nå er langt i fra alle demonstrantene bare ungdommer. Og ødelegging av McDonalds-restauranter kan være pga.:

  a) en symbolsk handling. McDonalds er jo et symbol på USA, som faktisk støtter Israel.
  b) en motstand på en SMS-skjedeaksjon som kunne fortelle at McDonalds faktisk skulle gi alle pengene de tjente lørdag 10.januar til Israel.

  Jeg er ikke noen tilhenger av vold, og den episoden med at noen demonstranter slo ned en mann som gikk med Israel-flagg er fæl, men jeg er faktisk glad for at verden ikke er så likegyldig som jeg trodde likevel.

  Kathleen’s last blog post..En tull

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.